Atë i madh, pionier i misticizmit, si edhe theolog e filozof, kërkues shumë i thellë, ishte bir i Vasilit dhe Emelisë dhe vëlla i Vasilit të Madh (1 janar) dhe oshënare Makrinës (19 korrik). Lindi më 335, në Neoqesari të Pondit. Studioi Shkrimin e Shenjtë, oratori etj. Martohet me Theosevinë (greqisht = perëndibesimtare), me të vërtetë shpresëtare, të cilën më pas e dorëzoi në dhjakoneshë, dhe kremtohet sot bashkë me të, por i trishtuar rrëfen dhe lavdëron lartësinë e virgjërisë!
Jeton në mënyrë asketike i udhëhequr nga Vasili i Madh. Vasili, vëllanë e tij të mbyllur në vetvete e detyron dhe e bën episkop në një qytezë të arqiepiskopatës së tij, në Nisë. Meqë Grigori lufton arianitët, ata shpifin për të si abuzues me paratë e Kishës dhe më 375 arrestohet, por arratiset. Një vit më vonë e çkishërojnë. Por, mbas vdekjes (378) së perandorit arianit Valentit (364 - 378), kthehet në mënyrë triumfale tek populli i tij. Gjithashtu, kthehet shpejt edhe nga qyteti i Sevastisë, ku orthodhoksët e kishin transferuar më 380, me gjithë kundërshtimet e tij.
Merrte pjesë në sinode dhe sidomos në Sinodin II Ekumenik në Konstandinopojë (381), ku doktrina e tij përbën artikullin për Shpirtin e Shenjtë në Simbolin e Besimit. Fjeti me sa duket më 394. Zotërues i theologjisë dhe i arsimit “të jashtëm” ose “jashtë dyerve” [të theologjisë] dhe sidomos i Platonit, sistemoi dogmat, duke u përpjekur t’i shpjegojë disi me logjikë, për hir të popullit të thjeshtë që atëherë e theologjizonte gjerësisht.
Në morinë e shkrimeve të shkëlqyera të tij përfshihen vepra shpjeguese (si “Rreth jetës së Moisiut” dhe shpjegime të “Këngës së Këngëve”), dogmatike (si “Fjalimi i madh i katekizmit” e kundërshtuese kundër herezive të ndryshme),
praktike - shpirtndërtuese (si “Rreth virgjërisë” dhe Jeta e Makrinës), fjalime dhe letra.
Me Vasilin e Madh e Grigor Theologun (25 janar) përbën treshen e Etërve të mëdhenj të Kapadokisë.
Krijoni Kontakt