Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 3
    dipl-ing
    Anėtarėsuar
    10-11-2002
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    105

Pyetje per fizikantet ne termodinamike

Kam nje problem paksa te nderlikuar qe ka te beje me termodinamiken.
    Kam nje objekt prej metali, le te themi nje cilinder me nje vrime te tejpertejshme me fileto ne murin anesor qe sherben per te vidhosir nje vide ne te. Dihet qe materialet e ndryshme kane Coefficient of thermal expansion te ndryshem ( koeficiente te ndryshme te tkurrjes apo bymehjes termike-nuk e mbaj mend a quhet keshtu ne shqip) per temperatura te ndryshme. Zakonisht ky problem nuk shtrohet pasi ky koeficient eshte pothuajse linear nese behen ngritje temperature ne masen 50-100 K. Une kam problemin e kundert, pasi do ta ftoh materialin deri ne temperaturen 4K. Kete material une dua ta fus ne helium te lengshem, dmth temperatura e tij do te ndryshoje nga 300 K ne 4 K. Materiali dihet qe do te tkurret (zvogeloje volum) dhe kjo tkurrje ne gjatesi do te jepej me ane te formules
    DL=L×a×DT ku
    DL =ndryshimi ne gjatesi,
    L= Gjatesia
    a = Coefficient of thermal expansion
    DT= Ndryshimi i temperatures = 300K-4K=296K

Nese marr hekur si material, a=12E-6/K per T=300K dhe a=1 per T=4K.
    Pyetje ime eshte.
    1. Ciles vlere te "a" do te marr per te aplikur ne formulen time? Average?
    2. Cfare ndosh me vrimen me fileto qe eshte ne cilinder? Do te zmadhohet apo do te zvogelohet ne diameter?

Per reagimet tuaja ju falenderoj ne perparesi

studetja
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga studentja : 03-09-2004 mė 05:02
    Rruga me e shkurter midis dy personave eshte nje buzeqeshje

i/e pa regjistruar Maska e miri
    Anėtarėsuar
    22-04-2002
    Vendndodhja
    My HeArT iS yOuRs...YoUr MinD iS mInE...!
    Postime
    300

.

Studentja,
    A ka mundesi ta shkruash problemin sic eshte ne liber nese eshte ne Anglisht. Nese permban formula mund te perdoresh Scientific Notebook besoj do kesh te instaluar ngaqe paske SolidWorks . Shkruaj problemin me pyetjet dhe do mundohem te jap pergjigje nese mund ta gjej.

Miri.

PS. Mundesh te ma dergosh tek jpalushi@stevens.edu nese kerkon pergjigje urgjente por mundohu te ma dergosh para dites se Hene sepse do jep i zene pastaj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga miri : 03-09-2004 mė 19:56
    Goodbye DEBUG, hello reboot...

dipl-ing
    Anėtarėsuar
    10-11-2002
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    105

Zgjidhja u gjet :)

Miri, faleminderit per pergjigjen. Problemi nuk eshte ne liber, por ne realitet... dmth une e kam kete objekt dhe do ta vendos megjithmend ne helium te lengshem. Problemi qendron per te ditur nese vida prej hekuri do te vazhdoje te rrotullohet ne modelin prej bronxi i cili tkurret (bymehet) me shume sesa hekuri dhe se sa duhet te jete toleranca me te cilen duhet te behet modeli ne krahasim me viden.
    Foto eshte marre nga ANSYS (FEM programme) dhe une dje e zgjitha problemin me ansys pasi ne fund gjeta edhe grafikun qe permban a = f(T) nga T=300K deri ne T=4K.
    Meqe formula eshte dL=Lo*a*DT, mora integralin e ketij grafiku, e pjesetova me DT(300K-4K) dhe nxorra vleren mesatare te a. Kete vlere e kerkon ANSYS per te bere nje simulim me problem termodinamik. Llogaritjet qe bera dolen te verteta edhe nga simulimi.

Modeli zvogelohet me 5 mm per cdo meter gjatesi (5 per mije). Modeli do ta "marre vrimen me vete" dhe vrima do te zvogelohet gjithashtu. Zvogelimin e vrimes mund ta percaktoja vetem me ANSYS, pasi me llogaritje eshte teper e veshtire.

Faleminderit edhe njehere per pergjigjen

ciao
    Studentja

Citim Postuar mė parė nga miri
    Studentja,
    A ka mundesi ta shkruash problemin sic eshte ne liber nese eshte ne Anglisht. Nese permban formula mund te perdoresh Scientific Notebook besoj do kesh te instaluar ngaqe paske SolidWorks . Shkruaj problemin me pyetjet dhe do mundohem te jap pergjigje nese mund ta gjej.

Miri.

PS. Mundesh te ma dergosh tek jpalushi@stevens.edu nese kerkon pergjigje urgjente por mundohu te ma dergosh para dites se Hene sepse do jep i zene pastaj.
    Rruga me e shkurter midis dy personave eshte nje buzeqeshje

Tema tė Ngjashme

1. Prifeterinjte Pyesin Hoxhallaret Pergjigjen
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 29
    Postimi i Fundit: 05-02-2009, 07:33
  2. Del nė shitje "Njė dosje pėr Kadarenė"
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
  3. C'far pyetje duhet te beni!
    Nga Noerti nė forumin Lojra dhe rebuse
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 27-08-2004, 19:00
  4. Pyetje shkencore , por
    Nga Anton nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 03-07-2004, 02:22

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •