Close
Faqja 0 prej 11 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 107

Tema: Autoqefalia

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647

Autoqefalia

Pershendetje ! Le te diskutojme ne kete teme, per autoqefaline e Kishes Ortodokse Shqipetare.Pra ceshte aotoqefalia, si perfitohet ajo dhe a e meritojne shqipetaret ate.Le te diskutojme ne kete teme pa u grinde per misionare si Janullatus e me te drejtat e tij.Di qe autoqefalia na eshte dhene nje here ne 37 me nderhyrje te mbretit Zog.A na eshte hequr ajo ?

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Treva e Shqipėrisė sė sotme, e shtrirė pėrgjatė pjesės veriore tė bregdetit Jon dhe pjesės jugore tė bregdetit Adriatik si dhe nė brendėsi rreth pjesės perėndimore tė aksit tė rrugės Egnatia, merrte pjesė drejtpėrdrejt nė brumėzimet politike e shpirtėrore tė tri perandorive tė njėpasnjėshme: romake, bizantine dhe osmane. Njėkohėsisht, u bė objekt sulmesh e plaēkitjesh barbare nga popuj tė ndryshėm (hunėt, gotėt, normanėt, serbėt, bullgarėt, venedikasit etj.), tė cilėt synonin territorin e saj. Qendrat mė kryesore mitropolitane, gjithmonė kishin pėrbėrje shumetnike, me praninė e elementit ilir, helen e romak, por dhe herė pas here me mbetje tė tjera pushtuesish tė ndryshėm.

Nė bazė tė juridiksionit kishtar tė krahinave tė Shqipėrisė sė sotme, dallojmė kėto periudha:

1) Nga vitet apostolike deri nė vitin 731 –gjenden nė Kishėn vetadministruese tė Ilirikut lindor, nėn Vikariatin roman tė Selanikut.

2) Nga viti 731 deri nė fillim tė shek. XI –nėn Patriarkanėn e Konstandinopojės.

3) Nga fillimi i shek. XI deri nė vitin 1767 –shumica e episkopatave gjenden nėn Kryepiskopatėn Autoqefale tė Ohrit.

4) Nga viti 1767 deri nė vitin 1937 –nėn Patriarkanėn e Konstandinopojės.

5) Nga viti 1937 deri nė ditėt tona –Autoqefale.

(marre nga faqja zyrtare e KOASH)
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Peshendetje .falemendirit per informacionin statistikore, por duke arsyetuar nga del se varsia e kishes mund te ndryshoje pra ka nje org. qe e gjykon ate.Nisur nga kjo del se dhe ne 1967 duhet te kemi pase nje gjykim per popullin shqipetare, mbi mardheniet e tij me kishen.Pas viteve 67 e deri ne vitin 91, autoriteti i kishes u godit rende e pas kesaj, une nuk mund te kuptoje nese, ky popull mund te kete moral per autoqefali.Natyrisht qe perbysja e madhe e rendit diktatorial perfshin dhe lirin e te drejtat e njeriut per religionin, por kjo nuk do te thote se ketij populli i takon dhe autoriteti i autoqefalise.Modeli i kishes ortodokse, duke qen ai greke, me duket se eshte ne autoritetin e saj qe ringritja e kishes , religionit dhe arritja e standarteve te humbura te menaxhohen prej saj.mua me duket se e njeta varesi egziston dhe ne fuhat e tjera si te ekonomise se tregut, standartet e lirise, mardheniet politike, sistemi i gjyqesorit,sistemi edukativ e kulturore, etj ku dallon qarte se BE eshte menaxhuese direkte, e reformave.Pas arritjeve te ketyre standarteve shqiperia behet antare e plote e BE. Pra dhe ne ceshtjen e religionit duhet te jete e njeita gje.Une besoj se autoqefalia fitohet duke u mbeshtete ne tregues te mardhenieve te popullit me kishen.Besoj se keshtu kisha ruan dhe nje autoritet te saj.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Anesti

Nuk e kuptoj se ku kerkon te dalesh. Mos po thua qe KOASH duhet te kthehet serisht nen varesin e Patriarkanes se Stambollit dhe ta filloje dhe njehere nga fillimi procesin e kerkimit te autoqefalise? Kete kerkon te thuash?

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Anesti

Nuk e kuptoj se ku kerkon te dalesh. Mos po thua qe KOASH duhet te kthehet serisht nen varesin e Patriarkanes se Stambollit dhe ta filloje dhe njehere nga fillimi procesin e kerkimit te autoqefalise? Kete kerkon te thuash?
    Une sinqerisht nuk kam njohuri ne ceshtjet e religionit nuk di si funksionon ai e drejta mbi autoqefaline apo mvetesine, apo pavarsine e kishes.Nese ajo jepet dhe duhet te hiqet, ne varsi te sjelljes se nje komuniteti ndaj ketij sistemi.Pra ne pike jem realisht , kemi nje dokument te autoqefalise?Eshte anulluar ajo e fitur ne 37?me duket se u sollem aq rende me kishen tone , me kleriket tone me predikuesit dhe besimtart, por dhe me keq me sistemin e ketij religioni dhe sinqerisht me duket si e pa besueshme qe te mbetemi pa u ndeshkuar, per kete te kaluar te kriminale , jo te erret.Per mua ka rendesi qe besimtaret te shtohen te kete objekte te ketij kulti, te rritet cilesia profesionle e klerikeve dhe kryesisht ne drejtim te kurimit moral te vetvetes dhe shoqerise ku bejne pjese.Keshtu rritet besimi tek njerzit fitohet respekti dhe i afrohen me shume kishes. Ceshtja e lirise shpirterore shihet nga pika te errta referimi.Une e konsideroj krishterimin si identitet dhe nese nga pushtuesit ky identitet eshte dhunuar, duhet te vije nje dite qe njeriu te dije te clirohet dhe te rimare ate cka eshte e tija.Kjo eshte lirija fetare, ruajtja e idntitetit.Nuk eshte lirija e besimit mvartesia e kishes si forme si administrim si zhvillim ne nje sistem te perbashket.Nuke eshte prekje e lirise se besimit nese pranojme misionare per te na ndihmuar.Nuk eshte prekje e lirise se besimit nese na orjentojne si te rigrihemi.Pra une mendoj se autoqefalia eshte nderi me i madh qe mund ti behet nje komuniteti ,pra qe i besohet te hece me kembet e veta, qe i besohet qe nuk do te abuzoje me vlerat e kishes, qe i besohet se do ta drejtoje komuniteitin ne rrugen e drejte etj.Pra dhe nese e kemi verbalisht si nje dokument i zene nga myku une mendoj s ajo duhet rifituar si nje vleresim ,si nje perjekje per nje objektiv te caktuar te klerikeve shqipetare dhe kur keto standarte te jene arritur autoqefalia te jepet ne nje ceremoni ku ta ndejme e ta prekim me dore nderin qe na jepet.

Ne rradhe te pare ( me rregull dhe sinqeritet )kesaj pyetje nuk duhet ti pergjigjen te gjithe ata qe nuk jane besimtare..., ose ndryshe si vetquhen ateiste.
    Ne rradhe te dyte ( me sinqeritet dhe rrespeket ), te gjithe ata qe veten e tyre e vendosin ne nje nga besimet fetare ( perveē orthodhokseve ) por qe nuk mund te shprehen per faktin se nuk kane te njejtat karakteristika..., pasi ketu nuk flitet per Atdhe o per Flamur, qe te marrin te drejten e fjales ne menyre automatike, por per nje Besim te caktuar, Orthodhoksine, pra duke mos patur qendren e tyre ne Tirane, nuk ka se si te barazohen per te diskutuar ne lidhje me ēeshtjen...
    Mbeten vetem orthodhokset shqiptar..., qe te diskutojne midis tyre dhe me rrespekt ndaj njeri tjetrit por mbi te gjitha ndaj atij Besimi qe na bashkon.

Nuk ka se si te diskutoj une ne lidhje me ēeshtjet e rregullores se suniteve ne Tirane..., duke ditur fort mire qe pasqyrojne te njejtat rregulla qe kane ne gjithe boten..., po e njejta vlen edhe per pjesen katolike, duke ditur qe udhezimet vijne pertej Adriatikut, buze Lumit Tevere..., pra nuk ka se si, ndergjegja ime te sulmoj asnje nga keta bashkeatdhetare qe rastesia o fati i beri te jene ndryshe nga une ne Besim, por qe une kurren e kurres nuk do t'ia lejoja vetes ti versulesha me pyetje qe nuk me takojne, pasi flitet per besime te tjera ku une duhet thjesht te rri asnjanes e te rrespektoj fete e te tjereve...
    Kjo eshte tolerance..., jo te dalim me parrulla atdhetarie e patriotizmi hipokrite vend e pa vend! - Kur jepet interesi..., por kur idete nuk perpuqen, urrejtja shpaloset haptazi...!
    Zgjidhni o vellezer shqiptare..., nga ē'ane e lumit do te qendroni, pa per autoqefaline, ka kush mendon..., por per tolerancen duhet te fasim..., pothuaj per dite, ne shqipot!!! Po, po!!!

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga Anesti_55
    Pra ceshte aotoqefalia, si perfitohet ajo dhe a e meritojne shqipetaret ate?
    A e keni lexuar ndonjehere Biblen Z.Anesti?
    Aty do e kuptoni shume mire se cfare eshte Autoqefalia dhe do e kuptoni gjithashtu se cdo komb e meriton sepse ja ka dhene Zoti. I ke lexuar letrat e apostujve drejtuar Kishave te ndryshme? Asnjehere apostujt nuk i kerkonin nje kishe qe te qendronte e varur nga nje kishe tjeter. A ishte kisha e Korinthit e varur nga kisha e Efesit? Apo Kisha e Romes e varur nga Kisha e Jerusalemit? Une deri tani nuk e kam pare kete. Nqs e ke pare ti kete, ma thuaj qe ta lexoj dhe une dhe te nderroj mendje!

Ndarjet administrative qe kane pasuar pas shekullit 4 jane me teper ndarje politike dhe akomodime sipas interesave te kohes, se sa gjera te bazuara mbi pyetjen " A e meriton kjo Kishe te jete e pavarur?" Cfare pyetje pa kuptim!!! Njesoj sikur te pyesesh nje njeri: "A e meriton ky te jete i pavarur dhe i lire?"

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    A e keni lexuar ndonjehere Biblen Z.Anesti?
    Aty do e kuptoni shume mire se cfare eshte Autoqefalia dhe do e kuptoni gjithashtu se cdo komb e meriton sepse ja ka dhene Zoti. I ke lexuar letrat e apostujve drejtuar Kishave te ndryshme? Asnjehere apostujt nuk i kerkonin nje kishe qe te qendronte e varur nga nje kishe tjeter. A ishte kisha e Korinthit e varur nga kisha e Efesit? Apo Kisha e Romes e varur nga Kisha e Jerusalemit? Une deri tani nuk e kam pare kete. Nqs e ke pare ti kete, ma thuaj qe ta lexoj dhe une dhe te nderroj mendje!

Ndarjet administrative qe kane pasuar pas shekullit 4 jane me teper ndarje politike dhe akomodime sipas interesave te kohes, se sa gjera te bazuara mbi pyetjen " A e meriton kjo Kishe te jete e pavarur?" Cfare pyetje pa kuptim!!! Njesoj sikur te pyesesh nje njeri: "A e meriton ky te jete i pavarur dhe i lire?"
    Mos e ngaterro fene me lirine.Une te thashe dhe me lart se nuk humbet lirija fetare se dikush te orjenton e te merr per dore per u ringritur.Bibla thjshte thjesht deshmi per Jezusin dhe nuk ka te beje me administrimin e kishes.Eshte e vertete qe kultivarte e edukimit fatare nxirren nga ky liber i shenjte por se si mbillen ato si shperndahen ato, si duhet te jene te shndeshem ato keto i zgjidh secili sistem fetare.Humbje apo cenim i lirise fetare eshte dhunimi i identitetit fetare ,konvertimi me dhune e me privilegje qe i beri turqia.Cdo nderhyrje tjeter brenda sistemit eshte thjeshte mesim per kleriket.Autoqefalia eshte nje ceshtje e klerikeve dhe jo e besimtareve.Besimtaret aty e kane kishen si ndalonkush, ndersa kleriket duhet te dine se si te bejne mire punen e tyre, e per kete duhet profesionlizem dhe moral i larte , pasi ke te besh me edukimin e nje komuniteti te tere.Nese do ti lejonin te lire kleriket si administratoret e Fatos nanos do te kishim nje degjenerim te kishes, dhe pasojat do te ishin me te medha se ajo qe pesoi kisha ne kohen e diktatures.Do te humbiste perfundimisht besimi ne te.Me jep nje shembull qe ti si klerik ndejhesh keq nen mungesen e autoqefalise.Cfar te pengon?Te shqeteson kontrolli, mesimi?Me thuaj nje penges dhe hajt ta diskutojme.Kane kaluar tao kohe kur synohej te predikohej ne gjuhen e huaj (greke).Une gjithmone jam partizan i asaj, qe autoqefalia duhet arrite konkretisht si nje objekiv , si nje standart i klerikeve ,i aritjes se tyre profesionale dhe morale.

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE]
    Citim Postuar mė parė nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Ne rradhe te pare ( me rregull dhe sinqeritet )kesaj pyetje nuk duhet ti pergjigjen te gjithe ata qe nuk jane besimtare..., ose ndryshe si vetquhen ateiste.
    Ne rradhe te dyte ( me sinqeritet dhe rrespeket ), te gjithe ata qe veten e tyre e vendosin ne nje nga besimet fetare ( perveē orthodhokseve ) por qe nuk mund te shprehen per faktin se nuk kane te njejtat karakteristika..., pasi ketu nuk flitet per Atdhe o per Flamur, qe te marrin te drejten e fjales ne menyre automatike, por per nje Besim te caktuar, Orthodhoksine, pra duke mos patur qendren e tyre ne Tirane, nuk ka se si te barazohen per te diskutuar ne lidhje me ēeshtjen...
    Mbeten vetem orthodhokset shqiptar..., qe te diskutojne midis tyre dhe me rrespekt ndaj njeri tjetrit por mbi te gjitha ndaj atij Besimi qe na bashkon.
    Nuk ka se si te diskutoj une ne lidhje me ēeshtjet e rregullores se suniteve ne Tirane..., duke ditur fort mire qe pasqyrojne te njejtat rregulla qe kane ne gjithe QUOTE]
    Ktu e ke gabim, une e vendosa ne kete rubrike temen per faktin se ceshtja e identitetit fetare eshte ceshtje e te gjitheve.Kur flitet per ortodoksine flitet per identitet te ketij populi edhe se kane devijuar nga ky besim nga faktore te ndryshem.Ne kete rubrike mund te marre pjese kushdo.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga Anesti_55
    Mos e ngaterro fene me lirine.Une te thashe dhe me lart se nuk humbet lirija fetare se dikush te orjenton e te merr per dore per u ringritur.Bibla thjshte thjesht deshmi per Jezusin dhe nuk ka te beje me administrimin e kishes.Eshte e vertete qe kultivarte e edukimit fatare nxirren nga ky liber i shenjte por se si mbillen ato si shperndahen ato, si duhet te jene te shndeshem ato keto i zgjidh secili sistem fetare.Humbje apo cenim i lirise fetare eshte dhunimi i identitetit fetare ,konvertimi me dhune e me privilegje qe i beri turqia.Cdo nderhyrje tjeter brenda sistemit eshte thjeshte mesim per kleriket.Autoqefalia eshte nje ceshtje e klerikeve dhe jo e besimtareve.Besimtaret aty e kane kishen si ndalonkush, ndersa kleriket duhet te dine se si te bejne mire punen e tyre, e per kete duhet profesionlizem dhe moral i larte , pasi ke te besh me edukimin e nje komuniteti te tere.Nese do ti lejonin te lire kleriket si administratoret e Fatos nanos do te kishim nje degjenerim te kishes, dhe pasojat do te ishin me te medha se ajo qe pesoi kisha ne kohen e diktatures.Do te humbiste perfundimisht besimi ne te.Me jep nje shembull qe ti si klerik ndejhesh keq nen mungesen e autoqefalise.Cfar te pengon?Te shqeteson kontrolli, mesimi?Me thuaj nje penges dhe hajt ta diskutojme.Kane kaluar tao kohe kur synohej te predikohej ne gjuhen e huaj (greke).Une gjithmone jam partizan i asaj, qe autoqefalia duhet arrite konkretisht si nje objekiv , si nje standart i klerikeve ,i aritjes se tyre profesionale dhe morale.
    Ti thua se nje besimtari te thjeshte nuk i intereson autoqefalia, sepse kisha si greke si shqiptare per te eshte njesoj.
    Absolutisht e pavertete!
    Nje shqiptar duhet te shkoje ne Kishe dhe te degjoje ungjillin ne gjuhen e tij, jo te marre nje perkthyes me vete! Duhet te shkoje dhe te degjoje himnet ne gjuhen shqipe dhe jo greke. Por kjo nuk arrihet nqs kisha varet nga nje kishe e huaj.
    (Qe mos keqkuptohem nga ata qe nuk e njohin KOASH: Kisha shqiptare sot funksionon ne gjuhe shqipe, jo greke, sepse eshte Autoqefale, pavaresisht se kreu i saj eshte grek)

Pastaj, ja ta marrim te mireqene ate qe thua se duhet qe nje Kishe "ta meritoje" autoqefaline!
    Mire, por kush do e vleresoje kete "merite" . Kisha Greke??? E pse?????
    A e di qe Kisha Shqiptare eshte po aq e lashte (per te mos thene me e lashte) se Kisha Greke?
    A ka pasur probleme ne Kishen Shqiptare? Sa te duash! Por mos ka probleme me pak Kisha Greke? Mos eshte me i larte morali i prifterinjve greke se i atyre shqiptare?????

Fillimisht ne shekujt e pare te Krishterimit, cdo kishe kishte administrim lokal dhe nuk varej nga nje kishe tjeter. Me pas,ne shekullin e 4 cdo kishe lokale hyri nen nje zone administrimi qe quhej Patriarkane (me vendim perandorak), dhe kishat Shqiptare hyne nen patriarkanen romane (Papen). Ne shek e 8, ato u shkeputen nga kjo patriarkane (perseri me vendim perandorak) dhe ju bashkengjiten patriarkanes ekumenike, nga perandori ikonoklast Leon III Izauri, i cili ne Sinodin VII Ekumenik u denua per herezi!
    Cfare u mor per baze per kete levizje???? Asgje pervec interesit te perandorit per te forcuar sa me shume patriarkanen e Kostandinopojes dhe per te dobesuar ate te Romes!

Apo kur kaluan nga Kryepeshkopata e Ohrit ne ate te Patriarkanes Ekumenike, cfare u mor per baze? Mos u pyet Kisha shqiptare? Asgje pervec vendimit politik nga ana e sulltanit, per ta centralizuar pushtetin shpirteror ballkanik nen Patriarkanen e Stambollit!

Pra ne te dyja rastet, kur u be kalimi i Kishes Shqiptare nen Patriarkanen e Stambollit kane qene vetem vendime perandorake dhe asnjehere vullnet i Kishes Shqiptare!

Atehere si mund te flasim per "meritim te autoqefalise", kur Kisha Shqiptare ka qene autoqefale qe kur ajo lindi ne shekullin e pare dhe e humbi autoqefaline me shume se nje here gjate historise. Humbja e autoqefalise ka qene nje akt i pamerituar dhe jo autoqefalia qe eshte nje e drejte qe ne lindje e cdo kishe!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 15-01-2010 mė 14:03

Faqja 0 prej 11 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •