Close
Faqja 9 prej 10 FillimFillim ... 78910 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 100
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-10-2002
    Vendndodhja
    pėrjashtuar
    Postime
    1,008
    Islamizimi i popullit shqiptar

Te shqiptarėt procesi i islamizimit u zhvillua relativisht shpejt dhe nė mėnyrė tė vazhdueshme. Faktorėt qė ndikuan nė islamizimin e shqiptarėve ishin tė natyrės politike, ekonomike shoqėrore dhe psikologjike. Kėshtu, qysh nė gjysmėn e dytė tė shekullit XVI, gjysma e popullsisė shqiptare nė qytete u islamizua, madje nė shekullin XVII, feja islame, mbizotronte edhe nė fshatra.

Feja islame u pėrhap mėtė madhe nė Ballkan po nė atė kohė kur u vendos sundimi I plotė osman. Popujt e ndryshėm tė Ballkanit e pėrqafuan nė mėnyrė tė ndryshme. Boshnjakėt pothuajse tėrėsisht dhe menjėhėrė kaluan nė fenė islame. Nė fillim tė shekullit XVI nė Bosnjė dhe Hercegovinė mbizotronte islame. Madje Bosnja pushtetin osman e pranoi pa qėndresė. Arsyja e kėsaj dukurie ishte se ata i takonin kryesisht fesė bogumile, e parimet e kėsaj feje, e cila luftonte krishterimin, ishin shumė tė afėrta me ato tė islamit. Mirėpo boshnjakėt, me pėrqafimin e fesė islame nė pėrgjithėsi, nuk u asimiluan nė turq (kombėtarisht ). Ata i ruajtėn doket dhe gjuhėn e tyre kombėtare, e kuptohet, u ndikuan edhe nga islami.

Ndėrkaq tek serbėt, malazezėt, bullgarėt maqedonėt dhe grekėt nuk ndodhi kėshtu. Ata, pėr shkak tė ndikimit tė kishės ortodokse dhe pėr shkak tė fanatizmit tė madh, potuajse fare nuk u islamizuan. Numri i tė islamizuarve prej kėtyre popujve ėshtė shumė i vogėl dhe thuajse simbolik. Pastaj, pjestarėt e kėtyre popujve, tė cilėt e pėrqafuan fenė islame, u asimiluan nė turq, sepse feja ortodokse e cila u bė fe kombėtare e popujve nė alė, tė islamizuarit e vet, tė cilėt I kosideronte si renegatė tė fesė dhe tė kombit, nuk I pranonte mė si pjestarė tė fesė dhe tė kombit pėrkatės.

Te shqiptarėt procesi i islamizimit u zhvillua relativisht shpejt dhe nė mėnyrė tė vazhdueshme. Faktorėt qė ndikuan nė islamizimin e shqiptarėve ishin tė natyrės politike, ekonomike shoqėrore dhe psikologjike. Kėshtu, qysh nė gjysmėn e dytė tė shekullit XVI, gjysma e popullsisė shqiptare nė qytete u islamizua, madje nė shekullin XVII, feja islame, mbizotronte edhe nė fshatra. Mirėpo, islamizmi, marrė nė pėrgjithėsi, nuk ndikoi nė asimilimin e shqipėtarėve nė turq (kombėtarisht); pėrveē njė numri shqiptarėsh qė jetonin nė Anadoll, Ata nuk e humbėn gjuhėn as dokėt, edhe pse dhe nė atė pikėpamje u ndikuan. Pra, jo vetėm fshatarėt por nė shumicėn e rasteve, as bejlerėt, agallarėt dhe efendilerėt shqiptarė nuk u asimiluan. Ndjenjat kombėtare tė shqiptarėt e muslimanizuar nuk u shuan, pėrkundrazi u forcuan edhe mė shumė. Kėshtu, kurrė shqiptarėt nuk luftuan nė mes vetes pėr shkak tė fesė. Kjo ėshtė dukuri evropiane. Ndėrkaq pėr shkak tė interesave kombėtare, jo njė herė u bashkuan shqiptarėve tė gjithave besimeve; muslimanėt katolikėt dhe ortodoksėt Ata, gjatė shekujve XV, XVI, XVII siē do ta cekim, luftuan kundėr shfrytėzimit dhe sundimit tė Sulltanit pėr tė drejtat kombėtare edhe pse Sulltani ishte njėkohėsisht edhe lidhur me islamizimin e shqiptarėve K.Jireēeku thotė: “Duke filluar nga viti 1450, shumė shqiptarė fillojnė tė shpėrngulen pėr nė Itali. Kėshtu, pasardhėsit e Dukagjinėve (ata qė mbeten nė fenė katolike – S.R.) ka pasur nė Venedik dhe nė Ankonė deri nė shekullin XVII. Ndėrkaq, anėtarėt e tjerė tė bujarisė vendosėn tė qėndrojnė nė vend dhe tė pėrqafojnė fenė islame, pėr shembull, Aranitėt, Muzakėt, Topiajt, Dukagjinėt, eq.. Te vetė populli shqiptar feja islame pėrhapet me shpejt sesa tė bullgarėt, serbėt dhe grekėt. Shumė shqiptarė, tė cilėt kaluan nė fenė islame, u ngirtėn nė titullare tė lartė tė Perandorisė Osmane”.

1. Ndėrkaq, Vladislav Shkariq duhet folur nė pėrgjithėsi pėr pėrhapjen e islamizimit nė Ballkan, thotė: “Kalimi nė fenė islame nuk ka qėnė i shpejtė. Pushtuesit osmanė qenė tolerantė nė pikpamje fetare dhe rrallė i kanė detyruar qė krishterėt pėr tė kaluar nė fenė islame. Te krishterėt e kanė nderuar fenė vullnetarisht. Me forcė janė islamizuar fėmijėt e krishterė qė janė marė pėr jeniēerė”

2. L. Mihaqeviq konstaton:” kalimi nė fenė islame tė boshnjakėt dhe tė shqiptarėt ishte gjithsesi mė ishpesht, kurse sebėt, bugarėt dhe grekėt I kanė mbetur besnik fesė sė vetė”

3. Shqiptarėt, para se tė futeshin nėn sundimin e shtetit serb tė Nemaniqėve, i takonin kryesisht fesė katolike. Mirėpo, gjatė sundimit sėrb, sidomos nė kohėn e car Dushanit, pozita e shqiptarėve u keqėsua. Njė numėr, nėn presionin e “ inkuizicionit tė shtetit serb”, u detyrua tė kalonin nė fenė ortodokse, ndonėse njė pjesė e tyre ordoksizmin e pranuan sa pėr sy e faqe. Jo vetėm kaq, sundimi serb, i cili zjati mjaft, la gjurmė tė thella nė tė gjitha polet e jetės sė shqiptarėve: nė gjuhė, nė atroponomi, nė psikologji etj.

Madje, ky ndikim i serbėve dhe fesė ortodokse tė shqiptarėt u ndie edhe gjatė sundimit osman pėr arsye se kisha ortodokse serbe, e cila e pranoj vasalitetin e sulltanit, kishte privelegje qė tė ndikonte nė masat popullore tė kėtyre viseve.

Lidhur me kėtė dukuri Branisllav Nushiq thotė: “Shqipėtarėt (arnautet) e Siriniqit nuk janė turqizuar (islamizuar) herėt. Kjo ka ndodhur nė fillim tė shekullit tė kaluar ( shekulli XIX), nėn presionin e sundimit gjakatar tė Jashar Pashės

4-5 nė Kosovė, nė mesin e tyre janė ruajtur ende gjurmėt e ortodoksizmit. Ata, sot kėsaj dite ndezin qėrinj pėr Shėn – Kollin dhe nė festat e tjera tė mėdha. Ata tani flasim shqip, edhe gratė e tyre, por kur ngrinden dhe shahen, gratė thonė: “Ubilla te sveta Nedelja!” (tė vraftė e djela e shenjtė!). Nė kishėn “Sv. Trojica” tė prizrenit, mbi Mushtishtė, nė librin e kontribueve janė tė regjistruar edhe banorėt e kėtyre fshatrave shqiptare, mandje me emra serb”.

6 Fshatrat Trebishta dhe Radostusha, tė cilat shtrihen te lumi radicė, mė 149?, Gjon Kastrioti me djemtė Shtanishėn, Reposhin, Konstantinin dhe Gjergjin i ja dhuruan manastirit tė Hilandarit nė Malin e Shenjtė, nė Greqi .

7. Nė Manastirin Deviq ekziston libri nė tė cilin janė tė regjistruar emrat e kontribuesve tė shekullit XVII. Kontribuesit tė gjithė janė nga Drenica dhe emrat janė serb. Sot nė drenicė nuk ka asnjė serb, thotė B.Nushiq. Mirėpo, kėta drenicas me emra “serb” (ortodoksė – S.R.), me tė pėrqafuar fenė islame u bėn “shqiptarė”. Madje, siē na vėn nė dijeni burimet e Vatikanit, nė gjysmėn e dytė tė shekullit XVII, nė trekėndėshin Deqan-Pejė-Drenic nuk kishte katolik fare. Prandaj, tamam pėr kėtė arsye, nė ato treva nuk shtyen diogjeza e Shkupit por administrimi i tri manastireve tė shquar- tė Deēanit, Pejės dhe tė Deviqit. Me fjalė tė tjera, banorėt e krishterė tė kėtyre trevave (serbėt, shqiptarėt dhe vllehėt) i pėrkisnin krejtėsisht fesė ortodokse. Nė tė mire tė kėtij konstatimi flasim jo vetėm burimet e ndryshme historike, por, siq dihet, edhe fakti se vojvodė tė tri maastirėve nė fjalė janė, sot ekėsaj dite, shqiptarėt e besimit musliman, qė do tė thotė se ata janė duke i ruajtur ato institucione vetėm e vetėm pse ishin institucione kulturore dhe tė shenjta tė tė parėve tė tyre, e jo pėrshkak tė ndonjė “humanizmi”.

8. Aristokracia shqiptare ishte e para qė e pėrqafoi fenė e re, fenė islame, pėr tė ruajtur privilegjet e veta klasore, pėr t‘u inkuadruar nė klasėn askere, e cila ishte nė fuqi tė administratės osmane. Feja Islame duke qenė ideologji e klasės sunduese i dha mundėsi bujarisė shqiptare, e cila ishte plotė energji lakmuese e pushtetit dhe e pasurisė, qė tė zėrė poste mė tė larta nė suazėn e Perandorisė Osmane, e cila u bė superfuqi e kohės.

Nė vitin 1455 kalaja e Novobėrdos kishte 50 ulufexhinj (ulufeci). Tė gjithė ishin muslimanė, por veē njė numri shqiptarės janė pjesėtarė tė etnoseve dhe tė vendeve tė ndryshme; hungareze (Unguru): Shahini, Karaxha, Sunkuri; boshnjak: Atmaxha, Hamza; edrenas: Salihu, Aliu, konstadinias: Hiziri, Jakupi, Timurhani, Shahini, Shirmerdi, Sylejmani, shqipėtarė: Timurtashi, Shahini, Dogani, Shahini (tjetėr); vranjas: Hamza; priotas: Dogani; vllehas: Saruxha, Dogani, Ismaili; tėrnovas: Karaxhozi, Hamza, beligradas: Shahini; nikopolas: Aliu; tatarė: Aliu; Ilazė: Musa, Jusufi; shkupjanė: Mustafa; dramas: Jusufi, Ismaili, etj.,etj.

9. Sipas defterit tė vitit 1486/87 vetė Vuqiterna kishte 43 familje muslimane dhe 33 familje – shtėpi krishtere “hāne”, 3 “mücerred” dhe 2 bive”.

10. Kjo tregon se nė Vuqiternė tanimė zotėronte elementi musliman. Ndėrkaq, nė Prishtinė (1486/87) zotėronte ende elementi i krishterė. Aty ishin 51 shtėpi muslimane, kundrejt 248 shtėpi tė tė krishtera tė 34 shtėpive “mücerred” dhe 56 shtėpive “bive”.

11. Ndėr muslimanėt e parė tė Pejės pa mėdyshje ėshtė Mahmud Beu, i vėlai i Ahme Pashės Dugagjinit i cili me tė pėrqafuar fenė e re, bėhet edhe sanxhakbe i parė i Sanxhakut tė Dugagjinit (1462) dhe krijues i dinastisė sė Mahmudbegollajve tė Pejės.

12. Peja nė vitin 1485 kishte 33 muslimane, kundrejt 140 shtėpive tė krishtera (104 shtėpi “hāne”, 20 “mücerred” dhe 16 “bive”). Kėto familje muslimane janė gjithsesi tė bujarisė shqiptare, tė vilat, mė sė pari kaluan nė fenė e re: nga Mahmudbegollajt pėrmendet Nasuh Beu, si sanzhakbe qė ishte, pastaj Zaim Hyseni, Sexhaüd-din Beu, Mirza Beu, Daut Beu, Hasan Beu, Ajas Beu, etj.

13. Pra procesi i islamizmit e kishte pėrfshirė vetė Pejėn, por aty kjo dukuri ende mbizontronte. Islami, ndonėse mė mgadalė, kishte filluar tė pėrhapej edhe nė fshatrat e Pejės. Kėshtu, nė fshatin Kosuriq 3 shtėpi ishin muslimane; nė fshatin Cėrni Potok 1 shtėpi, etj

14. Nė vitin 1525 nė Novobėrdė kishte 4 mėhallė muslimane me 77 shtėpi dhe 42 mėhallė tė tė krishtera me 294 shtėpi,

15. Kėto tė dhėna tregojnė qartė se numri i familjeve tė islamīzuara ishin duke u shtuar gjithnjė. Nė vititn hizhri 937 (1530-1531) Sanxhaku I Vuqiternės kishte kėto kadillėqe: Novebėrdėn, Prishtinėn, Bellasicėn dhe Vuēitėrnėn. Nė kėto vende kishte 4 xhami, 10 mesxhide, si institucione tė islamizmit. Vetė Novobėrda kishte 53 mėhallė muslimane dhe 49 tė krishtera

16. Kurse nė 1544 nė Novobėrdė ishin 5 mėhallė muslimane me 86 shtėpi. Nė atė kohė nė Novobėrdė ishin 38 mėhallė tė krishtera, si dhe 6 shtėpi hebreje.

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Pse ketij shkrimi me larte nuk iu keni pergjigjur:

I pranuat si fakte te kryera dhe deshtuat ?
    Nuk e keni lexuar ?
    Apo e konsideroni shkrimin te kopjuar , por pa reference!!!

Sidoqofte autori i shkrimit nuk eshte shkruesi ne kete forum, Norca , por ky shkrim eshte marre nga keto studime dhe ky autor:

Pėrmbledhje studimesh nga Muhidin AHMETI

e ky shrim eshte shkurtuar nga Skender Riza. Ne internet shume here qarkullon si ide e shkruesve, si e tille e kziston edhe te liriakombtare.com

Une mendoj se nuk eshte mire kur pervetsohen shkrimet e huaja, dhe kur nuk permendet autori. Sepse keshtu ne vend se te polemizohet me autorin, polemizohet me kopjuesin te cilin e konsiderojme gabisht autor, sepse fshihet e verteta.....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 03-03-2003 mė 13:12

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-10-2002
    Vendndodhja
    pėrjashtuar
    Postime
    1,008
    Urime shöku alban
    Sot hetova se qenke dhene pas hulumtimeve neper internet, me qellim te ma gjesh ndonje te zeze.

Une te uroj shume sukses ne kete drejtim. Nese don, mund t'i jap une ty edhe adresat se kah sillem me se shumti neper internet, ashtu qe ta lehtesoj punen se... qebesa, interneti eshte "katund" shume i madh
    klipp&klar

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Jo ,

je gabim, nuk kam hulumtuar, por ate shkrim e kam pare shume here, me ka ne rene sy hipokrizia e atij shkrimi, ku per te prishur historine shqiptare shfrytezohen libra serbe. Kjo nuk me eshte dukur normale! Sespe serbet qe nga pushtimi i car Dushanit nuk kane shkruar mire per neve.
    Nuk konsultohet katolik shqiptare si deshmitare te kohes, por librat serb. Thua se serbe kane qene miq tane! Pse u besohet serbeve, por jo humanisteve katolik shqiptare , e di ! Sepse u pershatet koncepteve te tyre, madje humanistet shqiptare konsiderohen SPIUN TE ROMES!

Une ne fillim nuk kam reaguar sepse mendova se ke harruar ta cekish autorin, kur pash se po hesht, atehere pash te nevojshme te reagoje dhe ta them te verteten...

Nuk shoh arsye per pezmatim, do te kishte qene e drejte tu kerkosh njerzve ndjese se ke harrua ta permendish autorin e shkrimit e jo te dale sikur ti te ishe autor....dhe aty perfundon...Mos perpiq tash te me fajsosh mua...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 04-03-2003 mė 10:31

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-10-2002
    Vendndodhja
    pėrjashtuar
    Postime
    1,008
    Shöku Alban
    Une te thash se ti je dke bere hulumtime, gjegjesisht duke kerkuar qime ne veze.

Perndryshe, njerez te "zgjuar" si ti, duhet ta hetojne, megjithese ka munguar emri i autorit, se ai nuk eshte postim imi. Meqensese askund nuk kam deklaruar as as mburrur (si ti) se jam historian.

Pastaj, ate shkrim e kam sjellur si kunderbalansim te disa shkrimeve mjaft te njeanshme.

Pastaj, kujt ia kap rradakja, e din shume mire se historine shqiptare, gjegjesisht historine e vjeter iliro-shqiptare me se shumti e kane studjuar e hulumtuar te huaj, nder ta serbe,kroate e plot te tjere...

Pastaj, nese une duhet te kerkoj falje pse kam cituar ndonje (kinse) serb (edhe ate tendencioz) dhe
    ... te kerkoj falje pse me ka shpetuar emri i autorit...

ne kete rast duhet te kthehemi kah ti qe ke hapur me dhjeta tema ofenduese per gjithe popullin shqiptar, vecanerisht ata te konfesionit musliman.

Keshtu pra. NEse une do duhej te kerkoj falje per keto mekate te miat (1-2 me numer), ti pastaj do duhej te kerkosh falje se paku per mbi 500 postimet tua ne kete forum. Por, per fat te keq, nje gje te tille nuk e kam hasur ende ketu.

Tung dhe sukses ne "gjurmimet" tua te metutjeshme.
    klipp&klar

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    VAret se nga cila perspektive shihen gjerat:

Ju i jepni te drejta vetes dhe po ato te drejta ia merrni tjetrit. Thirrjet per kthim dhe radikalizim fetar te shqiptaret ju i konsideroni Patriotizem, nese therrasim per rikrishterim, i ofendoni njerzi me shka!

Parim eshte parim, nese keni te drejte dhe nuk eshte turp te therrasim , per nje fe, kete te drejte e ka cdo shqiptar qe mendon se nje fe tjeter i sjell persepktiv me te mire. Probleme nuk do te kemi nese po ate te drejte qe i japim vetes, i pranojme edhe te tjetrit.

Une te gjitah mendimet e mia mbi Islamin i kam thene ose duke u bazuar ne Kuran ose ne Hadithe, nese ka nje mendim, i cili eshte pa mbeshtetje te tille, atehere ma cito dhe une te kerkoj falje, sepse edhe une mund te gaboje, pro nese kam mbeshtetje nga kjo fe, atehere dmth, se nuk pranoni veshtrimin tjeter, por interpretimet tuaja!

Une nodshta kam qene i shper ne vlersime dhe direkt, por kjo ka ndodhru per shkak te ofendimeve qe me jane bere mua, e jo prodhuesit te atyre gjerave diskutabile....

Une jam i gatshem te bisiedoj pa paragjykime, por me respekt...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-10-2002
    Vendndodhja
    pėrjashtuar
    Postime
    1,008
    Alban
    Mua ketu edhe qendron problemi yt, pra te perspektiva, gjegjesisht pikeveshtrimi shume i ngushte i pikepamjeve tua.

Po t'i kishe lexuar me vemendje te merituar postimet e mia, shume lehte mund te hetohet se nuk i jap vetes aq shume te drejta sa pretendon ti.
    "Thirrjet per kthim dhe radikalizim fetar te shqiptaret ju i konsideroni Patriotizem",
    Tregome te lutem nje fjale apo citat timin te cilat do te deshmonin per kete supozim tendin?! Jam shume kurreshtar te mesoj edhe une per kete gje!?
    Nderkaq, thirrjen per rikrishterizim e konsideroj si hap te kundert per ne dhe si marrine me te madhe qe mund t'i sillet dikujt neper koke. Kete e shoh me se shumti nga ajo qe shoh se cilit drejtim jane duke shkuar te tjeret, gjithsesi me te mencur se ne.

Jo shoku alban. Gabim e ke. Une nuk ia mohoj askujt fene qe ka trasheguar apo e ka zgjedhur dhe as nuk me bie mua ta detyroj ndoke per nderrim feje, partie, zakoni... apo doemos te shkojne te gjithe rruges sime. Kurrsesi. Cdo njeri eshte i lire e mund te zgjedhe cka te doje. Ajo cka me pengon mua me se shumti eshte se me disa shkrime ketu (ne vecanti shkrimet tua) cojne uje ne mulli tjeter dhe, cka eshte me e keqja, deshe o nuk deshe ta pranosh, i sherbejne ne menyre shume te rrezikshme percarjes ndershqiptare, sidomos asaj nderfetare. Dukuri kjo e cila deri ne ditet e sotit nuk ka qene aq aktuale.
    Sa i perket parimeve, une kam parime, te cilave u permbahem me besnikeri deri ne fund. Mu keto parime jane ato qe me bejne per te mos e ruajtur shpinen nga dikush (nga frika se i kam fare borxhi dikujt). Njera nga keto eshte ciltersia ime, gje te cilen shume njerez e shperdorin dhe e quajne naivitet nga ana ime. Kjo iu jep kurajo disave per sulm kunder meje. Prandaj, sa here paraqiten raste te tilla, reagoj pa kompromis ndaj kujtdoqofte dhe jam nder me te ashprit ne kete drejtim.

Problemi i mendimeve tua mbi islamin eshte se ato kane qene shume te percipta e tendencioze bashke edhe me paragjykimet qe i ke. Problemi yt me i madh ne kete drejtim eshte ai se ti i trajton njesoj muslimanet me arabet, islamin me fillozofi aziatiko-afrikane, gje e cila nuk eshte fare e vertete. Ndaj edhe nuk duhet te habitesh fare se cfare reagimesh shkakton ti me ato mendime tuat.E kete ta kam thene jo nje here por shpesh, kurse ti, me kryenecesine tende u futshe edhe me thelle "ne shpellen" qe eshte e erret dhe e panjohur per ty. Ti serish nuk tregojshe mirekuptim ndaj fjaleve lutese e keshilluese te mia. Ketu pra qendron problemi e jo aty pse une kem gjithmone te drejte ne dicka. Jo pse une jam njeri i pagabueshem.

Une nodshta kam qene i shper ne vlersime dhe direkt, por kjo ka ndodhru per shkak te ofendimeve qe me jane bere mua, e jo prodhuesit te atyre gjerave diskutabile....

Une ketu ne forum gjykoj sipas asaj se si eshte shprehur dikush, meqenese privat nuk e njoh asnjerin nga ju. Nese ashpersia e vleresimet direkte tua kane qene te drejtuara ndaj dikujt tjeter nuk te japin te drejte t'ia hedhesh dikujt tjeter gjitha inatet. Kjo i bie "idhnou n'magar e bjeri samarit" (thenje kjo qe duhet ta njohesh shume mire).

Une jam i gatshem te bisiedoj pa paragjykime, por me respekt...

Perderisa njerezit tregohen korrekt, tregohen te interesuar per diskutime konstruktive, paraqiten me rrespekt ndaj tjetrit... jane gjithmone te mireseardhur per bisede me mua, pa marre parasysh fene, kombin, racen, ngjyren, partine, klubin sportiv, gjinine....

Perjashtuar Maska e {Princi}
    Anėtarėsuar
    27-10-2002
    Vendndodhja
    Buried Alive
    Postime
    266
    Postuar mė parė nga Shėn Albani
    nese therrasim per rikrishterim, i ofendoni njerzi me shka!

rikrishterim????
    cdo te thote kjo qe krishterimi po evolon ??
    merre me long se mishi u maru....shen alban si shum pseudofe po abuzojn me ket fjalen krishterim...me fal desha e them rikrishterim......si ta marrim kete cdo sekt ka rikrishterimin personal?? apo do te thuash qe meqe kemi ngelur po aty ku jemi po fusim terma perparimtare ne menyre qe te terheqim vemendjen e naiveve....
    pfffffffffffffffffffff
    amon mos na vristi ndjenjat e zbehta te krishterimit me nje rikrishterim modern se..u bo deti kos

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    "Tregome te lutem nje fjale apo citat timin te cilat do te deshmonin per kete supozim tendin?! Jam shume kurreshtar te mesoj edhe une per kete gje!? Norcali."

NE te gjitha shkrimet qe kam lexuar deri tani je marre me ngritjen e Islamit, i sherben atij dhe i analizon deri ku te pershtaten ty, me larg jo. Te 400 pyetje...ka shumecka qe mund te kritikohet , por nuk kam thene mendimin tim, se eshte ne vendin ku diskutoni ju.
    Juve nuk ju interesojne faktet, por cdo gje te lige, te kritikueshme ia hidhni Allahut dhe aty “perfundon analiza juaj dhe kur une kete nuk e pranoj, juve e shihni te nevojshme te shpreheni ne menyre banale.
    Une , nuk kam pasur deshire kurre te bisedoj per fe, mirepo e kam bere kete kur kam pare faqet islamike shqiptare ( shqiptare pse shkrujane shqip ) kur kam pare shkrimet tuaja ketu dhe shumica jane te zbrazur kombtarisht, pro perpiqen popullin ta kthejne prapa, per mua eshte prapa nese i kthehen islamit me shume se sa tani.
    TE flitet per ngritje te vetedijes islame ne kete kohe derisa Kosova akoma perpelitet me dy kufijeve une e konsideroj ose naivitet ose qellim. TE flitet dhe te anagazhohemi ne kete drejtim mu ne kohen kur na cliruan ata qe nuk jane musliman eshte mosmirenjohje,. Kam pare shume here ne TV gjerman ku jane treguar xhamite e reja ne Kosove dhe shkollat si shtalla!!! ME xhamia nuk zhvillohet ekonomia e nje vendi, por me sholla te pajisura mire! Duhet te kete prioritet ardhemria!!!

Dhe une e konsideroj te gabueshme qe ne nje forum qytetar tu jipet hapsire e lire propagandave fetare. Ne shume forume serioze keto dikutime nuk tolerohen ( mendoj forume te revistave kryesore ne Evrope ). PEr fen thjesht nuk mund te diskutohet, sepse cdo nejri ka bindjen e vet. Ndoshta dikush e ben duke shpresuar se po ben pune te mire dhe fiton ithetare, por ne fakt njerzit mbeten me bindjet e veta.
    Irrituese jane shkrime shqiptare per islamin se jane te gjitha te perkthyera nga : boshnjak, turq , indian e arab. Madje sic e din edhe t“i per ta perbaltur historine kombtare kleri muslima perdore edhe libra te botuar ne Beograd.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-10-2002
    Vendndodhja
    pėrjashtuar
    Postime
    1,008
    ... te gjitha shkrimet qe kam lexuar deri tani je marre me ngritjen e Islamit,

[b] Prap gabim alban. Ngritja edhe kuptimi i drejte kane dallim shume te madh.[b]
    i sherben atij dhe i analizon deri ku te pershtaten ty, me larg jo.
    po i sherbej atij, te te kuptuarit e drejtė te tij. Nderkaq, une nuk bej analiza, nese nuk e ke ditur, por e perkthej librin ne fjale. Ndaj ato nuk i pershtati tash (sipas qejfit tim) por e kam pare te udhes se jane te pershtatshme.
    Te 400 pyetje...ka shumecka qe mund te kritikohet , por nuk kam thene mendimin tim... Paj kritiko, s'ka gje. Por kritiko me deshmi e jo me supozime.
    Juve nuk ju interesojne faktet, por cdo gje te lige, te kritikueshme ia hidhni Allahut dhe aty “perfundon analiza juaj dhe kur une kete nuk e pranoj, juve e shihni te nevojshme te shpreheni ne menyre banale.
    Po si erdhe athua deri te ky perfundim? Prap nga paragjykimet e supozimet tua? Paj ma trego banalitetin tim njehere e pastaj mund te flasim tutje. Me trego gjithashtu se ku jane "te ligat" e mia. Jam shume kurreshtar ta mesoj kete nga ti??!!
    Une , nuk kam pasur deshire kurre te bisedoj per fe, mirepo e kam bere kete kur kam pare faqet islamike shqiptare ( shqiptare pse shkrujane shqip ) kur kam pare shkrimet tuaja ketu dhe shumica jane te zbrazur kombtarisht, pro perpiqen popullin ta kthejne prapa, per mua eshte prapa nese i kthehen islamit me shume se sa tani.
    E sheh tash alban. Ti pra nuk interesohesh per kete fe, ndaj dhe nuk e njeh. Ndaj dhe gjindesh ne "shpelle" te erret e te panjohur per ty. Ndaj dhe te pengon ty pse nuk qendron perkrenarja, busti i Skenderbeut apo cka di une se cila do te kishte qene deshira jote per ta bere qefin ty.
    Une pajtohem plotesisht se morali i shqiptarit eshte se paku zero, madje edhe shume nen zero. Nese ti mendon se ngritja e moralit tone arrihet me fjale boshe te demokracise, si ne kohet e mehershme ato te komunizmit, mendoj se e ke gabim plotesisht. Ngritjen morale tonen kemi pasur rastin ta shohim ne terren gjat lufterave te fundit ne trojet tona. Analizoje pak kete dhe vie vet ne perfundim se ku kishte qene lufta me e suksesshme dhe cilat kishin qene arsyet kryesore per kete, ngritja morale apo dicka tjeter???!!!

Sipas kesaj qe po kuptoj nga ti, neve nuk po duheshka te merremi me fene tone, vecanerisht jo tash, per shkak se qenka marre nga "clirimtaret" tane qe nuk i perkasin kesaj feje??!!! Une pra kete e bej me pike qellimi e jo nga naiviteti. Edhe une cka nuk kam pare ne TV-te gjermane. Madje kam pare e degjuar se per cdo vit 250.000-300.000 mije gjermane e braktisin kishen. Kam pare gjithashtu se sa here vie Dalai Lama ne Gjermani pritet me mire se ndonje burre shteti. Gjithashti edhe njefare Baba Shehu. Gjithashtu kam lexuar se afro gjysem milioni gjermane etnike i perkasin sot fese muslimane. Sa i perkasin Dalai Lamas kete nuk e di por, nese je i interesuar ta gjej edhe kete. Eh, pra. Kur t'i marrim keta shembuj e shohim se te tjeret jane duke shkuar ne drejtim te kundert. Ndersa ne ardhmerine tone po e shohim ne rikrisherizim???!!! Do te kishte qene tallje nese une tash do t'i ftoja shqiptaret e posarikrishterizuar t'i plotesojne vendet e zbrazeta te kishave te Gjermanise!

[b] Sic po hetohet ti nuk qenke fare ne rrjedhojat e kohes. Ne Gjermani e ke per cdo te shtune "Wort zum Sonntag" ne ARD. Ke revista fetare me thes. Ne TV ke gjithashtu emisione enkas per religjionin. Nje nder ta eshte edhe ETV (Evangelische Fernsehsender). Ne cdo radio ke predikime te kohepaskohshme fetare, megjithese shumica prej tyre jane rrjeta qe transmetojne muzike moderne... Per forumet ne internet te mos flas fare. Don shembuj edhe me konkrete???!!!

Une nuk do te kisha thene irrituese por ndoshta per t'u ardhur keq. Por c'ti besh kur njeriu me emrin Ibrahim mban posterin e Papes, apo tjetri Skender e citon vetemse Biblen??!!

P.S.
    Dicka per ngaterrimet tua te muslimanizmii me arabet:
    Posa degjova se jane me teper se nje miliard muslimane ne bote. Nga ky miliarde me pak se 300 milione na qenkan me prejardhje arabe. Kjo dtth se edhe me shifra paska me shume muslimane se arab.

Faqja 9 prej 10 FillimFillim ... 78910 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Islami Sot Dhe Nesėr
    Nga llokumi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 22-09-2012, 10:50
  2. Islami Nė Trojet Iliro-shqiptare Gjatė Shekujve
    Nga Arber gerguri nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 02-02-2009, 16:01
  3. Intervistė me Myftiun e Kosovės, Mr. Naim Tėrnava
    Nga Drini_i_Zi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  4. Personalitete te medha te kombit shqiptar
    Nga DEN_Bossi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 40
    Postimi i Fundit: 03-09-2006, 17:23
  5. Islamizimi I Popullit Shqiptar
    Nga altin55 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2004, 04:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •