Close
Faqja 56 prej 126 FillimFillim ... 646545556575866106 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 551 deri 560 prej 1258
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Që për emërtimin e monedhës euro janë marrë katër shkronjat e fillimit të emrit Europe, kjo nuk ka dyshim, por unë po sjell rregullën e shkrimit të saj. Tek libri "Drejtshkrimi i gjuhës shqipe", në faqet 90-105 shpjegohet se si shkruhen disa tipa fjalësh dhe emra të përveçëm me prejardhje të huaj. Vini re se për këto fjalë nuk thuhet se kanë vetëm prejardhje greke, por burim grek, latin dhe iliro-trak.

Këto i shkëputa nga faqja 93:

d) Fjalët dhe emrat e përveçëm, kryesisht me burim
    grek, latin a iliro-trak me au, eu shkruhen edhe
    në shqipen me au, eu:

audiencë, auditor, autarki, autentik, autobus, autokrat,
    autokton, autonomi, automobil, autonomi, autopsi,
    (kisha) autoqefale, autor, autoritet, autorizim, autostradë,
    kozmonaut, maurët, mauzole, tautologji etj.; eufemizëm,
    eufoni, eufori, eukalipt, eunuk, euritmik, leucemi,
    leukocite, neurolog, neurologji, neuromë, neuron, neutral,
    neutron, pleur-a, pleurit, pseudonim, reumatizëm
    etj.
    Po kështu shkruhen edhe emrat e përveçëm të tipave
    të mësipërm:
    Audata, August-i,, Aurora, Australi-a, Centaur-i,,
    Glauk-u, Kaukaz-i, Mauritani-a etj.; Euripidi, Eube-ja,
    Euklid-i, Pleurat-i, Teuta etj.

S h ë n i m.
    Në pajtim me shqiptimin e ngulitur prej kohësh,
    shkruhen me v: Evropë, evropian, nevralgji, nevralgjik,
    nevrasteni, nevrostenik, nevrik.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 25-06-2010 më 14:51

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-05-2009
    Postime
    1,130
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin

Monedhës së përbashkët evropiane duhet t'i themi evro. Fjalori shqip thotë Evropë, evropian, e si rrjedhim edhe monedhës duhet t'i themi evro. Në Greqi për shembull, ku ka hyrë kjo monedhë, i thonë evro.
    Ne Kosove zakonisht te moshuarit dhe ata qe jane me te paarsimuar i thone evro dhe s'me paska shkuar mendja kurre qe ata e kane mire, kurse te tjeret gabim.
    Ndoshta per kete shkak po me tingellon jo mire kjo menyre e te shprehurit me "v" ne vend te u-se.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Shqiptarët gjithnjë i kanë thënë Evropë këtij kontinenti. Pse nuk tingëllon mirë? Mua më pëlqen shumë! Është më e lehtë për gojën të thuash ev sesa eu. Nuk ka pse ti themi Europë dhe euro këtyre fjalëve që anglezët i lexojnë juroup dhe jurou.

Para vitit 1990, të gjithë thoshin Evropë, por me hapjen e kufijve, vërshimin e emigrantëve dhe mësimin e anglishtes, ata e harruan shqipen dhe tani na këshillojnë nga Amerika që duhet t'i themi Juroup.

Pink, tema nuk është për të kundërshtuar rregullat e shqipes. Postimet që kundërshtojnë rregullat e shqipes do të fshihen. Në çastin që sillet shembulli nga fjalori, nuk duhet të ketë më kundërshtime.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 25-06-2010 më 17:03

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-09-2008
    Postime
    78
    Citim Postuar më parë nga daniel00 Lexo Postimin
    Evropa ishte bije e Agenorit , princeshe sipas mitologjise greke e rrembyer prej Zeusit .

Askund nuk do gjesh emertim per te ne librat e shqiperuar te tre tragjedianeve grek : Eskili , Sofokliu , Euripidi , qe te shkruhet emri i saj si Europa , por vetem Evropa .
    Po, sepse në latinishten klasike tingulli "u" dhe "v" kishin të njëjtën grafi: "v" . Për shembull: vva, -ae(uva - vile rrushi); vvidus, -a, -um(uvidus - i njomur, i dehur); vvlnus,-eris(vulnus - plagë) etj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-09-2008
    Postime
    78
    Citim Postuar më parë nga kiniku Lexo Postimin
    Reagim pak sa i tepruar nga ti e sidomos nga Veseli kur citon romantizma te klases punetore si "në e trazofshim me greqisht, turqisht, italisht, e me të tjera gjuhë evgjitësh, më mirë ta lëmë fare shqipen" sepse fjale Europe vjen nga Greqishtja. Nese insistojme, pardon, ngulmojme te flasim vetem te folmen shqip, atehere do te mbizoteroj qetesi.

Qellimi im ishte te pyes "ekspertet" se pse Euro valuten e Evrope vendin, pra, pse ky perjashtim. Dhe kalimthi, mekatova, dhashe mendimin tim ne favor te EU e jo EV duke e ditur se pavarsisht EV apo EU, asnjera nuk eshte shyp. Thjesht, rregullat e shqiperimit qe duhet percjellur ne kete rast.
    "Që shqiptarët i mësojnë kollaj gjuhët e huaja, kjo është një bindje ime e vjetër. Por që shqiptarët po aq kollaj "harrojnë" edhe shqipen, kjo është një bindje ime e re, e krijuar këto vitet e fundit."(Kristina Jorgaqi)

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Që për emërtimin e monedhës euro janë marrë katër shkronjat e fillimit të emrit Europe, kjo nuk ka dyshim, por unë po sjell rregullën e shkrimit të saj. Tek libri "Drejtshkrimi i gjuhës shqipe", në faqet 90-105 shpjegohet se si shkruhen disa tipa fjalësh dhe emra të përveçëm me prejardhje të huaj. Vini re se për këto fjalë nuk thuhet se kanë vetëm prejardhje greke, por burim grek, latin dhe iliro-trak.

Këto i shkëputa nga faqja 93:

d) Fjalët dhe emrat e përveçëm, kryesisht me burim
    grek, latin a iliro-trak me au, eu shkruhen edhe
    në shqipen me au, eu:

audiencë, auditor, autarki, autentik, autobus, autokrat,
    autokton, autonomi, automobil, autonomi, autopsi,
    (kisha) autoqefale, autor, autoritet, autorizim, autostradë,
    kozmonaut, maurët, mauzole, tautologji etj.; eufemizëm,
    eufoni, eufori, eukalipt, eunuk, euritmik, leucemi,
    leukocite, neurolog, neurologji, neuromë, neuron, neutral,
    neutron, pleur-a, pleurit, pseudonim, reumatizëm
    etj.
    Po kështu shkruhen edhe emrat e përveçëm të tipave
    të mësipërm:
    Audata, August-i,, Aurora, Australi-a, Centaur-i,,
    Glauk-u, Kaukaz-i, Mauritani-a etj.; Euripidi, Eube-ja,
    Euklid-i, Pleurat-i, Teuta etj.

S h ë n i m.
    Në pajtim me shqiptimin e ngulitur prej kohësh,
    shkruhen me v: Evropë, evropian, nevralgji, nevralgjik,
    nevrasteni, nevrostenik, nevrik.

.
    Pra, siç pohohet ne shenim, edhe pse kunder rregullores, vetem pse eshte ngulitur prej kohesh ne gjuhen e perditshme popullore, ne shkruajme dhe shqiptojme "Evrope"!!!Sipas rregullit, duhej ta shkruanim "Europe"!
    Ne rastin tone po shqyrtijme se si duhet shqiptuar sipas rregullave drejtshkrimore te shqipes dhe jo se si i pelqen Batos, qarte??!!
    "euro"eshte nje term i ri, lindur kohet e fundit nga nje vendim i BE dhe ne si term i huazuar nuk duhet ta ndryshojme aspak, por ta shqiptojme ashtu siç eshte shkruar ne alfabetin latin mbi monedhen te ciles i jep emrin.
    Nuk shkruhet ne asnje rregull drejtshkrimore qe shqipja ka lidhur zorret me greqishten dhe duhet te shqiptohen fjalet siç i shqiptojne greket apo sllavet!!
    Evropa mbetet "Evrope", ndersa "euro" mbetet "euro".
    Sado qe doni t'i lidhni me njera-tjetren, jane dy gjera krejt te ndryshme!Kush nuk e ka kuptuar, ka dale jasht teme.
    Jarigas

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-11-2009
    Postime
    39

kërkoj ndihmë (analizë morfoligjike)

Ai duhet t`i ftojë së shpejti disa ekspertë ndërkombtarë që të vijnë në Kosovë.

kjo është fjalia që kemi patur për ti bërë analizë morfologjike , ka qenë si paraprovim që nëse e ke kalu ke fituar të drejtën për te hyrë në provim.
    dicka nuk e kam te qartë nëse keni mundësi të që të më tregoni se si duhet të jetë dhe pse?

:- të vijnë - e kam bërë diateza mesore - qe është gabim por si duhet të jetë dhe pse?
    -të vijnë - zgjëdhimi I(parë) - profesoresha ka shënu qe është gabim këtë nuk e kuptoj un e di që është folje e zgjëdhimit të parë ( edhe këtë ju kisha pytur se si duhet të jetë ? )

pastaj tek ndajfolja - së shpejti - kam shënuar shkalla pohore , profesoresha ka shënuar që është gabim , ju kisha pytur juve , si duhet të jetë dhe pse?
    gjithashtu kam shënuar që ndajfolja - së shpejti - është ndajfolje jo e parme dhe e formuar me konversion (M - N ) dmth vjen nga mbiemri . edhe kjo ka qenë gabim dhe ju kisha pytur juve si është formuar?

ju përshendes të gjithëve dhe shpresoj që ndonjëri nga ju t`i pergjigjet pytjeve te mija
    Kushtrimi student i gjuhës angleze
    Ndryshuar për herë të fundit nga ku5htrim : 01-07-2010 më 15:33

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-09-2008
    Postime
    78
    Citim Postuar më parë nga ku5htrim Lexo Postimin
    Ai duhet t`i ftojë së shpejti disa ekspertë ndërkombtarë që të vijnë në Kosovë.

kjo është fjalia që kemi patur për ti bërë analizë morfologjike , ka qenë si paraprovim që nëse e ke kalu ke fituar të drejtën për te hyrë në provim.
    dicka nuk e kam te qartë nëse keni mundësi të që të më tregoni se si duhet të jetë dhe pse?

:- të vijnë - e kam bërë diateza mesore - qe është gabim por si duhet të jetë dhe pse?
    -të vijnë - zgjëdhimi I(parë) - profesoresha ka shënu qe është gabim këtë nuk e kuptoj un e di që është folje e zgjëdhimit të parë ( edhe këtë ju kisha pytur se si duhet të jetë ? )

pastaj tek ndajfolja - së shpejti - kam shënuar shkalla pohore , profesoresha ka shënuar që është gabim , ju kisha pytur juve , si duhet të jetë dhe pse?
    gjithashtu kam shënuar që ndajfolja - së shpejti - është ndajfolje jo e parme dhe e formuar me konversion (M - N ) dmth vjen nga mbiemri . edhe kjo ka qenë gabim dhe ju kisha pytur juve si është formuar?

ju përshendes të gjithëve dhe shpresoj që ndonjëri nga ju t`i pergjigjet pytjeve te mija
    Kushtrimi student i gjuhës angleze

Kushtrim i nderuar,

Diateza është kategori gramatikore që e kanë vetëm foljet kalimtare (transitive) në formën veprore dhe joveprore. Folja "vij"nuk i përket zgjedhimit të parë, si e ke shënuar në analizën tënde, por bën pjesë në grupin e veçantë të foljeve të parregullta supletive, ku hyjnë edhe JAM, KAM, BIE(rashë), HA, JAP, RRI dhe SHOH, prandaj s'mund të ketë diatezë, pra as mesore. Këto folje në kohën e tashme, në kohën e kryer të thjeshtë dhe në trajtën e pjesores dalin me forma të ndryshme: jam - qeshë - qenë; kam - pata - pasur; bie - rashë - rënë; ha - hëngra - ngrënë; jap - dhashë - dhënë; rri - ndenja - ndenjur, shoh - pashë - parë dhe vij - erdha - ardhur.

Lokucioni ndajfoljor rrethanor i kohës "së shpejti", i sajuar nga pjesëza "së" dhe trajta e emërzuar asnjanëse e mbiemrit i shpejtë "(i) shpejti"nuk ka shkallë krahasimi, sepse s'ka kuptim të përcaktuar me saktësi, prandaj profesoresha të ka qortuar me të drejtë. Ti je përgjigjur pasaktësisht "është ndajfolje jo e parme", sepse jo të parme janë edhe të prejardhurat, të përngjiturat, të përbërat dhe lokucionet..
    Më gjerësisht për këto shih te libri "Gramatika e gjuhës shqipe I (morfologjia), botim i Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë, në faqet 265 deri 305 dhe 357 deri 380.

Post - scriptum
    : Kërkesa jote për ndihmë ka shumë gabime të ndryshme për të cilat profesoresha do të të qortonte po ashtu: ...kemi patur për ti bërë( duhet: kemi pasur për t'i bërë, ose t'i bëjmë); ...nëse e ke kalu( duhet: ...e ke kaluar); ... e ka shënu( ...e ka shënuar); ...ju kisha pytur( do t'ju pyesja); ...ndonjëri nga ju t'i përgjigjet pytjeve të mija (duhet: ...ndonjëri nga ju t'u përgjigjet pyetjeve të mia).
    Mësimi i gjuhëve të huaja, pa njohuri solide të gjuhës amtare, nuk është i suksesshëm, as i dobishëm. Njëkohësisht, mësimi i gjuhëve të huaja ndihmon shumë për mësimin e gjuhës amtare. Goethe ka thënë: "Kush s'njeh gjuhë të huaja, nuk di asgjë për të veten".
    Të uroj sukses !
    V.Hysa

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga eldushka
    E bukura është që ti thjesht në vend të ngjyrës gold (nuk e kanë as të verdhë jo, por gold!) ke vendosur të bardhë. Lëre, pranoje gabimin, korrigjoje e mos tento të justifikohesh më kot, sepse nuk ke bërë as ndonjë nga ish flamujt që kanë pasur gjermanët.
    http://www.forumishqiptar.com/showth...66#post2783966
    gold -> e artë, e florinjtë, ose e verdhë e mbyllur
    ish flamujt -> ish-flamujt

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-11-2009
    Postime
    39
    Citim Postuar më parë nga Vesel Hysa Lexo Postimin
    Kushtrim i nderuar,

Diateza është kategori gramatikore që e kanë vetëm foljet kalimtare (transitive) në formën veprore dhe joveprore. Folja "vij"nuk i përket zgjedhimit të parë, si e ke shënuar në analizën tënde, por bën pjesë në grupin e veçantë të foljeve të parregullta supletive, ku hyjnë edhe JAM, KAM, BIE(rashë), HA, JAP, RRI dhe SHOH, prandaj s'mund të ketë diatezë, pra as mesore. Këto folje në kohën e tashme, në kohën e kryer të thjeshtë dhe në trajtën e pjesores dalin me forma të ndryshme: jam - qeshë - qenë; kam - pata - pasur; bie - rashë - rënë; ha - hëngra - ngrënë; jap - dhashë - dhënë; rri - ndenja - ndenjur, shoh - pashë - parë dhe vij - erdha - ardhur.

Lokucioni ndajfoljor rrethanor i kohës "së shpejti", i sajuar nga pjesëza "së" dhe trajta e emërzuar asnjanëse e mbiemrit i shpejtë "(i) shpejti"nuk ka shkallë krahasimi, sepse s'ka kuptim të përcaktuar me saktësi, prandaj profesoresha të ka qortuar me të drejtë. Ti je përgjigjur pasaktësisht "është ndajfolje jo e parme", sepse jo të parme janë edhe të prejardhurat, të përngjiturat, të përbërat dhe lokucionet..
    Më gjerësisht për këto shih te libri "Gramatika e gjuhës shqipe I (morfologjia), botim i Akademisë së Shkencave të Republikës së Shqipërisë, në faqet 265 deri 305 dhe 357 deri 380.

Post - scriptum
    : Kërkesa jote për ndihmë ka shumë gabime të ndryshme për të cilat profesoresha do të të qortonte po ashtu: ...kemi patur për ti bërë( duhet: kemi pasur për t'i bërë, ose t'i bëjmë); ...nëse e ke kalu( duhet: ...e ke kaluar); ... e ka shënu( ...e ka shënuar); ...ju kisha pytur( do t'ju pyesja); ...ndonjëri nga ju t'i përgjigjet pytjeve të mija (duhet: ...ndonjëri nga ju t'u përgjigjet pyetjeve të mia).
    Mësimi i gjuhëve të huaja, pa njohuri solide të gjuhës amtare, nuk është i suksesshëm, as i dobishëm. Njëkohësisht, mësimi i gjuhëve të huaja ndihmon shumë për mësimin e gjuhës amtare. Goethe ka thënë: "Kush s'njeh gjuhë të huaja, nuk di asgjë për të veten".
    Të uroj sukses !
    V.Hysa
    faleminderit per pergjigjen dhe per kshillat , vetem se nuk pajtohem me ty se vetem foljet kalimtare kan diateze. (Atleti yne arriti i pari ne cak (jokalimtare) dhe ehste ne diatezen veprore. Dhe ndajfoljet e formuara me konversion cilsohen si Jo te parme.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •