Po te bej nje korrigjim te vockel sepse mendoj qe ka shume rendesi te korrigjohet nje koncept qe eshte shume i gabuar.Cracker-at kane me shume njohuri rreth Linux-it dhe ja dini se ku i ka pika e dobeta sesa Windowsit. Windowsi eshte duke u sulmuar pasi 90 % e kompjuterave personal perdorin si sistem baze.
Eshte provuar prape dhe prape, serisht dhe do te provohet gjithngahera, dhe perseri shume programista madje edhe me eksperience e bejne kete gabim.
Siguria nuk vjen duke e bere sistemin "obscure", pra duke kycur dritat sepse te mjafton nje cakmak qe te ndricosh aq pjese sa te duhet. Siguria arrihet duke mbyllur dyert, dhe duke marre masa. Pra duke ndertuar te ashtuquajturat "layers" te sigurise dhe duke i ndertuar mire, pra duke e shkruajtur programin sakte dhe duke shkruajtur "defensive programming", eshte shume e lehte per tu arritur nese egziston vullneti dhe disiplina. Mos nderto nje Array shume me te madhe se c'te duhet sepse sapo ja hape porten dikujt, mos perdor me memorjen e liruar sepse i berre varrin vetes, mos dereferenco nje NULL pointer shume ide e keqe. ( Provo ne C te lozesh me NULL pointer ne Windowse para XP, --do tmerrohesh me ato qe do ndodhin thjeshte fare eshte tmerr, bei te njejtat prova pastaj me Unix, burrash une s'futem te shkruaj me ne forum po crashe dot me shume se programin tend)
Dhe kjo s'eshte teori e imja por kjo eshte vertetuar serisht e serisht sic te thashe me pare. Ne Open Source keto gabime para se ti kapesh ti "qe je cun i keq" i kane kapur korrigjuesat nga e gjithe bota qe kete pune e bejne me qef dhe qe atyre une u heq kapelen. Per mua ata jane prog. me te mire ne bote.
Microsofti keto i fsheh, Open Source i eliminon. (ndersa Unix i egzekuton)
Kur kam punuar per here te pare ne Unix mallkova veten qe u futa ne Comp. Science, kaloi gjithe kjo kohe dhe kur Mac OS X u ndertua mbi Unix, eehh ta ka enda ta perdoresh Powerbook G4.
Nuk jam fanatik aspak dhe tani po shkruaj nga Windows, nuk ma merr mendja qe im ate do mesonte ndonjehere te punonte ne comp. mos te kishte Windows pra e vleresoj, me vjen inat qe me mac-un e hapur ne shtepi lidhem ne 3 sec. ndersa me PC duhet ta marr mire ne sy rrezikun se ...hap njeri cakmakun dhe me shef hijen lol.
Krijoni Kontakt