Close

Rezultati i Sondazhit: Praktikimi i fesë në gjuhën amtare, si mendoni ju?

Votues
69. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Jam pro praktikimit të fesë në gjuhën amtare

51 73.91%
  • Jam kunder praktikimit të fesë në gjuhën amtare

18 26.09%
Faqja 2 prej 10 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 95
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-07-2006
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    323
    ceshtja esht shum me e nderlikuar se sa duket.....esht problem per te gjitha ''besimet'', aq me teper per Kuranin qe,sipas disa dietarve edhe jo fetare eshte autentik.....pershihen ktu shume gjera ....ritmi,muzikaliteti, etj etj.....per te mos thene kuptimi ...
    nuk eshte aq kollaj me diskutu seriozisht mi ca tema....sa per shqiptarllek te gjithe jemi po duke lene pak si anash vetmburrjen,le te shkelqejme me te vertete ne ca fusha tjera.....kto muhabete kan pas vlere andej nga Rilindja,per formimin e vetedijes kombiare...po tani...? nejse xhanem le te eglendisemi sa me mire me llafe...

i/e regjistruar Maska e Longarus
    Anëtarësuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553
    Une mendoj qe per praktikim e fese nuk nevojitet fare te kete fjale te shqiptuara . Me zotin mund te komunikosh edhe pa fjale , mund edhe te mos flasesh fare sepse nuk ke nevoj qe ti thuash ato fjale per ti degjuar dikush larte ne qiell ose poshte nen toke , qe te kuptoj se sa e adhuron perendine . Andaj mendoj qe nuk ka nevoj te kete asnje gjuhe fare qe te praktikohet feja por te mendohet edhe te veprohet ashtu sipas anes se mire te shpirtit dhe ti largohemi te liges . Une besoj qe nuk kemi nevoj qe ti themi fare fjalet qe ta degjojme vehten ose te tjeret , dhe pastaj ti bindemi asja qe na e thote zoti .

Paramendoni sikur secili popull ne kete bote ta quaj gjuhen e tyre gjuhe te zotit . Tekefundit asnjeri nga ne nuk e din se cila eshte gjuha e Zotit .

i/e regjistruar Maska e Longarus
    Anëtarësuar
    24-09-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    553
    Me mire ne gjuhen e bekuar arabe. Shqipen se kupton Zoti.

Rren e kulluar e Muhamedit .

Mendim i imi !!!!!
    Lol

Citim Postuar më parë nga tmk Lexo Postimin
    Une votova kunder sepse me duket diqka e papershtatshme psh.per muslimanet falaja e namazit ne gjuhen shqipe me duket se nuk shkon.Kam degjuar se turqit kane provuar tthirrjen e ezanit ne gjuhen turke por ka dalur shume qesharake.Dhe mua me duket sikur kenga e Selman Kadrise te kendohet ne nje gjuhe te huaj.
    Po prandaj themi ne qe islamizmi s'ka lidhje kurrsesi me shqiptaret. Perderisa nuk i bashkon kultura, rraca dhe zakonet atehere çpun kemi me islamizmin?? E them kete meqe ti bere krahasimin me kengen e nje fare Selam Kadrie. Ne kete rast kenga eshte pjese e folklorit shqiptar, dhe i bie qe feja islame te jete pjese e folklorit arab. Arabet nuk mund ta kendojne ne shqip sepse nuk e kuptojne se çkendojne, kshu qe edhe shqiptaret nuk kane pse rrine ne islam sepse nuk e kuptojne se ç'fe praktikojne. Llogjike e thjeshte...

Mendimi im eshte qe çdo sherbesat fetare duhet te behen ne gjuhen amtare per arsye se feja eshte ushqimi shpirteror i njeriut. Si mund te ushqehet njeriu shpirterisht ne nje gjuhe qe nuk e kupton?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-09-2008
    Vendndodhja
    KOSOVE
    Postime
    111
    Citim Postuar më parë nga Conquistador Lexo Postimin
    Po prandaj themi ne qe islamizmi s'ka lidhje kurrsesi me shqiptaret. Perderisa nuk i bashkon kultura, rraca dhe zakonet atehere çpun kemi me islamizmin?? E them kete meqe ti bere krahasimin me kengen e nje fare Selam Kadrie. Ne kete rast kenga eshte pjese e folklorit shqiptar, dhe i bie qe feja islame te jete pjese e folklorit arab. Arabet nuk mund ta kendojne ne shqip sepse nuk e kuptojne se çkendojne, kshu qe edhe shqiptaret nuk kane pse rrine ne islam sepse nuk e kuptojne se ç'fe praktikojne. Llogjike e thjeshte...
    Tjeter eshte qka thua ti more bablok.Feja nuk eshte folklor,por une bera krahasimin ne aspektin praktik qe nuk pershtatet siq mora shembull ezanin ne gjuhen turke qe nuk pershtatet per nga muzikaliteti.Dhe ky eshte krahasim i njejte me kengen e Selman (jo Selam - e keni ngarerruar emrin vetem pse tingellon islam e sdoni te dini per heroizmin e tij) Kadrise qe nuk pershtatet ana melodike ne nje gjuhe tjeter pos shqipes.
    Besoj se tani jeni dakort?

Citim Postuar më parë nga tmk Lexo Postimin
    Tjeter eshte qka thua ti more bablok.Feja nuk eshte folklor,por une bera krahasimin ne aspektin praktik qe nuk pershtatet siq mora shembull ezanin ne gjuhen turke qe nuk pershtatet per nga muzikaliteti.Dhe ky eshte krahasim i njejte me kengen e Selman (jo Selam - e keni ngarerruar emrin vetem pse tingellon islam e sdoni te dini per heroizmin e tij) Kadrise qe nuk pershtatet ana melodike ne nje gjuhe tjeter pos shqipes.
    Besoj se tani jeni dakort?
    Sa mire u pershtaten meshat ortodokse dhe katolike ne shqip? Sa mire u pershtat sadopak edhe predikimi bektashi ne shqip? Vetem per ju qenka e veshitre pershtatja. Po sikur te kthehen edhe predikimet ortodokse ne greqisht dhe ato katolike ne latinisht kush i bie te jete shqiptar pastaj?
    Prandaj thash qe ajo feja juaj eshte folklor arab, pikerisht prej ketij shkaku, meqe humbet muzikaliteti i kendimit te hoxhes humbet kur ndryshohet gjuha. Edhe lahuta e malesise e Gjergj Fishtes po te perkthehet ne arabisht nuk ka aspak vlere per nga muzikaliteti. Pra "Lahuta e Malesise" eshte folklor. Edhe "Bageti e Bujqesi" e Naim Frasherit po te perkthehet ne Arabisht humbet muzikalitetin sepse nuk ka lidhje fare me realitetin arap.

i/e regjistruar Maska e altruisti_ek84
    Anëtarësuar
    18-07-2007
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    1,151
    Ne Islam nuk mundesh gjithqka te bejsh ne Gj.Shqipe. Lutjet i ben ne shqip edhe ska kurfar problemi ti nese lutesh ne Gj.Shqipe, madje nese ti lutesh ne Gj.Shqipe dhe e din se per qka po lutesh qellimin dhe objektivin e lutjes, eshte me mir se te lutesh ne Arabisht, e te mos dish se qka po thua. Mirpo falja e 5 Koheve te namazit njera nga 5 shtyllat e Islamit duhet patjeter qe te behet vetem ne Gj. e KURANIT, andaj kjo eshte e gjitha qe i perket temes. Ju duhet ta dini qe te gjitha ata qe jan te devotshem e studiojn dhe e mesojn gjuhen per ta kuptuar sa me shum KURANIN, edhe ata qe nuk e kan mesu e kan KURANIN ne gjuhen shqipe dhe eshte nje lehtesim edhe per ta.

i/e regjistruar Maska e altruisti_ek84
    Anëtarësuar
    18-07-2007
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    1,151
    Citim Postuar më parë nga Qyfyre Lexo Postimin
    Ca thuhet te falja e 5 Koheve te namazit qe nuk mund te thuhet ne shqip? Te mne falesh se nuk jam nje nga ata te devotshmit qe te mesoj arabishten.
    Thuhen pjes te KURANIT por qe duhet patjeter te thuhen ne Gj.Arabe ne gjuhen origjinale.

Nje person nese i pelqen nje keng ne gj.angleze e ndegjon pak me shum dhe e meson permenq e pastaj edhe kuptimin ngase eshte i interesuar, dhe si pengon kjo fare pse ajo keng nuk eshte ne gj.shqipe, nuk e di me cfar pretendime eshte hapur kjo tem nga postimet e juaja e kuptova qe nuk eshte objektiv qe te mesoni me te vertet pse nuk eshte ne gj.shqipe por me shum te jepni ato mendimet tuaja ta pacipe siq jeni mesu ne shum raste.

Citim Postuar më parë nga altruisti_ek84 Lexo Postimin
    Thuhen pjes te KURANIT por qe duhet patjeter te thuhen ne Gj.Arabe ne gjuhen origjinale.

Nje person nese i pelqen nje keng ne gj.angleze e ndegjon pak me shum dhe e meson permenq e pastaj edhe kuptimin ngase eshte i interesuar, dhe si pengon kjo fare pse ajo keng nuk eshte ne gj.shqipe, nuk e di me cfar pretendime eshte hapur kjo tem nga postimet e juaja e kuptova qe nuk eshte objektiv qe te mesoni me te vertet pse nuk eshte ne gj.shqipe por me shum te jepni ato mendimet tuaja ta pacipe siq jeni mesu ne shum raste.
    Dhe ti nuk di te me ashpjegosh ne shqip mua nje pjese prej tyre? Kur Kurani eshte shkruar edhe ne shqip, atehere ku qendron problemi? Pse nuk mund te thuhen sipas versionit shqip te Kuranit?

Faqja 2 prej 10 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1013
    Postimi i Fundit: 30-06-2011, 13:05
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. A Mund Te Zgjerohet Baza Dialektore E Shqipes Standard?
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-11-2006, 17:04
  4. Baza dialektore e gjuhës standarde
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 05:20
  5. A ekzistojne tabu ne shoqerine tone sa i perket gjuhes shqipe?
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 28-11-2002, 11:14

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •