Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 37
    i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Davius Lexo Postimin
    Arthur Schopenhauer, filozofi i famshëm, në librin e tij ‘’Këshilla për jetën’’, kishte disa mendime për patriotizmin dhe vlerën e tij në shoqëri.

"Nga të gjitha format e krenarisë, krenaria kombëtare është ajo që shitet më lirë dhe tregon tek ai që është i prekur prej saj, mungesën e një karakteristike individuale për të cilën mund të krenohet; përndryshe një individ nuk mund të lidhet pas saj për tu mburrur me atë që besojnë miliona njerëz të ngjashëm. Kush ka veti të rëndësishme personale, do ti kuptojë shumë qartë të metat e kombit të vet, sepse i ka gjithmonë përpara syve. Por një fukara që nuk ka asgjë në botë për të cilën mund të krenohet, kapet pas mbështetjes së fundit, pra te kombi, të cilit i përket, në ketë mënyre e shlyen veten dhe si borxh mirënjohjeje do të jetë i gatshëm t’ia mbroje të metat, madje dhe me grushte e shkelma"

Çka mendoni ju në lidhje me këtë këndvështrim të gjërave? Pajtoheni me mendimin e filozofit të njohur apo mohoni qëndrimet e tij lidhur me patriotizmin?

PS:
    Librin ''KËSHILLA PËR JETËN'' mund ta blini këtu: http://www.shtepiaelibrit.com/libri/...roducts_id=198
    Shume mire e tha Hyj-Njeriu ky eshte me tendenca fetare dhe mundohet me ngrit fejen mbi kombin.

Perkundrazi, gjithe keto cfare i ka thene eshte per besimtaret fanatik.....shikoni njerezit me te varfer perqendrohen ne fe se nuk ka kane ku mu kap gjithe shpresat aty i varin, per patriotizem keta as s'kane me pas kohe mu marr se ata mirren per mbijetese nuk vjen rendi per patriotizem.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Arthur Schopenhauer, filozofi i famshëm, në librin e tij ‘’Këshilla për jetën’’, kishte disa mendime për patriotizmin dhe vlerën e tij në shoqëri.

"Nga të gjitha format e krenarisë, krenaria kombëtare është ajo që shitet më lirë dhe tregon tek ai që është i prekur prej saj, mungesën e një karakteristike individuale për të cilën mund të krenohet; përndryshe një individ nuk mund të lidhet pas saj për tu mburrur me atë që besojnë miliona njerëz të ngjashëm. Kush ka veti të rëndësishme personale, do ti kuptojë shumë qartë të metat e kombit të vet, sepse i ka gjithmonë përpara syve. Por një fukara që nuk ka asgjë në botë për të cilën mund të krenohet, kapet pas mbështetjes së fundit, pra te kombi, të cilit i përket, në ketë mënyre e shlyen veten dhe si borxh mirënjohjeje do të jetë i gatshëm t’ia mbroje të metat, madje dhe me grushte e shkelma"

Çka mendoni ju në lidhje me këtë këndvështrim të gjërave? Pajtoheni me mendimin e filozofit të njohur apo mohoni qëndrimet e tij lidhur me patriotizmin?
    Shum e vertet kjo çka thot ky filozofi Arthur Schopenhauer, per ate arsye ne nje teme tjeter e thash kete:

Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Isha 4 jave ne pushime ne Kosove, dhe pas 4 javeve "pushim" ne Kosove e kuptova shum mire se kush jan nja 80% te shqiptarve nga kosova, dhe erdha ne purfundim qe ne Kosove duhet patjeter te kthehen milicija, ushtria dhe paramilitaret Serb. Po e them kete pasiqe eshte shum problematike qe te marohet nje bombe atomike ose biologjike aq precize qe mund te hidhet vetem brenda Kosoves pa i demtuar edhe fqinjet e tyre.

Me dhimbsen shum nja 20% te shqiptarve nga Kosova te cilet kan mbetur ende Shqiptar, por s'kem ç'ti bejme se edhe druri i njom digjet afer atije te thatit, ose ne kete rast me mire te themi druri i njom digjet afer atije te kalburit.

I pershendes vetem Shqiptaret nga Diaspora, Shqipria, Maqedonia, Mali i zi, Qamria dhe ata 20% nga Kosova, asnje tjeter hiq.

Vetevendosje & kuq e zi Maska e ABytyqi
    Anëtarësuar
    19-05-2006
    Vendndodhja
    Belgjik
    Postime
    475
    Fillozofat jan frymzu nga librat fetar edhe se ne zemer kan pas realitetin ata kan kerkuar diqka qe te jet me shum interesante,se sa reale sepse realiteti nuk shihet tek nejriu por tek Zoti dhe natyra e nejriut.
    Kosova është Zemra e Shqipërisë !

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Zëu_s pse qka paska ndodh, pse keshtu po mendon?

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Arthur Schopenhauer, ...

...

]
    Arthur Schopenhauer ne kete tekst e barazon krenarine kombtare me ate gjendje intelektuale te individit, ne te cilen ky eshte i paafte per te pare gabimet e mases se kombit per te cilin krenohet. Pra flet per ate lloj te krenarise kombtare, si pasoje e se ciles individi nuk eshte ne gjendje te shoh ndonje zhvillim negativ ne shoqerine e tij, por me teper nje i deshpruar me vetveten dhe per c´arsye ai zgjedh krenarine kombtare si ombrelle mbrojtese te deshtimeve te tija,si rruge shprese per akceptance ne shoqeri. Prandaj pyes veten, se a flet Schopenhauer per krenarine kombetare sic definohet zakonisht sot, te pakten sic e definoj une, apo per nje ndjenje fare tjeter? Ndjenja qe pershkruhet ketu, me teper me ngjan ne nje gjendje shpirterore, te cilen une e kisha e njoh nen termin "fobia sociale", pra ku individi tere sjelljen e tij e ben si pasoje e frikes nga refuzimi social. Sepse nese ka dicka cka karakterizon krenarine kombtare, e sidomos patriotizmin qe eshte titull i temes, atehere eshte ndjenja e individit per t´i ofruar dicka kombit apo shoqerise qe ai e sheh si sherbyese, si pozitive per te kombin. Ndersa gjendja qe pershkruan Schopenhauer paraqet individin me krenari kombtare si marres nga kombi dhe ate si marres dinak, ngase ai vetem shtiret si krenar me kombin per shkak se deshiron akceptancen, "ombrellen" e saj. Dhe nje patriot gjithemone karakterizohet nga largpamesia apo aftesia per vizione qe ai ka apo beson te kete per te miren e kombit, ndersa ky i Schopenhauer karakterizohet nga nje oportunitet individual pa asnje aftesi per veshtrim dhe vizion.

Pastaj nuk e kisha ditur se Schopenhauer mirret me krenarine kombtare fare. Mos e din ndokush se si quhet libri ne gjuhen origjinale, ashtu si titulli ne shqip i perkthyer, apo fare ndryshe?

Pershendetje te gjithe bisedueseve apo lexueseve, mireushkrofshim..

Chino
    Ndryshuar për herë të fundit nga chino : 30-07-2008 më 20:47

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Zëu_s pse qka paska ndodh, pse keshtu po mendon?
    Po q'ato marrzina qe na bajn neve te diaspores gjithmone o GL_Branch, ti e din qe na shesin gjanat 10 here ma shtrenjet, nuk na kryjne pune e na bllokojne deri sa te ju dham pare e ti korruptojme ata pisa, arroganta t'pashoq, kerrnamat n'tavan, xhelozia deri n'maksimum, mundohen me na hanger mish kur ta kuptojne qe jemi dikund jasht tu punue, me mujt e me guxue pasha Zotin neve te diasporese krejtve n'qaf na kishin pre nga xhelozia, per rryme m'kishin shti ne grupin e atyne qe nuk pagujne, une tu ia pague gjithmone e pa e pas as nji cent borgj hiq, pastaj mu dasht disa here me shkue ne spital, ken tu m'vdek thmija edhe nuk e livritshin bothen prej karrige pa iu dhane euro bre nanen qeni atyne, ksaj here mu ka dasht me i vazhdue pasaportat, 4 jave kam ngah mas dokumentave t'udhtimit, edhe aty q'ashtu pa i dhan pare me ia q* t'40-tat nuk mi dhake pasaportat dhe mi hupi biletat e udhtimit qe m'kan kushtue 850 Fr. pur njeri (s'mujsha me i dhan pare se m'thojke qe n'prishtine jan met dokumentat e mia), deri mas mramti kesh gati tu ja q* nanen njanit e me ja mar shpirtin e me shkue edhe n'burg per ata kelbsina, etj. etj. etj.

Ma kan prue shpirtin te hunt vllezerit e mi Shqiptar nga Kosova qe kam kajt si thmi pur ta e kam dhan pare si gjaja pur ta gjithmone dhe sidomos gjat luftes.

Ma shum s'po thom, veq nja 60 % e tyne kan lujt prej mendjes pasha besen, n'kofshin q'ata mire me men t'krese une kta kryt e tem n'm*t pe qes, veq me ja q* nanen e me myte naj njo se shpirtin te hunt po na bine kur po vimi ne pushim.

Nuk e dine pisat qe mos me kan na te diaspores qe shkojm ne pushim e iu ndihmojme atyre me hargjimet tonaqe i bajme atje, ata gjysa desin uni, s'kan as buk me hanger mos me kan na, ata as qent nuk i hajne mos me kan na, a po.
    T'kisha pas mujt me i nal shqiptart e diaspores vetem nji vit te mos shkojne ne Kosove e le ta shohin ata majmuna qe gjysa e tyne vdesin per buk mos me kan na.

Shnosh, se tjeter here ma mire shkoj ne Somali, ose ma se mirti shkoj ne Serbi, se atje e di bile qe po ma bon te keqen se asht shka e jo shqiptar vlla.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nuk mund te shkruhet me bukur se e ka thene Shopenhaur.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    24-03-2008
    Vendndodhja
    'Itlodeum' world
    Postime
    694
    Mesa jam ne dijeni, Nicja e ka argumentuar kete mendim paksa te 'cunguar' pasi duhej bere dallimi midis vleres se te qenit kryelarte (si komb) dhe krenarise kombetare.

Sipas Nietzsche - 'Paaftesia per te qene krenar dhe nevoja per t'u hakmarre ndaj nje percmimi te rrenjosur thelle i jepin nje populli ate qe ne e quajme tipari i kryelartesise.

(Ne shqiptaret kemi filluar te mohojme origjinen tone sot. Jane jo te pakta rastet kur shqipetari sot e identifikon veten si te 'jashtem'; amerikane, italiane, greke, etj etj. Mua me vjen hidhur kur perplasem me njerez te tille, gjithsesi...)

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    19-07-2008
    Postime
    21
    perca lloj vlerash behet fjal iher

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga havok Lexo Postimin
    perca lloj vlerash behet fjal iher
    Ky eshte posti me me vlere qe pashe ne kete teme, per mendimin tim.

Se pari, Shopenhauri, flet per individe nga kombe me status te percaktuar. Pershembull, kur nje nga ne shqiptaret prezantohet : Une jam XY, dhe tjetri pergjigjet qe eshte grek/serb/italian etj, per t'i lene te kuptoje bashkebiseduesit se mbart tere vlerat e kombit te vet. E njejta gje vlen edhe kur kombesia eshte pyetja e dyte qe behet. Sigurisht, per tipat qe flet Shopenhauri, njohja e kombesise i shpeton nga puna e lodhshme e njohjes se personit.

Ne shqiptaret nuk kemi arritur ende tek ky rresht, sepse kombin tone e kane lene ne fund te shkalleve. Keshtu qe rreziku i zevendesimit te individualitetit/emrit personal me ate te shtetesise eshte pothuaj zero.

Kjo cupa ketu lart, ka vene nje citim shme te bukur te Nietzches te cilin nuk e ka kuptuar (bazuar ne shembullin qe ka dhene). Citimi i Nietzches ve gishtin mbi arsyen se pse motivi kombetarise lexo: kryelartesise duket si i inflamuar ne ditet tona. Ne nje teme tjeter Baptisti dhe une kemi mbrojtur tezen se kombetaria jone si komb eshte dhe ka qene gjithnje ne doza normale. Por pas luftrave, agresioneve, percmimeve ne Ballkan dhe me gjere, doza e ilacit kombetar u ngrit per t'i bere balle efekteve te huaja virusale.

Keshtu qe keto temat alla Hulios, Vehbi, Bizantin, Brooklyn rrahin ujen ne havanin e viruseve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 31-07-2008 më 07:37
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Deklarata universale e të drejtave të njeriut dhe Islami
    Nga Cappuccino në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 30-11-2013, 13:37
  2. Bursa
    Nga Gerrard në forumin Ekonomi & biznes
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 09-04-2007, 13:42
  3. Të drejtat e njeriut në Islam
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-02-2005, 17:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •