Ne kete teme mund te beni pyetje te ndryshme mbi temen Si te ushqehemi , por do tju pergjigjem vetem atyre qe kane lexuar temen dhe nuk e kane kuptuar mire ate sepse jo gjithnje mendimi arrin te shprehet dhe te percillet tek tjetri aq thjesht.
Ne kete teme mund te beni pyetje te ndryshme mbi temen Si te ushqehemi , por do tju pergjigjem vetem atyre qe kane lexuar temen dhe nuk e kane kuptuar mire ate sepse jo gjithnje mendimi arrin te shprehet dhe te percillet tek tjetri aq thjesht.
larguar forever
Ju falėnderoj pėr ketė teme kaq te ēmuar . Jam shume i entuziazmuar nga leximi i kėsaj teme dhe ėshtė fati jon ne ketė forum, qe ne raste shume te veēanta ndeshemi me njerėz kaq human qe sakrifikojnė kohen ne shėrbim te njeriut, shokut. . Rrofsh .
Kam filluar te pėrmirėsoj shume gjera ne mėnyrėn e te ushqyerit pėr vete dhe familjen . Tema ėshtė trajtuar me shume art ,thjesht dhe shume bindėse. personalisht nuk kam ndonjė shqetėsim , por te kjo teme gjen kulturėn e te ushqyerit pėr cilindo.
Pyetje .
1- Buka e zeze e thare ne 40-50 grade a i zėvendėson fetinat integrale ?
2- ēfarė shprehin numrat ne tabelat e ushqimeve acid , jo acid ?
3- Frutat e thata kumbulla,fiku,rrushi,kajsia ne periudhat kur nuk ka fruta te freskėt sa e ruajnė vlerėn e tyre ushqyese ?
4- Me ēfarė mund ta zvenedsojm proshutėn Parma ? a i afrohet ndonjė lloj proshute e tregut shqiptar?
Ju falėnderoj dhe kėrkoj ndjese nėse ndonjė pėrgjigje e pyetjeve te mėsipėrme mund te jene ne postumet e mėparshme . Megjithatė unė afro 4 jave kam qe e kam ndeshur ketė teme se nuk kam qene i vėmendshėm . Dhe ne vazhdimėsi lexoj here pas here .
Pėrgėzime NEOLK
................................
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga NEOLK : 28-02-2008 mė 19:37
Rrug' e gjatė do ngare ngadalė (8204)
Faleminderit per fjalet e mira ne drejtimin tim dhe temes.
PO i zevendeson, por jo te thara, por te thekura megjithse mund te jesh shprehur gabim he nenkuptoje te thekura edhe ti. Te thekura mbi sobe apo mbi grill apo ne disa paisje me korrent ku futen fetat per 1 deri 3 min dhe i nxjer te thekura.1- Buka e zeze e thare ne 40-50 grade a i zėvendėson fetinat integrale ?
Aty ku shkruhet "jep acid" dmth qe ato ushqime japin acid dhe numrat ne krah japin perqindjen e acidit qe jep ai ushqim.2- ēfarė shprehin numrat ne tabelat e ushqimeve acid , jo acid ?
Aty ku thuhet "heq Acid " dmth qe ai ushqim nuk jep acid ne organizem perkundrazi heq acid nga organizmi ,dhe numri korespondus ne krah jep perqindjen qe ai ushqim heq acid.
Kur une shkoja ne fshat gjate veres fillonin te thanin mbi ēati frutat qe i kishin te teperta dhe nuk i konsumonin dot si molla,fiku,dardha,oshafet, vallzat,kumllat etj...3- Frutat e thata kumbulla,fiku,rrushi,kajsia ne periudhat kur nuk ka fruta te freskėt sa e ruajnė vlerėn e tyre ushqyese ?
Frutat e thata nuk humbasin asnje vlere, ato humbasin vetem ujin dhe jane shume te keshillueshme por kujdes sepse ne treg ka edhe fruta te thata por qe jane te trajtuara kimikisht po ti kesh thare vet me metoden e fshatit qe permenda me siper eshte gjeja me e mire.
Frutat e thata eshte mire qe para se te haen te lahen mire dhe te futen per 10-15 min ne uje qe te zbuten dhe te thithin pak uje , por jo uje cezme.
Nese do ta zevendesosh sepse nuk e gjen dot ,dhe je ne Tirane mund tju them qe tek supermerkati Italian Konad ne qender te Tiranes ka por eshte pak i shtrenjte rreth 25 mije leke te vjetra kilja, por duhet patur parasysh se 100 gr jane te mjaftushem per 24 ore qe bejne rreth 2,500 leke te vjetra.4- Me ēfarė mund ta zvenedsojm proshutėn Parma ? a i afrohet ndonjė lloj proshute e tregut shqiptar?
Ndersa nese do ta zevendesosh sepse eshte mish derri, ateher mund te perdoresh fare mire mishin e thate apo sic i thone pasterma dhie, vici etj, une te rekomandoj ate te dhise por nuk e di nese ka edhe qingji.
Mishi i thare ne menyre natyrale pra tradizionale ben me pak dem se mishi i fresket .
Mos u bej merak kjo teme eshte pikerisht per te sqaruar dyshimet apo per te saktesuar dicka si ne rastin tuaj.Ju falėnderoj dhe kėrkoj ndjese nėse ndonjė pėrgjigje e pyetjeve te mėsipėrme mund te jene ne postumet e mėparshme . Megjithatė unė afro 4 jave kam qe e kam ndeshur ketė teme se nuk kam qene i vėmendshėm . Dhe ne vazhdimėsi lexoj here pas here .
Suksese
Sqarime te tilla si ky i postimit tend e kam per detyre ti bej.
Dhe me behet qefi qe keni filluar te korrigjoni ushqimin tuaj shum shpejt do ti shihni rezultatet prandaj mos u druaj te me pyesesh per cdo gje.
larguar forever
tem e bukur kjo,
personalisht, pelqej sallatat dhe mishin e skuqur mire me shum krip,
po pij dhe shum duhan , sikur te lej duhanin shnoshem direkt,
po der tani mendoj me ushqimin qe konsumoj kam nje trrup prefekt,
sepse sjam as i shnosh as i dobet normal me pak fjal
shnet.
Dhe kau i mirė po s'e ngacmove, s'tėrheq nė brazdė.
Shume shume shume faleminderit per te gjithe materialin qe ke vene ne dispozicion dhe kohen mbi te gjitha.
Kam rreth 2 muaj kur filllova te lexoj temes po sot kam qe ne oren 11 e tash i lexova te gjithe postimet.
Kam pak kohe qe po mundohem ta ve ne zbatim pjesen e pare te dietes, ndershemerisht me eshte pak e veshtire sepse jam nene qe punoj dhe gatuaj vete. megjithate perpiqem.
Me thene te drejten me ka fut nje cik ne ankth, sepse duke qene se vajza ime shkon ne kopesh me drek mund te kontrolloj ve ushqimin qe ajo merr pasdite dhe ne darke po po bej maximumin per fundjaven.
Une vet edhe pse 29 vjec, ka hequr temthin, pas nje krize akute dhe e ndjej qe kam probl me ushqimin.
Lindja nuk pat asnje effect negativ ne trup, perkindrazi pas lindjes deri ne 6 muaj gezoja forme perfekte, po pikerisht aty kane filluar per x arsye problemet me temthin te cilat u shkallezuan deri ne krizen qe detyroi operacionin.
Gjate kesaj kohe (reth 1 vit e pak) shtova ne peshe 9 kg te cilat nuk po i heq dot.
Jo vetem per ceshtje estetike po edhe te ndjerit keq ndaj disa ushqimeve.
Megjithate shume shume flm per jgithe informacionin, qe me thene te drejten e dime prej keshillave te gjyshevepo qe asnjehere nuk i veme veshin sa duhet.
Te admiroj per vullnetin dhe resultatet qe ke arrit.
GJithe te mirat
koha eshte armiku i vetem qe kam
Adibela !
Po ma vika keq per operazionin ne temth dhe und tju them se nese kishit gure apo dicka tjeter qe blloknte daljen e lengut nga temthi drejt intestinos ka nje menyre shum te thjesht dhe efikase per ti nxjerre ato vetem me disa lojra ushqimesh qe japin presion per nxjerrjen jasht te tyre.
Por kete kure do ta shkruaj tek forumi i mjeksise vetem se duhet pak kohe pasi une temat dhe postimet i bej sipas nje rregulli llogjik qe te jene me te kuptueshme per ate qe lexon.
Tani qe jeni pa temth keshilla e pare qe me vjen ne mend eshte qe te mos hash yndyrna pasi ato i treste pikerisht lengu i temthit qe vjen nga melcia.Duke mos u tretur keto yndyrna krijojne probleme ne intestino prandaj ju duhet te kini shum kujdes me ato qe hani.
Qellimi dhe hapja e asaj teme eshte qe te ndihmoj te gjith Shqiptaret kudo qe jane sepse, ushqimi yne tradizional dhe menyra e gatimit eshte e gabuar, dua ti shof bashkombasit e mi sa me te shendetshem te bukur e te kulturuar.
Faleminderit per fjalet e mira ne drejtimin tim.
larguar forever
Doja tė falemnderoja njėherė pėr gjithė kėtė material . E kam printuar dhe dhėnė shumė njerėzve .
Kam provuar ti zbatoj ato ēfarė ke shkruar , mgjth disi e vėshtirė , por po mundohem , deri tani pėrfundimi vetėm ėshtė rėnie nga pesha 3 kg .
Nqs ke mundėsi tju pėrgjigjesh disa pyetjeve tė mia do tė isha shumė mirėnjohės .
1)Ke shkruar pėr disa faza qė duhen kaluar pėr tė ndėrruar zakonin e tė ushqyerit .Pėr arsye tė punės dhe kushteve , pasi ktu nė Shqipėri s'mund ti gjesh disa ushqime qė ke pėrmendur dhe nuk mund ti ndjek dietat a ka ndonje problem nqs nuk i ndjek ato siē i ke pėrshkruar , psh nga gjithēka ngrėnės kam arritur tė eleminoj mishin , bulmetrat (qumėsht nuk konsumoj fare) ,brumrat etj . Ushqehem me perime zarzavate te ziera dhe fruta , por ndihem i uritur tėrė kohėn (nuk vuaj nga ndonjė sėmundje dhe gėzoj shėndet tė plotė) .
2)Pėsa i pėrket kripės sė Himalajave e cila nuk gjendet kėtu(Shqipėri) , me se mund tė zėvendėsohet ?
3)Kurėn e limonit a mund ta filloj nė kėtė gjendje qė jam aktualisht ?
Une psh jam 1.70 i gjate dhe peshoja 85 kg gjate kures i humba te gjitha keto kile dhe jam stabilzuar ne 63 kg ndonjeher arrij edhe 60kg kur agjinoj 2-3 dite pra edhe sikur te dua te ulem me shume nuk mundem me gje qe do te thote se kjo peshe eshte ideale per mua por nese ha shum fruta filloj te shtoj perseri.Por ky shendet eshte i ndryshem nga ai i pari sepse shendosh te gjith trupin njekohesisht dhe jo vetem barkun apo vithet sic ndodh me ushqimin tjeter.Dhe kjo ndodh sepse ate shendet te tepert dhe te demshem organizmi yne e depozinton ne ato pjese qe japin me pak probleme per organizmin dmth vithet dhe barkun.
Sekreti i dietes eshte tek shpejtesia e reaksionit te saj sa me i shpejte ndryshimi aq me te medhaja shqetsimet dhe sa me ngadalte aq me te vogla shqetsimet dhe me i sukseshmem tranzicioni.
Ateher sic kam shpjeguar edhe me pare perimet dhe zarzavatet nuk duhet te ziejne shume pasi humbasin gjithcka dhe mbushni vetem stomakun pa ushqyer realisht qelizat si rrjedhim keni shume jashteqitje dhe pak ushqim per qelizat prandaj ato duhet te ziejne me avull vetem per disa min 10-15max.Por gjithnje me te ushqyeshme jane ushqimet e gjalla .Ushqehem me perime zarzavate te ziera dhe fruta , por ndihem i uritur tėrė kohėn (nuk vuaj nga ndonjė sėmundje dhe gėzoj shėndet tė plotė) .
Uria:
Ajo eshte 3 llojeshe :
LLoji i para eshte mbasi ke ngrene dreke psh pas 2-3 oresh te vjen pak uri duket sikur kercet stomaku , por kjo nuk eshte uri kjo eshte vetpastrim i aparatit tretes nga mbeturinat e ushqimit te meparshem dhe zgjat deri 15 min nese ju do ta duroni ose do ta ndihmoni kete pastrim duke pire uje natyral nuk do ndjeni me asgje.
LLoji i dyte eshte psikollogjik dhe fisiologjik nese ju jeni mesuar gjith jeten te hani te njejtin orar ateher do keni rregullisht ne stomakun tuaj pikerisht ne ate orar acid klorhidrik gje qe ju shkakton uri.Ndersa nese jeni mesuar te hani pa orar dhe ne cdo moment tani qe nuk mund ta beni dot kthehet ne faktor psikollogjik dhe perseri acidi klorhidrik bie ne stomak kjo sidomis kur shikoni dike qe po ha nje ushqimin tuaj te preferuar dikur.Ose edhe kur e mendoni ate vete pa pare asnje tjeter duke ngrene.
Dhe e treta nese me pare keni ngrene ushqime te renda ato kerkonin edhe acid me te forte per tu shperbere keshtu qe edhe lengjet tuaja ne pergjithsi jane acidiose dhe kur nderroni ushqimin ai tretet menjeher.
Ky program qe eshte vendosur nga sistemi qendror kerkon kohen e tij per te zevendesuar me nje program te ri me pak acid.Per te ulur kete efekt do tju keshilloja qe perimet e ziera ti hani me buke te thekur ose fete biskotate te thekura.Dhe nese kjo uri ju vjen ne rruge mjaftojne disa fete biskotate per te eliminuar acidin pra qe ky i fundit te gerryej buken e thekur dhe jo stomakun tuaj.Kur keni keto faza mos hani fruta ne ate moment pasi fermentohen shpejt per shkak te acidit dhe ju bejne te ndiheni me keq.Ose mund te hani nje grusht me fara luledielli dhe uria do tju kaloje.
Dikur kur isha i vogel ne Shqiperi mbaj mend mamane qe merrte kripe detite zeze dhe e ziente ne shtepi duke e kulluar dilte nje kripe shume e2)Pėsa i pėrket kripės sė Himalajave e cila nuk gjendet kėtu(Shqipėri) , me se mund tė zėvendėsohet ?
bardhe dhe e shijshme nuk e di nese mund te kete akoma ,pra kripa e detit e pa perpunuar industrialisht mund ta zevendesoje deri diku por jo plotesisht pasi ajo e himalajes ka veti te tjera.
Me sa kuptoje une ju keni ende perqindje acidi ne lengjet tuaja dhe nuk eshte momenti ti shtosh nje tjeter megjithse ky eshte shum i lehte dhe kur bie ne stomak kryen nje reaksion bazik. Do ta shtyja per pak me vone kur te jesh stabiluzuar dhe te mos kesh kriza urie.3)Kurėn e limonit a mund ta filloj nė kėtė gjendje qė jam aktualisht ?
Une psh kam arritur ti fshij programet e vjetra te tretjes se ushqimit dhe nuk kam me uri ne orare te caktuara mund te rri 1-2 dite pa patur krize ushqimi (urie) dhe mund te ha ne cdo moment fruta ose perime e zarzavate.Por mos harro se une kam gati 2 vjet qe vazhdoj dhe nuk ka qene e lehte.
Prandaj po ju pyes sa kohe keni qe nuk hani me mish,bulmet dhe brumra ?
larguar forever
Flm pėr pėrgjigjen .
Nga sa lexova , janė po ato shenja qė vėrej nė trupin tim .
Kam afėrsisht 1 muaj qė pothuajse kam ndėrprerė ushqimin me mish , bulmet , brumra , jam munduar tė zbatoj ato qė kam lexuar nė temėn 'Si tė ushqehemi' .
Bukė tė zezė tė thekur , perime tė ziera max. deri 10 minuta , proshute 'Parma' , dhe shume fruta .
Jam 1.80 i gjatė dhe kam qenė 85 kg , sa ndryshova ushqimin rashė 3 kg.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga kleos : 01-11-2008 mė 17:41
Nje muaj eshte shum pak per ti lene te gjitha ushqimet menjeher eshte mir te ecesh pak me ngadal mundohu te futesh perseri ne ushqim disa gjera qe psh nuk i le dot menjeher.
Ne kete moment ha me shum perime e zarzavate e me pak fruta sidomos ato acide qe tresin. dhe ne vend te atyre frutave qe tresin si limoni,kiwi,portokalli,mandarina ananasi, ha ato te tjerat si banane,avogado,arra,bajame,lajthia geshtenja,moll,pjeshka po pati, etj.
Pesha jote duhet te stabilizohet rreth 75 kg.
larguar forever
Krijoni Kontakt