E para "Punëtorët e Mavrovës"
Vedat MEMEDALIU
Shkup, 2 shtator - Katër rastet e kthyera nga Gjykata e Hagës, raste këto që kanë të bëjnë me shqiptarët tanimë presin edhe fillimin e gjykimit. Ministria e Drejtësisë ka dorëzuar të katër lëndët në Prokurori, e cila sipas të gjitha gjasave, këtë muaj do të fillojë me procesuimin e tyre. E para që do të procesuohet është rasti i "Punëtorëve të Mavrovës", ndërsa është caktuar edhe Trupi gjykues që do të merret me këtë lëndë. Është interesante fakti që Prokuroria në këtë rast e ka llogaritur matematikën me Ligjin për amnisti. Partitë politike shqiptare, si ajo në pushtet - BDI dhe ajo opozitare - PDSH, edhe pse mbështeten në këtë ligj, nuk do të mund të bëjnë asgjë, pasi Prokuroria dhe Gjyqësia do të thirren në Konventën e Gjenevës për krime të luftës.
Kjo konfirmohet edhe nga Ministria e Drejtësisë.
"Lëndët e përkthyera tanimë u janë dorëzuar në Gjykata dhe Prokurori dhe këtë muaj pritet të fillojë gjykimi. Mendojmë se do të ketë gjykime përfundimtare, pasi këtu do të zbatohet Konventa e Gjenevës për konflikte të armatosura", theksojnë në Ministrinë e Drejtësisë. Zyrtarë të kësaj ministrie informojnë se edhe gjykatësit janë gati, pasi kohë më parë, Ministria e Drejtësisë ka trajnuar më shumë se 50 gjykatës për gjykime të autorëve të krimeve në kohë lufte. Të njëjtit zyrtarë konfirmojnë se rasti i parë që do të gjykohet është "Punëtorët e Mavrovës" për të vazhduar më tej me "të zhdukurit maqedonas", "Penda e Likovës" dhe për të përfunduar me "udhëheqësia e UÇK-së".
Edhe salla e posaçme për këto lëndë është gati. Në Gjykatën Themelore Shkupi 1 kohë më parë u ndërtua salla e madhe që tanimë quhet "Salla për gjykimit e rasteve të Hagës".
Me këtë rast, askush nuk dëshiron të komentojë asgjë përpara fillimit të gjykimit të lëndëve. Në Ministrinë e Drejtësisë drejtojnë në Prokurori, pasi siç thonë ata, puna e tyre ka marrë fund me përkthimin e lëndëve dhe dorëzimin e tyre me kohë në Prokurori.
Edhe Prokuroria e përgjithshme është treguar e mbyllur për komentime. Nga këtu informojnë se para se të fillojë procesuimi i rasteve, do të informohen mediat për rrjedhën e gjykimit. Ndryshe, Tribunali i Hagës, nga pesë lëndët e marra nën hetime menjëherë pas konfliktit të vitit 2001, vendosi të hapë çështje gjykimi vetëm për "Rastin e Lubotenit", me çka edhe u dënua me 12 vite burg komandanti i policisë maqedonase, Johan Tarçullovski, ndërsa ish-ministri i Brendshëm, Lube Boshkovski u shpall i pafajshëm.
Nese me te vertet nisen te gjykohen keto raste... NUK DOT KEMI NEVOJ AS PER BDI AS PER PDSH ... 100% TE PA AFTE NE C'DO ASPEKT.... TURP![]()
Krijoni Kontakt