Postuar më parë nga
Dajti
Sesioni i 94-t i Bordit Drejtues të Fondit Ndërkombëtar për Zhvillimin e Bujqësisë (IFAD), agjenci e Kombeve të Bashkuara, ka caktuar për Shqipërinë një hua prej 9,2 milionë dollarësh amerikanë dhe njëkohësisht, një grant prej 400 mijë dollarësh. Mbledhja është zhvilluar në Romë në datat 10 dhe 11 shtator, por ndryshe nga herët e tjera, organet qeveritare të informacionit nuk kanë nxituar të njoftojnë për një masë të tillë, as në ato data dhe as deri dje. Vazhdimisht, akordimi i fondeve nga organizata ndërkombëtare është përcjellë me një jehonë jo të vogël, duke u paraqitur si një shenjë besueshmërie të tyre ndaj qeverisë shqiptare. Aq më tepër tani, kur hua me interesa të ulëta do të vijnë duke u pakësuar, pasi Ekzekutivi ka filluar të marrë direkt kredi nga banka tregtare, me interesa të larta për të realizuar investime shumë të kushtueshme për Buxhetin e Shtetit. Por objekti i dhënies së kësaj huaje e të këtij granti, këtë herë nuk duket të jetë një sukses qeveritar. Përkundrazi, nga e gjithë Evropa, vetëm Shqipëria dhe Moldavia "nderohen" me një ndihmë të tillë. Duke hyrë në listën e vendeve më të varfra të "kontinentit të vjetër". Kjo hua nga komuniteti ndërkombëtar jepet në ndihmë të zonave më të thella malore, për të ulur disnivelin e të ardhurave që ata realizojnë, në krahasim me zonat e tjera të vendit. Kjo pasi, ndryshe nga sa premtohet në programet qeveritare, në vendin tonë këto zona vazhdojnë të mbeten jashtë vëmendjes apo mundësive të qeverisë për t'u trajtuar me përparësinë që meritojnë, përballë nivelit të theksuar të varfërisë. Veç Shqipërisë e Moldavisë, ndihma të tilla janë dhënë gjatë sezonit të Romës, për Sudanin, Kamerunin, Kongon, Senegalin, Madagaskarin, Mozambikun, Ruandën, etj. Renditja mes "klubit të të varfërve" të botës, në këtë mënyrë, ndonëse nuk pranohet nga zyrtarët tanë, vuloset kështu nga të huajt. Qeveria shqiptare mund të kishte marrë masat e duhura, që ndihma të tilla të mos jepeshin më për vendin tonë. Por IFAD konstaton se "pavarësisht nga rritja ekonomike për vite me radhë, varfëria vazhdon të ekzistojë në Shqipëri, si rezultat i punësimit të paktë dhe të ardhurave të ulëta, veçanërisht në zonat rurale malore, duke pasqyruar zhvillimin e pabarabartë ekonomik në vend".
Krijoni Kontakt