O Klodo, po mu si me harrove qe ua corra maskat?
Me ka njel hatri, un me verte qe nuk jom ortodoks, po i llaf te mire ma ka ne mu qefi mo me te thon te drejten.
Nejse e mor me men qe do ket qen lapsus.
O Klodo, po mu si me harrove qe ua corra maskat?
Me ka njel hatri, un me verte qe nuk jom ortodoks, po i llaf te mire ma ka ne mu qefi mo me te thon te drejten.
Nejse e mor me men qe do ket qen lapsus.
Degjo te me falesh shume, se sot pata nje zhgenjim tjeter.
Rakine mer qafir.....A e di ti se tashti e pi kafen para se te ike ne pune me Sambuka. Jan te nolte italionet per likerna. Eshte e ngjashme, po ku e ku me Uzon. Se sa per raki.....o tha keneta...
Falenderime edhe per Huggos, ndoshta kam lene ndonje tjeter...por sidoqofte flm!
Une qe jua jap keto falenderime, jam nje si ju, ndoshta edhe me pak i rendesishem, por jane thjesht nga zemra edhe mirenjohja qe ne ate vend, mire se shqiptare po pretendojne shume se jane, madje patriote, por pervec tyre ose para tyre, mua me gezojne ata qe jane njerez!
- Besimtaret Ortodokse.Postuar mė parė nga klod
1) Kush ka te drejte te vendose mbi ceshtjen e Kryepiskopit edhe perse?
- asnje fakt , pervec atij qe eshte me kombesi greke2) Cilat jane faktet qe flasin kundra tij si person?
- Po3) Nqs besimtaret ortodkse e duan ate edhe jane te kenaqur me te, a kane ata te drejte ta mbajne ate?
- Po4) Po nqs, per me teper, keta besimtare e duan ate, sepse ai nuk ka qene ne asnje kundershtim me kanonet kishtare ortodokse, a kane ata edhe me teper te drejte ta mbajne ate?
- Jo5) A kane te drejte jo-ortodokset te nderhyjne ne ceshtjet kishtare, edhe perse?
- Problemi ketu mendoj une qendron ne faktin se disa besimtare ortodokse duan te respektohet autoqefalia e Kishes Ortodokse Shqiptare duke marre si simbol te saj te qenit ne krye te Kishes se nje shqiptari. Nqs kjo pjese eshte pakica, automatikisht i bie te respektohet dhe sic eshte bere deri me tani, vullneti i shumices. Por nuk shikoj ndonje gje te keqe ne shprehjen e mendimeve per nje Kryepeshkop ortodoks shqiptar ne krye te KOASH6) A do te mund te me thonit juve se kur do te ishin shtetasit shqiptare te kenaqur me nje te huaj? Dmth cfare duhet te bente nje Episkop i huaj edhe cfare duhej te kish ai me teper se Janullatos, qe te quhej mik?
Shpeshhere digjoj fjalen "AUTOQEFALI". Shume njerez e perdorin por ne fakt jane lark kuptimit dhe llogjikes se kesaj fjale. AUTOQEFALI nuk do te thote jashte ORTHODHOKSISE, por pjese e saj e pandare. Kisha orthodhokse, per faktin se esht nje kishe shume e hershme , ka menyren e vet te administrimit, keshtu qe askush nuk ka te dretje te nderhyje ne punet e brendshme te kesaj kishe. Nese sot ka plot orthodhokse qe deshmojne se tash edhe Shqiptaret mund te kene nje episkopin e tyre shqiptar, ne radhe te pare ata duhet te falenderojne Perendine qe ka vendosur sherbetore te zote , te cilet kane bere nje pune te mire ne kete drejtim, dhe atij qe duhet ti jete mirenjohes nje orthodhoks per kete pune te bere, eshte episkopi i nderuar zoti Janullatos.
Te dashur te krishter orthodhokse: deshmoni Krishtin ne zemren tuaj , dhe Ai tergohet dhe deshmohet , vetem nese ju mbeshtesni me dashuri dhe nderoni sherbetoret e Perendise. Orthodhoksia juaj nuk velen nese ju i perndiqni sherbetoret e Zotit, ashti sic jeni duke bere faktikisht me Janullatosin. Te gjithe ju orthodhokse, qe jeni kunder episkopit tuaj, ju sigiroj se nuk jeni duke bere vullnetin e Zotit , pasi Zoti eshte ai qe e ka vendosur Janullatosin ne krye te kishes se tij, ajo qe mbetet per tu bere nga ju eshte te zbatoni dhe te luteni per episkopin tuaj. Por une ju them se , ju me veprat tuaj tregoni se nuk e njihni fjalen dhe mesimin e Zoitit Krisht ne bibel. Ju rendi pas vullenteve te nejriut duke neperkembur dinjitetin dhe pune e bere nga ky episkop.
Shume kujt mund ti duket sikur une jam mbrojtes i Janullatos, por nuk eshte ashtu. Une jam nje i krishter EVANGJELIST , por jam vallai juaj, dhe bibla me meson qe te lutemi per ata qe rine Zgjuar per ne , te cilet drejtojne kishen e Krishtit.
E si mund te quheni te krishtere, kur ju perndiqni te parin tuaj? A mendoni se ky eshte vullneti i KRishtit i cili e ka vendosur Janullatosin ne sherbim te kishes se tij?? Hapni syte dhe shikoni se kunder kujt jeni duke luftuar.
Mos u beni miq dhe shoke me te pabeset, sepse ndeshkimi eshte gati per ta. Une nuk shqetesohem per ata myslimane apo per ata "atdhetare"( qe rropen atdheun me 97-te) , te cilet e perndjekin Janullatosin dhe krishterizmin, kjo gje per nje te krishtere dihet plotesisht, por me veprat tuaja ju vertetoni se sa dashuri kini per te afermine tuaj , si dhe sa fort e doni dhe e besoni JEzus Krishtin. Eshte fatkeqesi qe shume prej jush e mbajne emrin orthodhoks, por qe ne fakt jan lark "TE ADHURUARIT DREJT " te Perendise Jehovah.
Kam dshire qe tju sfidoj me nje pyetje te drejteperdrejte:
Nese ne biznesin tuaj do te kishit nje administrator besnik dhe me eksperinece te madhe , i cili e rrit biznesin tuaj por qe nuk eshte Shqiptar. Atehere me lejoni qe tju pyes: Do te pranonit ju qe ne vend te tij te mernit nje tjeter administareator shqiptar, i cili do te kshte nje eksperience shume here me poshte se ky qe kini, vetem per faktin se administratori juaj nuk eshte Shqiptar? Ke do te shikonit me pare: Punen e tij, apo te qenit jo shqiptar? Me veprimet tuaj ju nuk interesoheni per punen dhe sherbesen qe ka bere dhe ben Janullatos, per ju kjo gje nuk vlen, rendesi per ju ka te qenit Shqiptar.
Une do te isha dakort qe Janullatos te Largohej, vetem nese Othodhoksia shqiptare do te kishte nje me te vajosur se ai.
Por njeriu persa kohe qe e ka "GJENE" ne dore e tij nuk ja di vleren , ate e meson pasi e ka humbur.
Te gjithe te krishteret i ftoj qe te luten per te gjithe misionaret e Krishtit qe sherbejne ne Shqiperi. Krishti e bekofte Shqiperine dhe shqiptaret.
Deshmuesi.
Te nderuar SHQIPTAR ,dhe per ju o MERCENAR
Po marre pjese ne kete debat jo si nje fetar, por si nje shqiptar qe akuzoje Janullatosin per tradhti qe bene "karshi"vendit tim.
Po e beje kete nderhyrje, per tu mbyllur gojen disa -gargallove te prishura-qe te pushojne, dhe te heshtin,se te drejten per te marre pjese ne kete teme ma jepe te qenit SHQIPTARE.
Per temen uzurpatori Janullatos.
O /-------/ Klod!
/---------/
Prandaj me keqardhje po te them, se eshte shume e veshtire te kuptosh pergjigjen "pacamure"qe ke bere.
Kuptohet, per kete s'ta ve fajin ty ,por te qenit jo shqiptar
Tani leme te te tregoi nje barcolete /-------------/
Si perfundim ne pergjigjen tende" pacamure" kishte hipokrizi dhe tentim per te mbuluar te verteten.
---------------------------------------------------
------Si ka ardhur Janullatos ne Shqiperi ,kushtet qe i vendosen , premtimet qe beri dhe si i ka mbajtur ato:---------------------
Ky uzurpator ka ardh ne Shqiperi i ftuar nga qeveria shqiptare nepermjet marveshjes te lidhur midis qeverise shqiptare dhe asaj greke ne ishullin e Korfuzit.
Ja c'thote per kete Janullatos : Pak minuta me pare ne emisionin e lajmeve degjova se ne takimin e dy qeverive u vendos qe une te bej nje vizite ne Tirane {kali i trojes u fut ne Shqiperi ligjerisht per te ndihmuar ne ringjalljen e kishes tone.}
---------------------------------------------------------------------------------
----------Kushtet qe ju vune dhe pranoi , prentimet qe beri dhe si i mbajti ato ---------------------------
Ja kushtet qe i vune;At Liolini me tha se ai nuk e njihte peronalisht peshkopin por dinte se ai eshte personalitet i njohur i kishes greke.At Liolini beri dy sugjerime-e para -Te mos vihet ne dyshim Autoqefalia e Kishes Ortodokse Sqipetare.- e dyta-Te respektohet kontributi i F.Nolit ne ndertimin e K.A.O.SH.
---------------------------------------------------------------------------------
------Pranimi i kushteve premtimi i Janullatosit -------------
Ne dhe Janullatos trajtuam ceshtjen e K.A.O.SH. -it dhe figuren e F.Nolit .Ai (Janullatos) ishte i te njejtit mendim me ne,ndersa per F.Nolin e vleresonte kontibutin e tij jo vetem ne ceshtjen e kishes por dhe ne ate letrare e studimore .
(te gjitha keto jane mare nga deshmite e Y .Popa ).Pra mareveshja dhe pranimi i kushteve eshte i qarte .
-----------------------------------------------------------------------------------
---------Le te shohim si i ka mbajtut pas 12 viteve premtimet Janullatos ------------------------------------
Ja c'shkruan At Marku (Une vura ne mure fotografine e F.Nolit te cilin grekt e kane c'kisheruar ngaqe qe shpalli mevethesine e kishes ..........e shkulen portretin e Nolit nga murri,rrahen per vdekje N.Marku dhe e mbyllen ate per 10 dite ne nje bodrum te manastirit.
Tjetra: Po te kerkosh e shikosh ne kishen qe ndertoi vete Noli ,nuk ndodhet as edhe nje portret i tij , dhe i asnje martiri tjeter si i Papa Kristo Negovani...etj.
Po ashtu une vete kam degjuar se si eshte hedhur balte mbi emrin e kontributin e F.Nolit .
Ja pra se si i "mbajti" Janullanos premtimet per kontributin e Nolit.
vijon shkrimi radhen tjeter.
ps:Sa per karakterin tim;motoja ime eshte -Me mire nje dite dhe shqiponje sesa nje jete e tere dhe sorrre.-
/------------/
/(Ia terhjek verejtjen diskutuesit per dalje nga tema dhe per perdorimin e epiteteve te pavend ndaj dikutanteve tjere)(Shpresmiri)/
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shpresmiri : 05-01-2003 mė 15:03
Po meru me punet e tua se nuk ke inteletkin e duhur per keto pune.
/------------/
Ti mund te kesh dicka kunder nje personi si Janullatos, por do te ishte me mire ti drejtoheshe gjykates, sepse kete te drejte ta jep kushtetuta.
Ti /-----------/ pranon se nuk i perket orthodhoksise, dhe nga nana tjeter kerkon ta mesosh orthodhokset se si te veproje me udheheqesin e tyre. E vetmja e drejte qe ti ke dhe cdo shqipetar tjeter eshte: ti dretjohet gjykates, me faktet e agresionit te Janullatos.
Por si nuk shikoni pushtetaret qe ju ropen per se gjalli dhe shikoni Janullatosin qe meson njerezit qe te ecin ne rrugen e Zotit?!?!?!?!
Qellimi juaj nuk eshte Janullatos, /--------/. Por te siguroj se kurre nuk do tja arrini qellimit se ne mbrojte te krishterizmit ne Shqieri e kudo ne bote eshte vete Perendia dhe Zoti yne Jezus Krisht.
Ps. Hiq dore nga provokimi qe ju shkaton te tjereve se nuk ben gje tjeter vecse tregon fizionomine dhe identitetin tend .
Deshmeusi
/Kujdes, te diskutohet per temen (Shpresmiri)/
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shpresmiri : 05-01-2003 mė 15:07
Honezmi /--------/ nuk i permbahet temes /--------/
Tashti le ta korrigjojme pak /------------/
kaq me gjuhesine tende /-------------/
Honezmi /-----------/
/Verejtje per dalje nga tema (Shpresmiri)/
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shpresmiri : 05-01-2003 mė 15:14
Vashdoim:
Janullatosi dhe "Autoqefalia"!
Le ta shikoim se si po e ruan Autoqefaline Janullatosi,dhe cfare dredhish perdore.
Ne Kishen Ortodokse Autoqefale te Shqiprise egziston nje numur klerikesh dhe laikesh nga Greqia dhe SH.B.A. qe te gjithe me kombesi greke.Keta kan zene kryet e vendit dhe drejtoin pozita kyce te kishes, japin mesim ne dy shkollat kishtare ne Gjirokaster e Dures. Qe te mos keqkuptohemi keta nuk jane diversant ,--por as te pa vetedishem per misjonin e tyre.----------
Tre arqimandrite greke, domethene prifterinje te pa martuar, kandidat per peshkop, jane ne pritje per te rokur rrastin:arqimandriti Justinos,Dhimitros dhe Theollogos.
Qe te tre kane vite ne Shqiperi, Justino dhe Theollogo jetoin dhe punoin ne Tiran,ndersa Dhimitros,"dhespoti i Gjirokastres" sic i thone ne Sarande,punone disa dite ne Gjirokaster, si perfaqsues administrator i Kryepeshkopit ne zyrat qendrore te Mitropolise, dhe per funde jave shkone ne Janine ku "cplodhet"ne manastirin e Shen Katerines.
At Justinua eshte dora e djathte e Krye peshkopit .Ne vitin 1996 ai u propozua nga Kryepeshkopi ne Ptriakane per tu shuguruar peshkop asistent.Kjo u hodh poshte nga patriarkana e cila vendosi menjehere shugurimin e e tre prifterinjve Grek .
(KETA TRE PEIFTERINJTE GREK NUK ISHIN PRANUAR NE FILLIM NGA QEVERIA, POR PATRIARKANA NUK PJET AJO VASHDON MISJONIN E SAJE. THUJ PASTAJ QE KISHA JONE ESHTE E PA VARUR!??)
Arqimandriti Justinos eshte nje nga kandidatet me te mudshem per mitropolit.Perdersa eshte ndihmes i Kryepeshkopit ai duket si shum i pershtatshem, qe mbas vdekjes se Janullatosit te zevendesoi ate.
At Dhimitros i cili krenohet se ska mesuar asnje fjal shqip, eshte peshkop de fakto i Gjirokastres. Pra nese tani sionidit i mungoin dy peshkope, mbas vdekjes se nje peshkopi eksiztues do ti duhen tre peshkop dhe ne oborin e peshkopates nuk egsziston asnje prift i pa martuar shqiptar, por disa grek nga te cilet tre jane piketuar fort.Kryepeshkopi ka shuguruar me shume se 100 prifterinje por asnjerin te pa martuar .Qente le te lehin karvani shkon perpara.(SIC E SHIKOIM PESHKOPI S'GJENE DOT ASNJE SHQIPTAR TE PA MARTUAR QE TA SHUGUROI,POR GJENE VETEM GREK.CUDI E MADHE! SE SI KATOLIKET I GJETEN KLERIKET E TYRE TE PA MARTUAR).
I fundit eshte ne liste At Theollogo.Ate nuk e kane ne sy te mire sepse eshte ne gare dhe konflikt te vashdueshem me At Justinon.
At Efremi nuk eshte konsideruar si kandidate per dy arsye:edhe ai nuk gezone respektin e Justinos, por ka dhe nje ngatrese kanonike, dhe i eshte ndaluar te meshoi qe para se te vinte ne Shqiperi. Detirat qe krien jane jashte sherbesave fetare gjate se cilave mer pjes si murg.(POR PERENDIA E KA PAISUR ME SHPRES DHE DURIM,DHE PERVOJA TREGOI SE SHQIPERIA ESHTE VENDI I CUDIRAVE CDO GJE MUNDE TE BEJE VAKI.)
Pergjigje per ty Klod
At Efrem Simonopetritis eshte nje klerik i ushtrise GREKE me graden Major, i cili vijon dhe sote te mari pensjonin nga ushtria greke. Janullatosi kur u pjete ne vitin 1996se , clidhje ka Efremi me ushtrine greke tha me siklet se "ai erdhi nga mali i shenjte "pa e mohuar te verteten e Mjor Efremit para se te shkonte ne mal te shenjt? Sot Efremi .(JA DHE PERGJIGJEJA TIME PER TY kLOD).
Shume bukur: vazhdim
Patjeter qe duhet filluar me fjalen vazhdim ky diskutim, pasi per ato qe u tha deri tashti, u dhane pergjigje nga une, por nuk u dha asnje si kthim, pervec perpjekjes se Enit, per ti perkufizuar sipas kuptimit te saj gjashte pikat e mia te diskutimit.
Meqe ra fjala, me duhet te them se pergjigja e Enit eshte personale, sado e mire apo e sakte ose jo te jete (per cdokend), ku, per mendimin tim, bie ne sy "ironia" apo "cudia" e pikes se gjashte: "faji i vetem i Janullatosit eshte te qenurit grek"
valle perse te mos thuhet se te qenurit grek nuk eshte faji, por eshte i vetmi pretekst i parasyeshem, racist, antikristian, antiortodoks, antinjerezor me ane te cilit luftohet shume larg?
tashti kalojme tek Honezmi (qe me duhet te them serish: Honezmi, une citimet e fjaleve te tua, do ti bej ashtu sic i ke dhene, ne dialekt, qe te mosguxosh tu mesosh te tjereve gjuhen shqipe).
Shume te nderuar lexues, sidomos ata qe presin te sqarohen nga propaganda turbulluese anti-kishtare ortodokse!
Sic e kemi thene deri me tash, eshte e qarte edhe e drejte normale, qe per diskutimin e ketyre ceshtjeve duhet nje autoritet, ku perfshihet perkatesia fetare edhe arsimore e individeve pjesemarres ne diskutim, si edhe dituria edhe njohuria e tyre personale mbi Kishen ortodokse edhe personave qe marrin pjese ne te.
Perse valle te kete te drejten nje si Honezmi, qe tingellon jo ortodokse ne perkatesi, te diskutoje se kush jane figurat kishtare ortodokse, kushdo qofshin keta, edhe te mos diskutoje se kush jane personat misionare te derguar ne Shqiperi per te ndihmuar fene e saj?
Kush jane arabet, qe kane krijuar aq shume levizje ne Shqiperi, qe kane nje aktivitet te lire, edhe qe, te pakten une personalisht, nuk kam pare KURRE qe te diskutohet autenciteti i misioneve te tyre ne publik?
Perse valle shqiptaret muslimane (e kam fjalen per musliman ne emer, pasi dihet mire qe keta mund te jene fare mire te paganizuar ne "ateizmin" barbar kinez), jo vetem qe nuk diskutojne per "problemet" e tyre te brendeshme ne perkatesine e tyre, por diskutojne jashte sferave te tyre?
Po ashtu, kjo pyetje u behet te gjitha feve tradicionale!
Perse te djathtet ish-komunista, jane perqendruar kaq shume ne Kishen ortodokse, kur dihet fare mire (edhe pse shteti shqiptar berishian nuk e beri publike nje gje te tille, por u mundua ta fshehe sa me shume) se ne ate vend ka probleme me serioze nga te huaj te tjere, qe vijne strehohen per ti ikur kerkimeve internacionale per "terrorizem", apo per mafiozllek e pastrim parash?
Keshtuqe "analizimi" i cdo personi jo ortodoks, ndaj personave te Kishes ortodokse, behet nje qartzi nje "futje hundesh" e paskrupullt ndaj puneve te vete Kishes.
Edhe dicka: Ti Honezmi, a i njeh personalisht ndonje nga personat per te cilet ti po diskuton, si At Efremi, At Thellogu, edhe At Justini?
E pare ne kete drite te diskutimit, une po vazhdoj:
postuar me pare nga Honezmi:
Ne Kishen Autoqefale te Shqiperise egziston nje numur klerikesh edhe laikesh nga Greqia edhe SH.B.A. qe te gjithe me kombesi greke. Keta kane zene kryet e vendit edhe drejtoin pozita kyce te kishes, japin mesim ne dy shkollat kishtare ne Gjirokaster e Durres. Qe te mos keqkuptohemi keta nuk jane divesrant,--[u]por as te vetedi(j)shem per misjonin e tyre.--------
Koment - Se pari, duhet te vereni se une kam nenvizuar mashtrimet e pakompetenta te Honezmit, ndersa germat e theksuara brenda fjaleve ne citim, jane gabimet e "pakta" gramatikore te saj.
Tjeter,
Vereni se si une kam nenvizuar po ashtu, se si Honezmi, ne kundershtim me diskutimet e saj, e pranon se Kisha ne shqiperi eshte AUTOQEFALE SHQIPTARE.
Nuk eshte e vertete qe bashkepunetoret e huaj ne Kishen ortodokse, jane te gjithe me kombesi greke.
- At Martin Rici eshte i konvertuar ne ortodoksi edhe e shoqja e tij nuk eshte as Europiane me origjine.
- Nathanieli, nje tjeter amerikan, qe jep mesim ne Seminar, eshte edhe ky bashke me te shoqen, i konvertuar nga protestantet, sikunder edhe At Martin Rici, edhe nuk ka fare origjina greke ne familje.
- Peter, qe ka pas dhene mesim ne Seminar, nje tjeter amerikan, ka vetm njerin prej gjysherve grek te lindur ne Amerike.
- Francesku (Nikolla i pagezuar ne ortodoksi), qe ka pas dhene latinisht edhe greqishten e vjeter ne Seminar, eshte nje anglez me njerin nga prinderit spanjoll, katolik i konvertuar ne ortodoksi.
Vetem me kaq shembuj, del e qarte fare se citimi yt se jane te gjithe me kombesi greke eshte MASHTRIM PROPAGANDISTIK.
Tjeter,
ku qendron problemi, nese keta do te ishin qe te gjithe me te vertete me origjina greke? Po ti Honezmi sikur jeton edhe ne Amerike! Nuk e di ti se ai qe lind e rritet atje, eshte amerikan. Koncepti yt per "greqesine" e misionit te tyre fetar, eshte nje injorance qe ne kete shekull i ka dale boja, edhe qe verehet ende nder kombet ku ka sunduar ideologjia e klasave edhe biografive, per te pare armiqte!
postuar nga Honezmi:
Koment : Edhe nje here. Honezmi serish ne futhundjet e saj, nuk e kupton se Kisha ortodokse ne Shqiperi ka nje Sinod tashme (ky eshte fakt), i cili qeverris edhe rregullon punet e brendeshme te jetes Kishtare. Ne kete Sinod jane tre shqiptare edhe nje grek, Janullatosi. Nqs keta vendosin per hirotonisjen e dikujt per nje funksion te caktuar kishtar, ky eshte problemi edhe nje detyre qe vetem ata mund ta ushtrojne.Tre arqimandrite greke, domethene prifterinje te pamartuar, kandidat per peshkop, jane ne pritje per te rrokur rrastin: arqimandriti Justinos,Dhimitrios edhe Theollogos.
Tjeter,
qe At. Theollogu apo kushdo te hirotoniset Episkop, kjo eshte nje gje normale, pasi ata kane qene me vite ne ushtrime klerikale shpirterore edhe veshja e tyre perben edhe thirrjen shpirterore te tyre qe ia ben komuniteti ortodoks (mbareboteror), edhe se kjo gje nuk mund te ndalet meqe nuk te pelqen ty......Ty ndoshta mund te mos pelqeje as Krishterimi, Kisha, Krishti vete, por besimi i njerezve (edhe shqiptareve te krishtere) nuk varet bga kjo lloj ndjenje, apo jo...?????
Ajo qe ka rendesi te dihet eshte se Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqiperise ka Sinodin e vet, i cili vendos mbi cdo gje, edhe ne kete Sinod jane kater vota te barabarta, edhe asnje person nuk eshte mbi tjetrin, por ka kater Episkope te barabarte, keshtu qe kjo pike nuk ka te beje me Janullatosin asgje.
Une ketu po e shkurtoj pergjigjen se ne baze te koncepteve qe kam dhene deri me tash, i jam pergjigjur edhe komenteve te tua te metejshme, megjithese do te deshiroja te vazhdoja per gabimet e tua gramatikore te shumta, por jam i lodhur.
Pergjigje per Klod: At Efrem Simonopetritis eshte nje klerik i ushtrise greke me graden Major, i cili vijon edhe sote te mari pensjonin nga ushtria greke. Janullatosi kur u pjete ne vitin 1966se, clidhje ka Efremi me ushtrine greke tha me siklet se"ai erdhi nga mali i shenjte "pa e mohuar te verteten e Mjor Efremit para se te shkonte ne mal te shenjt? Sot Efremi .(JA DHE PERGJIGJA TIME PER TY kLOD).
Koment : Se pari nje korrigjim gramatikor (morfologjik e sintaksor). Ja se si duhej formuluar kjo pyetje:
At Efrem Simonopetriti eshte nje klerik i ushtrise greke me graden major, i cili vazhdon edhe sot te marre pensionin nga ushtria greke. Janullatosi, kur u pyet ne vitin 1966 se, c'lidhje ka Efremi me ushtrine greke, tha me siklet se "aierdhi nga Mali i shenjte", pa e mohuar te verteten e Major Efremit, para se te shkonte ne Mal te Shenjte. (JA EDHE PERGJIGJA IME PER TY KLOD)
Tashti,
mos valle keta misionaret arabe edhe katolike italiane qe vijne me misione ne Shqiperi, nuk kane sherbyer asnjeri ne "Atdhete" e tyre, atje ku organizimi i tyre fetar i ka cuar?
Asnje arab ps nuk ka marre pjese ne Xhihad?
Asnje katolik italian nuk ka qene me pare ne ushtri te Italise etj?
[b]Une them qe te diskutohen situata te tilla eshte nje "gazetari" ose "masmedia" tipike e gazetareve ciliminj qe nuk e dine se Feja ne shume vende, perfshi ketu Shqiperine parakomuniste, ka patur misionet e veta te sherbimit ne ushtri, ku hyjne udheheqja shpirterore e ushtareve, liturgjia etj. Valle cfare jane edhe si erdhen Dervishet bektashinj ne Shqiperi? A nuk ishin ata udheheqesa shpirterore te ushtrise turke?[b]
Keshtu qe boll me keto injoranca!
Ja kush eshte At Efremi, nga une qe e njoh personalisht!
At Efremi eshte ai grek i nderuar qe vjen nga nje familje e krishtere ortodokse te perkushtuar. E ema, me ka thene vete At Efremi, me gojen e tij, ndersa me tregonte fotografite e rinise edhe familjes se tij, i edukoi te tre bijte e saj, me besimin ndaj Krishtit, edhe me frymen qe te mohonin te mirat e kesaj jete edhe te beheshin murgjer, e ti sherbenin krishterimit edhe shpetimit te shpirtit te tyre. Duke u rritur me kete fryme, At Efremi edhe i vellai i tij iu perkushtuan qe te dy jetes murgjerore, edhe qe te dy jane tashme murgjer te Manastirit te Simonopetres ne Mal te Shenjte
Une personalisht, rralle kam pare njeri qe ti kryeje sherbesat hyjnore me aq perkushtim edhe perulesi si At Efremi. Po ashtu deshmoj se rralle kam pare njeri aq te bute e shpirteror
Eshte nje paturpesi edhe fatkeqsi qe njerez qe linden ne sisteme mohuese te Zotit, edhe qe nuk ia kane idene per ato qe thone, te zene me goje nje person si At Efremi! Kjo eshte nje fyerje, jo me e vogel se diskutueshmeria qe i bente Enveri ndaj patriotizmit edhe shqiptarizmit te figurave fetare katolike, si At Gjergj Fishta...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 06-01-2003 mė 11:53
Krijoni Kontakt