Close
Faqja 11 prej 21 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 207
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Per Bayern!

Kupto drejt, nese dikush po te drejtohet ty, ne nje bisede, apo duke folur me ty, analizon mendimet e hedhura deri me tashti, qe mund te jene edhe te te tjereve. Dmth, thjesht muabeti mos i personalizo gjerat.

Emigrant!

Nuk e di nese kemi diskutuar ndonjehere bashke ne lidhje me ndonje gje. e them kete, se me beri pak pershtypje menyra e te shprehurit, qe 'me ne fund te marresh nje pergjigje'!

Tashti, ne lidhje me pyetjen tuaj, mua me duket se pergjigjet e deritanishme e qartesojne krejtesisht.

Tashti persa i perket krahasimit qe ti ke degjuar:

Se pari, qe Kisha katoliko-romane te jete e centralizuar ne Rome, edhe qe nje gje e tille te respektohet nder kombe (si shqiperia), ku padituria nuk di te mbaje vendin e vet, por fut hundet kudo, tregon ne vetvete edhe nje here, se ka nje pike, nje kufi, ku feja behet intime, subjektive, vetevendosese.

Ne kete kuptim, komuniteti ortodoks po ashtu, ka te drejten te jete intim, vetevendoses, subjektiv. Dmth, me fjale te tjera, jane vete ortodokset, ku hyjne besimtaret e lidhur me jeten kanonike kishtare (edhe jo ata thjesht me emer ortodoks, se i bie qe edhe Rita Marko, apo ateiste bolshevike te tjere, te kene te drejta mbi Kishen) ata qe vendosin mbi kuptimin, perdorimin edhe zbatimin e termit autoqefali, edhe te dekreteve kishtare.

E gjitha ajo qe shqiptaret jo ortodokse mund te bejne ne rast se ndihen keq nga prania e dickaje ne jeten e perditeshme shqiptare, eshte paraqitja e fakteve per pakenaqesite, gjykimi edhe vendimi, por jo thashethemnaja, sulme jo reale, prapaskena....nqs behet keshtu, tregon, se nje pjese e popullit, eshte ne kerkim te mbisundimit te pjeses tjeter, pra kemi te bejme me pushtim, imponim.

Autoqefalia eshte nje koncept kishtar ortodoks, e jo nje koncept ligjor shteteror, pasi ne fund te fundit, sheti yne eshte laik. Pra jane ortodokset qe vendosin mbi autoqefaline e tyre, e askush tjeter.

Nga ana tjeter, une e kam shpjeguar me larte, se autoqefalia nuk eshte nje titull ne vetvete, por eshte nje stad pjekurie e nje Kishe, qe ka mundesi per veteqeverisje. Kjo lloj mundesi u prish prej vete shqiptareve, sidomos per klerin ortodoks.

Vetem beni pak krahasim, se sa figura Kishtare dolen pas 90-tes nga secila fe. Do te shihni se nga ortodokset, te vetmit qe mbijetuan, ishin disa prifterinj me arsimim seminari, e jo shkollash teologjike, ndersa nga katoliket situata ishte ndryshe, po ashtu nga muslimanet. Sabri Kocit i njihet titulli afiz, edhe me sa di une e ka qe prej paraburgimit te tij, keshtu qe ai ishte fare mire ne gjendje mendore e shendetesore e titullare, qe te perfaqesoje komunitetin musliman.

Te nderuar, zgjedhja e Janullatosit per misionin e tij, nuk eshte bere nga Greqia, por Patriarkana e Stambollit, qe jane krejtesisht dy gjera krejt te ndryshme. Ajo zgjedhje, eshte bere ne perputhje me kanonet Kishtare, zakonet e Kishes per menyra zgjidhjeje ne situata te vecanta. Eshte enatyrshme qe per kete mision te zgjidhej nje grek, pasi greqia nuk shihet nga te gjithe, ashtu sikur shihet prej nesh, edhe ne fund te fundit, eshte nje shtet edhe Kishe fqinje, lidhejt me te cilen Kishe, jane te pamohueshme. Cfare prisni ju, te vinte nje Rus, Rumun, apo cfare? Kanonet e parashikojne qe ne keto raste nderhyjne Kishat me te aferta ne tradite edhe gjeografi, qe per ne eshte Patriarkana edhe Greqia.

Shen albanit

Ah sa keni per te mesuar ju shqiptaret e Kosoves, ne lidhje me ato qe ndodhin edhe behen ne Shqiperi!

Shen Alban, Janullatosit i eshte mohuar kategorikisht pa ndonje arsye nenshtetesia shqiptare.....kunder cdo ligji nderkombetar.

Ne nje kohe, qe ne shqiperi kush nuk eshte atdhesuar. Besoj se me kuptoni se ku e kam fjalen!

Tjeter,

ti kerkosh Janullatosit qe te mohoje kombin e vet, se ju e mendoni ate si komb negativ, per mua eshte naiviteti me qesharak.....

Qe Janullatosi e ringrejti ortodoksine prej rrenojave, kjo eshte e qarte, vetem nqs dikush ose nuk di, ose nuk deshiron ta pranoje nje gje te tille.

Shqiperia per nga kushtet e pas 90-tes, qe i shkaktoi vetevetes, hyn ne nje periudhe te posacme "jashtezakonshmerie". Ne kete kuptim, prezenca e nje te huaji per kete periudhe, nuk nenkupton dhunim te principeve te ndonje institucioni, apo ideologjie, por perdorim i mjeteve rrethanore, per te moshumbur vete institucionin apo ideologjine.

Po keshtu Shen Alban, sa e sa struktura edhe segmente shteterore u drejtuan nen Sali Bersishen, prej te huajve, sidomos amerikaneve, nen pretekstin e paaftesisese vetefunksionimit? Ps. ne gjykaten e Zef Brozit, punen baze e ebnin disa amerikane protestante, ku punonin shume prej shoqeve te mia. Po ashtu ne shume aspekte, sic dihet, te tjera...

Po keshtu edhe ne aspektin fetar, ortodokset jane te kenaqur per kete zgjidhje te fillimit te autoqefalise shqiptare te pas 90-tes, edhe Janullatosi, per punen e bere, ka vendin e nderit te misionarit te shenjte deri ne fund!

i/e regjistruar Maska e Emigranti
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    105

Falemnderit Klod

Klod, nuk e besoj se kemi diskutuar ndonjehere bashke per ndonje gje. Ajo 'me ne fund' nuk ka lidhje me ty, ka lidhje me vete pyetjen qe per mua eshte shume e vjeter dhe kedo qe kisha pyetur nuk me kishte dhene nje pergjigje te kenaqeshme. Fatkeqesisht keshtu ndodh edhe me pergjigjen tende. Une nuk kam dermend te bej ndonje polemike te gjate me ty, as te shaj Janullatosin. Ndoshta me vone do te marr nje pergjigje per kete pyetje nga dikush tjeter. Gjithsesi falemnderit per pergjigjen.

Shendet dhe respekt

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    I nderuar Klod ti thua :

"Ah sa keni per te mesuar ju shqiptaret e Kosoves, ne lidhje me ato qe ndodhin edhe behen ne Shqiperi!"

Padyshim se kemi per te mesuar ne , sic keni per te mesuar edhe ju nga Shqiperia per ate qe ndodh ne Kosove. Diskutimin tim mos e merr se " perzierje " ne ceshtjet ku nuk me takon, sepse po te mos thoja mendimin tim, atehere dmth.se kete te drejte nuk e kam ose ma kane pezulluar. Deri sa jemi nje komb fuftja e hundes ne punet e njeri tjetrit eshet e mire dhe e keshillueshme, sepse keshtu kuptohemi dhe sqarohemi me mire!

Mua nuk me intereson kush drejton kishat e xhamite e huaja, por kush drejton ato shqiptare, po!

Te per disa gjera informative...sidoqofte une e konsideroj ate te teperte ne Shqiperi, se paku tani kur kemi kuader shqiptar!!!

Per cfare Kishe Autoqefale mund te behet fjale, kur ajo Kishe drejtohet prej nje shtetasi te huaj!!! Deri sa ai te jete aty , Kisha jone eshte e okupuar dhe jo ajo qe kishte lene Noli!!!!

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Nga sa di une, Meidani kur ishte president i ka dhene Kryepeshkop Janullatosit shtetesine shqiptare.

A i bie qe de jure qe presidenti shqiptar t'i kete vene vulen kesaj pune?!

i/e regjistruar Maska e harmonies
    Anėtarėsuar
    25-04-2002
    Postime
    181
    Klod,

Se pari Harmonies, une jam habitur qe paske gjetur nje tekst perendimor ne anglisht, kaq tolerant mbi personin e Shen. Kozmait.
    Se pari duhet te kuptosh historikisht se cdo te thote fjala kulture helene ne shekullin e 17-te, si edhe kuptimin e nocionit komb, ose nacion po ne kete shekull.

Nuk ka dy te "se pari" i ndritur. Se pari jane Shqiptaret, kultura e tyre autoktone. Se dyti jane greket, me kulturen e tyre te sjelle nga Siria.

Ta bej kete verejtje, duke pare ato qe kerkon te thuash. Shen Kozmai, nuk erdhi ne "Shqiperi" (qe nuk ekzistonte ne ate kohe si shtet) qe te shpallte
    pavarsine, por qe te predikoje krishterimin ortodoks nder fshatra e vendbanime ortodokse, te rrezikuara nga konvertimi ne muslimanizem. Predikimit te
    tij, madje, i dedikohen edhe moskthimi i zonave te sotme ortodokse ne jug te Shqiperise.

Juve i ndritur ankoheni per dhune antifetare, nderkohe flisni per rrezikun e nje feje tjeter. Per cfare rreziku behet fjale dhe a mundet te beni nje diskutim pa shume hipokrizi? Qe ti dal perpara nje mundesie te tille, a e besoni ju qe Shen Kozmai parapa ngjarjet e koheve te fundit?

Per kete ai pati admirimin te shume njerezve, perfshi edhe Ali Pashe Tepelenen, edhe per mesazhin e krishtere ortodokse, ai derdhi edhe gjakun e tij.

Qellimi i Ali Pashes ishte rilindja e Epirit-Trojan dhe bashkimi i tij me Pjesen tjeter shqiptare. I juaji me sa duket eshte zdukja e Epirit-Trojan, dhe jo vetem te tij, ne fushen e harreses njerezore.

Metafora e tij me Imzot Anastasin qe ndron se te dy vijne prej nje vendi, me mesazhin e mbajtjes edhe rringjalljes se besimit ortodoks nder shqiptaret, si edhe ecuria e jetes se tyre me shenjteri edhe persekutim nga banalet dje nen turkun, sot nen "patriotizmin" me nota fondalo-joshqiptare, ps Icebergu etj.

Nuk nuk blej opinione, i ndritur hiresia juaj Klod, aq me pak opinione qe i gjykoj te flligeshta.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Emigrant, une nuk e di se cfare pergjigje nuk morret ju! Me duket se ajo eshte e qarte fare!

Shen Alban!

Mua serish me ben pershtypje, se shume ketu, edhe pse pergjigja mbi autoqefaline kishtare eshte dhene ne menyre ortodkse kanonike, serish rrahin ne botkuptime personale te autoqefalise.

Autoqefalia te dashur nuk eshte ndasi, skizme, vecim, vetembyllje, nga pjesa tjeter e kishave motra, por per me teper eshtemenduar si nje hap respektimi edhe mundesie te nje harmonie me te madhe mdisis kombeve diverse ortodokse.

Por tashti, kur nje komb, qe i paganizon deri ne degjenerimin me ekstrem, te gjitha virtutet nacionale, e prish me duart e veta Fene, atehere, ne keto kushte "jashtezakonshmerie", i bie qe te jete normale nderhyrja nga "jashte", ne kuptimin nacional, sepse persa i perket kuptimit kishtar, ajo nuk mund te quhet kurre nderhyrje e jashteme.

Me keto nivele te diskutuari qe shoh une ketu, nuk do te habitem qe te vije nje dite edhe te na dalin disa, qe do thone, te hedhim poshte besimin ndaj Krishtit se eshte cifut (jo-shqiptar), edhe te ndertojme nje besim ne fe te aluduara shqiptare (pagane), te bazuara ne figura mitologjike te vendit, pasi eshte me patriotike.

Edhe per cudi, keto gjera kane ndodhur!
    !

postuar me pare nga Eni:

Nga sa di une, Meidani kur ishte president i ka dhene Kryepeshkop Janullatosit shtetesine shqiptare. Ai i bie de jure qe presidenti shqiptar ti kete vene vulen kesaj pune?!

Ja si mendon ps ti Eni, ne lidhje me kete?

Harmonies e dashur! Tashti une nuk kam shume deshire qe ta kaloj kete lloje debati, ne ate te replikave mbi ceshtje konceptesh kulturore edhe historike. Kam nderin te te them, se ne pergjigjen tende te pare, je gabim (sipas mendimit tim,....te sigurte...lol!).

**Shenim - une verej se ne kete teme mbi nje Person, po rrihet ne ajer, duke u diskutuar mbi "pensionet" e minoritareve, apo probleme kulturore....me duket pak jo serioze!

Nejse,

1) Harmonies, gjate mesjetes, sidomos me pushtimin turk te Konstandinopojes ne 1453, jo me kot turqit bene nje ndasim dy kahesh te subjketevete pushtuara. Ata greket i quajten Rum (romaket), edhe popujt me besimin grek (ortodoks) i quajten greke.

Tashti, po te nisesh me konceptet moderne te te qenit grek, romak e ortodoks, i bie qe turqit te kene qene fare te marre, qe ne fakt nuk do te ish vecse nje gabim trashanik e injorant, pasi turqit, ne fakt, dinin me shume me teper nga cfare ju mund te mendoni.

Me termat rum edhe greke, nuk mendohej perkatesia nacionale e dikujt, por ne pergjithesi, ishte nje emertim i bere ne baze te fese edhe influences kulturore te atyre zonave (te Ballkanit). Eshte marrezi te mendosh se Turqit mendonin se greket ishin romake si perkatesi nacionale.

Po keshtu, e dashtun Harmonies, teksti qe ju keni marre prej anglishteje, pasqyron gjeresisht keto lloj konceptesh. Mos harro pjesemarrjen e shtresave aristokrate te perendimit ne revolucionin grek, qe u bene nisur nga ide te tilla...

2) Ne citimin qe ti me ke bere, ku me poshte thua se une ankohem per dhune fetare, une nuk shohe asnje lidhje. Dhuna fetare per te cilen une jam ankuar, eshte ajo qe vete shqiptaret(???) ia bene vetes edhe fese, pergjate 50-viteve te shtetit te pare republikan shqiptar. E cila gje verteton, se bashkekombesia nuk eshte gjithshka....

Per me teper ne ate citim une nuk permend ndonje rrezik te ndonje feje, sidomos per koehet e tanishme. Nwe fund fare, megjithese une nuk e kuptoj se perse, ju i referoheni profecive te Shen. Kozmait.....te cilat une as qe kam deshire ti analizoj ne kete teme...(ps. po sa miza qe paska patur ne kete vend mi Harmonie, sipas profecise tende, se sa hapa gojen, e jo nje apo ndonje, po me shumice po tentojne te hyjne brenda....por do ti ha...me gjithe kocka madje).

3) Une nuk e di te kete ndonje studim se qellimi i A. Tepelenes te kete qene krijimi i "Epirit-Trojan" (madje dyshoj shume nese ai e ka ditur ekzistencen e Trojes). Mos kaloni ne idealizime e ekzagjerime, se ka mundesi te vije ndonje dite, e ndonje pse jo pasardhes i yti do te thote te njejtat gjera per ndonje si Zani Caushi...

4) Harmonies.....ne ti japim falas, nukeshte nevoja ti blesh. Une e di fare mire qe ne shqiperi vetem kur eshte fjala per falas, ndihma, pako...atehere ka rezultat, se per te blere e shpenzuar, e di qe asnjeri nuk do!

shendet!

i/e regjistruar Maska e Emigranti
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    105

Klod

Klod,

Pergjigja qe ke dhene ti, pa dyshim eshte e qarte per ty. Nga kjo nuk del se eshte e qarte per te tjeret. Eshte si puna nqs ne kete forum do hyje nje kinez e do zere te shkruaj kinezēe, per ate do te jete e qarte, por ne te tjeret nuk do te marrim vesh gje. Me shkoqur pergjigja juaj eshte pergjigje krejt stereotipe. e mesuar permendesh ndoshta ngaqe te eshte dashur ta perdoresh shume here. Une po ta perseris nuk kam asgje me Anastasin si person, rrofte e mbreterofte sa te kene qejf ortodokset shqiptare, por kur mundohesh te na shpjegosh autoqefaline, pse na tregon se ēfare nuk eshte (ndasi, skizme, veēim etj) dhe nuk na tregon qe kerkesa e pare e autoqefalise, meqenese ajo mbeshtetet mbi kombin, eshte qe kreu i kishes te jete me kombesi te njejte me besimtaret e tij. ē'kuptim ka autoqefalia dhe ku realizohet ajo ne kishen shqiptare? Qe ata qe vene neper kisha jane shqiptare. Po shqiptare do te ishin ata edhe po te mos qe autoqefale kisha shqiptare, sikurse ishin edhe para se Fan Noli te shpallte autoqefaline. Me shpalljen e autoqefalise tamam ajo ndryshon qe kleriket tani duhet te jene me te njejtin komb si besimtaret, veēanerisht kreu.

Nejse, persa kohe ortodokset shqiptare e ndjejne vehten rehat me nje jo-shqiptar ne krye, kjo eshte ēeshtje e brendshme e tyre. Ne momentin qe problemet dalin jashte fese, kjo behet ēeshtje edhe e shqiptareve te tjere.

Jam kurioz te di, nga pikpamja e autoqefalise se kishes shqiptare, ēfare klerikesh duhet te sherbejne ne zonat minoritare, apo ketu padyshim qe duhet te jene greke. Psh a mund te shkoje ndonje papu shqiptar, per hir te mirekuptimit midis kishave motra te sherbeje atje?

Shendet e Respekt
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Emigranti : 27-12-2002 mė 19:22

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

Re: Pyetje edhe pergjigje mbi autoqefaline

Postuar mė parė nga klod
    Shihni se si shihet kanonikisht, brenda komunitetit ortodoks nderkombetar, problemi i autoqefalise edhe autonomise se Kishave.

nga At. Thomas Hopko

A ka ndonje dallim midis Kishave autoqefale edhe atyre te pavarura (autonome)?

I vetmi ndryshim i logjikshem eshte se nje Kishe autoqefale eshte krejtesisht e pjekur edhe plotesisht e afte per mbarevajtje te vete jetes se saj, misionit edhe pasimeve titullare; ndersa nje Kishe autonome, nuk eshte ende ne gjendje te veproje keshtu.

Kisha autonome, sidoqofte, edhe pse nuk i zoteron aftesite per nje autoqefali te plote, serish ka kushte unike te tilla si -- gjeografike, kulturore, gjuhesore etj -- qe e bejne te jete jo nje "pjese" e nje Kishe tjeter edhe te jete krejtesisht e pershtatshme per misionin e saj Kishtar.

Keshtu ps, kushtet teper te vecanta te Kishave ne Japoni edhe Finlande, kerkojne qe keto Kisha te kene veteqeverrisje edhe liri prej se drejtimit edhe kontrrollit nga jashte. Por sidoqofte, keto Kisha nuk jane ende gati te jene plotesisht autoqefale sepse, per shembell, ato nuk kane mjafte episkope per te garantuar pasimet e zakonshme te hierarkive te tyre. Keshtu qe ato mbeten autonome, ne lidhje me nje Kishe tjeter autoqefale.

Koment nga Klod

Sic shihet fare qarte, zgjidhja e problemit te Kishes shqiptare te pas 90-tes, me venien e Imzot Anastasit ne Krye te saj, e shpetoi Kishen nga kalimi nga Autoqefale ne ate Autonome, qe do te thosh me fjale te tjera, se Kisha shqiptare do ti kalohej prej komunitetit ortodoks nderkombetar, Kishes me te aferme Autoqefale, me te cilen ka me teper lidhje riti, qe eshte Kisha Greke.
    Pra me Anastasin ruhet Autoqefalia. Kjo gje u tregua fare qarte edhe ne rolin vendimtar, qe pak vete e dine edhe kuptojne saktesisht qe luajti Imzot Anastasi ne krijimin e Sinodit shqiptar, pasi ka patur tentativa qe ne kete Sinod te vendosej prej Patriarkanes, pervec Anastasit, edhe nje Peshkop tjeter grek ne Korce. Por nderhyrja e Imzot Anastasit, si Kreu ne ate kohe i vetem i Kishes shqiptare autoqefale, qe ne ate post te vihej nje shqiptar, At. Joan Pelushi, e zgjidhi perfundimisht edhe me sukses problemin qe do te mund te ngjallte pasoja te paparashikuara. Me krijimin e Sinodit, autoqefalia shqiptare vuloset perfundimisht, behet e afte te qendroje ne kembet e veta, qe te mund te siguroje pasardhes titullare. Keshtu kemi nje peshkop arvanitas ne Berat, edhe At. Kozmain si peshkop te Apollonise.

Cilat jane kushtet specifike per nje Kishe qe te jete autoqefale

Kur nje Kishe, ne nje territor te caktuar gjeografik, nacional edhe gjuhesor, me kushte unike te mbarevajtjes se vete, ka peshkope te mjaftueshemqe te krijoje zinxhirin e vete hierarkik....

kur te kete nje numer te mjaftueshem prifterinjsh edhe personash qe te perkujdesen per famullite edhe vazhdimesine e misionit te saj..

kur te kete institute te mjaftueshme arsimore edhe sherbimi karitativ, me te ardhura te mjaftueshme per te mbajtur veten edhe mbeshtetur subjektet e veta....

kur te kete botimet edhe librat sipas kushteve te saja te vecanta, per qellimet edhe nevojat e Kishes...

kur, me nje fjale, te jete nje trup i pjekur kishtar me te gjitha aftesite per mirembajtjen edhe zhvillimin e jetes pa mbeshtjetje edhe drejtim nga jashte -- pervec, sigurisht, ndihmes reciproke te te gjitha kishave motra qe i japin njera-tjetres...

kur pra perfundimisht te mos kete absolutisht asnje arsye te drejte perpara Perendise edhe dogmave edhe kanoneve te Kishes se Shenjte, se perse duhet ti mbetet e bashkangjitur nje Kishe tjeter....

atehere, kjo Kishe, jo vetem qe mund te jete autoqefale ne familjen ortodokse, por edhe duhet te jete nje Kishe e njohur edhe bekuar prej te gjitheve!

Koment nga Klod

Sic i shini te gjitha pikat me rradhe, behet e qarte se Kisha shqiptare post-komuniste, as autoqefale nuk do te mund te quhej edhe madje edhe sot nuk i ka plotesuar kushtet, po te mos kishte qene veprimtaria e Imzot Anastasit, ne personin e te cilit u perplasen te gjitha keto pergjegjesi, qe i ka permbushur me sukses, te cilen gje asnje shqiptar nuk do te mund ta bente dot.

Keshtu qe eshte e qarte se Imzot Anastasit i takon ai vend nderi prej neve ortodokseve shqiptare, persa kohe qe ai te jete gjalle, si shenje respekti per njeriun qe shenjterisht ndertoi krishterimin shqi[tar, te shkaterruar prej vete shqiptareve.

************************************************** *

vazhdim

Une prandaj te thashe, se per aq sa mund te kete pergjigje autoqefalia, e pare ne kuptimin ortodoks (ndryshe nuk ka se si te shihet), ja ku e ke!

Tashti, une ndoshta nuk mund ti pergjigjem menyres se te kuptuarit personal te disa individeve (sidomos jo ortodokse) mbi autoqefaline, pasi do ish absurde qe te parashikosh fantaz[m]ine e tyre.

serish e perseris,

1) Rasti shqiptar i pas 90 tes, i pas 50 viteve kinezeri, per vete faj te shqiptareve, hyn ne nje rast jashtezakonshmerie.

2) Janullatosi nuk "nderhyu" ne nje shtet, ku gjithshka po shkonte vaj, dmth Kisha po perparonte, kishte paqe, krishterimi ishte prej kohesh ne lulezim, qe tu marre te drejten e drejtimit te Kishes.

Ai per me teper, sikur e parashohin kanonet e Kishes, nderhyu atje, ku ky rregull as qe ekzistonte......ishte i shkaterruar, edhe per me teper ai erdh si misionar i krishtere ortodoks, e jo si nje "grek qe ka te drejta mbi krishterimin shqiptar"!

3) Ne kushte jashtezakonshmerie, veprimtaria e tij behete normale, edhe e denje per respekt, nqs ka dhene rezultaet e pritura, dmth te te ringrejturit te krishterimit ortodoks shqiptar, ne stadet e autoqefalise, edhe te te aftesimit te saj qe te qendroje ne kembe te veta.

Per realizimin e kesaj, ai nderohet prej te gjithe neve, edhe i jepet vendi i nderit, si apostoll i Krishtit nder shqiptaret, edhe titulli i nderit, Kryepiskop ne jete i ortodoksise shqiptare, ortodoksi, qe mbi te gjitha njeh vellain edhe mikun nga vepra edhe jo thjesht gjaku. Teoria e ekstremizuar e nacionalitetit, eshte paganizem anti-kristian!

Ne Kishat minoritare kame sherbyer shpesh edhe klerike ortodokse shqiptare, edhe kur u dha autoqefalia ne 37' ten, ne letren e aprovimit, u parakujtuan edhe trajtimi me drejtesi kanonike te minoriteteve ortodokse jo shqiptare.

shendet!

Shpirt i Lirė
    Anėtarėsuar
    15-04-2002
    Postime
    898
    Postuar mė parė nga klod
    Ja si mendon ps ti Eni, ne lidhje me kete?

Une si ortodokse s'kam asgje kundra Kryepeshkopit si njeri, i ditur etj, por do te preferoja qe ne krye te KOASH te ishte nje person me kombesi shqiptare.

Fakti qe presidenti shqiptar Meidani i ka dhene nenshtetesine shqiptare tregon se shteti shqiptar tashme de jure e mbeshtet Kryepeshkopin Janullatos ne ate post, megjithese mendoj se shteti nuk duhet te nderhyje ne punet e Kishes, po ashtu ky akt i ish-presidentit tregon per nje nderhyrje zyrtare ne "qetesimin" e debateve mbi ke duhet te kemi ne krye te KOASH.

Megjithate mendimi im i fundit eshte se kryesisht, kjo ēeshtje duhet shqyrtuar nga ortodokset shqiptare pasi jane ate qe kane te drejten e fjales se cilen figure te nderuar ortodokse preferojne te kene ne krye qe t'i udheheqi.
    Dmth ketu perjashtoj deklaratat e spekullimet e njerezve te tilla si Baleta & Co..., te cilet s'kane te drejten morale e as ate legjitime te prononcohen mbi punet e KOASH!!!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Ja menyra se si paraqitet ceshtja!

Te dashur,

ketu nuk po flitet per simpati nacionale, apo preferenca se nga cili shtet u pelqen ortodokseve shqiptare, ta kene Kryepiskopin e tyre.

Ketu as nuk po flitet per rebelim kundra tradites edhe autoqefalise se vete Kishes tende.

Ketu nuk po flitet nese eshte Janullatosi intelektual apo jo?

Te arrihet te flitet per Janullatosin se 'e pranojme qe eshte intelegjent' - mua me duket nje prapaskene qesharake, jo autoritative. Kush jam une, apo ti, apo tjetri te gjykoj intelegjencen, per mire apo keq, te dikujt qe eshte ne fund te fudnit Figure fetare?

Mos e posedojme ne ate lloj niveli qe te japim pelqime te tilla?

Eni,

ti po thua qe je ortodokse (edhe une e di fare mire kete), por a do te mund ta kuptosh ti si ortodokse se pikerisht ne Shqiperi, kane qene vete shqiptaret (ortodokset, muslimanet etj) qe prishen fete, edhe e bene te pamundur pasjen e nje brezi klerikesh te formuar per periudhen pas komuniste.

...E pare nga nje kendveshtrim i tille real, mua me duket pak si egoiste, e pamatur, edhe e pakujdeshme kerkesa te tilla nen nje "nacionalizem" te dyshimte, qe te kemi nje Shqiptar ne krye te Kishes

Perse i them une kto gjera?

1) Cenimi i autoritetit edhe tiparit gjitheperfshires, vellazerise, edhe unitetit te krishtere ortodoks, qe perfshin ne mesazhin e vete te gjitha racat, gjuhet, kombet e njerezit.

Ky tipar Kishtar i krishterimit ortodoks, cenohet nga disa njerez semi-pagano ateiste, qe meqe jane te nje kombesie, duan te kene te drejten te shkaterrojne zemren e ortodoksise, duke krijuar nje shkeputje, eperse jo me vone nje shkelyerje te saje!

[b]Ti Eni ps, duke mbeshtetur Janullatosin, nuk po ben gje tjeter, vecse po krijon mundesine qe Ortodoksia shqiptare te mund te krijoje truallin per te nxjerre brezat e vete te klerikeve edhe drejtuesave shqiptare. Keshtu qe nje veprimtari e kundert eshte drejtpersedrejti anti-ortodokse. Vetem mendohuni pak nese Humbameni Berisha do ta kishte perzene Janullatosin ne 94-n! Kisha ortodokse sot, do te ishte pa seminar, pa investim per katekizmin, rindertimin e Kishave, rrogat e prifterinjeve, pa Sinodin e shumepritur, pa mjafte klerike neper rrethe..........[b]Edhe per tu tmerruar me keq, ne Krye te saj, do te vendoseshin ndoshta "UJQERIT me lekura dele" si Nikolla Marku me shoke, qe do ta perdhunonin perfundimisht, me keq se Enver Hoxha, krishterimin shqiptar! Une e njoh Nikolla Markun me mire se ju, edhe e di fare mire shtysat psiqike qe kane persona te tille. Nikolla Marku qendron madje edhe me poshte nivelit antikrisht te Pais Pashkos, megjithese vijne nga e njetja shkolle servilizmi pro Pontius Pliat, per kryqezimin e Krishtit! Atehere Kisha me te vertete do te behej nje [u]pijetore nacinaliste, ku i lumi Berisha, do tia kalonte mire per festa, me te ngrena e te pira, do te lavderoheshin me njeri tjetrin si patriote te papare deri me sot......ndersa Grigja e Krishtit, per te cilen Berishes, apo tipit Gjarber Akullnajes, as qe i plas fare! KUJDES!

2) Ortodokset shqiptare do ta mbronin vete, me mire se askush tjeter, edhe me gjak martiresh, Autoqefaline, nqs do te shihnin shenjat e cenimit te saje. Edhe nuk do te prisnin njerez qe as ia kane idene mbi Krishterimin, tu jepnin mend e paralajmerim.

3) Eni,

Janullatosi eshte zgjedhur per ne ate vend nga Patriarkana ortodokse, kur u pane kushtet e jashtezakonshme te nje vendi ne kaos. Vendimi i saje ishte nje favor edhe nder, e jo nje uzurpim ndaj autoqefalise "Shqiptare". Te kundershtohet ky nder per arsye se ndjenjat tona te "flakta nacionale" nen pretekstin e shqiptarizmit, do te thote, te dalesh mbi autoritetin qe Krishti i dha Kishes, ne emer te nacionalizmit, dmth me fjale te tjera, eshte Apostazi, paganizim i ideve te krishtera.....

Prandaj ti me vargun e pare, se do deshiroje nje shqiptare, nuk po i thua askujt asgje, ne mos do te kenqesh te gjitha palet nga pak!

Si mendon ti, se ne qe mbrojme Janullatosin e bejme meqe eshte grek? Kjo loje edhe ky kurth eshte ngrejtur nga ata qe jane anti-ortodokse, per te na paraqitur neve si jo atdhetare!

shendet!

Faqja 11 prej 21 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Largimi me dhunė i shqiptarėve nga RTP-ja
    Nga RTP nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 36
    Postimi i Fundit: 26-11-2008, 06:39
  2. Sa i mprehtė ėshtė 'largimi i trurit'?
    Nga Davius nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 12-02-2007, 07:57
  3. Mendime pėr botėn ku jetojmė (Ardhja dhe largimi i njeriut)
    Nga _JuSt_Me_ nė forumin Tema shoqėrore
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 09-01-2007, 17:57
  4. Arbnori, ambasador i ri nė Vatikan
    Nga Tastiera nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 29-10-2005, 12:03
  5. Flet aktori i njohur i humorit, Fadil Hasa: Largimi nga estrada dhe planet
    Nga Xhuxhumaku nė forumin Kinematografia dhe televizioni
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-08-2005, 09:30

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •