Nėse merr vesh nga mitologjia shqiptare do t'a kesh vėrejtur qė nė mitologjinė shqiptare e njėjta qenie "Njeriu i gjelbėr" na del nė dy forma, si "hyjni ujk-njeri" edhe si "hyjni me brirė dhie".alibaba,je i papam,me dole pikerisht aty ku e prisja........Dragon
Dhrak pra duket se tregon "krijesėn e pyllit" qoftė kjo Gjarpėr, Ujk, Vidasi me brirė (kisha e quajti Dreē), etj. Pra shėnon ēdo krijesė qė jeton nė pyll, ndaj sė cilės ilirėt kanė respekt.
po e di,doja te shtoja vetem kete,ne latinisht dragon eshte draconem,draco,pra ne mit fjala ngeli e pa evoluar,ose me ndryshime te vogla......kurse kur i referohemi kafshes,pra ujkut,ka patur evoluim fjale ne te gjitha gjuhet.
ps.i qendroj asaj qe thashe fjala antike shqipe eshte dhrak sot ujk,ulk(dialektore)
dreē(gegnisht)......dreq(toskerisht)
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 17-01-2009 mė 01:27
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Po fjala "Dhrak" po shpreh diēka mė tė pėrgjithshme, e qė mund tė shpjegohet nė njėrėn nga mėnyrat:ps.i qendroj asaj qe thashe fjala antike shqipe eshte dhrak sot ujk,ulk(dialektore)
1. Ose ėshtė fjalė qė ekziston nga koha kur njerėzit i emėronin tė gjitha kafshėt me njė emėr se nuk shihnin dot dallimin.
2. Ose ka ekzistuar fjalė tjetėr pėr ujkun, dragonin etj ndėrkohė qė "Dhrak" ishte thjesht emėr hyjnie
3. Ose dhrak ka qenė vetėm ujku, ndėrsa gjarpėri nuk quhej dragon, po e mori kėtė emėr mė vonė.
Atėherė thrakasit na dalin "njerėz ujq", sikurse Ilirėt "njerėz hyj"
tani per here te pare fjala dragon na del tek iliada,ku agamemnoni pershkruhet qe kishte nje motiv dragoni blu ne kellefin e shpates,si dhe nje dragon me tre koka ne pllaken mbrojtese te gjoksit.....por shiko kemi dhe kaloresin me tre koka thrakas....gerionin me tre koka qe vritet nga herkuli
dragonet duken ne shume kultura,dragonet europiane kane dhe flatra,ata orientale jane gjarperinj.
kisha nje foto te nje dragoni me koke ujku dhe trup gjarpri,nje vazo antike,nuk po e gjej dot.
mendoj qe eshte e drejte pika e trete.gjarper e mori emrin me vone.
ps.e kaluam nga etimologjia ne mit tani,por keto gjera kane lidhje.
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Tamam Gjarpėri e kishte emrin e vet "Gharpent" qė mė tek popujt satem u satemizua si "Serpent".mendoj qe eshte e drejte pika e trete.gjarper e mori emrin me vone.
Pra tė pajtohemi me atė qė vetė fjala Dhrak ka evoluar nė drejtime tė ndryshme nė dialektet e ndryshme ilire, dhe gjatė shpėrnguljeve tė fiseve ilire nė tokėn e njėra tjetrės, fjalėt kushėrira janė takuar pėrsėri por si fjalė tė ndryshme.
Dhrak diku ka dhėnė Drak - Drakon
Diku tjetėr ka dhėnė Dhrak - Dhark - Dhaurk - Dhaulk pėr t'u bėrė ujku i ditėve tė sotme.
Ilirėt qė shkuan nė Rusinė e kohės sė bronzit ia imponuan kėtė fjalė proto-sllavėve, qė e morėn si Vrag, ndėrsa nė sanskrit ka shkuar ose pėrmes sllavėve ose pėrmes ilirėve.
Mė pas forma Ulk ka dhėnė kėto fjalė Ulpius, Vulpeka, Lupus, Lykos, Vulk, Wolf, etj
Dhe njė gjė tjetėr pėr fund: Tingulli U nuk mund tė eliminohet nga forma e lashtė e emrit tė ujkut, ngaqė ėshtė tingulli qė vetė ujku e nxjerr, kur bėn Auuuuuuuuuuuuuuuuu,
Pra kemi pasur ose Dhrauk, ose Dhaurk.
Ulk ose YLk eshte tranformuar ne Lyk, Lug, Lycos.
Vete fjala Ylk/Yllk deshmon per driten/Yllin, por edhe ujkun. Ja pse kemi Apollon e lindur nga drita dhe Apollo Lykaeos.
gjergjani kishte permendur duky qe pellazget ishin Popull i Yllt thene ndryshe PopYLL, apo edhe A/POPYLL - AP(op)YLL - APYLL, APUL, APOLL
Si e kishte emrin ajo statuja madhe qe kishte nje kembe ne ishullin e Durresit (me falni ne ishullin/kepin e Rodit) dhe nje ne Apolloni?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 24-01-2009 mė 05:25
GURI
Dijeni se Feniksi eshte shpirti i Hylliades (Hylliade/Astrum/Yliast = Kaosi, materja e pare e cdo gjeje) .eshte po ashtu Hylliade (shpirti) tek njeriu.
Practica Lineae Vitae
Hyle eshte principi i pare i te gjithe gjerave - Materja qe ekzistonte qe prej fillimit. Nuk ishte as e qullet as e thate, as toke as uje, as drite as erresire, por nje perzierje e ketyre elemnteve, dhe kjo perzierje quhet Hylli.
Krijoni Kontakt