Gl eshte forme krahinore ashtu si g-j pasi praktikisht gh mund te jape lirshem gl ose g-j ashtu sikunder edhe kh jep lirshem kl ose kj.
Po nuk pati nje gh nuk ka as nje gl e as nje gj e as nje g. Gjithe ceshtja eshte tek transformimi i h se gh e jo me kot H 'greket' e lexonin i.
Daors e orest nuk mund te jene e njejta gje pasi humbja e d keshtu papritur e papandehur nuk eshte normale.
Per orest duhet te kemi pasur nje 'horest' ashtu si Ora ka pasur nje Hora.
Tani per Daors une lidhjen e shoh me d(a)oret dhe daortanet. Praktikisht midis daors e daort nuk nuk dallim keshtu qe nje forme daort-an qe jep dardan.
Ceshtja behet problematike vetem tek dyshimi ne keto fjale lidhen me duar-daor-dore apo me daru-dru per shkak te ngjashmerise midis dru e du(a)r.
Fjala dardhe qe eshte dhene si etimologji e dardan eshte e gabuar po jo edhe aq pasi dardhe vjen nga daru-dru.
Prandaj une anoj nga daur-duar-dore por edhe dru nuk eshte per tu hedhur poshte si mundesi po te mos harrojme se druri ishte sa hyjni aq edhe vendbanimi fillestar mes pyjeve.
Daor-et e Herakliut, Daors-et dhe Daort-anet e Dardanit per mua kane qene nje fis unik ne kohe shume te mocme.
Tek shko jam 100% i sigurte. Biles eshte menyra me e sigurte per te shpjeguar edhe fjalen tosk nga nje tokh e vjeter e praktikisht midis geg e tosk nuk ka asnje dallim kuptimor pasi duan te thone tok , geg nga ge-dhe ndersa tosk nga tokh-tok, megjithese mund te marrin te dyja palet edhe kuptimin e bariut pasi dhite e dhente jane te lidhura me fjalen toke, si ge(dhe) me gia(dhia).
Kur them kh>g dua te them se ka ndodhur me shpesh kalimi nga kh-g sesa kalimi i kundert nga g ne kh, dihet qe jane te shkembyeshme, prandaj khoj >goj vetem nese na nxjerr se (k)HA vjen nga goj, pasi atehere une skam ca them.
Nuk po them qe eshte e sigurte, por -ae- per mendimin tim ka dhene shpesh a tek geget e e tek tosket, pasi nuk besoj se pati nje bum kthimi nga a ne e, por nje kalim gradual nga ae ne a e ne e, ashtu sikunder ao dha here a e here o, biles (k)haena mendoj se ka qena forma e pare e hana e hena.
Nuk e di se cndikim ka -m- tek kosmos pasi ne shqip psh m e kemi tek mo-s e mo-him dmth po ta quaja fjale shqipe mund tja jepja kuptimin mohim i kaos(kos).
Kej per q-i.
Krijoni Kontakt