Close
Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 88
    Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287

Smile Bota po kthehet drejt Islamit

BOTA PO KTHEHET DREJTĖ ISLAMIT

Profeti sal-lallahu alejhi ve sel-lem ka thėnė: ''Sdo ketė shtėpi qoftė ajo nė shkretėtirė apo nė qytet veēse Islami do tė hyjė nė tė…" Kjo ėshtė njė profetėsi qė ne e shikojmė se po vėrtetohet dhe duket se ėshtė kjo koha e duhur pėr tė cilėn bėhet fjalė, do tė shohim se si vėrtet bota po i kthehet Islamit.

Islami, feja qė sipas statistikave ėshtė feja e cila po pėrhapet me ritmin mė tė shpejtė nė gjithė botėn tregon pa dyshim pėr vėrtetėsinė e saj. Ėshtė feja e ēdo moshe, vendi dhe nė pėrputhje me natyrėn njerėzore. Islami ėshtė feja qė pėrputhet me tė vėrtetat e shkencės, kjo ėshtė dhe arsyeja pėrse shumė shkencėtarė janė kthyer nė Islam kohėt e fundit. Shumė prej fakteve shkencore qė kanė qenė zbuluar dhe po zbulohen janė gjetur tė pėrmendura qartė nė Kur’anin e Shenjtė dhe nė hadithet e Profetit sal-lallahu alejhi ve sel-lem, kjo patjetėr qė forcon besimin nė All-llahun dhe ngrohė zemrat e gjithė besimtarėve. I fton nė besim dhe ju tregon si tė drejtohen nė rrugė tė drejtė jobesimtarėve.
    Dikush mund tė habitet pėrse skllevėrit dhe tė varfėrit nė kohėn e Profetit sal-lallahu alejhi ve sel-lem e pranuan Islamin pavarėsisht nga turturat dhe presionet e vazhdueshme tė zotėrinjve tė tyre… Ēfarė i shtyu ata drejtė Islamit? Si ikėn muslimanėt e parė nga Meka nė Medine duke lėnė ēdo gjė qė posedonin? Po tani ēfarė po i shtyn drejtė Islamit jo vetėm tė varfėrit dhe njerėzit e thjeshtė, por dhe shkencėtarėt?
    Ja pėrse ndodh kjo, do tju tregojnė disa prej komenteve tė shumta mbi Islamin nga njerėz tė njohur tė historisė botėrore.
    Lexoni opinionet e disa prej shkencėtarėve qė u habitėn nga Kur’ani.
    Profesor Keith Moore, njė nga shkencėtarėt mė tė suksesshėm dhe me influencė nė fushėn e anatomisė dhe embriologjisė nė Universitetin Toronto tė Kanadasė thotė: Ka qenė njė kėnaqėsi e madhe pėr mua shpjegimi i argumenteve Kur’anore qė flasin pėr krijimin e njeriut. Mua mė ėshtė bėrė e qartė qė kėto argumente qė Profetit Muhamed i kanė ardhur nga Zoti (All-llahu), sepse kjo dituri dhe faktet shkencore nuk janė zbuluar veēse shekuj mė vonė. Pėr mua kjo ėshtė provė se Muhamedi ka qenė i dėrguar nga All-llahu.
    Profesor Palmer, shkencėtar Amerikan."Kemi nevojė ti kthehemi kėrkimeve tė historisė sė Lindjes sė Mesme pėr tė marrė vesh se nga i dinė ata gjithė ato fakte historike, tė cilat janė tė vėrteta. Nėse s’ka ndonje burim reference qė i ka regjistruar ato, atėherė kjo shton besimin se Zoti ia ka transmetuar kėto Muhamedit, transmetime tė tilla janė zbuluar prej nesh tė jenė tė vėrteta vetėm nė kohėt e fundit. Ju ftojmė pėr njė dialog tė vazhdueshėm nė ēėshtjet qė kanė tė bėjnė me Gjeologjinė. Shumė faleminderit.''
    Profesor Armstrong, shkencėtar nė NASA. ''Jam shumė i impresionuar kur shoh se si shkrime kaq tė vjetra (ka pėr qėllim Kur’anin dhe Hadithet) janė nė pėrputhje tė plotė me zbulimet e kohėve tė fundit nė shkencėn e Astronomisė. Patjetėr qė kėtu fshihet diēka pėrtej asaj qė ne kuptojmė me eksperiencė njerėzore.''
    Profesor William W. Hay, ėshtė njė ndėr shkecėtarėt mė tė njohur tė marinės nė SHBA nė veēanti pėrsa i pėrket fotografive me anė tė sateliteve etj, Profesor Hay thotė: ''Ėshtė shumė interesante qė informacionin, tė cilin e shoh gjendet nė Kur’anin e Shenjtė mendoj se ėshtė tepėr interesante shpjegimi i disa referencave ende tė pa zbuluara nga ne. Mendoj se ekziston Njė Qenije e Shenjtė, Zoti.''
    Shkrimtari Gorge Bernard Show ka thėnė: ''E kam vlerėsur me rrespekt tė madh fenė e Muhamedit pėr shkak tė vitalitetit tė mrekullueshėm qė ka ajo. Pėr mua ėshtė e vetmja fe qė ka forcėn pėr ta ndihmuar njeriun tė pėrballet me ēdo stinė tė moshės sė tij. E kam studiuar kėtė burrė tė veēantė dhe pėr mendimin tim nė vend se ta quajnė disa njerėz antikrisht duhet ta quajnė Shpėtimtarin e njerėzimit. Kam besim tė plotė se nėse njė njeri si ai do tė merrej me problemet politike dhe Diktaturat e kohės sė sotme do ti kishte zgjidhur ato dhe do tė kishte sjellė paqe dhe lumturi nė botė. Unė parashikoj se besimi i Muhamedit do tė pranohet nė Europėn e sė nesėrmes siē po pranohet ne Europėn e ditėve tė sotme.”
    Lamartine, nė librin Historia e Turqisė. vol 11 faqe 276-277, shprehet kėshtu: ''Themeluesi i 20 empireve tokėsore dhe njė empiri shpirtėror, ky ėshtė Muhamedi. Kam vetėm njė pyetje, pėrsa i pėrket standarteve me tė cilat mund tė matet madhėshtia e njė burri kush mund tė jetė mė me famė se ai?''
    Profesor Tagata Tagasone, themelues i departamentit tė Anatomisė dhe embriologjisė nė Universitetin Shiang tė Tailandės, aktualisht drejtor i universitetit tė mjeksisė. ''Besoj se ēdo gjė e sjellė nė Kur’an 1400 vjet mė parė ėshte e vėrtetė dhe kjo vėrtetohet me argumente nga shkenca. Dihet qė Profeti Muhamed nuk dinte tė shkruante e tė lexonte ai ishte profeti qė erdhi me tė vėrtetėn, e cila iu shpall atij nga Ai qė ėshtė Krijuesi, Zoti i vėrtetė. Ky ėshtė All-llahu, unė mendoj se ėshtė koha pėr tė dėshmuar Laa ilaahe il All-llah. Askush se meriton tė adhurohet me tė drejtė veē All-llahut, dhe se Muhamedi ėshtė i Dėrguari i Tij''.
    ''Kam lexuar pėr Islamin dhe pėr librat tjerė fetarė dhe tė gjithė librat e shenjtė tė feve tė mėparshme dhe mendoj se ajo qė gjeta ne Kur’an ėshte persosshmėria. Kur’ani nė krahasim me librat qė kam lexuar ėshte si Dielli. Jam i bindur se kushdo qė e lexon Kur’anin duke synuar gjetjen e tė vėrtetės nė tė inshallah do tė bėhet musliman''. Saifudin.Dirk Walter Mosing.U.S.A.
    "Islami ėshtė feja qė po rritet me ritmin mė tė shpejtė nė SHBA, njė zgjedhje dhe shtyllė stabiliteti kjo pėr shumė shtetas Amerikan… ''Hillary Rodman Clinton, Losangelos Times, 31maj 1996 faqja 3 e kėsaj gazete.
    ''Sa mė tepėr qė studiojmė pėr Islamin dhe zhvillimin e kėsaj feje, aq mė madhėshtore shfaqet. Tė gjitha fetė e mėparėshme e triumfuan me pėrpjekje tė mėdha dhe kur udhėheqėsit e tyre pranuan besimin, Islami triumfoi mė lehtė dhe me ndihmėn e mrekullive qė dėrgoi All-llahu saqė gjatė dy gjeneratave kaloi nga Pirenej nė Himalaja dhe nga shkretėtirat e Afrikės deri tek ato tė Azisė. A.M.L.Stoddard. Marrė nga libri: ''Islami, feja e tė gjithė profetėve. faqja 56. Autori: Begum Bawai.

Marrė: nga Enciklopedia e Mrekullive tė Kur’anit
    Pėrktheu:
    Ummu Uvejs
    9 gusht 2008
    Forcojeni ju Islamin nė zemrat tuaja qė Allahu ta forcoj atė nė tokė

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    A mund tė komunikoj me Zotin drejtpėrdrejt?
    Konvertime December 25th, 2007

Nga Hayat Anne Collins Osman
    Unė jam rritur nė njė familje tė krishterė. Nė atė kohė, amerikanėt kanė qenė mė praktikues tė fesė se sot— shumica e familjeve shkonin nė kishė ēdo tė diel. Edhe prindėrit e mi ishin aktivė nė kishė. Madje motra ime jepte mėsim nė shkollėn e sė dielės dhe ndonjėherė e ndihmoja edhe unė.
    Kur isha nė shkollė tė mesme, ndoqa njė program studimi tė Biblės pėr dy vjet. Deri nė atė kohė kisha lexuar pjesė tė Biblės, por nuk ėshtė se i kisha kuptuar edhe aq shumė. Ky kurs duket se do tė mė jepte mundėsinė tė mėsoja mė shumė, por fatkeqėsisht aty studiuam shumė pasazhe tė Testamentit tė Ri e tė Vjetėr qė mua mė dukeshin tė pashpjegueshme.

Nė universitet unė vazhdoja tė lutesha. Studentėt shpesh diskutonin pėr fenė dhe unė dėgjoja ide tė ndryshme. Ashtu si Jusuf Islami, edhe unė studiova fetė e ashtuquajtura tė Lindjes, si Budizmi, Konfuēianizmi dhe Hinduizmi, por nuk mė ndihmuan. Nė atė kohė takova njė musliman nga Libia i cili mė foli pak pėr Islamin dhe Kur’anin. Ai mė tha se Islami ishte feja mė moderne dhe mė e saktė nga fetė e shpallura. Por duke qenė se unė i shihja Afrikėn dhe Lindjen e Mesme si vende tė prapambetura, nuk e shihja dot Islamin si modern.

Familja ime e ftoi kėtė libianin nė njė ceremoni kishtare. Ceremonia ishte shumė e bukur, por nė fund tė saj libiani pyeti: “Kush ua ka mėsuar kėtė ceremoni? Kush ju ka thėnė tė uleni e tė ngriheni kėshtu? Kush ju ka mėsuar tė faleni nė kėtė mėnyrė?” Unė i tregova atij historinė e hershme tė kishės. Pyetjet e tij nė fillim mė nervozuan, por mė pas mė bėnė tė mendoja.
    Njerėzit qė kanė pėrcaktuar mėnyrėn e ceremonive tė adhurimit kishtar a kanė qenė tė kualifikuar ta bėnin atė? Si e kanė ditur se cilėn formė adhurimi tė zgjedhin, a kanė pasur udhėzim hyjnor? Unė e dija se nuk besoja nė shumė prej mėsimeve tė kishės, por megjithatė vazhdoja tė shkoja nė kishė. Kur tė tjerėt kėndonin pjesė qė unė i konsideroja blasfemike, unė nuk i kėndoja. Tashmė ndihesha si e huaj nė kishė.

Pėrse nevojitej njeriu pėr t’u lidhur me Zotin? Pėrse nuk mund tė komunikoja me Tė drejtpėrdrejt?

Pa kaluar shumė kohė, unė gjeta njė pėrkthim tė kuptimeve tė Kur’anit nė njė dyqan, e bleva dhe nisa ta lexoja. E lexova dhe e rilexova pėr tetė vjet me radhė. Gjatė kėsaj kohe, vazhdoja tė isha e interesuar e tė lexoja pėr fetė e tjera. Shqetėsimi im rreth mėkateve tė mia gjithnjė shtohej. Si ta dija se Zoti do tė mė falte?
    Unė nuk besoja mė nė modelin e krishterė, nė mėnyrėn e krishterė pėr faljen e mėkateve. Mėkatet e mia peshonin shumė mbi shpatullat e mia dhe nuk e dija si tė ēlirohesha prej tyre. Kėrkoja me ngulm faljen e Zotit.
    Nė Kur’an lexova: “…Ndėrsa do tė vėresh se mė tė afėrmit si miq pėr besimtarėt janė ata qė thanė: “Ne jemi nesara- tė krishterė”. Kėtė ngase prej tyre (tė krishterėve) ka dijetarė (ulema) dhe tė devotshėm, dhe se ata nuk janė kryeneēė. Kur e dėgjojnė atė qė i ėshtė zbritur tė dėrguarit (Kuranin), prej syve tė tyre rrjedhin lot, ngase e kanė kuptuar tė vėrtetėn dhe thonė: “Zoti ynė, ne kemi besuar, pra na regjistro ndėr ata qė dėshmojnė (ndėr umetin e Muhamedit).(Dhe thonė) Pėrse tė mos besojmė Allahun dhe atė tė vėrtetė qė na erdhi, duke qenė se ne shpresojmė qė Zoti ynė do tė na ēojė (nė xhenet) sė bashku me njerėzit e mirė.” (Maide 5:82-84)
    Nisa tė shpresoja se Islami e kishte pėrgjigjen. Por si tė sigurohesha?
    Nė televizor pashė se si faleshin muslimanėt. Madje gjeta edhe njė libėr qė tregonte mėnyrėn e faljes sė namazit (i shkruar nga njė jomusliman), prandaj nisa ta praktikoja edhe vetė (por pa abdest dhe nuk falesha si duhet). Unė u fala nė kėtė mėnyrė fshehurazi pėr disa vjet.

Mė nė fund, gati tetė vjet pasi kisha blerė Kuranin, gjeta kėtė ajet nė tė: “Sot pėrsosa pėr ju fenė tuaj, plotėsova ndaj jush dhuntinė Time, zgjodha pėr ju Islamin fe.” (Maide 5:3)
    Qava nga gėzimi, pasi e dija se pėrpara krijimit tė qiellit e tė tokės, Allahu e kishte shkruar kėtė ajet edhe pėr mua, se Allahu e kishte ditur se Anne Collins, nė Cheektowaga, Nju-Jork, SHBA, do ta lexonte kėtė ajet nė maj tė vitit 1986 dhe do tė shpėtonte. Tani, e dija se mė duhet tė mėsoja shumė gjėra, si pėr shembull si tė falesha si duhet… etj. Problem tjetėr ishte se nuk njihja asnjė muslimane. Muslimanėt ishin mė tė paktė atėherė sesa tani.
    Nė numėratorin telefonik gjeta numrin e njė shoqate islame dhe i telefonova. Por kur njė burrė u pėrgjigj, mė zuri frika dhe e mbylla telefonin. Ēfarė do tė thosha? Si do tė mė pėrgjigjej? Pėr disa muaj unė e telefonova atė xhami disa herė, por prapė nuk pata guximin tė flisja.
    Mė nė fund, gjeta njė mėnyrė tjetėr, si njė frikacake. U shkrova njė letėr, ku u kėrkoja informacione pėr Islamin. Njė vėlla musliman nisi tė mė dėrgonte libra dhe broshura. Unė i tregova atij, kėtė herė me telefon, se dėshiroja tė bėhesha muslimane, por ai ma ktheu: “Prit derisa tė jesh e sigurtė.” Kjo mė mėrziti pak, por e dija se ai kishte tė drejtė, pasi duhet tė isha e sigurtė se ēfarė po bėja. E dija se pas pranimit tė Islamit, asgjė nuk do tė ishte si mė parė.
    Mendoja pėr Islamin ditė e natė. Nė disa raste madje shkova me makinė deri te xhamia (njė shtėpi e konvertuar nė xhami) dhe i rashė pėrqark disa herė, por pa mundur tė hyja brenda. Mė nė fund, njė ditė nė fillim tė nėntorit tė vitit 1986, teksa po bėja diēka nė kuzhinė, e ndjeva se isha bėrė muslimane. Por duke pasur ende frikė, i shkrova sėrish xhamisė: “Unė besoj nė Allah, tė Vetmin Zot, dhe besoj se Muhamedi ėshtė i Dėrguari. Dėshiroj tė mė llogarisni nė mesin e besimtarėve muslimanė.
    ”Tė nesėrmen njė vėlla musliman mė thirri nė telefon dhe unė i thashė shehadetin nė telefon. Ai mė tha se Allahu m’i ka falur gjynahet e kaluara dhe se unė tani isha e pastėr si njė fėmijė i porsalindur. Ndjeva se barra e mėkatit po largohej nga shpatullat e mia dhe nisa tė qaja nga gėzimi. Fjeta fare pak atė natė, duke qarė dhe duke pėrmendur Allahun e Lartėsuar. Tashmė isha e falur. Falėnderimi i takon Allahut!

Pėrktheu dhe pėrshtati: Eglantina Muēa
    Marrė nga www.islamtomorrow.com

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Akifah Baxter, ish-krishtere, SH.B.A.

Duke shėtitur nėpėr bibliotekė nė kėrkim tė udhėzimit, Akifja gjeti njė libėr rreth Islamit.
    Unė gjithmonė kam qenė e vetėdijshme pėr ekzistencėn e Zotit. Gjithmonė e kam ndier kėtė. Nganjėherė kjo ndjenjė ishte e largėt dhe shpeshherė e kam injoruar atė. Por kurrė nuk e kam mohuar kėtė njohuri. Sepse, gjatė tėrė jetės sime unė kam qenė duke e kėrkuar tė vėrtetėn. Kam vizituar shumė kisha. Kam dėgjuar, jam lutur, kam biseduar me njerėz tė besimeve tė ndryshme. Dukej se gjithmonė kishte diēka qė nuk ishte e drejtė; ndihej njė ērregullim, sikur kishte diēka qė mungonte. Kam dėgjuar shumė njerėz duke mė thėnė nė tė kaluarėn: “Unė besoj nė Zot, por nuk i pėrkas asnjė feje. Tė gjithė mė dukej se gabonin.” Kjo ishte pikėrisht ndjenja ime, sidoqoftė, nuk dėshiroja qė vetėm ta lėja apo ta pranoja. E dija se nėse Zoti ekziston atėherė Ai nuk do tė na linte ashtu pa orientim ose nė njė version tė shtrembėruar tė sė vėrtetės. Duhej tė ishte njė plan, njė “fe e vėrtetė.” Unė vetėm duhej ta gjeja atė.
    Kishat e ndryshme tė krishtere ishin vendet ku unė e koncentrova kėrkimin tim, thjesht sepse kjo ishte ajo nė tė cilėn isha rritur dhe dukej tė kishte diēka tė vėrtetė nė disa prej mėsimeve tė tyre. Sidoqoftė, kishte shumė pikėpamje tė ndryshme, shumė mėsime kontradiktore nė ēėshtjet themelore si p.sh. si tė falesh, kush do tė shpėtojė dhe kush jo dhe ēka duhej tė bėnte personi pėr tė shpėtuar. Dukej shumė e ndėrlikuar. Po ndjeja se isha afėr dorėzimit. Sapo isha kthyer nga njė kishė tjetėr, pikėpamjet e tė cilės pėr Zotin dhe qėllimin e ekzistencės sonė mė irrituan plotėsisht sepse e dija se ata ishin duke mėsuar tė pavėrtetėn.
    Njė ditė, endesha nėpėr librari dhe shkova te sektori fetar. Derisa qėndroja duke vėshtruar koleksionin e madh tė shumicės sė librave tė krishterė, mė ra ndėrmend tė shoh nėse ata kishin diēka rreth Islamit. Nė tė vėrtetė, unė nuk dija asgjė rreth Islamit dhe kur e mora librin e parė nuk mė ngjalli kureshtje. Por unė u emocionova me atė qė po lexoja. Njėra prej gjėrave tė para qė mė goditi mua ishte fjalia: “Nuk ka zot tjetėr pėrveē Zotit,” Ai nuk ka ortak, dhe tė gjitha lutjet dhe adhurimet i janė tė drejtuara vetėm Atij. Kjo dukej shumė e thjeshtė, shumė e fuqishme, shumė e drejtpėrdrejtė dhe mė bėri shumė pėrshtypje. Kėshtu prej atėherė fillova tė lexoj ēdo gjė rreth Islamit.
    Ēdo gjė qė e lexoja bėnte pėrshtypje tė madhe nė mua. Ishte sikur papritmas tė gjitha pjesėt e kėtij misteri ishin pėrshtatur nė mėnyrė tė pėrsosur dhe njė ide e pastėr po dilte nė shesh. Isha shumė e emocionuar, zemra mė rrahte me shpejtėsi sa herė qė lexoja diēka rreth Islamit. Pastaj, kur e lexova Kur’anin, e ndjeva se isha me tė vėrtetė e bekuar qė mund ta lexoja atė. E dija se ai kishte ardhur drejtpėrdrejt nga Zoti pėrmes Pejgamberit tė Tij (Allahu e lavdėroftė!), Kjo ishte ajo, e vėrteta. Po ndjeja se gjithmonė kisha qenė muslimane por vetėm nuk e kisha ditur deri tani. Tani kur e kam filluar jetėn sikur muslimane, kam ndjenjėn e paqes dhe sigurisė duke e ditur se ajo ēka jam duke e mėsuar ėshtė e vėrtetė e pastėr dhe do tė mė afrojė te Zoti. Zoti mė udhėzoftė!
    Amin!

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Allahu ‘trokiti’ nė zemrėn time

Gjashtė muaj mė parė, Elizabet L, e diplomuar pėr shkenca politike, me prindėr britanikė tė cilėt ishin njerėz me ndikim, hipi nė Malin Sinai gjatė njė nate pėr tė parė lindjen e diellit nė shkretėtirė nga maja e kėtij mali.
    “Ai ishte vendi mė paqėsor qė kam parė”, thotė ajo. “I ndieja ndjenjat e mia teksa rilindnin brenda meje dhe nė njė moment surreal gjithēka u duk se u bashkua nė njė.” Tė premten e kaluar, nė orėn 4.45 tė pasdites, Elizabeta shkoi nė xhaminė Regent’s Park nė Londrėn qendrore dhe u konvertua nė Islam.
    Nuk ishte e vėshtirė. Sė bashku me dy meshkuj muslimanė dhe nėntė miq tė tjerė tė saj, ajo shkoi nė zyrėn e imamit dhe shqiptoi nė arabisht fjalėt e shehadetit, tė cilat i kishte mėsuar njė ditė mė parė nga njė kasetė. Kėto fjalė ajo do t’i pėrsėrisė tani pesė herė nė ditė pėr pjesėn tjetėr tė jetės sė saj: “Nuk ka Zot tjetėr pėrveē Allahut dhe Muhamedi ėshtė i Dėrguari i Tij.”
    Por pėrse u konvertua ajo? “Ngjan si klishe, por Allahu ‘trokiti’ nė zemrėn time. Kėshtu e kam ndier. Ėshtė pėrtej fjalėve, njė ndjenjė e pashpjegueshme”, shprehet ajo.
    Elizabeta nuk ėshtė e vetme, pasi shtimi i konvertimeve nė Islam ka qenė i madh vitet e fundit, nė Britani, nė Evropė dhe nė SHBA. Njė qendėr islame nė Holandė pretendon se ka dhjetėfishuar numrin e besimtarėve, ndėrkohė qė njė projekt islam, New Muslims Project, me seli nė Leicester dhe qė drejtohet nga njė ish-murgeshė katolike, raporton njė numėr tė vazhdueshėm tė konvertuarish. Disa nga tė konvertuarit mė befasues nė Islam e kanė zgjedhur Islamin shpesh duke ballafaquar paragjykimet e tyre dhe tė familjeve tė tyre nė kėtė proces. Ata janė shumė tolerantė dhe shumė tė arsimuar. Ata janė Njerėz si Ne, “por jo si ne”. Janė muslimanė. Ata falen pesė herė nė ditė, agjėrojnė Ramazanin dhe shpresojnė tė shkojnė nė Mekė pėr haxh pėrpara se tė vdesin. Kur flasin nė telefon, u pėrgjigjen pėrshėndetjeve me fjalėt “selam alejkum”. Ata janė njerėz si Elizabeta, si Lucy Bushill-Matthews, njė 30-vjeēare e diplomuar nė Newnham College, Cambridge, e cila e gjeti Islamin “kaq tė thjeshtė dhe logjik, saqė nuk mund ta largonte mė prej vetes”; si “Jahja”, babai i tė cilit ėshtė njė shtyllė e establishmentit anglez, i cili ndien se Islami i “shkon pėr shtat traditės britanike”; njerėz si Joe Ahmed-Dobson, djali i ish-ministrit laburist Frank Dobson, i cili beson se Islami e ka transformuar jetėn e vet shpirtėrore dhe e ndihmoi tė shkėlqejė nė universitet.
    Kemi parė edhe raste tė tjera tė pranimit tė Islamit nga njerėz tė shquar britanikė tė klasave tė larta. T. E. Lawrence u dashurua pas romancės dhe altruizmit tė Islamit, saqė i mishėroi ato pėr brezat e mėvonshėm, por pa e pranuar Islamin. Gai Eaton, njė ish-diplomat britanik, tani nė vitet 70-tė tė jetės sė tij, u konvertua nė Islam. Vepra e tij me ndikim “Islam and the Destiny of Man” ėshtė bėrė ndėr veprat “e detyrueshme” pėr t’u lexuar nga anglo-saksonė tė rinj qė pranojnė fenė islame, shpesh si shenjė pakėnaqėsie ndaj njė kulture perėndimore qė duket se u ka ofruar atyre gjithēka.
    Matthew Wilkinson bėri bujė kur u konvertua nė Islam dhe e ndėrroi emrin e tij nė Tarik nė vitin 1993. Ai ishte nxėnės nė kolegjin Eton. Ai dhe Nicholas Brandt, njė tjetėr nxėnės nė kėtė kolegj dhe bir i njė bankieri, i shkėmbyen fatet e tyre si pasardhės tė elitės drejtuese me ambiente mė modeste. Djali i Lordit Birt, Jonathan, u konvertua nė vitin 1997 dhe nisi njė doktoraturė mbi Islamin britanik. Po kėshtu u konvertua edhe njė djalė dhe njė vajzė e Lordit Justice Scott, kryetar i hetimit pėr armėt drejtuar Irakut. Po kėshtu veproi edhe Jemima Khan. “Vendimi im ishte krejtėsisht zgjidhje e imja dhe nuk qe i ngutur,” u shpreh vajza 21-vjeēare e miliarderit James Goldsmith pas sugjerimeve se ajo ishte konvertuar pėr t’u martuar me Imran Khanin, ish-kapitenin e ekipit tė Pakistanit nė kriket. Ajo gjithashtu deklaroi se motrat e Imranit ishin tė gjitha profesioniste tė arsimuara. Fjalėt e saj janė njė pėrpjekje pėr tė bindur jomuslimanėt se konvertimi nuk do tė thotė dorėzim i pavarėsisė sė tyre.
    Pėr Lucy Bushill-Matthews konvertimi kishte njė rrjedhė tjetėr. “Kur shkova nė Cambridge, iu bashkova shoqėrive tė krishtera dhe islame dhe tė tre partive politike sepse desha tė eksploroja tė gjitha mundėsitė dhe t’i hidhja poshtė ato”, tregon ajo. Ajo e mendon veten si njė pragmatike dhe jo aq shpirtėrore dhe si e tillė pėr tė Islami ishte “i parezistueshėm”. “Islami ėshtė i thjeshtė, rruga e thjeshtė pėr tė besuar nė Zot.” Bashkėshorti i saj ėshtė me origjinė anglo-iraniane, me tė cilin ajo u martua pas konvertimit nė Islam. Yahja, gjithashtu, e zgjodhi Islamin nė mesin e njė game tė gjerė fetare. Ai u rrit nė njė familje tė klasit tė lartė londinez, e cila pėr shkak tė pozitės sė babait tė tij nuk mund tė favorizonte publikisht njėrėn fe mbi tė tjerat. Jahja mė vonė pėrfundoi universitetin nė degėn e feve krahasimtare dhe Islami fitoi. “Ėshtė monoteizėm i kulluar,” thotė ai. “Ka njė sistem moral tė qartė. Asnjė Shkrim i Shenjtė nuk e shpreh mesazhin e njėshmėrisė sė Zotit si Kurani. ” Tani ai ėshtė 33-vjeēar dhe ėshtė nė Oxford duke shkruar njė doktoraturė pėr Islamin britanik.
    Paqartėsi dhe enigma tė lidhura me Trinitetin dhe Mėkatin Origjinal e shtynė Batool Al-Toma, ish-katoliken qė tani ofron pėrkrahje pėr tė konvertuarit e rinj nė New Muslims Project nė Leicester, qė tė pranonte Islamin.
    “Islami nuk ėshtė nė pėrgjithėsi njė fe misionare”, shprehet ajo.
    Me mbi njė miliard besimtarė e gjithnjė nė rritje, historia tregon se Islami nuk ka nevojė tė jetė edhe aq misionar.
    Pėrktheu dhe pėrshtati: Eglantina Muēa

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Amber Akosta, ish-krishtere, SH.B.A.

Pse u bėra muslimane? Mė kujtohet qartė dita kur zyrtarisht pranova Islamin nė xhaminė El-Az’har nė Kajro. Erdha drejt nga Shtetet e Bashkuara, por ajo qė mė bėn ta kujtoj atė ditė si diēka tė rėndėsishme ende vazhdon, kėrkimi pėr Zotin.Si fėmijė, gjithmonė isha e sigurt nė Zotin dhe fenė, por kurrė nė mėnyrėn qė ishte e paraqitur nė katolicizėm. Unė kurrė nuk mund ta kuptoja si Zoti mund tė jetė tre (Trininė); si mund t’i lutemi shumė njerėzve, si: Jezusit (paqja qoftė mbi tė), Marisė dhe tė shenjtėve tė ndryshėm; konceptin e mėkatit origjinal; si mund t’i falė prifti mėkatet tona ose pse ishin qindra bibla komplet tė ndryshme.
    Si pasojė, ishin vetėm disa gjėra tė cilat ndokush, pėrfshirė priftėrinjtė, mund t’i shpjegonte. Ishte e ēuditshme, se unė shkoja nė kishė dhe edukohesha fetarisht pa e ditur saktėsisht se ēfarė duhet tė bėja pėr t’u bėrė i krishterė i mirė. Mėsova se duhej tė isha i mirė, bujar, i kujdesshėm, i mėshirshėm dhe tė kisha shumė tipare tjera tė mira, por kurrė nuk kishte ndonjė udhėzim praktik pėr mėnyrėn se si duhej tė veproja pėr t’i kryer kėto.
    Pa i ditur kėto, unė kėrkoja pėr mėnyrėn se si tė lidhem me tė Zotin Njė qė e njihja dhe i lutesha gjithnjė, ashtu qė Zoti do tė mė mėsonte mua saktėsisht se si duhet ta jetoj jetėn time. Por, jeta kalonte dhe kjo nxitje nga familja dhe kundėrshtimi nga unė vazhdonte. Derisa mbarova kolegjin, feja nuk ishte diēka mė shumė te unė sesa njė shqetėsim nė mėngjeset e tė dieleve. Zoti, mendoja ishte ende i pranishėm.
    Ndodhi qė unė tė shkoja nė njė kolegj katolik dhe mendova t’i jap katolicizmit njė rast tė fundit. Shumė i dėshpėruar dėshiroja ta njihja Zotin. U mundova pėrsėri ta gjeja rrugėn pėrmes kuptimit tė vetėm tė mundshėm qė dija por nuk bėri punė. Mė nė fund braktisa katolicizmin qė nėnkuptonte se ishte koha tė kėrkoja zgjidhje tė tjera.
    Katolicizmi dhe besimi i krishterė ishin jashtė kėrkimeve tė mia pėr shkak tė shqetėsimeve tė mėparshme me to dhe gjithashtu Hebraizmi pėr shkak tė mosbesimit tė tij nė Jezusin. Megjithėse kisha pėrfunduar me Krishterimin, isha gjithmonė e sigurt se Jezusi kishte njė porosi tė shkėlqyeshme pėr njerėzimin-porosinė e adhurimit tė njė Zoti tė Vetėm. Kurrė nuk mund ta kuptoja se si tė krishterėt e adhuronin vet Jezusin. Ndihesha e sigurt se ai kurrė nuk do ta kishte dėshiruar atė. Kjo mė la mua njė zgjidhje mė tepėr-Islamin.
    Ndodhi qė tė njihem me Islamin pėrmes udhėtimeve tė kaluara nė Egjipt, kėshtu qė isha i hapur pėr mundėsinė e kėtij besimi. Islami nuk ishte i huaj pėr mua edhe pse nė atė kohė nuk njihja ndonjė musliman tjetėr pėrveē dy shokėve nė Egjipt.
    Fillova ta lexoj Kur’anin dhe tė kėrkoj nė internet informata pėr Islamin. Mė kujtohet ndjenja e parė pėr Kur’anin qė e dita instiktivisht se ai kurrė s’mund tė jetė i shkruar nga dora e njeriut; se ishte thjesht pėrtej saj. Kjo ishte saktėsisht nė kontrast me leximet e mia nga Bibla, tė cilat dukeshin si njė mbledhje e tregimeve tė shkruara nga njeriu. Dashuria e fjalėve tė Kur’anit dhe fakti se ai ishte dhe ėshtė vetėm njė, Kur’an i pandryshuar qė prej shpalljes sė tij Profetit Muhamed, Zoti e mėshiroftė, nuk ishte gjėja e vetme qė mė impresionoi mua.
    Ndihesha mirė pėr ēdo gjė qė mėsoja rreth Islamit. Kjo ndjenjė nėnkuptonte shumė prandaj hulumtoja, mėsoja dhe mė pėlqente. Mė e rėndėsishmja, gjeta pėrgjigje pėr ēėshtjet kryesore tė fesė. Islami ėshtė monoteizėm dhe muslimanėt i luten vetėm njė Zoti pa i shoqėruar ndonjė shok, dhe Kur’ani dhe Suneti japin njė mėnyrė komplete tė jetės pėr ta ndjekur. Pėrfundimisht, e dita saktėsisht se ēfarė duhet tė bėja pėr t’u bėrė i krishterė i mirė, duhej tė bėhesha musliman!
    Gjatė dy viteve tė fundit tė kolegjit, mbaja besimin islam, pa qenė i sigurt se ēka tė bėj me tė nė mjedidin e kolegjit katolik. E dija se me zemėr isha musliamn, por nuk dija se si t’i njoftoja familjen dhe shoqėrinė me kėtė lajm.
    Pas kolegjit, m’u ofrua njė udhėtim nė Egjipt dhe u ktheva e lumtur. Bėra shumė shokė tė mirė muslimanė, pėrfshirė edhe burrin tim tė ardhshėm, i cili mė ndihmoi tė konvertohem zyrtarisht dhe tė mėsoj shumė gjėra tė reja tė cilat ishin tė rėndėsishme nė fe. Isha e lumtur.
    Nuk ishte e lehtė t’iu tregoja njerėzve se isha muslimane. Megjithėse disa njerėz ishin tė kėnaqur qė e gjeta fenė qė e doja, nuk kam marrur gjithnjė urime ose madje reagime njerėzore, por u bėra e fortė pėr shkak tė kėsaj. Unė mund ta mbroj besimin tim dhe e falėnderoj Zotin ēdo ditė qė jam muslimane. Mė kujtohet kur rritesha e hutuar rreth Zotit dhe fesė. Pėrfundimisht, ndihem e vetėkėnaqur dhe thjesht e lumtur ēdo ditė qė kalon, sepse tani e kuptoj tė vėrtetėn.
    Pėrktheu: Fexhrie Kaēiu

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Angel, ish krishtere, SHBA

E pranoi Islamin pėr shkak tė sjelljeve tė mira tė muslimanėvePrej familjes dhe shoqėrisė sė shkatėrruar, gruaja gjeti pėrkrahje prej disa shokėve muslimanė.Ēdo musliman ka njė histori pėr udhėtimin e tij nė Islam. Secili ėshtė i interesuar dhe kurreshtar pėr mua. Zoti me tė vėrtetė udhėzon vetėm atė qė Ai dėshiron. Unė ndihem shumė e lumtur qė jam njėra prej tė zgjedhurve. Ja historia ime.
    Unė gjithmonė kam besuar nė njė Zot. Gjithė jetėn time gjatė vuajtjeve, e kam lutur Zotin pėr ndihmė, madje edhe si fėmijė. Mė kujtohet kur qaja nė kuzhinė e ulur nė gjunjė. Religjioni, nė anėn tjetėr, kurrė nuk linte pėrshtypje. Njerėzit mendonin se ata ishin ndėrmjetėsues nė mes teje dhe Zotit.
    Kėshtu ndihesha edhe pėr Jezusin, Zoti e mėshiroftė. Si mundet qė ky njeri tė na ruajė tė gjithė neve prej gabimeve tona? E refuzova biblėn nė tė gjitha versionet, duke besuar se pėrshkrimi dhe pėrkthimi disa herė i saj nuk mund tė jenė fjalėt e vėrteta tė Zotit. Rreth viteve tė pesėmbėdhjeta mė lindi ideja ta gjeja Zotin.
    Familja ime ishte familje mesatare amerikane. Babai ishte punėtor i dhėnė pas alkoolit. Me kalimin e kohės kushtet e tij keqėsoheshin, dhe ai ēoroditej. Abuzimet fizike dhe frika u ngulitėn nė fėmijėrinė time dhe u reflektuan pastaj nė jetėn time. Ai shkoi kur isha nė klasėn e gjashtė. Prindėrit e mi u ndanė. Isha mė e vogla prej tetė fėmijėve. Nėna ime shkonte nė punė tė na mbajė neve, dhe unė qėndroja vetėm nė shtėpi pėr shumė kohė.
    Ja ku isha, njėri prej kėtyre fėmijėve tė tėrhequr tė shoqėrisė. Fillova tė vesh rroba tė zeza dhe tė vė grim tė zi. Dėgjoja muzikė mesjetare dhe fanatazoja rreth vdekjes. Vdekja dukej tė ishte frikė mė e vogėl dhe zgjidhje mė e mirė e problemeve tė mėdha. Ndihesha e vetmuar gjatė gjithė kohės, madje edhe pėrreth shokėve. U mundova ta mbushi boshllėkun me cigare, pastaj alkool, drogė dhe pastaj me ēdo gjė qė mund tė mė largonte prej mendimeve tė mia. Jam munduar ta mbys veten sė paku pesėmbėdhjetė herė. Pa marrė parasysh se ēka kam provuar dhimbja brenda meje kurrė nuk dukej se po qetėsohej.
    Isha nė kolegj kur mbeta shtatzėnė me djalin tim dhe kisha frikė pėr shėndetin e tij. Nuk mund tė paramendoja ta largoja atė. Kam punuar shumė pėr t’u kujdesur pėr birin tim. Duke e shtrėnguar gjithė dhimbjen dhe zemėrimin tim, e ndryshova pak jetėn time. Gjatė kėsaj kohe nuk i kam besuar askujt. Pas tri vitesh, unė fillova tė dal pėrsėri. U fejova. Vėrtet, dėshiroja tė kisha diēka mė tepėr. Me tė gjitha pėrjetimet e kaluara, fjalėt e mia ranė. Isha 25 vjeē dhe shtatzėnė me vajzėn time kur ndėrpreva lidhjen me tė fejuarin pasi ai vazhdimisht mė mashtronte dhe mė torturonte psiqikisht.
    Gjatė kėsaj kohe, isha duke punuar pėr njė djalė nga Pakistani i cili ishte musliman. Unė nuk i pėrcillja kurrė lajmet e as nuk interesohesha se ē’po ndodhte. Tė jesh musliman pėr mua nuk ishte mė ndryshe se sa tė kishe religjion tjetėr. Me kalimin e kohės unė u shoqėrova edhe me disa muslimanė tė tjerė. Fillova tė vėrej ndryshime drastike. Ata kishin moral tė padyshimtė. Devotshmėria e tyre ndaj Zotit vėrehej nė mėnyrėn qė ata i faleshin pesė herė nė ditė. Ta lėmė faktin se ata nuk pinin alkool as drogė. Pėr brezin tim kjo ishte moral i vjetėr i shkollės, ndoshta gjyshėrit tuaj e kanė pėrcjellur.
    Kur lindi vajza ime, nuk mund ta paramendoni befasinė time kur njėri prej kėtyre djemve erdhi dhe mė solli dhurata. Isha tepėr e befasuar kur ai e mbajti dhe i foli asaj. Kurrė nuk kisha parė burrat tė silleshin kėshtu pas njė foshnjeje. Mirėsia vetėm sa u shtua brenda katėr muajve. Nuk mund ta pėrshkruaj dashurinė qė u tregua ndaj nesh. Dalėngadalė, u rritėn interesimet e mia pėr fenė e tyre. Isha kurreshtare se cila fe mund tė rrėnjos kėto lloje tė vlerave brenda njerėzve.
    Jetoja nė njė shtėpi me shtatė njerėz dhe njė natė vendosa t’ia huazoj njė shoqes sė dhomės kompjuterin. Frikėsohesha se mos po i ofendoj shokėt e mi duke u bėrė pyetje, kėshtu qė iu drejtova kompjuterit. Faqja e parė qė e hapa ishte http://www.islam-brief-guide.org. Mbeta tėrėsisht e shtangur. Sikur rrobat e mia tė zeza mė ishin ngjitur pėr trupi dhe ju betohem se kurrė nuk jam ndier mė afėr Zotit. Brenda njėzet e katėr orėve, e thashė shehadetin.
    Prej asaj dite shumicėn e kohės sime e kaloj nė studim. Pėr herė tė parė nė jetėn time diēka e ndali zemėrimin dhe dhimbjen time. Unė vėrtet e ndjeva dashurinė dhe frikėn ndaj Zotit. Zoti e zėvendėsoi dhimbjen brenda meje me dritėn e tij dhe besimin nė Tė. Prej pranimit tė Islamit, Zoti vėrtet mė ka bekuar mua. Zoti mė dha fuqi ta ndaloj tėrėsisht duhanin, pirjen e alkoolit dhe drogės qe gati dy vite. Jam martuar me njė musliman tė mrekullueshėm. Ai i ka marrė fėmijėt e mi dhe i kemi bėrė tanėt. Tani kam diēka qė gjithmonė e kam dėshiruar – familjen.
    Gjithė falėnderimi i takon Zotit.

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Anne Frances Beaumont: Pioniere e arsimit islam nė Australi
    Konvertime August 21st, 2008

Silma Ihram (e lindur Anne Frances Beaumont nė vitin 1954) ėshtė njė australiane qė ka pranuar Islamin rreth 30 vjet mė parė. Ajo ka themeluar dhe drejtuar mė parė shkollėn ‘Noor Al Houda Islamic College’ nė Sidnei.
    Ajo mbaroi fakultetin nė degėn e Biologjisė Marine nė Universitetin James Cook.Kur u rrit ajo u bė baptiste e mė pas e krishterė e rilindur (born-agian christian) nė vitin 1968 dhe mori pjesė aktive nė detyra misionare nė fund tė viteve 60-tė dhe nė fillim tė viteve 70-tė.
    Nė vitin 1976, gjatė njė udhėtimi nė Indonezi, ajo pati njė frymėzim personal qė i thoshte tė bėhej muslimane dhe kėshtu ajo u konvertua nė Islam. Mė pas ajo ndėrroi emrin nė Silma Ihram. Edhe bashkėshorti i saj irlandez, edhe ai katolik, pranoi Islamin. Mė pas ajo u regjistrua nė universitet sėrish dhe mbaroi studimet nė drejtimin gjuhė indoneziane dhe histori. Nė vitin 1979 ajo themeloi njė qendėr qė u quajt Dyqani dhe Qendra e Grave Muslimane dhe themeloi shkollėn «Noor Al Houda Islamic College», tė cilėn e drejtoi gjithashtu pėr njė periudhė kohore. Ajo ka titullin Master pėr Administrim Arsimi dhe ėshtė Sekretare e Pėrgjithshme e Kėshillit Australian pėr Arsimin Islam.
    Ajo ėshtė autore e dy librave, Bridges of Light dhe Islamic Parenting, dhe producente e njė videoje edukative nė arabisht me titullin Vitet e tyre tė para.
    Ajo ėshtė Zėvendėspresidente e Rrjetit Kombėtar Australian tė Grave Muslimane si dhe Kėshilltare e Arsimit pėr Akademinė Australiane Ndėrkombėtare. Silha Ihram, nėnė e gjashtė fėmijėve, ka marrė nė vitin 2002 Medaljen e Shekullit, kurse nė vitin 2005 u zgjodh Gruaja Muslimane e Vitit.

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    BISEDE E MUSLIMANIT ME TE KRISHTERIN

Bised e vertet mes nje muslimani dhe i krishteri...

Biseda e Ebu Jezidit me njė kishtar

Ndodhia nė qytetin e Basres nė Irak.

Ndodhia e njė te dashuri prej te dashureve tė All-llahut.

Ai ėshtė Ebu Jezid el-Bestanij, All-llahu e mėshiroftė atė!

Ebu Jezid el-Bestani duke fjetur njė natė, dėgjoi nė gjumė njė thirrje pas namazit tė sabahut qė po e thėrret atė, dhe po i thotė: O Eba Jezid: Kjo natė ėshtė festė e krishterėve, merr abdes dhe shko te ata nė manastirin e tyre, pėrcille porosinė e tė dėrguarit tė All-llahut, Muhamedit a.s. dhe do tė gjeshė prej urtėsisė sė All-llahut ēudi dhe befasi."

U ngrit Ebu Jezidi nga gjumi qė te zbatoje kėtė urdhėr, mori abdes dhe hyri nė manastirin e krishterėve nė qytetin e Basres.

U ulė nė manastirin e tyre duke menduar se ata nuk do ta njohin.

Pasi u ngrit prifti {Papa} me u mbajt fjalim atyre tha: Unė nuk mundem tė flas sepse nė mesin tonė ėshtė njė njeri Muhamedan i cili ka hyrė nė manastirin tonė.

I thanė tė pranishmit: O Prifti{papa} ynė e si po e dinė se ai ėshtė Muhamedan?

Iu pėrgjigj papa atyre: Vėrtetė shokėt e Muhamedit kanė shenja nė fytyrat e tyre prej gjurmeve tė sexhdes!

Pastaj bėri me shenjė nga Ebu Jezidi dhe i tha: Dil nga kėtu!

Iu pėrgjigj Ebu Jezidi duke i thėnė: Pėr Zotin nuk dal nga kėtu deri sa tė gjykoje All-llahu ndėrmjet meje dhe juve se Ai ėshtė gjykuesi mė i mirė.

I tha Prifti do ti drejtojmė disa pyetje, nė qoftė se na pėrgjigjesh neve do tė besojmė se All-llahu ėshtė njė dhe Muhamedi ėshtė i dėrguar i Tij, e nė qoftė se nuk pėrgjigjesh vetėm nė njė pyetje nuk ke me dalė ndryshe pėrpos se i vdekur nga duart tona.

I tha Ebu Jezidi: Pyet ēka tė duash se All-llahu thotė: Frikėsojuni All-llahut se All-llahu ju mėson juve, All-llahu ėshtė i njohur pėr ēdo send!

U ngrit prifti pėr ta pyetur, kurse Ebu Jezidi e dėgjon.

Tha prifti:

Cili ėshtė njė qė se ka tė dytin?

Cilat janė dy gjėra qė se kanė tė tretin?

Ēka janė tre qė se kanė tė katėrtin?

Ēka janė katėr qė se kanė tė pestin?

Ēka janė pesė qė nuk e kanė tė gjashtin?

Ēka janė gjashtė qė se kanė tė shtatin?

Ēka janė shtatė qė se kanė tė tetin?

Ēka janė tetė qė se kanė tė nėntin?

Cilat janė nėntė mrekullitė?

Ēka ėshtė e dhjeta qė pranohet shumėfishimi i saj?

Kush janė 11 vėllezėrit?

Cila ėshtė mrekullia e pėrbėrė prej 12 gjėrave {sendeve}?

Kush janė trembėdhjetėt?

Cilat janė 14 sendet qė i kanė folur All-llahut?

Ēka ėshtė njė send qė ėshtė fryer nė tė e nuk ka shpirt?

Cili ėshtė varri qė ka ecur me pronarin e tij?

Cila ėshtė njė gjė qė e ka krijuar All-llahu dhe i ka dhene ndikim te njerezit(e ka nderuar)?

Cila ėshtė njė gjė qė e ka krijuar All-llahu dhe e ka urrejtur?

Kush janė ata qė kanė thėnė tė verteten dhe kanė hyrė nė zjarr?

Kush janė ata qė kanė gėnjyer dhe kanė hyrė nė xhenet?

Cilat janė ato gjėra tė cilėt i krijuar All-llahu pa babė e pa nanė?

Ēka ėshtė Dharijati dherva?

Ēka ėshtė Hamilati vikra?

Ēka ėshtė Xharijati jusra?

Ēka ėshtė Mukassimati emra?

Cila ėshtė njė pemė qė ėshtė e pėrbėrė prej 12 degėve, nė ēdo degė ka 30 fletė, nė ēdo fletė ka 5 frute, tri prej tė cilėve janė nė errėsirė e 2 janė ne diell?

Pėrgjigju o Eba Jezid!

U ndal Ebu Jezidi duke kėrkuar ndihmė nga Ai qė i ka ngritur qiejtė pa shtylla pasi qė All-llahu e kishte qetėsuar zemren e tij, dhe tha:

Sa i perket tė pares se ēka ėshtė Njė qė se ka tė dytin? Ai ėshtė All-llahu.

Thuaj: Ai, All-llahu ėshtė Njė {Kur'an}!

Ndėrsa dy gjėra qė se kanė tė treten, ato janė nata dhe dita!

I kemi bėrė natėn dhe ditėn dy argumente {Kur'an} .

Ndėrsa sa i pėrket atyre treve qė se kanė tė katėrtin ato janė: Vėrejtjet e Musait ndaj Hidrit. Kur kanė hipur nė anije deshi ti fundos duke e hequr njė dėrrasė tė anijes, kur e takoj fėmijen e mbyti, kur iu afruan fshatit e ndreqi murin dhe nė fund tha: Ky ėshtė dallimi ndėrmjet meje dhe teje!

Katėr tė cilėt nuk e kanė tė pestin janė: Tevrati, Zeburi, Inxhili dhe Kur'ani!

Pesė tė cilat nuk e kanė tė gjashtin janė: Pesė namazet qė na ka obliguar All-llahu xh.sh. diten dhe naten.

Gjashtė tė cilėt nuk e kanė tė shtatin janė : Ditėt qė i ka krijuar All-llahu qiejtė dhe token.

Ne krijuam qiejt e tokėn dhe gjithė ēka ka ndėrmjet tyre brenda gjashtė ditesh{Kur'an} .

Iu drejtua prifti duke i thėnė e pse All-llahu nė fund tė kėtij vėrseti ka thėnė: dhe Ne nuk ndiem lodhje {Kur'an}?

Tha Ebu Jezidi: Sepse jehuditė kanė thėnė se All-llahu i ka krijuar token dhe qiejtė pėr gjashtė ditė dhe e ka kapluar lodhja dhe nė ditėn e shtune ka pushuar, e pėr kėtė ka thėnė All-llahu se : Ne nuk ndiem lodhje! Dmth. Nuk kemi ndi lodhje qė me pushuar.

Ndėrsa e shtata qė nuk e ka tė teten ėshtė: Krijimi i shtatė qiejve.

Ai ėshtė qė krijoi shtatė qiej palė mbi pale {Kur'an}.

Tetė tė cilėt nuk e kanė tė nėnten janė: {Engjėjt} Mbajtėsit e arshit {fronit} tė All-llahut nė ditėn e Kijametit.

E atė ditė, tetė (engjėj) e bartin mbi vete Arshin e Zotit tend {Kur'an}.

Ndėrsa nėntė mrekullitė janė: Mrekullitė e Musait a.s., atėherė i tha prifti Ebu Jezidit: Pėrmendi ato mrekulli?

U pėrgjigj Jezidi:

1. Dora {dora e tij ka bėrė dritė sikurse njė pjesė e hėnes}

2. Shkopi {kur e ka hedhur shkopin nė tokė ėshtė shėndėrruar nė gjarpėr}

3. Mrekullia e detit {ėshtė ndarė deti derisa ka kaluar Musai dhe shokėt e tij, ndėrsa kur ėshtė hyrė Faraoni me ushtrinė e tij, ėshtė bashkuar deti dhe ėshtė pėrmbysur Faraoni me ushtrinė e tij}

4. Skamja dhe pakėsimi i frutave ndaj popullit tė Faraonit.

{ All-llahu e ndihmoi Musain me kėtė mrekulli dhe e sprovoi Faraonin dhe popullin e tij, saqė palma e hurmes nuk ka bė mė tepėr se njė hurmė nė tėrė vitin}

5. Vėrshimi i ujit {i cili ka vazhduar derisa kanė thėnė populli i Faraonit: O Musa lute Zotin qė tė na hjek kėtė vėrshim, ndėrsa ne do tė besojmė}

6. Karcellat {All-llahu ua dėrgoi karcellat tė cilėt ngrėnen tė gjitha bimėt, fletėt, derisa ngrėnen edhe drunjėt e shtėpijave ku banonin}

7. Insektet {All-llahu ua dėrgoi njė lloj insekti qė u mbushėn shtėpitė e tyre, derisa edhe ushqimin nuk mund ta hanin,e as tė flenin prej kėtij insekti}

8. Karkalecat {u mbushen shtėpitė, ushqimet dhe rrobat e tyre me karkaleca, saqė cdonjėri qė merrte ushqim apo rroba gjente nė to karkaleca}

9. Gjaku {u shėndėrrua uji i popullit tė Faraonit nė gjak, saqė nė cdo pus apo bunar qė e merrnin ujin pėr ta pirė u shėndėrrojke nė gjak}

Kėto ishin 9 mrekullitė e Musait qė ia kishte dhėnė All-llahu xh.sh.

Ndėrsa sa i pėrket atyre tė dhjetėve qė u pranohet shumėfishimi janė:

Kush mė vjen me njė tė mirė, atij ia shumėfishojmė me dhjetė te mira, All-llahu ua shumėfishon tė mirat kujt tė do Ai!

Kush janė 11 vėllezėrit?

Ata janė vėllezėrit e Jusufit a.s.

Tha Jusufi: Unė pashė nė ėndėrr 11 yje {Kur'an} .

Ndėrsa sa i pėrket mrekullisė se pėrbėrė prej 12 gjėrave {sendeve} ėshtė?

Dymbėdhjetė krojet e Musait!

Dhe (pėrkujtoni) kur Musai kėrkoi ujė pėr popullin e tij, e Ne i thamė: “Bjeri gurit me shkopin tėnd”, atėherė nga ai gufuan dymbėdhjetė kroje {Kur'an}.

Kush janė tė trembėdhjetėt?

Janė 11 vėllezėrit e Jusufit sė bashku me babain dhe nėnen e tij!

Unė i pashė 11 yje, diellin dhe hėnen duke mė bėrė sexhde {Kur'an}.

11 vėllezėrit e tij diellin dhe hėnen apo babain dhe nėnen, kėta janė trembėdhjetėt.

Cilat janė 14 sende qė i kanė folur All-llahut?

I tha atij: 7 qiejt, 7 tokat, I ka krijuar 7 qiejt mbrenda 2 ditėve pastaj 7 tokat dhe i ka thėnė All-llahu atyre: A po mė nėnshtrohuni me dhunė apo me dėshirė? Thanė tė kemi ardhė tė bindur {Kur’an}!

Ēka ėshtė njė send qė ėshtė fryer nė tė e nuk ka shpirt?

Ėshtė: Agimi {mėngjesi} kur ia shkrep {Kur'an}.

Cili ėshtė varri qė ka ecur me pronarin e tij?

Ėshtė varri i Junusit a.s.

Dhe atė e kafshoi (e gėlltiti) peshku, zatėn ai ishte qė e meritoi qortimin {Kur'an}.

Cila ėshtė njė gjė qė e ka krijuar All-llahu dhe i ka dhene ndikim te njerezit (e ka nderuar)?

Dredhia e grave!

{Ine kejdekune adhim} vėrtet dredhia juaj ėshtė e madhe!{Kur'an}.

Cila ėshtė njė gjė qė e ka krijuar All-llahu dhe e ka urrejtur?

Zėri i gomarit!

Zėri mė i egėr ėshtė zėri i gomarit {Kur'an}!

Cilat janė ato gjėra tė cilat i krijuar All-llahu e qė nuk kanė as babė e as nanė?

Ademi a.s., Melaiket e ndershme, dashi i Ismailit dhe deveja e Salihut.

Kush janė ata tė cilėt kanė gėnjyer dhe kanė hyrė nė Xhenet?

Ata janė vėllezėrit e Jusufit a.s.

E nė mbrėmje erdhėn duke qarė te babai i tyre.

Thanė: “O baba ynė, ne shkuam tė bėjmė gara, e Jusufin e lamė te teshat tona edhe atė e kishte ngrėnė ujku.

Megjithėkėtė Jakubi a.s iu tha: All-llahu ua falė juve, Ai ėshtė mėshiruesi mė i madhė.

Cilėt janė ata qė kanė dhėnė sadakė dhe kanė hyrė ne zjarr?

Iu pėrgjigj Jezidi: Lexo fjalėn e All-llahut: Jehuditė thanė se tė krishterėt nuk janė tė mbėshtetur nė asgjė (nuk kanė fé tė vėrtetė). Edhe tė krishterėt thanė se jehuditė nuk janė tė mbėshtetur nė asgjė.

Dmth. janė Jehuditė dhe krishterėt.

E kush kėrkon fe tjetėr pėrpos Islamit, atij kurrsesi nuk i pranohet dhe nė boten tjetėr ėshtė prej tė humburve!

Cila ėshtė njė pemė qė ėshtė e pėrbėrė prej 12 degėve, nė ēdo degė ka 30 fletė, nė ēdo fletė ka 5 frute, tri prej tė cilėve janė nė errėsirė e 2 janė ne diell?

E para se t'i pėrgjigjet kėsaj pyetje i tha do tė pėrgjigjem pėr Dharijati dherva e qė janė erėrat qė ngrehin dheun dhe e shpėrndajnė

E Hamilati vikra janė: retė qė e bartin shiun e rėndė

Xharijati jusra janė: anijet qė lundrojnė lehtė nė shtresa tė tokes

Mukassimati emra janė : engjėjt qė i ka urdhėruar All-llahu me ndarjen e shpirtrave, tė punėve tė mira, tė kėqija dhe shkrimin e tyre.

Ndėrsa sa i pėrket pemės qė mė pyete ajo ėshtė viti, nė tė janė 12 degė, dmth 12 muaj, viti i ka 12 muaj, nė ēdo degė ka 30 fletė, dmth 30 ditė,nė cdo muaj janė 30 dite, nė ēdo fletė ka 5 frute, dmth 5 namazet,nė ēdo ditė janė 5 namaze, tri prej tė cilave janė nė errėsirė, dmth: Akshami, Jacia dhe Sabahu, e 2 janė nė diell, dmth Dreka dhe Ikindia.

Pastaj i tha Ebu Jezidi Papes {priftit}: Unė po tė pyes ty vetėm njė pyetje, pėrgjigju asaj pyetje!

Tha prifti {papa}: Pyet o Ebu Jezid!

Tha Ebu Jezidi: Cili ėshtė ēelėsi i Xhenetit?

U ndal prifti {papa} duke heshtur dhe duke mos folur asgjė, ndėrsa ata qė ishin prezent thanė: I parashtrove gjithė kėto pyetje dhe tu pėrgjigj, e tė pyet ai vetėm pėr njė pyetje e nuk mund t'i pėrgjigjesh.

Tha prifti {papa}: Pasha Zotin une e di pėrgjigjen e kėsaj pyetjeje por kam frikė prej juve.

Thanė ata: Thuaje e mos u frikėso se ne jemi pas teje.

U ndal prifti {papa} e ngriti zėrin dhe tha: Ēelėsi i Xhenetit ėshtė: La ilahe il-lall-llah Muhammedun resulullah.

Dmth tė dėshmosh se nuk ka Zot tjetėr pėrpos All-llahut xh.sh, dhe Muhammedi ėshtė i dėrguar i All-llahut.

Atėherė u ngriten tė gjithė dhe thanė: La ilahe il-lall-llah Muhammedun resulullah.
    Dėshmojmė se nuk ka Zot tjetėr, pėrpos All-llahut xh.sh. dhe Muhammedi ėshtė i dėrguari i All-llahut. Pastaj kėtė manastir e shndėrruan nė xhami qė tė adhurohet vetėm njė Zot.

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Ēka me solli tek Islami: Tri pikat

E pyeta veten,"Ti e konsideron veten te edukuar, pra nė qoftė se Muhamedi e ka shkruar Kuranin, dhe se Kurani ėshtė njė libėr i mrekullueshėm, andaj pse unė mos ta pasoj ketė mendimtar tė mrekullueshėm?"
    E shtunė, 06 Shtator 2008 12:06
    Raft pas rafti librat me pėrcjellnin mua dhe nuk me ofronin asnjė ndihme; ndihma ishte krejt ajo ēka me duhej. Shikova njė shėnim ne dorėn time qe e kisha shkruar si ne shpejtėsi dhe disi nga paniku, "Aristoteli, falsifikim, Islam" kėto ishin tri pikat e vetme te mijat.
    U ktheva ne njė kėnd aty dhe rastėsisht gjeta atė ēka po kėrkoja, njė gjysmė rafti me libra nė lidhje me filozofinė Islame. Kur arrita nė shtėpi, pėr befasi, gati ēdo libėr ishte shkruar pėr tė njėjtin person, Ibn filani, e filani. Mė duhej ta bėja njė prezantim javor tė filozofisė Islame dhe as qė nuk dija se Ibn do tė thotė "djali i", kur pėrkthehet nė Anglisht.

Udhėtimi im nė Islam filloi nė librarinė e filozofisė nė Universitetin e Kalifornisė Veriore. Hyrja nė Islam nuk ishte ēka unė kisha nė mendjen time. Isha e kėnaqur si katolike, derisa fillova tė lexoj librat e priftit tė Kishės tonė nė gjuhėn latine. Kur lexoja pėr Trinitetin dhe Kėshillin e Niceas, ndjehesha disi e mashtruar nga familja dhe Kisha e cila tėrė kohėn thoshte se Triniteti ishte shpallje hyjnore, por qe unė tani i kisha dokumentet nė dorė. I thosha vetvetes,"Ti nuk do ta pranoje njė falsifikim tė veprave tė Shekspirit, e si po e pranon falsifikimin e librit tė Zotit." Nuk mund tė isha katolike mė e edhe mė hiq muslimane.
    Fillova tė studioj Islamin pėr klasėn time. E lexova "Historinė e Zotit" nga Karen Armstrong. Autorja e cila nuk ėshtė muslimane, thellėsisht vėrtetonte jetėn e Muhamedit dhe Kuranin gjithashtu. Kjo ishte diēka e madhe, njė fe historikisht e saktė. Ende nuk doja tė hyja nė Islam, por tani isha e interesuar. E pyeta veten,"Ti e konsideron veten te edukuar, pra nė qoftė se Muhamedi e ka shkruar Kuranin, dhe se Kurani ėshtė njė libėr i mrekullueshėm, andaj pse unė mos ta pasoj ketė mendimtar tė mrekullueshėm?"
    Derisa nuk e lexova pėrkthimin e Kuranit nga Jusuf Ali unė nuk kisha kuptuar se njeriu nuk kishte kontroll nė krijimin e tij. Isha aq e prekur aq shumė nga teksti sa qė e gjeta nevojėn pėr tė hyrė nė Islam. E dija qė kjo ishte njė marrėveshje e mire dhe se nė qoftė se do ta leja tė kalonte afėr meje, unė do tė isha pėr tė. Unė hyra nė Islam ditėn e nesėrme dhe tani kanė kaluar 8 vite nga ajo kohė.
    Quhem Anisa Abeytia dhe jetoj nė njė fshat tė Kalifornisė Veriore me burrin dhe 4 fėmijėt dhe jam anėtare e Aleancės se Shkrimtareve Muslimane.

www.infocusnews.net

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Dashuri maksimale

Kam kaluar nėpėr duar me dhjetėra histori personash nga Perėndimi, tė cilėt kanė pranuar Islamin. I konsideroj ato si njė nga mėnyrat mė efikase pėr t’ua treguar tė vėrtetėn tė painformuarve. Kujt mund t’i besohet mė shumė sesa bashkėqytetarėve dhe pėrvojave tė tyre personale? Megjithatė, unė personalisht kam hezituar gjatė qė ta ndaj me tė tjerėt historinė time.
    Kjo pėr arsye se mendoja qė historia ime nuk do tė sillte asgjė tė re, se nuk do tė kishte ndikim apo t’i linte mbresė askujt, se nuk do t`i korrigjonte pasaktėsitė e pėrhapura. Por, ja qė u gjet edhe arsyeja pėr ta bėrė tė kundėrtėn!
    Arsyeja ka tė bėjė me mitin mjaft tė pėrhapur, se shumicėn e besimtarėve tė rinj myslimanė e pėrbėjnė vajza dhe gra tė dashuruara pas syve te shkruar tė disa arabėve, tė cilave nuk u mbetet asgjė tjetėr veēse ta ndėrrojnė fenė, nė mėnyrė qė tė martohen me ta. Kjo nė fakt ka tė bėjė edhe me rastin tim, pasi jam martuar me njė mysliman dhe mė duhej tė konvertohem, ndonėse myslimani ka tė drejtė tė martohet me njė tė krishterė apo hebreje, unė nuk futesha te asnjėri prej kėtyre rasteve dhe 99 pėr qind e njerėzve qė e dinė kėtė bien pre e paragjykimeve tė tilla. Nė fakt gjithēka ndodhi pak mė ndryshe.
    Fėmijėria – jeta e brendshme
    Kam lindur nė njė familje ateiste. Shkonim nė kishė vetėm pėr dasma e varrime. Pėr fenė flitej shumė rrallė – edhe atėherė kur flitej, kjo bėhej nga kėndvėshtrimi negativ. Por, nė fėmijėri janė tė rėndėsishme tri “fije” tė cilat dallohen nga tė tjerat, e tė cilat u thurėn mė vonė nė njė litar tė fuqishėm – nė besimin tim nė Islam.
    Fija e parė, ishte pasioni im ndaj kulturės arabe. Nė fėmijėri u dashurova nė pėrrallat arabe, i ‘pėrpija’ librat si “Lulja magjike e shkretėtirės”, “Detari Sinbad” e deri te “Pėrrallat e njė mijė e njė netėve”. Pėrrallat televizive dhe filmike edhe mė tepėr mė ngjallėn interesimin pėr muzikėn arabe. Nė fakt, nuk bėhej fjalė vetvetiu pėr pasion ndaj historive, (nė fakt pėlqeja edhe pėrrallat kombėtare, ato ruse apo tė H. K. Andersenit), mua mė bėri pėr vete romantizmi dhe atraktiviteti i pashoq i kėsaj kulture tė largėt dhe tė ndryshme.
    Fija e dytė lidhej me besimin te Zoti pėrkundėr edukimit tim ateist. Askush nuk mė ka thėnė se: "Zoti ekziston" apo "duhet t’i lutesh Atij kėshtu e ashtu". Pavarėsisht nga kjo, e dija dhe e bėja kėtė. Sa herė qė kisha frikė, probleme, apo ndihesha e vetmuar, Ai ndodhej aty pėr mua dhe nuk kėrkonte asgjė nė shkėmbim. Lutja ndaj Tij, pėr mua, ishte po aq e natyrshme sa edhe frymėmarrja.
    Fija e tretė, kishte tė bėnte me interesimin tim pėr fenė nė pėrgjithėsi. Isha shumė e pasionuar pas historisė dhe feve, pėrrallave mbi Kinėn e vjetėr dhe vendet tjera tė lashta, njihja tė gjitha perėnditė e Egjiptit tė lashtė, si dhe tė vendeve tjera tė lashta, njihja mitet dhe atributet e tyre. Qė nė moshė tė hershme posedoja aftėsi pėr tė parė se feja ėshtė element kyē i kulturave dhe element lėvizės pėr njerėzimin, dhe se ateizmi ėshtė risi qė nuk sjell asnjė impuls, jashtė lirisė sė debatimit.
    Pjekuria – realizimi praktik i spiritizmit
    Nė moshėn 13 apo 14 vjeēe, pėrderisa po kaloja fazėn e zhvillimit fizik, ndjeva nevojėn pėr t’u radhitur nė njė komunitet tė caktuar. Ateizmi formal nuk mė plotėsonte mė. Meqė ky proces u ngjante hapave tė parė, tė pasigurtė, tė fėmijės sė vogėl, shoqja ime e ngushtė, njė ateiste apo njė e krishterė pa bindje, ndjeu nevojėn time dhe mė fali njė Bibėl.
    Bibla dhe kleri
    Lexova sidomos Dhjatėn e Vjetėr. Aty gjeti vend si dėshira ime pėr spiritizėm ashtu edhe pasioni im pėr letėrsinė. Humbesha pak te Dhiata e Re, ku edhe ngeci “puna”. Kėtu pasioni im dhe njohuritė nga historia mė viheshin nė pikėpyetje. Si ta konsideroja personalitetin e Aleksandrit tė VI-tė Borgias apo atė tė Gjonit tė XXII-tė si papė tė pėrsosur? Apo kjo s’ka rėndėsi pėr askėnd? Pse u pėrzunė jetimėt dhe paraplegjikėt nga manastiret, thjeshtė pėr arsyen se ato iu kthyen kishės dhe murgjėrve e murgeshave tė saj pas rėnies sė komunizmit (a nuk ishte kisha i vetmi institucion qė inicioi dhe ndėrtoi jetimoret dhe spitalet e para)? Vallė nuk u mjaftonte murgeshave vetėm pak vend, thjeshtė vetėm sa pėr tė banuar dhe punuar, pėr tė qenė tė vlefshme pėr shoqėrinė me thjeshtėsinė, modestinė dhe lutjet e tyre? Si mund tė pėrputhen kisha dhe „babėzia“ e saj pas pasurisė nga njėra anė dhe asketizmi i Jezu Krishtit nė anėn tjetėr?
    Nė qytetin tonė tė vogėl ndodhi njė skandal me priftin, i cili abuzonte djemtė e vegjėl. Po, ndoshta ky edhe nuk ėshtė faj i kishės. Por prifti nė fjalė edhe mė parė ishte kapur nė flagrancė nė njė qytet tjetėr, por rasti i tij u mbajt sekret dhe ai u transferua nė njė qytet mė tė vogėl. Nė kėtė rast, po, kisha ėshtė fajtore. Si mund tė mbėshtetesh te dikush qė pranoi se toka ėshtė e rrumbullakėt vetėm pasi rusėt dhe amerikanėt u kthyen nga hapėsira me fotografi tė qarta? Si mund tė pėrputhen Gjuetia e shtrigave dhe bindjet e autorėve tė saj dhe tė inkuizicionit ndaj femrave, me gjithė respektin ndaj Shėn Marisė dhe kultin e saj apo me dashurinė e Zotit ndaj gjithė njerėzimit – pra edhe ndaj grave? ثshtė e nevojshme tė theksojmė se nė kėtė proces (tė ekzekutimit tė grave pėr mėkate tė shpikura, nė fakt edhe disa meshkuj u dėnuan pėrfshirė kėtu disa fisnikė, ndonėse nė njė shkallė mė tė vogėl) protestantėt janė angazhuar njėlloj si edhe katolikėt. Kujt t’i bashkangjitesha pra? Pėrveē kėsaj mė nevojitej njė ligj, njė udhėzim se si t’i afrohesha Zotit, pėr tė tjerat do tė kujdesesha vetė. Ajo pėr ēka mė sė paku kisha nevojė ishte ndonjė ndėrmjetės nė relacionin tim me Zotin.
    Mėnyrė e drejtė e jetesės, besimi i gabuar
    Kurrė nuk kam pasur prirje materialiste, prandaj dhe nuk ėshtė ndonjė befasi qė mė tėrhiqnin fetė aziatike. Por hinduizmi nuk mė tėrhiqte pasi femrės nuk ia jep as tė drejtėn pėr jetė tė pėrtejme. Pėrkundrazi, budizmi mė frymėzonte. Kam lexuar libra dhe kam grumbulluar shumė informata. Pėrdorja barishte, i shmangesha mishit, bleva njė libėr gatimesh vegjetariane dhe nėna, e cila gjithmonė mė pėrkrahte dhe mė linte hapėsirė tė sillem siē mė vinte pėr mbarė, mė ndihmonte tė gjeja preparate e erza si kardamoni, etj. Mė pėlqenin asketizmi budist, spiritizmi i tij, puna me vetveten, toleranca dhe qetėsia shpirtėrore.
    Mirėpo, ende ndihesha e ftohtė nga pikėpamja e fesė. Nuk besoj nė reinkarnacion, edhe pse kam lexuar me qindra libra dhe histori, duke pėrfshirė edhe atė tė dalajlamės aktual. Nuk besoj se Zoti mund ose dėshiron tė jetė njeri, ose se njeriu, sado i pėrsosur qė tė jetė, mund tė jetė Zot. Nuk njoh ikonat. Budizmi pėrfaqėson pjesėrisht njė menēuri tė bukur por me prejardhje njerėzore. Menēuria njerėzore ėshtė e vlefshme, por nuk e pėrbėn rrugėn e drejtpėrdrejtė me Zotin, do tė thotė, nuk pėrfaqėson destinimin pėrfundimtar tė kėrkimit tim.
    Trupi dhe shpirti
    Provova gjithēka. Lexoja, studioja dhe pėrpija informacione si sfungjer. Mendja ishte pėr mua prioritet parėsor, por as trupi nuk duhej nėnvlerėsuar. Udhėtoja nėpėr Evropė, takohesha me miqtė dhe sillesha si tė gjithė adoleshentėt e zakonshėm. Por, shpirti nuk gjente qetėsi. Shfletoja literaturė fantastiko-shkencore, ndiqja seanca spiritizmi, studioja astrologji, fallin e dorės dhe letrave tė bixhozit. Asgjė nuk mė ndihmonte – edhe pse kjo vėrtetonte se ajo qė gjendet mbi ne, qė kalon imagjinatėn tonė, ėshtė realitet e jo ėndėrr e tė marrėve.
    Zoti nuk ėshtė indiferent ndaj teje
    Islami gjithmonė gjendej aty pranė. Rreth meje dhe brenda meje. Nė njėrėn anė interesimi, nė anėn tjetėr frika. Mos mė rekomandoni librat negative mbi Islamin, tė gjitha ato i kisha lexuar! Duke filluar nga “Pa vajzėn nuk largohem” deri te libri i Salman Rushdiut. Atėherė nuk isha nė gjendje tė dalloja ndėrmjet tė vėrtetės, gjysmė tė vėrtetės dhe gėnjeshtrės, por arrita tė zbuloj diēka. Kjo mjaftonte.
    Nė atė moment hyri nė jetėn time ai qė mė vonė do tė bėhej bashkėshorti im. Qė nė fėmijėri ishte lidhur ngushtė me fenė dhe mė vonė kishte zėvendėsuar prindėrit nė “edukimin” e motrės sė tij tė vogėl si besimtare tė devotshme myslimane. Pastaj kishte njohur vitet e rebelimit nė universitet dhe profesioni i tij e kishte bėrė tė udhėtonte shpesh nėpėr Evropė dhe SHBA. Edhe pėrkundėr faktit se nuk e hidhte kurrė poshtė Islamin, e deklaronte atė si fenė e vėrtetė dhe kurrė nuk kishte deklaruar se "Allahu nuk ekziston", megjithatė nuk praktikonte fenė. Bisedat tona e preknin fenė nė njė masė shumė tė vogėl dhe pas njohjes sė parė u ndamė pėr njė kohė tė gjatė. Megjithatė ky takim mė la mbresa dhe gjatė kėsaj periudhe zbulova edhe njė fije mė tepėr nė litarin e besimit tim. Gjeta njė shembull tė mirė dhe njė tė keq.
    Njė shembull i mirė
    Ky ishte bashkėshorti im i ardhshėm. Pėr mua ai ishte myslimani i parė qė takova. Pata pra nderin tė takoja njė person, i cili ndoshta “ėshtė mysliman i vakėt„ qė s’falej, por ishte vazhdimisht nėn ndikimin e Islamit edhe pse s’ishte shumė i ndėrgjegjshėm pėr kėtė, dhe nė ēdo moment llogariste faktin se "Zoti po na vėzhgon". Pėr herė tė parė takohesha me njė djalė tė ri, pėr tė cilin seksi nuk ishte fiksim si puna e „pastrimit tė dhėmbėve“. Me njė burrė, i cili nuk sillej si njė shovinist superior mashkullor, por si njė xhentėlmen qė rrallė gjendet nė botėn e sotme. Mė njė burrė, i cili njerėzit e panjohur nė restorant, qė uleshin nė tavolinėn tonė pasi s’kishte vende bosh, i konsideronte si tė ftuarit e tij dhe ua paguante llogarinė edhe pse pas kėsaj ndodhte t’i ngelnin shumė pak para nė xhep dhe tė merrte hua nga shoku i tij pėr t’u kthyer nė hotel. Me njė burrė qė nuk lejonte shoqen e tij tė merrte pa leje as pjatėn plastike nga restoranti, pa pyetur mė parė kamerierin e shastisur (nga sjellja). E kuptova qė ky nuk ishte njė pėrjashtim porse kisha tė bėja me njė karakter tė jashtėzakonshėm. Ishte i rrethuar nga shokė qė silleshin njėlloj si ai, nė mos edhe mė mirė. Tė gjithė ishin myslimanė tė lindur. Vetėm njėri prej tyre, kishte prejardhje ēeke.
    Njė shembull negativ
    Pak pas kėtij takimi, u bėra „viktimė“ e njė ēifti jehovistėsh, prej tė cilėve mora me naivitet (me idenė se "po e marr qė t’i heq qafe") njė broshurė qė mė pas mė detyroi tė “martirizohesha” nga vizitat e tyre tė pareshtura qė zgjatėn disa muaj dhe qė mė pėrndiqnin pasi mė zinte frika tė nxirrja kokėn te dera. Myslimanėt pėrkundrazi ishin mė miqėsor me tė gjitha racat (qyteti ynė atėherė ishte shumė i larmishėm nga kjo pikėpamje), kishin aftėsinė tė angazhoheshin nė njė bisedė miqėsore edhe me njė skinhed dhe kurrė nuk flisnin me dikė pėr Islamin nėse ky nuk e dėshironte njė gjė tė tillė.
    Konvertimi – asnjė ndryshim i jashtėm
    Mė nė fund konvertova pas dy vjetėsh nė xhaminė e famshme al-Az’har, nė Kajro. Ika atje me frikė por u ktheva me njė ndjenjė tė papėrshkruar lumturie. Ishte njė ndjenjė e veēantė tė nėnshkruhesh nė njė regjistėr tė madh mė datėn 20 shtator tė vitit 2000 dhe ku, ndonėse ishte paradite, ishin radhitur shumė emra. Imami dhe asistenti i tij nuk dukeshin tė “befasuar” nga shehadeti dhe konvertimi im, pėrkundrazi mė dėgjuan me durim sikur tė ishte diēka krejt e zakonshme. Sigurisht, ē’mund tė ishte pėr dikė njė pikė kthese nė jetėn e vet, pėr ata kjo ishte njė rutinė e ditės sė punės.
    Ndėrkohė nė shtėpinė time nė Moravė (اeki) po luhej njė dramė klasike. Xhaxhai im konsideronte se isha e rrėmbyer ndonėse nė Egjipt u nisa me vetėdashje dhe biletėn e avionit e pagova nga kursimet e personale. I thoshte nėnės sime: "Duhet tė njoftosh Interpolin, pėrpara se vajza jote tė pėrfundojė nė ndonjė harem!"
    Familja ime sot respekton pėrzgjedhjen time edhe pse ende s’arrin ta kuptojė atė. Sipas tyre, unė isha bėrė myslimane qė tė mund tė martohesha me djalin qė dashuroja, e mbaja shaminė sepse mė duhej t’i pėrshtatesha familjes sė re, shkurt ēdo gjė e shpjegonin ashtu si u vinte mbarė. Respektohemi reciprokisht, unė mbaj besimin tim Islam kurse ata ateizmin, pėr besimin flasim rrallė, ka aq shumė tema tė tjera pėr tė biseduar...
    Ndoshta kėtu ndikoi edhe fakti qė prindėrit mė panė disa muaj pas konvertimit dhe nuk qenė dėshmitarė tė rritjes sė personalitetit tim. Vetė konvertimi nuk ndryshoi asgjė nė mėnyrėn time tė jetesės. Edhe pse thellė nė shpirt besoja tek Allahu dhe isha e bindur se Muhamedi ėshtė profeti i Tij i fundit, Islamin nuk mund ta praktikoja brenda njė nate. Pra vazhdoja tė vishja xhinse, pija cigare, pija akoma birrė, shkoja nėpėr diskoteka dhe nuk falesha. Kuptohet, bashkė me bashkėshortin. Mund tė kishte vazhduar kėshtu edhe me tej. Sikur...
    Zbuloni Islamin
    Shumė persona nga Perėndimi, nga Japonia apo Australia, d.m.th. nga vendet jomyslimane, gjatė konvertimit kalojnė nėpėr njė fazė tė gjatė ndryshimi dhe hezitojnė pėr njė periudhė, nė disa raste, ndoshta disavjeēare. Kjo ėshtė e kuptueshme, brengosen se si do tė reagojė familja, miqtė, druajnė nga humbja e vendit tė punės, druajnė nga pėrjashtimi nga komuniteti ose nga armiqėsia e tij. Nga ana tjetėr, druajnė nga refuzimi qė mund t’ua bėjnė myslimanėt. Prandaj deklarimi i shehadetit pėrbėn, si tė thuash, kulmin e pėrpjekjeve tė tyre. Pėrfaqėson ngjitjen nė majė tė njė mali tė pjerrėt ku na pret njė peizazh mrekullues drejt nje horizonti tė pafund mundėsish dhe drejtimesh. Ky horizont pėrbėn njė fushė, qė duhet punuar, me vullnet, sidomos duhet punuar me veten...
    Besimtarėt nuk e kanė aspak tė lehtė. Vetedukimi ėshtė njė proces shumė i ndėrlikuar por i rėndėsishėm. Do tė kisha ngecur nė njė pikė tė vdekur po tė mos zbuloja se ēfarė kėnaqėsie tė jep falja e rregullt e namazit. Sa praktike ėshtė higjiena sipas Islamit. Sa e ēmuar ėshtė veshja etike. اfarė pėrparėsish tė jep abstenimi (nga pija). اfarė lehtėsie tė jep ndėrgjegjėsimi pėr faktin se Zoti ėshtė kėtu pėr secilin nga ne, pra edhe pėr mua dhe ashtu siē i drejtohemi Atij (me intensitet dhe sinqeritet tė njėjtė) ashtu edhe Ai u pėrgjigjet lutjeve tona. Varėsisht nga ajo se sa i zbatojmė urdhėrat dhe porositė e Tij, pėr aq marrim edhe bekimin e Tij. Kėto nuk janė vetėm fjale boshe.
    Le tė marrim pėr shembull hixhabin (shaminė). Ajo pėr mua pėrfaqėson lirinė. Lirinė e vėrtetė dhe jo atė mediatike (deklarata tė mėdha pa substancė), pėr tė cilėn janė aq krenare femrat e perėndimit. Ndėrkohė, nga ajo pritet nė ēdo rast tė jetė e qeshur dhe e bukur, tė mos dalė pa bėrė tualetin, tė ketė prerjen e flokėve sipas modės sė fundit, tė kombinojė ēantat me kėpucėt, etj. Shoqėria, gjithashtu, pret prej saj qė tė jetė produktive nė punė, por tė paguhet mė pak se burrat, dhe se pas punės, pa bėrė fjalė, t’u pėrvishet punėve tė shtėpisė. Ah po, harrova, tė shėmtuarat ndoshta mund tė pėrparojnė nė degėn e biokimisė, por nuk ka shans si stjuardesė, pėrkthyese, menaxhere apo nė degė tė tjera tė ngjashme. Madje as nuk duhet tė pretendojė pėr degė tė tilla, pasi mjafton qė i shoqi tė jetė i suksesshėm ndėrsa ajo tė degdiset diku nė media me pamjen e qeshur para publikut pėr aparencė! Por mua nuk mė duhet tė harxhoj X orė kohė te floktorja nė mėnyrė qė njerėzit tė mė respektojnė mė tepėr. As nuk mė nevojitet tė tregoj veshjen time sipas modės.
    Pas relacionit personal me Zotin, te Islami dallojmė edhe pėrparėsinė tjetėr: kėnaqja e kuriozitetit tė natyrshėm tė njeriut. Pse besoj tek Zoti kur askush nuk mė ka mėsuar pėr kėtė? Ku ėshtė qendra e gjithėsisė? Pse ekzistojmė? Cili ėshtė kuptimi i jetės? ا’kuptim ka e keqja nė jetė? Pse secili nga ne i bėn kėto pyetje? Pėr tė gjitha kėto pyetje, Islami jep pėrgjigje mjaft tė sakta dhe logjike. Dhe kjo nuk ėshtė pak.
    Dashuria hyjnore
    Bashkėshorti nė fillim u tremb nga tendencat e mia “fundamentaliste” nė rritje, por sot mė kupton dhe mė ėshtė mirėnjohės. Zoti, pra, bėri dy ndryshime, mua mė futi nė Islam kurse bashkėshortin e riktheu nė besim. Lavdia i qoftė Atij, Tė Menēurit, Tė Gjithėdijshmit.
    Po, e di qė shumė vetė nuk mė besonin se nuk ishte bashkėshorti ai qė mė pėrpunoi apo akoma mė tepėr qė s’mė detyroi tė bėhesha ajo qė jam sot. Nuk mė besojnė edhe sot e kėsaj dite, qė isha unė ajo qė ndėrmora iniciativėn pėr tė ndryshuar mėnyrėn e jetesės. Gjithashtu, familja ime nuk mė beson se nė fillim bashkėshorti im ishte kategorikisht kundėr shamisė sime apo mbulimit tim. Shumė vetė nuk mė besojnė pasi ashtu kanė paragjykuar, tė mos besojnė pa mė dėgjuar.
    Por, pėr mua, nė fillim ishte Zoti, i cili iu pėrgjigj kėrkimit tim dhe mė dėrgoi dashurinė qė ta kisha mė tė lehtė, dhe jo tė kundėrtėn. Dashuria ka shumė forma: dashuri partnerėsh, ajo e nėnės, e vėllezėrve, e tė afėrmve, por asnjė nga ato s’i afrohet dashurisė qė ushqen besimtari i devotshėm ndaj Zotit. E vetmja dashuri mė e fuqishme se kjo qė thashė, ėshtė dashuria e Zotit ndaj besimtarit (krijesės sė Tij). Ajo ėshtė dashuri maksimale. Kėtė ua uroj tė gjithėve.
    Shkruan: Petra nga Republika اeke
    solli nė shqip: islamweb.sk
    e drejta e publikimit e rezervuar pėr islamweb.sk
    Petra,
    11.5.2007

Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Bota Po Kthehet Drejtė Islamit...
    Nga toni007 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 10-05-2009, 16:48
  2. Bota po kthehet drejt islamit
    Nga tulipanonero nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-04-2009, 02:50
  3. Feja e vertete
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-04-2007, 16:39
  4. Muhamedi, Nje Perpjekje Perendimore Per Te Kuptuar Islamin
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-02-2006, 10:44
  5. Pėrgjigje: 139
    Postimi i Fundit: 14-06-2005, 06:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •