7) ERRËSIRA, DHURATË E HYJIT DHE PËRLIGJE E PËRMASËS HYJNORE (vazhdim).
Duket e pabesueshme, po pikërisht dyshimi dhe frika se mos e ka braktisur Hyji, e bën besimin e Nënës Tereze më thelbësore e më të patundur.
Fjalët e Nënës që lutja i dukej e ftohtë, se Zoti nuk e donte më, lidhet me faktin se, siç u tha më lart, në qenien e saj bashkëjetonin dhe ndërplotësosheshin cilësi të dy botëve: asaj konkrete (tokësore) dhe asaj hyjnore:
“Nëna Tereze e dinte se errësira e saj ishte çmimi që duhej ta paguante për të ndezur “zjarrin e dashurisë” dhe “Me jetën e saj të flijuar në shërbim të të varfërve, Nëna Tereze përqafoi të njëjtin fat të Krishtit”. (Atë Brian).
Një mendim të ngjashëm e shprehu dhe Ati Raniero Cantalamessa, i cili theksoi se me natën e errët të shpirtit, Nëna Tereze “bashkëjetonte çuditërisht me një paqe dhe me një lumturi, që siç e thoshte ajo vetë, nuk do ta këmbente me asgjë tjetër në botë, që asnjëri nga mistikët e tjerë nuk do ta bënte”.
Duhet theksuar se Hyji nuk i jep një krijese përmasën hyjnore për lumturinë vetjake (të vetë krijesës, të shenjtit), por për të tjerët, për të mbartur dashurinë hyjnore tek të tjerët dhe për t’i bartur të tjerët tek Ai.
Këtu qëndron një nga qenësitë kryesore të besimit, të veprimit, të errësirës dhe të vuajtjes shpirtërore të Nënës Tereze: vegla e Hyjit (në këtë rast Nëna Tereze si vegël e Krishtit) shndërrohet në hir të Hyjit dhe nuk e ndien kënaqësinë vetjake të njeriut të zakonshëm, por jeton dhe vuan për të tjerët, për t’u ofruar të tjerërve kënaqësi. Shenjtërit s’kanë kënaqësi vetjake për arsye se kënaqësia e të tjerëve bëhet dhe është kënaqësia e tyre.
Pra, Hyji nuk i ndrit njerëzit me dritë për shkak të atyre vetë, por për ta kumtuar e për ta përhapur dashurinë hyjnore midis njerëzve, pa marrë parasysh racën, fisin, ngyrën, që t’i bëjë ata me veti të hyjnueshme.
Krijesat njerëzore me cilësi të tilla, përkatësisht shenjtërit, u japin shembullin njerëzve për t’u dashur mes tyre me dashurinë e Hyjit:
“Pikërisht kjo dashuri (ndaj Hyjit) të hap rrugën e qetësisë e të kënaqësisë së njëmendtë. Ajo të mëson se e mira është e lidhur ngushtë me dashurinë dhe më së shumti mësohet nga dashuria, nga dhimbja dhe nga vuajtjet.
Ta duash dikë, domethënë të flijosh diçka për të. Ta duash Hyjin, domethënë të flijohesh për dashurinë e tij. Flijimi i këtillë të shkakton kënaqësinë, të jep fuqi të veprosh e të gjallosh përherë me përvujtëri e me nder (A. Berisha: Nëna e dritës, Prishtinë 2004).
Torrkerry
Krijoni Kontakt