LERTRA E NËNËS TEREZE DREJTUAR JEZU KRISHTIT.
Krishti im
Qysh të vogël më ke thirrur dhe më ke mbajtur si tënden, e meqë të dy jemi nisur rrugës së njejtë, tash Jezus, unë shkoj në drejtim te gabuar .
Thonë se shpirtrat në ferr vuajnë dënimin e përjetshëm për shkak të heqjes dore nga Zoti.
Gjithë atë vuajtje do ta përballonin më dëshirë, sikur të kishin vetëm pak shpresë se nuk kanë humbur Zotin.
Në shpirtin tim unë ndjej pikërisht atë dhimbje të tmerrshme të humbjes, që Zoti nuk më do, që Zoti nuk është Zot, që Zoti njëmend nuk ekziston (Jezus, të lus të m’I falësh nëmët (blasfemitë) e mia, për arsye se më është thënë të shkruaj gjithçka).
Kjo errësirë më rrethon nga të gjitha anët. Nuk ja dal ta lartësoj shpirtin tim. E kam fjalës për dashurinë e shpirtrave, për dashurinë e përmallshme ndaj Zotit.
Nga buzët e mia rrjedhin fjalë e unë gjakoj t’u besoj atyure me dëshirë të thëllë e të pamëdyshtë.
Po, për çfarë po lodhem? Nëse nuk ekziston Zoti, nuk mund të ketë shpirt, nëse s’ka shpirt, atëherë edhe Ti, o Jezus, nuk je i vërtetë. Qielli…çfarë zbrazëtirë.
As edhe një mendim i vetëm për qiellin nuk më hyn në mendje, për arsye se s’ka shpresë.
Kam frikë t’i shkruaj të gjitha gjërat e tmerrshme që ma përshkojnë shpirtin.
Duhet të të fyejnë fjalët.
Në zemrën time s,ka as besim, as dashuri, as shpresë, ka kaq shumë dhembje, dhembje të dëshirës, dhembje e të qënit e padëshiruar.
Unë e dua Zotin më gjithë fuqinë e shpirtit tim, mirëpo midis nesh është një ndarje e tmerrshme.
Më nuk lutem: i shqiptoj fjalët e lutjeve të përbashkëta me motra dhe bëj gjithçka që është e mundur të nxjerr nga çdo fjalë ëmbëlsimin që duhet të më jap, po lutje ime e njësimit nuk ekziston më.
Më nuk lutem, shpirti im nuk është i njëjtësuar me Ty, edhe pse, kur jam vetëm nëpër rrugë, flas me orë të tëra me Ty, për gjakimin tim për Ty.
Sa intime janë ato fjalë, po në të njëjtën kohë janë kaq të zbrazëta, për arsye se nuk më afrojnë tek Ti.
Puna që bëj nuk më shkakton kënaqësi, as nuk më tërheq, as s’kam zell për të.
Më kujtohet kur i kam thënë eprores krahinore se largohesha nga rendi i Loretos për shkak të shpirtrave, për një shpirt të vetëm, e ajo nuk ia dilte t’i kuptonte fjalët e mia.
Unë bëj më të mirën që mundem, venitem, po jam më se e bindur se kjo vepër nuk është e imja.
Nuk dyshoj se ke qenë Ti që më ke thirrur me aq shumë dashirë e fuqi.
Ti ke qenë, e di.
Për këtë arsye vepra është e Jotja e Ti je edhe tash, po unë s’kam besim, nuk besoj.
Jezus, mos lejo që shpirti im të mashtrohet e mos lejo që unë t’i mashtroj të tjerët.
Në thirrje më pate thënë se kam për të vuajtur shumë.
10 vjet, Krishti im, ke bërë me mua sipas vullnesës sate.
Iezus, dëgjoje lutjen time: nëse kjo të bën të lumtur, nëse dhimbja ime dhe vuajtja ime dhe ndarja ime të japin një pikë ngushëllim, Krishti im, bëj nga unë atë që dëshiron, derisa të dëshirosh, pa asnjë kursim ndaj ndjenjave të mia dhe ndaj dhimbjes time.
Jam e jotja.
Vër në shpirtin tim dhe në jetën time vuajtjet e zemrës sate.
Mos u shqetëso për ndjenjat e mia, mos u shqetëso për dhimbjen time.
Nëse ndarja ime nga Ti i shpie të tjerët tek Ti dhe nëse dashuria e tyre dhe shoqërimi me ta të shkaktojnë gëzim dhe kënaqësi, atëherë, o Krishti im, dëshiroj që e gjitha zemra ime të vuajë atë që është duke u vuajtur, jo vetëm në këtë çast, por, nëse kjo do iste e mundur, për amshim.
Kënaqësia jote është e gjitha ajo që dëshiroj. Për të tjerat, të lus, të mos brengosësh për mua, edhe pse do të më shohësh duke u venitur nga dhimbja.
E gjithë kjo është vullnesa ime.
Dua ta shuaj etjen tënde me secilën pikë të gjakut që kam në veten time.
Mos lejo të të fyej në asnjë mënyrë, shmang nga unë fuqinë që të mos të lëndoj.
Do të punoj me zemër e me shpirt për motrat për arsye se ato të përkasin Ty.
Secili dhe të gjitha janë Tuat.
Të kërkoj vetëm një gje: të lutem, mos u mundo të kthehesh shpejt.
Jam e gatshme të të pres gjithë jetën.
Vogëlushja jote
Nga letra dërguar Atit Picachy më 3 shtator 1959.
Torrkerry
Krijoni Kontakt