Close
Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 74
    OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Etrusket,venedet,Messapet,Japiget/invazionet Yllire ne gadishullin Italik

Etrusket,Venedet,Messapet,Japiget, te gjithe keto fise Yllire invaduan gadishullin Italik ne kohe te ndryshme perpara themelimit te Romes,ata ēuan atje kulturen e tyre.
    Roma mori gjithshka nga ata,ajo qe bota e nje sot si kultura Romane nuk eshte autentike Romane,Romanet huazuan ēdogje nga keto fise.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Kete e dijne te gjithe qe romaket huazun kulturen nga etrusket, ka te dhena sa te duash po na trego diēka me shume se kur ndodhi ky invadim, nga ku dhe dhe ne ēfare menyre ?
    Ma shkurt tregona diēka qe nuke e dijmi ne ose dijmi krejt pakez per kete invadim dhe ate me deshmi....

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    ehh per Etrusket ma kadal nuk mundesh me perfshi pjese te ilireve, ky popull i vjeter eshte shume enigmatik ka lloj-lloj hipoteza.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    09-02-2005
    Postime
    386
    Etrusket e kane DNA-ne te njejten me popujt qe kane pas jetuar ne Gadishullin e Azise se vogel ku ndodhet turqia sot.
    ((Madje edhe Turqit qe jetojne sot ne Turqi e kane DNA-ne njesoj me Etrusket qe u zhvendosen ne Itali-- kjo me shume mundesi qe DNA-ja vendase/paraturke e Azise se vogel ka qene "dominante" mbi DNA-e e turqve qe erdhen nga Azia e larget 1000 vjet me pare))

Etrusket nuk e dija qe mund te konsideroheshin Ilire.

Me sa kam lexuar diku tjeter eshte se nga pellazget u hapen 4 dege:
    1. Iliret, 2. Greket, 3. Maqedonasit, 4. Trakasit

Mos valle Trakasit jane etrusket??? A di njeri gje per kete?

Per sa i perket Mesapeve dhe Japigeve ata me te vertete jane zhvendosur nga tokat tona dhe kane shkuar ne italine e sotme dhe sipas Plinit te vjeter mesapet dhe japiget kane shkruar alfabetin romak.
    beqar

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Kete e dijne te gjithe qe romaket huazun kulturen nga etrusket, ka te dhena sa te duash po na trego diēka me shume se kur ndodhi ky invadim, nga ku dhe dhe ne ēfare menyre ?
    Ma shkurt tregona diēka qe nuke e dijmi ne ose dijmi krejt pakez per kete invadim dhe ate me deshmi....
    ky ivazion etrusk ndodhi ne shekullin e X para krishtit,proveniente nga mesdheu lindor,keta grupe pellasgesh ishin sjelles te nje kulture dhe civilizimi teknikisht mjaft te evoluar ne gadishullin italik.
    Qe nga shekulli i VII para krishtit ata reprezantojne civilizimin e pare italik me energjine e domozdoshme per te ndermarre nje politike ekspansioniste gjeneruar me shume nga rritja ekonomike sesa nga nje vullnet coshient potence/pushteti.
    rritja e influences etruske arriti te mbulonte nje zone te gjere ne itali qe nga fusha padane ne veri dhe deri ne campania ne jug,anijet e tyre tregetare me prodhimet e tyre shkonin ne cdo zone te mesdheut dhe ishin ne gare jo gjithmone paqesore me fenikasit.
    etrusket arriten kulmin e fuqise se tyre ushtarake dhe komerciale rreth shekullit te VI para krishtit,duke okupuar portet e korsikes lindore ata u bene padrone te detit tirren te cilit i dhane dhe emrin.
    ne kete faze te ekspansionit territorial ata u konfrontuan me kartagjenezet ne jug,kurse ne veri Keltet te ndare ne tribu dhe te dobet kulturalisht nuk perbenin rezik.
    edhe qyteti i Romes per shume kohe u qeveris nga nje dinasti etruske.

ne shekullin e III para krishtit qytet shteti superb i Romes nenshtroi etrusket qe humben indipendencen e tyre politike,dhe keshtu u mbyll cikli i nje populli qe ishte i pari ne cdo gje,per kulture dhe per pasuri,ne krahun e mesdheut perendimor
    UNE JAM TI-TI JE UNE

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga bakudr Lexo Postimin
    Etrusket e kane DNA-ne te njejten me popujt qe kane pas jetuar ne Gadishullin e Azise se vogel ku ndodhet turqia sot.
    ((Madje edhe Turqit qe jetojne sot ne Turqi e kane DNA-ne njesoj me Etrusket qe u zhvendosen ne Itali-- kjo me shume mundesi qe DNA-ja vendase/paraturke e Azise se vogel ka qene "dominante" mbi DNA-e e turqve qe erdhen nga Azia e larget 1000 vjet me pare))

Etrusket nuk e dija qe mund te konsideroheshin Ilire.

Me sa kam lexuar diku tjeter eshte se nga pellazget u hapen 4 dege:
    1. Iliret, 2. Greket, 3. Maqedonasit, 4. Trakasit

Mos valle Trakasit jane etrusket??? A di njeri gje per kete?

Per sa i perket Mesapeve dhe Japigeve ata me te vertete jane zhvendosur nga tokat tona dhe kane shkuar ne italine e sotme dhe sipas Plinit te vjeter mesapet dhe japiget kane shkruar alfabetin romak.
    atehere qe te mos ngaterrohen dhe lexuesit,ta qartesojme me mire.
    etrusket nuk kane te bejne absolutisht fare me turq a bullgare a ku di une.
    turqit kjo race mongole jane shume te vone ne azine e vogel,bullgaret gjithashtu nuk kane te bejne aspak me trakasit,ata nuk jane gje tjeter veē turq te sllavizuar,dhe keta shume te vone ne ballkan.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga GL_Branch Lexo Postimin
    ehh per Etrusket ma kadal nuk mundesh me perfshi pjese te ilireve, ky popull i vjeter eshte shume enigmatik ka lloj-lloj hipoteza.
    jo dhe aq enigmatikgjen plot flale shqipe ne gjuhen e tyre,gjen plot elemente shqiptare tek ata.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Mbishkrimet etruske shpjegohen vetėm me anė tė shqipes.

Etruskėt kanė prejardhje nga Azia e Vogėl, ku jetonin fise ilire.

Etruskėt janė stėrgjyshėrit e Retėve, ndėrsa Retėt ishin fis ilir qė jetonin nė zvicrėn e sotme. Pra, retėt ilirė me prejardhje nga etruskėt, bėjini pak llogaritė.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Mbishkrimet etruske shpjegohen vetėm me anė tė shqipes.

Etruskėt kanė prejardhje nga Azia e Vogėl, ku jetonin fise ilire.

Etruskėt janė stėrgjyshėrit e Retėve, ndėrsa Retėt ishin fis ilir qė jetonin nė zvicrėn e sotme. Pra, retėt ilirė me prejardhje nga etruskėt, bėjini pak llogaritė.
    kjo qe thua ti eshte ne mbeshtetje te tezes se origjines ballkaniko/danubiane se etruskeve.
    Pra qe etrusket duhet te kene erdhur ne itali nga iliria ne vije tokesore duke kaperxyer alpet e evropes.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Qe nga koha e Bronzit iliret kane filluar te emigrojne drejte apenineve.

Faqja 0 prej 8 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •