Strabo,
“Popullsia e Epirit, Ilirise dhe Maqedonise flasin te njejten gjuhe, bile dhe floket i presin ne te njejten menyre. Kane te njejtat zakone, dhe qeverisen nga kuvendi i pleqve te cilin e quajne Plakonia. Te vjeterve u thone Plaixh kurse plakave Plaixhe”.
Kjo spjegon qe emertimet ishin ose Zonale, ose Administrative ... Popullsia ishte e njejte
Tek parathenia e librit te Karakasidi A. shkruar nga nje referent Shqiptar.
Gjithsesi, nese dikush ka burim origjinal Greqisht te kesaj thenie, le ta paraqesi ketu.
Duhet te kemi kujdes kur citojme historianet antike nepermjet gojes se studjuesve moderne. Ajo qe ke cituar ti eshte bashkim dhe interpretim i dy paragrafeve te Strabonit ne dy libra te ndryshme. Zakonisht citimet selektive jane te dyshimta dhe qellimisht te shtremberuara(kete e bejne rendom qarqet nacionaliste greke). Ky eshte texti ne ""origjinal"" libri 7 par.7:
Megjithate ne kete tekst eshte e vertete qe thuhet se : fiset epirote dhe fiset ilire te perziera me to, nuk kishin kufij politike dhe shpeshhere futeshin brenda "kufijve" te Maqedonise duke e cuar kete te fundit deri ne KORFU.Kjo per arsyen se (citoj):
...keto fise(epirote dhe ilire) ne menyren e prerjes se flokeve, gjuhes , veshjes se shkurter, dhe gjithe gjerave te tjera qe perdorin banoret, ishin pothuajse te njejte me ta(maqedonasit).
kurse ceshtjen e pleqenive dhe plaxhive e permend ne nje liber tjeter.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 06-09-2008 mė 18:49
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Faleminderit per mbeshtetjen Dias,
Edhe une u mundova ta gjej online por shumica e kapitujve nuk jane te perkethyer.
Mbase dhe une qesh viktime e gjysmakeve![]()
Prandaj te thashe edhe une, ne raste te tilla eshte gjithmone shume e lehte te biesh pre e spekullimeve.
Nejse nuk arrij dot te gjej frasen por me sa di une Thucydides i ka quajtuar Epirotet barbare, Dias10 me siguri duhet ta kete, besoj se do ishte me interes postimi i atij teksti ketu.
Mjafton bre.“Popullsia e Epirit, Ilirise dhe Maqedonise flasin te njejten gjuhe, bile dhe floket i presin ne te njejten menyre. Kane te njejtat zakone, dhe qeverisen nga kuvendi i pleqve te cilin e quajne Plakonia. Te vjeterve u thone Plaixh kurse plakave Plaixhe”.
Mjafton kjo fjali.
Nuk di ēa kėrkojnė akademikėt e sotėm mė tepėr?
Tash nėse bashkojmė thėnien e Apianit mė sipėr qė solla unė dhe thėnien e Strabonit qė solli Scioni, na del se qė nga Zvicrra, Austria, Sllovakia, e deri tek deti Egje e gjiri i Ambrakisė jetonte vetėm njė popull: Ilirėt.
Edhe origjinali qė solli Dias, ėshtė mė i vlefshėm kur duam t'i referohemi Strabonit.
Sa i pėrket mėnyrės sė qethjes, ajo ka vazhduar tė pėrdoret nga shqiptarėt deri nė shekullin 20 e ndoshta edhe sot.
Kjo mėnyrė e qethjes ėshtė e sanksionuar me Kanunin e Lekė Dukagjinit.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alibaba : 06-09-2008 mė 19:21
Po e kam tekstin dhe ai ne menyre eksplicite i perjashton Epirotet nga te qenuri Helene, duke i quajtur ata johelene(barbare) dhe bile te rreshtuar ne kampin e kundershtareve te Heleneve(Lakademonasve) pra ne kampin Athinas.
Thucydides Lufta e Peloponezit Liber 2 faqe 27
Po e ndaj tekstin ne dy pjese ashtu sic dhe eshte paraqitur prej Thuqididit.
1. HELENET perbeheshin prej:
Ambrakioteve,
Leukadianve,
dhe Anactorianeve
si dhe 1000 Pelopozianve me te ai erdhi
2. JOHELENET(barbaret) perbeheshin prej:
1000 KAONESH, te cilet i perkisnin nje kombi qe nuk kishte mbret dhe udhehiqeshin prej Photit dhe Nikanorit dy anetare te familjes mbreterore te cileve ju ishte besuar drejtimi per ate vit.
Disa THESPROTEVE qe erdhen bashke me Kaonet, dhe ata pa mbret.
disa MOLOSEVE
disa ATINTANEVE te drejtuar prej Sabylinthus.............
1000 ORESTEVE nen komanden e Orodeus dhe mbret Antiokus
si dhe 1000 MAQEDONASVE nen mbretin Perdicas
ne nje faqe tjeter ne librin 4.124-125-126 flitet dhe per pjesemarjen e Ilireve ne beteje aleate te Perdikas , aleate te Athinjotve qe ne castin e fundit ju bashkuan Arabeut gje qe dhe vendosi fatin e betejes .
Kur u morr vesh qe Iliret nuk do luftonin me per Perdikan por per Arabeun, te dyja palet nderluftuese menduan me mire te terhiqeshin, kjo nga nje frike qe vinte duke ditur shpirtin luftarak te Ilireve.....
Pra Iliret i kaperxenin ne shpirt luftarak te gjitha palet nderluftuese.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 07-09-2008 mė 00:52
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Krijoni Kontakt