Close
Faqja 3 prej 37 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 368
    i/e regjistruar Maska e Bani gjk
    Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Si pėrfunduan ata qė ofenduan Muhammdin s.v.s.a.

Libri mė i ri “Si pėrfunduan ata qė ofenduan Muhammdin s.v.s.a.” tė veprimtarisė botuese El-Kelimeh nga Novi Pazari

Motivi – figura dhe misioni i Pejgamberit tė fundit tė Allahut

Shtėpia botuese El-Kelimeh nga Novi Pazari kėto ditė botoi librin e ri tė autorit Sanin Musa me titull “Si pėrfunduan ata qė ofenduan Muhammedin s.v.s.a.”. Ky projekt i katėrt me rradhė i autorit tė ri nga Sarajeva, i ėshtė kushtuar ngjarjeve aktuale rreth ofendimeve tė Pejgamberit tė fundit tė Allahut.

“Nė libėr janė pėrmendur shembuj tragjik dhe pėrfundimi i jetes sė atyre qė ofenduan, fyen dhe tentuan ta vrasin pejgamberin e Allahut, Muhammedin s.a.v.s.

Ky ėshtė njė tentim i imi modest nė mbrojtjen dhe paraqitjen e figurės sė Muhammedit s.a.v.s. nė driten mė tė bukur, ashtu siē edhe nė tė vėrtet ishte ai, dhe dėshira qė muslimanėt, por edhe ata qė nuk janė musliman, tė njoftohen me personalitetin e lartė dhe misionin e Pejgamberit tė fundit nė plejadėn e pejgamberėve tė zgjedhr tė Zotit”, thotė Musa, duke pėrmendur se pėr pėrgatitjen e kėsaj vepre pėrdori 28 burime dhe se ėshtė duke pėrgatitur edhe pėrkthimet nė disa gjuhė botėrore.

“Dėshira dhe qėllimi im ėshtė qė kėtė libėr ta promovoj edhe nė territorin e Kosovės. Duke patur parasysh bashkėpunimin e mirė me xhematin e Prizrenit, shpresoj se promovimin e kėtij libri do ta pėrgatis me hapjen e minares sė xhamisė Darus-selam nė Arbanė afėr Prizrenit”, shtoi autori i kėtij libri “Si pėrfunduan ata qė ofenduan Muhammedin s.v.s.a.”

i/e regjistruar Maska e freshness
    Anėtarėsuar
    02-03-2006
    Postime
    5
    Kam shume repsekt per islamin dhe vertet me vjen shume mire qe bashkesia muslimane shtohet me besimtare dita-dites por nuk mendoj se per islamin ka rendesi ne eshte bere musliman Tierry Henry apo Will Smith, djali i Franz Beckenbauer apo djali i Silvio Berlusconit. Gjithsesi nga ana gazetareske keto jane lejme te kendshme...

Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    SI TĖ FALESHA KUR NUK DIJA AS SI T’IA FILLOJA
    Nga Fehmi Maloku/ Labinot Krasniqi,foto
    May 25, 2006, 09:23
    Intervist me ish Kengtarin Ferki Shala - TNT

JAVA: S’na treguat se si filluat me namazin, pasi braktisėt alkoolin?

Ferki Shala: Po…duke lexuar literaturėn islame, njė mėngjes tė hershėm, sepse atė natė qėndrova thujase pa pikė gjumi, lexoja i vetėm nė banesėn time kur, befas, po e dėgjoj Ezanin e Sabahut. Kur dėgjova tingujt e fjalės All-llahu Ekber (Zoti ėshtė mė i madhi), kjo gjė mė tėrhoqi vemendjen. Mendova me vete: hajt ta fali edhe unė njė sabah, tė paktėn. U zgjova dhe mora abdest…por si tė falesha kur nuk dija as si t’ia filloja. Shkova te kompjuteri dhe e shkrova krejt mėnyrėn e faljes sė namazit. E bėja me shkronja tė mėdha dhe tė dallushme krejt atė mėnyrėn teorike tė namazit, dhe ia fillova ngadalė. Ende ashtu vetėm, qė tė mos mė shihte askush. Nė kėtė mėnyrė, pra, deshi All-llahu dhe mėsova se si duhet ta fali namazin.

Pastaj erdhi shoqja sė bashku mė vajzat nga familja e saj. Ajo nuk dinte ende asgjė pėr kėtė ndryshim timin. Deshi All-llahu dhe menjėherė edhe shoqja ime filloi me tė pesė kohėt e namazit, bile pa i thėnė fare unė se duhej tė falte namazin, ajo vetė pranoi.

JAVA: Shoqja juaj, ka falur ndonjėherė namaz apo jo?

Ferki Shala: Jo, asnjėherė. Por, atėherė filluam tė bėjmė gara nė mes veti mė tėrė familjen. Fillova menjėherė tė shkoj nė xhami dhe tė mėsoj shkronjat e Kur’anit nė gjuhėn arabe, dhe nė kėtė mėnyrė fillova tė mėsoj edhe leximin e Kur’anit nė gjuhėn arabe. Kur kthehesha nė shtėpi, ua pėrcillja edhe familjes sime ato mėsime. Ishte shumė interesante atmosfera nė familjen tonė. Merrja letra tė mėdha dhe e shfrytėzoja derėn nė shtėpi, pėr t’i shkruar shkronjat e Kur’anit, ndėrsa familja ime i mėsonte.

Kėshtu m’u ba jeta shumė interesante, m’u ndėrrua krejt ambienti familiar. Nė fillim kisha ngapak reagime nė familjen time. Vajzat mė thoshin shpesh: “Babi, pse po e lė rakinė, kur ke qenė njeri i mirė, nuk ke bėrė asnjėherė probleme”, e kėshtu me rradhė. Por, tash kur e kanė parė ndryshimin e plotė tė ambienitit tonė, ku vazhdimisht ndėgjohen Ilahitė, televizori nuk ėshtė mė i destinuar pėr gjėrat qė i pėrdornim pėrpara. Por, tash rrjedhat kanė ndryshuar tėrėsisht kahjen e tyre. Jeta nė familje na ėshtė bėrė njė jetė normale, shumė shumė normale. Edhe vajzat ia nisėn menjėherė me falė namazin, jo pesė kohėt, por aq sa po munden. Janė duke shkuar me hapa shumė tė mirė dhe po e mbajnė qėndrimin e tyre tė mirė nė Islam. E lus All-llahun qė t’ju ndihmojė edhe atyre dhe ta praktikojnė tėrėsisht fenė Islame. Nuk e kam ndėrmend tė bėj presion mbi to, sepse e kam kuptuar tash se Islami nuk e duron presionin dhe nuk mund tė imponohet, sepse ne e dimė se feja nuk shkon mė dhunė dhe me imponime. Edhe All-llahu thotė nė Kur’an “Nuk ka dhunė nė fe”.

JAVA: Emrat e vajzave tuaja, Illda dhe Rejallda, janė emra muslimanė apo jo?
    Ferki Shala: Po, janė emra muslimanė, tė cilėt i patėm zgjedhur. Si thashė edhe me parė, unė edhe nė atė periudhėn e injorancės, kam duruar gjithēka, veē nė Islam nuk kam duruar tė mė prek dikush, pra, kam pasur gjithmonė respekt pėr fenė Islame?

Fillova tė jem euforik…

JAVA: Ky ndryshim i madh qė ndodhi me juve dhe familjen tuaj, si interpretohej pastaj nga tė afėrmit tuaj?

Ferki Shala: Thėnė tė drejtėn mua xhemati nė xhami mė ēortonte ngapak, duke me konsideruar si shumė radikal, sepse unė fillova vėrtet tė bėhem euforik nė ēėshtjen e fesė. Shkoja nė shtėpi dhe thosha ose duhet krejt tė falemi kėtu ose duhet tė dilni jashtė. Oooo… kjo interpretohej koxha e rėndė dhe pėr kėtė mua mė tėrhiqnin vėrejtjen kryesisht vėllezėrit nė xhami.

JAVA: Nga i morėt kėto motive euforike, nga mėsimet fetare tė Islamit?

Ferki Shala: Jo, absolutisht nuk e kam marrė kėtė qėndrim nga leximet e literaturės fetare Islame, por mė buronte nga shpirti im kjo eufori. Prandaj edhe xhemati nė xhami mė ēortonte duke mė thėnė se nuk guxoj tė bėhem i vrazhdė dhe euforik nė Islam. Ata mė thoshin vazhdimisht se duhet tė bėhem i qetė dhe korrekt maksimalisht. Por, All-llahu deshi dhe ja tash menjėherė ambienti im familiar u shndėrrua krejtėsisht dhe pėr kėtė ndihem shumė krenar. Euforia ime ka pasur rezultate shumė tė mira nė kėtė rast. Ndėrsa Islami nuk e ka kėshtu, por unė e bėra nga temperamenti im. Kam qenė i vetėdijshėm edhe atėherė edhe tash se Islami nuk e duron as mėnyrėn e tė shprehurit radikal, dhe as dhunėn. Ne El-hamdulilal qė nuk kemi nevojė tė kemi as idole dhe as ndėrmjetėsues ndėrmjet nesh dhe All-llahut. E kemi shumė tė qartė lidhjen dhe rrugėn drejt All-llahut, ėshtė shtjelluar shumė mirė kjo rrugė pėrmes Kur’anit Famėlartė dhe praktikės sė Muhammedit alejhi selam (Sunnetit), dhe nuk kemi nevojė pėr asgjė tjetėr. Pėrballė kėtyre dy kritereve ne mund tė vlerėsojmė mė sė miri veten se ku jemi dhe a jemi duke shkuar nė rrugėn e duhur apo jo. Nuk kemi nevojė pėr asgjė tjetėr.

Kisha me u veshė si Cat Stevens, por nuk po mė lėnė vėllezėrit emi tė fesė

JAVA: Dukej paksa e ēuditshme ndryshimi radikal edhe nė pamjen tuaj. Nga njė kėngėtar me flokė mė tė gjata, me disa vathė nė vesh, u shndėrruat nė njė personalitet krejt tjetėr. Tash keni edhe mjekėrr tė plotė sipas Sunnetit tė Muhammedit alejhi selam. Si u bė kjo?

Ferki Shala: Ah t’kisha mujt me ba edhe ma tepėr. Me kėnaqėsinė mė tė madhe e kam lėshuar mjekrrėn, kėshtu sipas traditės Islame (sipas Sunnetit tė Muhammedit alejhi selam). Pėr kėtė, natyrisht se ndihem shumė krenar, sepse e zbatoj praktikėn e Pejgamberit tonė - Muhammedit alejhi selam, asgjė mė tepėr.

Nuk po mė pėrkrahin as hoxhollarėt kėtu nė Mitrovicė dhe as vėllezėrit muslimanė, sepse me gjithė dėshirė do tė ndėrroja stilin edhe nė tė veshurit tim. Sa po kam dėshirė tė vishem tash me ato rrobat tradicionale siē vishen muslimanėt nė Mekkė e nė Medinne, por nuk po mė lėjojnė vėllezrit muslimanė.

JAVA: Mendoni se pėr tė qenė musliman mė i mirė duhet tė ndryshoni edhe stilin e veshjes?!

Ferki Shala: Jo, jo, jo...Absolutisht nuk e pata kėtė qėllim. E ndiej nė shpirt kėtė dėshirė time dhe ėshtė vetėm mendim imi personal, nuk e kam kėtė nga tė kuptuarit e parimeve islame, sepse nuk ėshtė e thėnė kėshtu. Thjesht, po dua tė praktikoj sa tė mundem mė shumė Islamin, dhe po dua tė vishem sikur vishen musliamanėt nė vendin prej nga edhe ka ardhur Islami, prej vendit ku ka lulėzuar Islami. Pra, ėshtė vetėm dėshirė personale imja dhe nuk thotė as Islami njė gjė tė tillė. Ndėrsa, reagimi i njerėzve po mė pengon, sepse ata edhe nė fillim kur nisa tė praktikoj fenė dyshonin nė sinqeritetin tim, ēuditeshin se si ka mundėsi qė Ferki Shala, njė ish-kėngėtar krejt i shfrenuar, e ka lėshuar mjekrėn dhe i ka flakur vathėt nga veshėt, por ja qė unė me ndihmėn e All-llahut dhe mė mėshirėn e Tij dola i sinqertė dhe serioz.

Kam pasė vathė e kam qenė idiot i vėrtetė…Inshallah Zoti mė fal!

JAVA: Pėrmendėt vathėt qė keni mbajtur njė kohė tė gjatė, me ēfarė motivesh i mbanit tėrė ata vathė?

Ferki Shala: Po, ėshtė e vėrtetė se kam pasur nja 4-5 copa vathė, kam pasur po ashtu mjekėrr tė ēoroditur dhe flokė tė gjata, zingjirė nė qafė e gjithēka tjetėr. Njė idiot i vėrtetė. As vetė nuk e di se pse i kam bėrė kėto gjėra, pra, nuk kam pasur as motive tė qarta dhe as arsye. Ēka mund tė jetė tjetėr pėrveē injorancės sime dhe arrogancės qė kisha atėherė. Inshallah Zoti mė fal. S’po di ē’tė them tjetėr?

JAVA: A mos po turpėroni kur po ju bėjmė kėso pyetjesh pėr tė kaluarėn tuaj?
    Ferki Shala: Paj…po ngushtohem pak Vallah. Ju gazetarėt e kėni shprehi t’i ngucni nė pika tė dobėta njerėzit. Megjithatė, unė e kam biografinė time tė shprehur publikisht dhe pėr fat tė keq atė e dinė tė gjithė njerėzit, prandaj nuk mund ta mohoj. Mirėpo, tash El-hamdulilah qė jam kthyer nė rrugėn e Zotit dhe pėr kėtė jam krenar shumė. Zatėn pa e shijuar atė injorancėn time qė kam pasur nė tė kaluarėn ndoshta as Islamit tani nuk do t’ia ndieja vlerėn e vėrtetė qė ka, siē jam duke ia ndier tash pasi i jam kthyer. El-hamdulilah qė Zoti e ka mėshirėn e madhe dhe ėshtė i Plotėmėshirshėm. Kėshtu qė ai na i falė tė gjitha mėkatet tona nėse ne i kėrkojmė sinqerisht falje dhe i kthehemi Atij, shpresoj inshallah qė edhe mua do tė m’i falė tė gjitha mėkatet qė i kam bėrė nė tė kaluarėn, dhe pėrpiqem natyrisht qė tash tė bėhem sa mė serioz nė praktikimin e Islamit.

Pikėrisht pėr ta pėrmbushur kėtė amanet qė ia kam vendosur vetes, unė jam duke bėrė pėrpjekje maksimale. Vizitoj xhaminė rregullisht dhe i fali namazet me rregull, i jam rrekur mėsimit tė Kur’anit mė tė gjitha mundėsitė e mia dhe lus All-llahun qė tė mė ndihmoj nė kėtė rrugė tė re qė e kam filluar.

Xuxi, Vullnet Sefaja, Ermal Fejzullahi…ėshtė mirė qė e falin namazin. Por duhet ta lėnė edhe muzikėn…

JAVA: Ju kanė krahasuar me kėngėtarin e famshėm britanik Cat Stevens (tash Yusuf Islam). Edhe ai pati bėrė njė veprim identik me juve. Nė kohėn kur ishte nė kulminacionin e muzikės dhe tė karrierės, baraktisi muzikėn dhe u bė musliman i devotshėm. A ndiheni i nderuar me kėtė krahasim?

Ferki Shala: Nuk ėshtė gjė e vogėl qė tė mė krahasojnė mė njė njeri tė madh siē ėshtė Yusuf Islami (Cad Stevensi i dikurshėm). Natyrisht se ndiej nder dhe kėnaqėsi tė madhe nėse krahasohem me njė yll tė tillė, siē ėshtė tash vėllai ynė Yusuf Islami, Ket Stivensi i famshėm qė ishte dikur. Nuk e kam lakmi nė aspektin e karrierės sė tij tė bujshme qė pati, por po ndiej nder qė krahasohem me njė njėri qė bėri revulucion tė madh nė qenien e tij shpirtėrore, sepse pėr nga aspekti i famės, popullaritetit edhe unė kam qenė mjaft i njohur. Megjithatė duhet thėnė se Yusuf Islami vėrtet ka bėrė hap tė madh nė jetėn e tij, ka bėrė shumė mė shumė sesa unė - revolucion tė vėrtetė nė veten e tij. Ai ka qenė krishter dhe ka ndėrruar fenė - ėshtė bėrė musliman i pėrkushtuar, ndėrsa unė kam qenė musliman gjithmonė, por fatkeqėsisht kam qenė injorant deri mė tash dhe nuk e kam praktikuar fenė time. Tashmė e kam kthyer natyrshmėrinė nė qenien time.

JAVA: Siē dihet, Estrada kosovare ka edhe disa emra tė tjerė, tė cilėt edhe falin namazin rregullisht, por nė tė njėjtėn kohė merren aktivisht me muzikė. P.sh. Xuxi, Vullnet Sefaja, Ermal Fejzullahi, etj. A mendoni se ata kanė tė drejtė nė kėtė rast?

Ferki Shala: Kam shumė respekt pėr tė gjithė ata qė pėrmendėt. Kam marrė pėrgėzime nga ta kur unė vendosa ta braktisi muzikėn pėrfundimisht. Mendoj se edhe ata duhet ta bėjnė njė gjė tė tillė, herėt ose vonė. Ėshtė shumė mirė nga ta qė e falin namazin me rregull, dhe i pėrmbahen parimeve tė fesė tė cilėn e kanė zgjedhur. Rruga e tyre nė profesinon tė muzikės - muzikės qė ata e bėjnė tash pėr tash, ėshtė njė gabim, dhe besoj se kėtė gabim ata do ta kuptojmė me kohė. Ėshtė mirė qe e falin namazin, sepse namazi me tė vėrtetė i largon njerėzit nga gjėrat e kota. Unė ju kisha rekomanduar atyre qė vetėm ta ndiejnė mė tepėr pėrgjegjėsinė e tyre ndaj Zotit dhe parimeve tė fesė islame dhe ēdo gjė do tė jetė nė rregull. Ta kenė edhe frikė-respektin ndaj Zotit si Kriijues dhe vetvetiu do tė tėrhiqen. Pa marrė parasysh atė famėn, suksesin dhe popullaritetin apo edhe pėrfitimet qė mund tė fitohen me muzikėn e shfrenuar, ju them se Vallahi nuk ka asgjė prej kėsaj. Edhe nėse dikush arrin tė bėjė kapital tė madh mė kėtė formė, le ta dijė se asgjė nuk do t’i duhet. Pasha njė All-llah, asgjė tė mirė nuk ka prej kėsaj rruge. Krejt ato fitime dhe ndere qė mund t’i fitojė dikush, nuk do tė kenė kurrėfar hajri prej tyre.

JAVA: Dhe, cili ėshtė komenti juaj pėr fund - keni pėr tė shtuar edhe diēka ju?
    Ferki Shala: Po pa dyshim se ju pėrshėndes dhe ju falėnderoj pėr interesimin.Vėrtet ishte kėnaqėsi e madhe pėr mua nė kėtė bisedė tė gjatė qė bėmė. Mė vjen shumė mirė qė JAVA, pėr dallim prej tė tjerave, kohėve tė fundit ėshtė duke mbajtur njė qėndrim shumė dinjitoz edhe ndaj ne muslimanėve, dhe kjo natyrisht se e dallon nga tė tjerat. Edhe unė kam filluar ta lexoj “Javėn” para njė kohe dhe vėrtet po mė pelqen pėrmbajta dhe gjuha e saj, sepse unė mė gjuhėn kam shumė probleme, meqė nuk kam qėndruar shumė nė Kosovė, por thuajse vetėm jashtė Kosove.

Selam Alejkum tė gjithėve!

http://gazetajava.com/artman/publish/article_511.shtml

Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    SI TĖ FALESHA KUR NUK DIJA AS SI T’IA FILLOJA
    Nga Fehmi Maloku/ Labinot Krasniqi,foto
    May 25, 2006, 09:23
    Intervist me ish Kengtarin Ferki Shala - TNT

JAVA: S’na treguat se si filluat me namazin, pasi braktisėt alkoolin?

Ferki Shala: Po…duke lexuar literaturėn islame, njė mėngjes tė hershėm, sepse atė natė qėndrova thujase pa pikė gjumi, lexoja i vetėm nė banesėn time kur, befas, po e dėgjoj Ezanin e Sabahut. Kur dėgjova tingujt e fjalės All-llahu Ekber (Zoti ėshtė mė i madhi), kjo gjė mė tėrhoqi vemendjen. Mendova me vete: hajt ta fali edhe unė njė sabah, tė paktėn. U zgjova dhe mora abdest…por si tė falesha kur nuk dija as si t’ia filloja. Shkova te kompjuteri dhe e shkrova krejt mėnyrėn e faljes sė namazit. E bėja me shkronja tė mėdha dhe tė dallushme krejt atė mėnyrėn teorike tė namazit, dhe ia fillova ngadalė. Ende ashtu vetėm, qė tė mos mė shihte askush. Nė kėtė mėnyrė, pra, deshi All-llahu dhe mėsova se si duhet ta fali namazin.

Pastaj erdhi shoqja sė bashku mė vajzat nga familja e saj. Ajo nuk dinte ende asgjė pėr kėtė ndryshim timin. Deshi All-llahu dhe menjėherė edhe shoqja ime filloi me tė pesė kohėt e namazit, bile pa i thėnė fare unė se duhej tė falte namazin, ajo vetė pranoi.

JAVA: Shoqja juaj, ka falur ndonjėherė namaz apo jo?

Ferki Shala: Jo, asnjėherė. Por, atėherė filluam tė bėjmė gara nė mes veti mė tėrė familjen. Fillova menjėherė tė shkoj nė xhami dhe tė mėsoj shkronjat e Kur’anit nė gjuhėn arabe, dhe nė kėtė mėnyrė fillova tė mėsoj edhe leximin e Kur’anit nė gjuhėn arabe. Kur kthehesha nė shtėpi, ua pėrcillja edhe familjes sime ato mėsime. Ishte shumė interesante atmosfera nė familjen tonė. Merrja letra tė mėdha dhe e shfrytėzoja derėn nė shtėpi, pėr t’i shkruar shkronjat e Kur’anit, ndėrsa familja ime i mėsonte.

Kėshtu m’u ba jeta shumė interesante, m’u ndėrrua krejt ambienti familiar. Nė fillim kisha ngapak reagime nė familjen time. Vajzat mė thoshin shpesh: “Babi, pse po e lė rakinė, kur ke qenė njeri i mirė, nuk ke bėrė asnjėherė probleme”, e kėshtu me rradhė. Por, tash kur e kanė parė ndryshimin e plotė tė ambienitit tonė, ku vazhdimisht ndėgjohen Ilahitė, televizori nuk ėshtė mė i destinuar pėr gjėrat qė i pėrdornim pėrpara. Por, tash rrjedhat kanė ndryshuar tėrėsisht kahjen e tyre. Jeta nė familje na ėshtė bėrė njė jetė normale, shumė shumė normale. Edhe vajzat ia nisėn menjėherė me falė namazin, jo pesė kohėt, por aq sa po munden. Janė duke shkuar me hapa shumė tė mirė dhe po e mbajnė qėndrimin e tyre tė mirė nė Islam. E lus All-llahun qė t’ju ndihmojė edhe atyre dhe ta praktikojnė tėrėsisht fenė Islame. Nuk e kam ndėrmend tė bėj presion mbi to, sepse e kam kuptuar tash se Islami nuk e duron presionin dhe nuk mund tė imponohet, sepse ne e dimė se feja nuk shkon mė dhunė dhe me imponime. Edhe All-llahu thotė nė Kur’an “Nuk ka dhunė nė fe”.

JAVA: Emrat e vajzave tuaja, Illda dhe Rejallda, janė emra muslimanė apo jo?
    Ferki Shala: Po, janė emra muslimanė, tė cilėt i patėm zgjedhur. Si thashė edhe me parė, unė edhe nė atė periudhėn e injorancės, kam duruar gjithēka, veē nė Islam nuk kam duruar tė mė prek dikush, pra, kam pasur gjithmonė respekt pėr fenė Islame?

Fillova tė jem euforik…

JAVA: Ky ndryshim i madh qė ndodhi me juve dhe familjen tuaj, si interpretohej pastaj nga tė afėrmit tuaj?

Ferki Shala: Thėnė tė drejtėn mua xhemati nė xhami mė ēortonte ngapak, duke me konsideruar si shumė radikal, sepse unė fillova vėrtet tė bėhem euforik nė ēėshtjen e fesė. Shkoja nė shtėpi dhe thosha ose duhet krejt tė falemi kėtu ose duhet tė dilni jashtė. Oooo… kjo interpretohej koxha e rėndė dhe pėr kėtė mua mė tėrhiqnin vėrejtjen kryesisht vėllezėrit nė xhami.

JAVA: Nga i morėt kėto motive euforike, nga mėsimet fetare tė Islamit?

Ferki Shala: Jo, absolutisht nuk e kam marrė kėtė qėndrim nga leximet e literaturės fetare Islame, por mė buronte nga shpirti im kjo eufori. Prandaj edhe xhemati nė xhami mė ēortonte duke mė thėnė se nuk guxoj tė bėhem i vrazhdė dhe euforik nė Islam. Ata mė thoshin vazhdimisht se duhet tė bėhem i qetė dhe korrekt maksimalisht. Por, All-llahu deshi dhe ja tash menjėherė ambienti im familiar u shndėrrua krejtėsisht dhe pėr kėtė ndihem shumė krenar. Euforia ime ka pasur rezultate shumė tė mira nė kėtė rast. Ndėrsa Islami nuk e ka kėshtu, por unė e bėra nga temperamenti im. Kam qenė i vetėdijshėm edhe atėherė edhe tash se Islami nuk e duron as mėnyrėn e tė shprehurit radikal, dhe as dhunėn. Ne El-hamdulilal qė nuk kemi nevojė tė kemi as idole dhe as ndėrmjetėsues ndėrmjet nesh dhe All-llahut. E kemi shumė tė qartė lidhjen dhe rrugėn drejt All-llahut, ėshtė shtjelluar shumė mirė kjo rrugė pėrmes Kur’anit Famėlartė dhe praktikės sė Muhammedit alejhi selam (Sunnetit), dhe nuk kemi nevojė pėr asgjė tjetėr. Pėrballė kėtyre dy kritereve ne mund tė vlerėsojmė mė sė miri veten se ku jemi dhe a jemi duke shkuar nė rrugėn e duhur apo jo. Nuk kemi nevojė pėr asgjė tjetėr.

Kisha me u veshė si Cat Stevens, por nuk po mė lėnė vėllezėrit emi tė fesė

JAVA: Dukej paksa e ēuditshme ndryshimi radikal edhe nė pamjen tuaj. Nga njė kėngėtar me flokė mė tė gjata, me disa vathė nė vesh, u shndėrruat nė njė personalitet krejt tjetėr. Tash keni edhe mjekėrr tė plotė sipas Sunnetit tė Muhammedit alejhi selam. Si u bė kjo?

Ferki Shala: Ah t’kisha mujt me ba edhe ma tepėr. Me kėnaqėsinė mė tė madhe e kam lėshuar mjekrrėn, kėshtu sipas traditės Islame (sipas Sunnetit tė Muhammedit alejhi selam). Pėr kėtė, natyrisht se ndihem shumė krenar, sepse e zbatoj praktikėn e Pejgamberit tonė - Muhammedit alejhi selam, asgjė mė tepėr.

Nuk po mė pėrkrahin as hoxhollarėt kėtu nė Mitrovicė dhe as vėllezėrit muslimanė, sepse me gjithė dėshirė do tė ndėrroja stilin edhe nė tė veshurit tim. Sa po kam dėshirė tė vishem tash me ato rrobat tradicionale siē vishen muslimanėt nė Mekkė e nė Medinne, por nuk po mė lėjojnė vėllezrit muslimanė.

JAVA: Mendoni se pėr tė qenė musliman mė i mirė duhet tė ndryshoni edhe stilin e veshjes?!

Ferki Shala: Jo, jo, jo...Absolutisht nuk e pata kėtė qėllim. E ndiej nė shpirt kėtė dėshirė time dhe ėshtė vetėm mendim imi personal, nuk e kam kėtė nga tė kuptuarit e parimeve islame, sepse nuk ėshtė e thėnė kėshtu. Thjesht, po dua tė praktikoj sa tė mundem mė shumė Islamin, dhe po dua tė vishem sikur vishen musliamanėt nė vendin prej nga edhe ka ardhur Islami, prej vendit ku ka lulėzuar Islami. Pra, ėshtė vetėm dėshirė personale imja dhe nuk thotė as Islami njė gjė tė tillė. Ndėrsa, reagimi i njerėzve po mė pengon, sepse ata edhe nė fillim kur nisa tė praktikoj fenė dyshonin nė sinqeritetin tim, ēuditeshin se si ka mundėsi qė Ferki Shala, njė ish-kėngėtar krejt i shfrenuar, e ka lėshuar mjekrėn dhe i ka flakur vathėt nga veshėt, por ja qė unė me ndihmėn e All-llahut dhe mė mėshirėn e Tij dola i sinqertė dhe serioz.

Kam pasė vathė e kam qenė idiot i vėrtetė…Inshallah Zoti mė fal!

JAVA: Pėrmendėt vathėt qė keni mbajtur njė kohė tė gjatė, me ēfarė motivesh i mbanit tėrė ata vathė?

Ferki Shala: Po, ėshtė e vėrtetė se kam pasur nja 4-5 copa vathė, kam pasur po ashtu mjekėrr tė ēoroditur dhe flokė tė gjata, zingjirė nė qafė e gjithēka tjetėr. Njė idiot i vėrtetė. As vetė nuk e di se pse i kam bėrė kėto gjėra, pra, nuk kam pasur as motive tė qarta dhe as arsye. Ēka mund tė jetė tjetėr pėrveē injorancės sime dhe arrogancės qė kisha atėherė. Inshallah Zoti mė fal. S’po di ē’tė them tjetėr?

JAVA: A mos po turpėroni kur po ju bėjmė kėso pyetjesh pėr tė kaluarėn tuaj?
    Ferki Shala: Paj…po ngushtohem pak Vallah. Ju gazetarėt e kėni shprehi t’i ngucni nė pika tė dobėta njerėzit. Megjithatė, unė e kam biografinė time tė shprehur publikisht dhe pėr fat tė keq atė e dinė tė gjithė njerėzit, prandaj nuk mund ta mohoj. Mirėpo, tash El-hamdulilah qė jam kthyer nė rrugėn e Zotit dhe pėr kėtė jam krenar shumė. Zatėn pa e shijuar atė injorancėn time qė kam pasur nė tė kaluarėn ndoshta as Islamit tani nuk do t’ia ndieja vlerėn e vėrtetė qė ka, siē jam duke ia ndier tash pasi i jam kthyer. El-hamdulilah qė Zoti e ka mėshirėn e madhe dhe ėshtė i Plotėmėshirshėm. Kėshtu qė ai na i falė tė gjitha mėkatet tona nėse ne i kėrkojmė sinqerisht falje dhe i kthehemi Atij, shpresoj inshallah qė edhe mua do tė m’i falė tė gjitha mėkatet qė i kam bėrė nė tė kaluarėn, dhe pėrpiqem natyrisht qė tash tė bėhem sa mė serioz nė praktikimin e Islamit.

Pikėrisht pėr ta pėrmbushur kėtė amanet qė ia kam vendosur vetes, unė jam duke bėrė pėrpjekje maksimale. Vizitoj xhaminė rregullisht dhe i fali namazet me rregull, i jam rrekur mėsimit tė Kur’anit mė tė gjitha mundėsitė e mia dhe lus All-llahun qė tė mė ndihmoj nė kėtė rrugė tė re qė e kam filluar.

Xuxi, Vullnet Sefaja, Ermal Fejzullahi…ėshtė mirė qė e falin namazin. Por duhet ta lėnė edhe muzikėn…

JAVA: Ju kanė krahasuar me kėngėtarin e famshėm britanik Cat Stevens (tash Yusuf Islam). Edhe ai pati bėrė njė veprim identik me juve. Nė kohėn kur ishte nė kulminacionin e muzikės dhe tė karrierės, baraktisi muzikėn dhe u bė musliman i devotshėm. A ndiheni i nderuar me kėtė krahasim?

Ferki Shala: Nuk ėshtė gjė e vogėl qė tė mė krahasojnė mė njė njeri tė madh siē ėshtė Yusuf Islami (Cad Stevensi i dikurshėm). Natyrisht se ndiej nder dhe kėnaqėsi tė madhe nėse krahasohem me njė yll tė tillė, siē ėshtė tash vėllai ynė Yusuf Islami, Ket Stivensi i famshėm qė ishte dikur. Nuk e kam lakmi nė aspektin e karrierės sė tij tė bujshme qė pati, por po ndiej nder qė krahasohem me njė njėri qė bėri revulucion tė madh nė qenien e tij shpirtėrore, sepse pėr nga aspekti i famės, popullaritetit edhe unė kam qenė mjaft i njohur. Megjithatė duhet thėnė se Yusuf Islami vėrtet ka bėrė hap tė madh nė jetėn e tij, ka bėrė shumė mė shumė sesa unė - revolucion tė vėrtetė nė veten e tij. Ai ka qenė krishter dhe ka ndėrruar fenė - ėshtė bėrė musliman i pėrkushtuar, ndėrsa unė kam qenė musliman gjithmonė, por fatkeqėsisht kam qenė injorant deri mė tash dhe nuk e kam praktikuar fenė time. Tashmė e kam kthyer natyrshmėrinė nė qenien time.

JAVA: Siē dihet, Estrada kosovare ka edhe disa emra tė tjerė, tė cilėt edhe falin namazin rregullisht, por nė tė njėjtėn kohė merren aktivisht me muzikė. P.sh. Xuxi, Vullnet Sefaja, Ermal Fejzullahi, etj. A mendoni se ata kanė tė drejtė nė kėtė rast?

Ferki Shala: Kam shumė respekt pėr tė gjithė ata qė pėrmendėt. Kam marrė pėrgėzime nga ta kur unė vendosa ta braktisi muzikėn pėrfundimisht. Mendoj se edhe ata duhet ta bėjnė njė gjė tė tillė, herėt ose vonė. Ėshtė shumė mirė nga ta qė e falin namazin me rregull, dhe i pėrmbahen parimeve tė fesė tė cilėn e kanė zgjedhur. Rruga e tyre nė profesinon tė muzikės - muzikės qė ata e bėjnė tash pėr tash, ėshtė njė gabim, dhe besoj se kėtė gabim ata do ta kuptojmė me kohė. Ėshtė mirė qe e falin namazin, sepse namazi me tė vėrtetė i largon njerėzit nga gjėrat e kota. Unė ju kisha rekomanduar atyre qė vetėm ta ndiejnė mė tepėr pėrgjegjėsinė e tyre ndaj Zotit dhe parimeve tė fesė islame dhe ēdo gjė do tė jetė nė rregull. Ta kenė edhe frikė-respektin ndaj Zotit si Kriijues dhe vetvetiu do tė tėrhiqen. Pa marrė parasysh atė famėn, suksesin dhe popullaritetin apo edhe pėrfitimet qė mund tė fitohen me muzikėn e shfrenuar, ju them se Vallahi nuk ka asgjė prej kėsaj. Edhe nėse dikush arrin tė bėjė kapital tė madh mė kėtė formė, le ta dijė se asgjė nuk do t’i duhet. Pasha njė All-llah, asgjė tė mirė nuk ka prej kėsaj rruge. Krejt ato fitime dhe ndere qė mund t’i fitojė dikush, nuk do tė kenė kurrėfar hajri prej tyre.

JAVA: Dhe, cili ėshtė komenti juaj pėr fund - keni pėr tė shtuar edhe diēka ju?
    Ferki Shala: Po pa dyshim se ju pėrshėndes dhe ju falėnderoj pėr interesimin.Vėrtet ishte kėnaqėsi e madhe pėr mua nė kėtė bisedė tė gjatė qė bėmė. Mė vjen shumė mirė qė JAVA, pėr dallim prej tė tjerave, kohėve tė fundit ėshtė duke mbajtur njė qėndrim shumė dinjitoz edhe ndaj ne muslimanėve, dhe kjo natyrisht se e dallon nga tė tjerat. Edhe unė kam filluar ta lexoj “Javėn” para njė kohe dhe vėrtet po mė pelqen pėrmbajta dhe gjuha e saj, sepse unė mė gjuhėn kam shumė probleme, meqė nuk kam qėndruar shumė nė Kosovė, por thuajse vetėm jashtė Kosove.

Selam Alejkum tė gjithėve!

http://gazetajava.com/artman/publish/article_511.shtml

V per Vendeta Maska e ORIONI
    Anėtarėsuar
    10-12-2003
    Vendndodhja
    Shkup-Prishtine-Ulqin-Tirane-Cameri
    Postime
    919
    Sidrit Bejleri

Reshat Arbana

Dhe Shqiptaret muslimane ne nje feste ne pallatin e kongreseve

Festa eshte bidat mirepo interesante eshte numri i muslimaneve ne kete feste dhe figuravbe te shquara.

http://www.dritaislame.com/tegjithe....from=&ucat=30&

Edhe Katoliku Llesh Nikolla regjisor e ka kuptua madheshtine e fese Islame

http://www.dritaislame.com/tegjithe....from=&ucat=30&

Anėtarėsuar
    06-01-2005
    Postime
    550
    Nė linkun i cili gjindet mė poshtė mund tė gjeni tė dhėna pėr numrin e muslimanėve, sipas pėrqindjes nė popullatė, origjinės sė tyre dhe problemet kryesore tė pėrmbledhura nė disa fjalė, tė ndara nė shtetet evropiane, me pėrjashtim tė Turqisė e cila nuk ėshtė pėrfshirė.

http://msnbc.msn.com/id/12757599/

Perjashtuar nga Mod. Maska e Gepard_
    Anėtarėsuar
    06-06-2006
    Postime
    1

Luani ulerin "ALLAH"...

Hapeni videon edhe degjoni me kujdes luanin qe ulerin dhe "thote" Allah...

Mu duk interesante ta ndaja me ju ketu ne komunitetin myslyman, jo se ka ndonje domethenie te madhe per vertetesine e Allahut XH.Sh por thjesht meqe eshte interesante.

Selam Alejkum

LUANI "THOTE" ALLAH

Rob i All-llahut! Maska e Omari
    Anėtarėsuar
    14-03-2006
    Postime
    189

Es selamu alejkum wr wb

Luani ne fjale ne kohen e ēdo namazi qe jan pese gjat dites ai pastrohet vet, pra kembet dhe fytyren (Si lloj abdesi i njerezve) dhe pastaj ngritet e therret emrin e All-llahut disa here, menyra se si therret tingllon si lutje andaj supozohet se Luani nuk ben thirjen e Ezanit por ai ne ate menyre i Lutet krijuesit te tij.

Dhe per me teper atyre qe tallen i bej te ditur se Luani eshte Luan e Papagalli Papagall per te ju bindur se jan ndryshe ja un po ju sjell nje video tjeter dhe te shifni se Papagallat dine edhe te recitojne Kur`anin ne kete rast ajetet me te shenjta te Kur`anit (Kulhuwallahin dhe Elhamdulilahin)

Video - Parroti reciton Kur`an

Ragnald
    Anėtarėsuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    selam alejkum ju myslimane te ktij forumi. gepard e pashe videon e mu duk interesante por qysh e the edhe ti me lart qe kjo ska domethenie te madhe per vertetesine e ALLAHUT. mgjth ALLAHU ta shperblefte per qellimin e mire qe pate. selam alejkum

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792

Franck Ribery Nė Islam

FRANCK RIBERY NĖ ISLAM

Hadi Yahmid, IOL Correspondent (Pėrktheu nga anglishtja: Kreshnik Tahiri)

PARIS — Lojtari i kombėtares franceze Franck Ribery nuk kishte vėrejtur se kalimi i tij nė Islam i kishte mundėsuar atij qė tė arrinte njė ēast tė ndritshėm nė lojėn e pare tė shtetit tė tij nė kampionatin botėror Gjermania 2006, kur mesfushori ofensivė i ngriti duart e tij dhe e luti Zotin si njė musliman tipik para se ta godiste topin nė goditjen e lirė.

23 vjeēari Ribery e sheh besimin e tij tė ri si njė ēėshtje private dhe nuk i pėlqen tė flas rreth kėsaj nė publik me shumė francezė, tė cilėt nuk kanė kurrfarė njohurie rreth kalimit nė Islam.
    Aloja e djathtė dhe mesfushori i Olimpikut tė Marsejit asnjėherė nuk ka qenė i gatshėm t’iu tregojė gazetarėve tregimin e kthimit tė tij nė Islam, mendim qė besohet tė jetė se ėshtė gruaja e tij me origjine marokene, e cila ka luajtur rolin kryesor pėr jetėn e tij tė re.
    Disa gazetarė aludojnė nė qėndrimin e tij njė vjeēar nė Galatasaray nė Turqi nė vitin 2005 kur ai i kishte ndihmuar ekipit tė tij tė fitonte kupėn e Turqisė.
    Ai rrallė flet rreth asaj se si ishte gjetur nė besimin islam, duke i nxitur paparacet qė ta lėnė tė qetė.
    Por, kohėn e fundit ai i kishte thėnė gazetės franceze “Paris Match” se ai ndjehet i sigurt me Islam.
    "Islami ėshtė burim i fuqisė time, kudo qoftė nė fushė tė lojės apo jashtė saj” - ai kishte thėnė.
    "Unė kam kaluar nė njė karrierė tė vėshtirė dhe kam qenė i vendosur tė gjej qetėsi nė mendjen time, dhe pėrfundimisht e kam gjetur qetėsinė nė Islam”.
    Kthimi i Riberit nė Islam mė sė pari kishte dalė nė shesh nga gazeta franceze L'Express herėt kėtė vit, mendim qė e pėrjavshmja nuk e kishte pėrmendur atė me emėr, duke thėnė se lojtari i kombėtares franceze ėshtė duke shkuar rregullisht nė njė xhami nė jug tė Marsejit.
    Mijėra francezė konvertohen nė Islam, por jo tė gjithė nga ata deklarojnė haptazi, duke pasur frike diskriminimin qė mund t’u bėhet nė shtėpi apo nė punė dhe pikėpamjet stereotipie (klishetė) qė konvertimi nė Islam anon kah ekstremizmi, sipas studimeve dhe analizave te bėra kohėve tė fundit.
    Nė muajin mars burimet patėn konfirmuar se trajneri, dikur futbollisti francez Philippe Troussier, sė bashku me gruan e tij Dominique kishin kaluar nė Islam ne kryeqytetin e Marokut ku ata tanimė janė duke jetuar.
    Super golashėnuesi Anelka, i cili ka luajtur pėr Paris Saint-Germain, Arsenal, Real Madrid, Liverpool dhe Manchester City, pėrfundimisht duhet qė tė largohet nė ligėn turke pas shtimit tė ngacmimeve (lodhjeve).
    Franca ėshtė shtėpia e gjashtė deri shtate milionė muslimanėve, pakica mė e madhe muslimane nė Evropė.

Krenari (Madhėshti)
    Steve Bradore nga organizata Shehada, e cila shėrben me ushqime tė kthyerit nė Islam tha se muslimanėt francezė duhet tė jenė krenarė me Ribery.
    "Ai ėshtė me tė vėrtetė burim i krenarisė pėr ne, i pėrshtatshėm dhe modest nė pėrformimin e tij”, - i tha ai IslamOnline.net tė shtunėn me 17 qershor.
    Ribery ėshtė duke tentuar tė arrij suksesin e organizatorit legjendar tė lojės dhe tri herė tė fituesit tė FIFA-sė si lojtari mė i mirė Zinedine Zidane, i cili tha se do ta braktise futbollin kėtė vit pas pėrfundimit tė kampionatit botėror...
    Ai ka filluar karrierėn e tij sportive nė qytetin e tij tė lindjes US Boulogne dhe pastaj kaloi nė Alčs, Brest dhe FC Metz nė sezonet vazhduese.
    Kalimi i tij nė Olympique Marseille kishte rezultuar me fitimin e shpėrblimit si lojtari mė i mirė nė kampionatin francez pėr muajin gusht, tetor dhe nėntor tė vitit tė kaluar. Ai ishte zgjedhur pėr kombėtaren franceze pėr kampionatin botėror Gjermania 2006.

Marrė nga
    http://www.islam-online.net/English/...06/17/03.shtml
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Faqja 3 prej 37 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Islami Sot Dhe Nesėr
    Nga llokumi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 22-09-2012, 10:50
  2. Intervistė me Myftiun e Kosovės, Mr. Naim Tėrnava
    Nga Drini_i_Zi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  3. Personalitete te medha te kombit shqiptar
    Nga DEN_Bossi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 40
    Postimi i Fundit: 03-09-2006, 17:23
  4. Genocidi serb nė Kosovė
    Nga Klevis2000 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 06-02-2005, 09:14
  5. Islamizimi I Popullit Shqiptar
    Nga altin55 nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2004, 04:51

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •