Nė kėtė kohė kur shqiptarėt pėrdornin foljen "me klenė", vendin e sundonte Sulltan Sulejman Kanuni.
Nė kėtė kohė kur shqiptarėt pėrdornin foljen "me klenė", vendin e sundonte Sulltan Sulejman Kanuni.
Me "Kla" "Klan" camerisht do te thote "Qaj". Nuk e kam ghasur kete forme ne gegnisht.
Ndersa lidhur me fjaline e dyte te cituar, Styxi ne asnje vend nuk ka marre baze toskerishten. "(asht) Kanun" eshte gegnisht qe me vone u transformua ne "a kan" . Ne asnje menyre kjo nuk perben rrenjen e kanun, theksi i te cilit edhe sou e kesaj dite bie ne kanu. (Si gjithmone, tym e mjegull me shmang idene e vertete me dokrra.)
Fjala Kanun eshte shqip sa s'ka ku te vej ma. Eshte Kendimi qe ka ba Zoti vete.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Mos t'i ngattėrrojmė gjėrat. Folja "pėr tė qenė" asnjėherė nė historinė shqiptare nuk ka qenė "me klanė", por "me klenė".Me "Kla" "Klan" camerisht do te thote "Qaj". Nuk e kam ghasur kete forme ne gegnisht.
"Me kanė" ėshtė kosovarizim i formės arkaike malėsore "Me kenė". Ndėrsa kjo rrjedh nga "me klenė" siē e dimė kėtė nga klasa e 5 fillore, kur e lexonim Buzukun. Por disa e kanė harru, kėtė e kėrkojnė qė t'jua argumentoj, se vetė nuk e dinė.
Asht detyre e jeme me e brojte si shqipe qashtu qysh e kam thane.
Nuk asht aq e thjeshte qysh po e ban, asht e kunderta. Keto:
"A munet qė foljet KA, KAM rrjedhin nga folja me KANĖ dhe jo e kundėrta? Argumente?"
- perkundrazi Ka, Kam, Kęn, [ka-ne-un], prodhojne formen Kane (Ishte), e jo e kunderta.
Pra ketu nuk ka asnji kundershtim. Foljet 'kan', e 'ke' (si e tashme e kryer), e kan te njejten rranje te lakimit te parregullt. "E kanuna asht e kanun".
Edhe n'koftese ne periudhen qe po thua ti, ka vazhdu me ekzistua forma "klen - kjen", kjo nuk e lodhe hiq a ta qi e kam thane siper.
E thash ne fillim, edhe n'koftese ka ekzistua forma Klanun, ajo "l" nuk mundet me i qendrua shqiptimit as 20 vjet. Po une po tham se kjo l/j asht aditiv i kohes, kur nisi me u pshtjelle puna e Q e K.
Atnjiher kur prej nji folje te nxirret nji emen, ai ma nuk iu nenshtrohet zhvillimeve gjuhesore q'aq lehte. -E thash edhe ma para diku: Luani s'don me u ba Luėr ma. Asht konservua para rotacizmit.
Kshtu qe, keto kunderargumenta dojne me u peshua mire e kjo pune e kapercen seriozitetin e ketij forumi.
Nuk ka tjeter. Qysh asht fol greqishtja, asht fol edhe shqipja. Si n'Turqi n'Ilirik ashtu edhe n'Itali e Egjipt shume para ketyne dy tjerave. E turqt e turqishtja - jan ardhe fort vone.
Kurrfare kontradikte nuk po shoh une ketu!
Bizantin e themloi shqiptari, ne Bizant jetuan shqiptaret sic jetuan grek edhe romak, n'krejt territorin perendimor te turqise qi asht tradicionalisht e historikisht evropian.
N'koftese "kresė" turqt kontinental i thone "bash", bregdetorte i thon "kafa" (Kaph; Kap).
Pra - nuk asht fjale turke kafa. Njisoj si edhe qindra tjera t'atij substrati evropian.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Aeneas Dardanus
Ajo per te cilen fola, qe nuk kam has ne gegnisht, eshte varianti "Klaj" Klej qe transliterohet si me "me kene"/"me qene" ne gjuhen standarte sot. Variantin Kjaj e njoh, por "Klaj" sic shkrova do te thote Qaj dhe jo kam Qene (folje krejt te ndryshme)dhe perdoret rendom ne Camerisht.
Ketij sulltanit i hodha nje sy shpejt e shpejt sepse e mendova me ca tipare shume ballkanike. Dhe vertet. Nje sulltan qe ndiqte mesimet e Aleksandrit te Madh (Aristoteli shkroi Kanunin e Durresit), qe beri Barbarosen gjeneral dhe ky i fitoi tere lufterat e Morese vec Lepantos.
Kanuni eshte ne epitet qe ju dha. Nga kush valle? Kanuni nuk ka etimologji turke me sa po shoh. Mbase ndokush qe di turqisht, jo arnanutisht, mund te ndihmoje ketu.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 27-08-2008 mė 08:57
Aeneas Dardanus
Tungjatjeta Baptist,
Wed 8/27/08 7:07 AM
zenith sapo i ėshtė pėrgjigjur temės nė tė cilėn ju jeni abonuar - Ku gjindet Kulla e Oroshit te Kanunit gjitheshqiptar? - nė forumin Historia shqiptare e Forumi Shqiptar.
Tema ndodhet kėtu:
http://www.forumishqiptar.com/showth...3&goto=newpost ! Nuk ndodhet me!
***************Nel suo libro Albania punto a capo Emmanuela C. Del Re scrive:***************
Parlando dellAlbania prima e poi si finisce col parlare di legge
consuetudinario, di Kanun.
Cosč il Kanun?
Il Kanun era un codice di consuetudini, tramandate a memoria duomo
profondamente radicato nella coscienza del popolo albanese, scriveva
Salvatore Villari in Le Consuetudini giuridiche dellAlbania.
Per Kanun s intende lintero complesso dei principi, delle istituzioni e
delle norme tradizionali in Albania indipendenti dal diritto statale, fosse
quello turco o dei governi che lo seguirono, dice G. Valentini in La legge
delle montagne albanesi nella relazione della missione volante.
Il codice di Lek Dukagjini non e pił in vigore, ma racconta una storia.
Racconta di come si e costruito nei secoli la tradizione giuridica ed
istituzionale del popolo albanese, scrive Patrizia Resta nellintroduzione Il
Kanun Le basi morali e giuridiche della societą albanese.
Poi afferma che: il Kanun č lo spirito del popolo delle aquile,
impresso in secoli di costruente tradizione orale. Il Kanun non e legato ad
un luogo appartiene a tutta Albania. Il Kanun č una idea formulata che si
elabora attraverso un processo lunghissimo, durante il quale si forgiano le
tradizioni e si adattano alle necessita della gente, alle asprezze dei luoghi
alla diffidenza ingenerata fra le stirpe dei popoli conquistatori, ed essa si
conserva nel cuore di un popolo nazionalista, consapevole della necessita
dicreare un corpus di tradizioni autoctone che gli consente di autogestirsi,
rispettando le proprie regole. E un testo che racchiude le basi morali e
giuridiche della societą albanese.
Ta perktheje pak nuk prishje pune...
Aeneas Dardanus
Gjithesesi.
(Por qe e shkrojti Aristoteli nuk mund t'ia atribuoj.)
Pyetje eshte: A e shkroi Alesandri?
Kjo mund te diskutohet pa problem sepse ketu kemi dy mebeshtetje mjaft te forta. E para: se Leka i Duk Gjineve e ka emrin poashtu Leke, qe do te thote se Leket kishin gjak mbreteror dhe mund te ndodhe qe ishin pikerisht te linjes se Aleksandrit. Ndersa Gjergji vetem u mbiquajt Aleksander. Ndersa Kanuni te jete njohur si "Kanuni i Lekes" shume ma para se paraqitja e Lekes III dhe IV kontributi i te cilit vetem sa e riaktualizoi dhe e ringjalli kerte emertim.
E dyta:
Tjetri shtek i fuqishem ne kete drejtim se ka ekzistuar nje forme Kanuni ne periudhen e Lekes se Madh dhe i cili eshte quajtur keshtu vetem pas vdekjes se tij, eshte kodi zakonor qe ruhet sot ne popullin qe dyshohet si pasardhes te ushtareve te Aleksandrit.
Ky kod quhet "BARABAR", [bar-a-bar] gjithe diten e lume shqip - "barabartė", "barazi" e "terezi".
+++
Barbarosa! (? Mbrojtes i barazise apo i ligjit) Po ky Bar-:-bar-rojsi ishte epitet apo emer? , prej nga ishte ky?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 27-08-2008 mė 09:37 Arsyeja: ndajshtese :)
Aeneas Dardanus
Nuk asnjė fakt pėr kėtė. Nuk dhe asnjė argument. Madje ndodh qė tė mos kenė fare lidhje kėto dy folje pavarėsisht nga ngjashmėria. Ku janė argumentete.Asht detyre e jeme me e brojte si shqipe qashtu qysh e kam thane.
Nuk asht aq e thjeshte qysh po e ban, asht e kunderta. Keto:
"A munet qė foljet KA, KAM rrjedhin nga folja me KANĖ dhe jo e kundėrta? Argumente?"
- perkundrazi Ka, Kam, Kęn, [ka-ne-un], prodhojne formen Kane (Ishte), e jo e kunderta.
Mos u sill si shizofren kėtu. Unė' tė sjell shkrimin e Buzukut, e ti shet pallavra e filozofi.
NUK ĖSHTĖ PĖRDORĖ FJALA "KANĖ" nė atė kohė edhe pikė. Nuk e kam nigju askund. Pėrndryshe sill ni shkrim tė asaj kohe qė e pėrdor kėtė version.Edhe n'koftese ne periudhen qe po thua ti, ka vazhdu me ekzistua forma "klen - kjen", kjo nuk e lodhe hiq a ta qi e kam thane siper.
Nė atė kohė ka qenė vetėm njė version "me klenė", nuk ka ekzistue kanun, nuk ka kezistue me kanė. Kėto jon budallakina tuat.
Kanun osht fjalė e huaja. Mos u muno me ba shqip.
As unė nuk po shoh kurrfėarė kontradikte. Pėrkundrazi po shoh qė Kanun e morėm nga turqėt.Kurrfare kontradikte nuk po shoh une ketu!
Po shihet qė fjala Kanun ėshtė pėrdorė nga turqit nė njė kohė kur fjala "ma kanun" nuk ka ekzistue nė shqipe.
Kanun ėshtė fjal'ė turke, edhe pranoje qė je gabim, pranoje qė e humbe debatin e mos filozofo palidhje. Nuk je tuj sjellė kurrėfarė faktesh edhe ma lun rolin e msusit ktu.
This was the invasion of Soviet Union by Nazi Germany and her allies. The plan envisioned a quick conquest of the Soviet Union based upon their performance against Finland in late 39 early 40. The German forces were split into three groups, Army Groups - North, Center and South.Barbarosa!![]()
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Krijoni Kontakt