Close
Faqja 4 prej 19 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 188
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga zenith Lexo Postimin
    This was the invasion of Soviet Union by Nazi Germany and her allies. The plan envisioned a quick conquest of the Soviet Union based upon their performance against Finland in late 39 early 40. The German forces were split into three groups, Army Groups - North, Center and South.
    Ti ban mire me ju largu pak googleit deri sa tę perkthesh art artikullin qe kishe postuar ne italisht.

Se ky Barbarosa te gjitha mund te ishte vec turk jo.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Nuk asnjė fakt pėr kėtė. Nuk dhe asnjė argument. Madje ndodh qė tė mos kenė fare lidhje kėto dy folje pavarėsisht nga ngjashmėria. Ku janė argumentete.

Mos u sill si shizofren kėtu. Unė' tė sjell shkrimin e Buzukut, e ti shet pallavra e filozofi.

NUK ĖSHTĖ PĖRDORĖ FJALA "KANĖ" nė atė kohė edhe pikė. Nuk e kam nigju askund. Pėrndryshe sill ni shkrim tė asaj kohe qė e pėrdor kėtė version.

Nė atė kohė ka qenė vetėm njė version "me klenė", nuk ka ekzistue kanun, nuk ka kezistue me kanė. Kėto jon budallakina tuat.

Kanun osht fjalė e huaja. Mos u muno me ba shqip.

As unė nuk po shoh kurrfėarė kontradikte. Pėrkundrazi po shoh qė Kanun e morėm nga turqėt.
    Po shihet qė fjala Kanun ėshtė pėrdorė nga turqit nė njė kohė kur fjala "ma kanun" nuk ka ekzistue nė shqipe.

Kanun ėshtė fjal'ė turke, edhe pranoje qė je gabim, pranoje qė e humbe debatin e mos filozofo palidhje. Nuk je tuj sjellė kurrėfarė faktesh edhe ma lun rolin e msusit ktu.
    Nuk ka turk qi e mohon se fjala klen, kjen dhe kane nuk rrjedhin nga ka + en si prapashtese e cila kuptimisht e modifikon nga kuptimi i foljes' tashme te pakryer, infinitive, - ne te shkuar te kryer;
    Kaen qi prodhon ne menyre te pavarur shprehjet kan dhe klen / kjen, nga vendimi arbitrar qe merret gjat leshimit te njeres nga zanoret e diftongut ę.

Te shtojme se formen klen e kjen e perdorin vec malsia siper shkodre neper kelmend e deri ne mal te zi, - kjo ana tjeter nder bjeshe te tan e perdorin ka:n. -Pra klen mes tjerash asht krahinorizem, e jo dialekt.

Per mos me e zgjate shume shprehja canon, kanon, nuk ka asnji kuptim as ne greqishte, as ne turqishte. Kot po e kerkon atje!

Per me ia shtue edhe nji fakt ma teper shprehja kanon, ne shqipe menjihere e kish dhurue formen tranzitive kanan (per shkak te thkesit te zgjatur ne rrokjen e dyte), e fill mbas kesaj ish dufte me u perdredhe e me ngurtesu ne formen - kanar. Se jo me kot kandari e ka gjylen si kunderpeshe, e qi rrjedh prej shprehjes tani te popullarizuar ne gjith bizantin si canon + jo me kot topat quhen canon poashtu. Keshtu del edhe nji send i ri e me randesi per pastrimin e mjegulles qi e kan formu gjuhtaret tu lyp prej ēorrit sy neper turqi e greqi -se shprehja kandar asht fitu per emertimin e 'mjetit peshues' qi e ka canonin si pjesen ma markante e ma te randesishme te funksionimit, si nji stershkembim leksikor ne arealin e qyteterimit bizantin.

Pra, kjo shprehje derivative sado qi e bjen edhe e afron kandarin me kuptimin e kanunit, poaq tregon se vet shprehja kanon ka dale prej KANUNIT e jo e anasjellta. Se kandari asht zbulue shume mbas kanunit, edhe kur u zbulue ai prej dikahit asht dasht me e huazu emnin se nuk pjell shpikja me gjith emen po ia merr fjales qi deri diku e pershkruan at send. E kandari asht me peshua, sic i peshojne fajet pleqnart, pra serish ndodh e kunderta, kandari merr emnin prej kanunit e jo e kunderta. -E kunderta asht e pamundun!!!!

Pra Absolitisht ne turqishte nuk e ka asnji kuptim, e greqishtja ashtu edhe turqishtja, fjalen, e mori prej shqipes ne periudhen bizantine...
    b.b. Troy III p.a.e.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Ti ban mire me ju largu pak googleit deri sa tę perkthesh art artikullin qe kishe postuar ne italisht.

Se ky Barbarosa te gjitha mund te ishte vec turk jo.
    lol,eshte artikull shume i gjate flet per autore te ndryshem italiane qe kane studiuar kanunin,dhe ve re qe jane shume afer me pozicionin tend indipendentemente.

ps.do perkthej pjese nga ai artikull dhe do i sjell
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga zenith Lexo Postimin
    lol,eshte artikull shume i gjate flet per autore te ndryshem italiane qe kane studiuar kanunin,dhe ve re qe jane shume afer me pozicionin tend indipendentemente.

ps.do perkthej pjese nga ai artikull dhe do i sjell
    Lere se po i hy po e perkthej vet. (ti pastaj korrigjo ndoj fjale ku ia kam futur kot, -mire?)

Ne librin e vet "Koka ne shenjester - Shqiperia" Emmanuela C. Del Re shkruan:
    Biseda e nisur per Shqiperine perfundon duke folur per ligjet e kodit zakonor, Kanunin.

Cka eshte Kanuni?

Kanuni ka qene kod i dokeve, te trasheguara nga tradita popullore
    e rrenjosur thelle ne koshiencen e kombtare shqiptare, shkroi
    Salvatore villari ne "Konstituimi Ligjor i Shqiperise."

... (lere se s'po di)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 27-08-2008 mė 16:34
    Aeneas Dardanus

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Baptist kot po i shkruan postimet me aq shumė rreshta.

Puna ėshtė e thjeshtė: Nuk ka ekzistu forma "me kanė" para se me ekzistu emni "kanun".

A je tuj kuptu? Pėrdore pak logjikėn. Emni kanun ka ekzistu shumė kohė para se folja "me klenė" tė ketė marrė formėn "me kanė".

Pėr momentin je tuj shkelė logjikėn. Kur tė sqarohesh pėr kėtė, dhe kur tė sjellėsh fakte se folja "me kanė" (nė kėtė formė) ėshtė pėrdorė para se tė krijohej fjala Kanun, atėherė mund tė jetė e besueshme teoria jote.

Pėrndryshe tė kisha kėshillu qė prejardhjen shqipe tė fjalės Kanun ta kėrkosh nė ndonjė fjalė tjetėr.

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049

Kanun ėshtė fjal'ė turke, edhe pranoje qė je gabim, pranoje qė e humbe debatin e mos filozofo palidhje. Nuk je tuj sjellė kurrėfarė faktesh edhe ma lun rolin e msusit ktu.
    (Para se t'i pergjigjem alibabes, do thosha per ca bashkebisedues ketu Migjen Kelmendi eshte shume krenar me ju lol.)

Alibabe, Kanuni nuk eshte fjale turke, sepse ka ekzistuar te pakten 1000 vjete me pare se te vinin mongolet me gjithe gjuhen e tyre ne Azine e Vogel. Kujt i intereson te shikoj marredhenien kanun/apokrif. Jam dakort me ty qe s'eshte as shqip, ose me sakt etimologjia e kesaj fjale. Megjithate pak rendesi ka sepse eshte tashme pjese e gjuhes dhe tradites. Mania per ta nxjerre cdo fjale ne shqip ne fakt ... lol, nejse, ashtu si ti une s'kam komplekse te tilla, te tipit si me lart psh per mjekerkuqte lol.

Dikush me lart permendi Camerine apo per te bere nje lidhje. Ne Cameri, "kanuni" eshte quajtur gjithmone "Adeti" dhe aspak "kanun", qe s'eshte gje tjeter vecse "Zakoni." Kjo fjale akoma perdoret ne Laberi. "Te besh adetet" dmth "te besh zakonet."

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    baptist e ke perkthyer shkelqyer

ps.alibaba mos ja fut kot,kanun eshte si e thote babtist dhe pik,,,,,,,,,,,,,,,,nuk ka te bej me truq.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 27-08-2008 mė 16:58
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Po bre daj, historia shkruhet me ndjenja, bravo.
    Qy ani me ndjenja, jo bre Ali s'asht puna te ndjenjat, se ndjenjat s'ti vete kurrkush, po puna asht qi une nuk muj me pranue kur te tjeret thone per nje fjale shqipe na qenka e huaj tu e injorue faktin qi ne t'shumten e rasteve asht e kunderta. P.sh. une nuk muj me pranue qi fjala 'Mykologji' nuk e ka prejardhjen nga shqipja, e per Kanun edhe ma hiq.

Tash edhe fjalėn Sheriat nxirrne shqip. Edhe fjalėn Sulltan nxirrne shqip. Tjetėr punė s'kini, ton ditėn e gatė nė forum tuj dredh shkronja e apostrofa her knej her anej, tuj e ba turqishten shqipe tė pastėr.
    hhahahahahaha, kjo shum e fort a, tu paskan murzit apostrofat hahahhaha, e po ēka me i ba k'tash, se me e shkrue gegnishten pa apostrofa asht problem me t'mare vesh tjert.

Ali une nuk po flas per ato fjale qe dihet se jan turke apo arabe, por per ato fjale qe nuk dihet se sa eshte e vertet qe jan turke, arabe, sllave, latine e ku ta di une.
    Se edhe une jam kunder nacionalizmit te semure, as une nuk dua qe te behemi si serbet e ēmendur e te shpallim ēdo gje me origjine shqiptare,

por

ēka ta mer menja ty, ēfar origjine kan kto fjale "turke":

temel, zift, zanat, kuzin, tersane, lahna etj.

Folja "pėr tė qenė" asnjėherė nė historinė shqiptare nuk ka qenė "me klanė", por "me klenė".

"Me kanė" ėshtė kosovarizim i formės arkaike malėsore "Me kenė". Ndėrsa kjo rrjedh nga "me klenė" siē e dimė kėtė nga klasa e 5 fillore, kur e lexonim Buzukun.
    Mos ja kaj nanen, ēfar kosovarizmi a ēfar bakrraqi, gegnishtja e regjionit t'shkodres dhe t'ni pjese t'malsise t'madhe kurre s'munet me kan ma arkaike se gegnishtja e Kosoves dhe e shqiptarve deri pertej Nishit (gegnishtja e shqiptarve qi jan ma fell n'Ballkan). Te na forma 'me klenė' apo 'me kjenė' kurre s'ka ekzistue, te na a kan gjithmone 'me kanė' e kjo asht shkurtese e formes se ma hershme/ma arkaike 'me kanun'.

QE KUNDĖRSHTOJE GJON BUZUKUN NĖ PAĒ KAĒIK
    Jo Gjon Buzukun s'kemi ēka me kundershtue, se aj e ka fole perfekt dialektin e vet te regjionit te Shkodres dhe nje pjese te malsise se madhe, ne te cilin dialekt eshte i shkruar meshari, por aty nuk ka kurrfar fakti qe edhe shqiptaret e mbrendesise se Ballkanit kan fol njejt sikur ai apo regjioni i tina.

Nė kėtė kohė kur shqiptarėt pėrdornin foljen "me klenė", vendin e sundonte Sulltan Sulejman Kanuni.

Pėrkundrazi po shoh qė Kanun e morėm nga turqėt.
    Kjo s'asht e vertet, nqs e kemi mare nga dikush atehere nga "greket e vjeter", por ketu prap na linde ajo pyetja 'kush jan greket e vjeter e kush jan greket e rinje ?'.

Po shihet qė fjala Kanun ėshtė pėrdorė nga turqit nė njė kohė kur fjala "ma kanun" nuk ka ekzistue nė shqipe.
    Po ku pe din bre ti qe nuk asht purdore, sipas teje n'shekullin e 16-te te gjith shqiptaret e botes paskan folur sikur Gjon Buzuku i anes t'Shkodres.

Ps.: Fjala "Canon" e ka origjinen nga fjala shqipe Kįnun, mos e harro kte a
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zėu_s : 27-08-2008 mė 17:10

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar mė parė nga Lioness Lexo Postimin
    (Para se t'i pergjigjem alibabes, do thosha per ca bashkebisedues ketu Migjen Kelmendi eshte shume krenar me ju lol.)

Alibabe, Kanuni nuk eshte fjale turke, sepse ka ekzistuar te pakten 1000 vjete me pare se te vinin mongolet me gjithe gjuhen e tyre ne Azine e Vogel. Kujt i intereson te shikoj marredhenien kanun/apokrif. Jam dakort me ty qe s'eshte as shqip, ose me sakt etimologjia e kesaj fjale. Megjithate pak rendesi ka sepse eshte tashme pjese e gjuhes dhe tradites. Mania per ta nxjerre cdo fjale ne shqip ne fakt ... lol, nejse, ashtu si ti une s'kam komplekse te tilla, te tipit si me lart psh per mjekerkuqte lol.

Dikush me lart permendi Camerine apo per te bere nje lidhje. Ne Cameri, "kanuni" eshte quajtur gjithmone "Adeti" dhe aspak "kanun", qe s'eshte gje tjeter vecse "Zakoni." Kjo fjale akoma perdoret ne Laberi. "Te besh adetet" dmth "te besh zakonet."
    Alibaba nuk tha qe eshte turke por greke nese nuk gaboj.

fjala adet qe permende eshte fjale turke
    kurse kan ne turqisht dth gjake po ska lidhje asgje me Kanunin sepse kjo fjale gjendet na fjalorin latin (ndoshta edhe grek) qe do thote ligj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga GL_Branch : 27-08-2008 mė 17:32

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Lioness Lexo Postimin

Plotesisht pajtohem s'ka si te jete turke ne asnje menyre (por as greke).
    Marredhenien kanun/apokriv na e shifo ti mos pertofsh te lutem.

Lol "mania", po nuk po gjej askund ne gjuhet qe na rrethojne nje mundesi te vetme bindese qe thote se eshtee saj, perkundrazi. I vetmi burim po ngelet SHQIPJA - nena e gjuheve evropiane.

Hahahaha, po c'ma nxoret gazin ju internacioanlistat pa kompelkse. -Oj Adete, kete fjale e perdorin edhe banoret e Bosnes sllavovone se jo me te kosoves, camerise, laberise, etj.
    Adeteve u thone zakone (nje kalk i periudhes se shekujve 10-13 te mesjetes, similat sllavo-shqiptar kur shqiptaret po asimiloheshin me vrull permes perzimjes se martesave e feudave (si dhe tendences se budallme per t'i inkluduar sllavet ne boten e civilizuar) qe me parashtesen (sll.) za + (Sq.) kon = qenė) prodhon kete fjale shqiptarosllave te perbashket zakon,por qe mund tu thuhet edhe manyr, ose mėnyr, por jo aq e popullarizuar, sepse menyra me teper pershkruan maniret, pra ato qe me shpesh quhen doke qe perfshine ndoshta edhe menyren e veshjes perpos bontonit nacional e krahinor. Shpreja adet asht TURQISHT, hahahaha.
    b.b. Troy III p.a.e.
    Ja edhe nje shembull konkret i konservimit te formes kanė qe me ne veri-lindje shqitohet si konė, qe jeton ne kalkun zakon si nje deshmi me teper se za-kon dhe kan-un ne ate periudhe kane filluar te koekzistojne,porqe finalisht Kanuni ia mori primatin per ta inkluduar nocion zakon si nenfish te perberjes se korpusit qe nekupton Kanuni si teresi.
    A-po-jo?

E lupton tash cka eshte menyr, doke, adet zakon e kanun?

lool ke quajte mjekrrkuq ti e?
    Aeneas Dardanus

Faqja 4 prej 19 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe dhe mediat
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 11-03-2018, 13:32
  2. Ēfarė ėshtė demokracia?
    Nga ILovePejaa nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 93
    Postimi i Fundit: 25-01-2015, 06:36
  3. Etimologji sipas Nezir Myrtes
    Nga ZANOR nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 24-04-2014, 19:38
  4. Pierre-Pandeli Simsia
    Nga artisti. nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 02-06-2010, 01:44
  5. Liturgjia e Fjalės sė Zotit
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 07:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •