Close
Faqja 11 prej 19 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 188
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Ishte njė kohė kur latinishtja ishte dialekt ilir. Me kalimin e kohės futi fjalė greke. Shiko, tė gjitha fjalėt latine qė pėrmbajnė shkronjėn K ose Y janė fjalė greke.

Fjala LEG lidhet me shumė fjalė shqipe. Sė pari me fjalėn "lejoj" qė ka njėfarė analogjie me 'ligj', pastaj LEX qė dmth Ligj mund tė krahasohet me ALEX (mbrojtės), ALEX-ANDER (mbrojtės i njerėzve).

Tė gjitha janė fjalė tė lashta pellazge.
    A je i sigurt per kete qe shtove o alibaba ?

nese eshte keshtu, qe une as qe e kam menduar ndonjehere kete, del qe emri i Aleksandrit parisit te Priamit i cili u qfaq si egzekutor dhe ndau mollen per me te bukuren e dheut, Aferdites e jo Heres, atehere ky Aleksandri qe me vone merr emrin Paris, ky i bie si gjyqetar pra ka veprue me kanun....mos qeshni...!
    Alexander pra qenka =gjykues !
    Gjykoi qe molla mos ti ipet heres !
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Alexander pra qenka =gjykues !
    Jo.

ALEKS - mbrojtės

ANDER - njeri

Paridi i mbronte barinjtė e atyre viseve.

Por Aleks mund tė lidhet me fjalėn LEX, pėrmes kuptimit tė tyre. Ligji me krijimin e shtetit u bė ndore (mbrojtje) pėr qytetarėt. Nuk ka mė gjakmarrje por dėnim nga shteti i cili i merr nė mbrojtje (Aleks) qytetarėt pėrmes ligjit (LEX).

A jam i sigurtė?

Paj, po mundohemi, se nuk kam makinė kohore tė kthehem nė atė kohė.

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Jam rreke me e kuptu kete fjale qe per mendimin tim eshte shqip dhe tregon karakterin e vete tesaj.
    Kanuja ,kanuni eshte ligji i barazise se njerezve te asaj kohe ku nuk ekzistonte shteti .,ne fund te fundit kanuni,ligji eshte ajo gje qe i mban njerezit, perndryshe do te kishim anarki.
    Pra ne mendjen e njerezve te mesuar me kanun apo me ligj eshte ngulitur frika e ndeshkimit .
    Tani le te vime tek etimologjia e fjales KANUN,pak a shume jam ne nje mendje me baptistin ,por duke e spjeguar me menyren time .K=NJERIU,A=ASHT,N=NDEJ,U=TENSION FRIKE
    Pra kur kur kemi thene Kanun kemi tundur nje zile ,i kemi rene burise,pra kemi terhequr vemendjen e njerezve te kene kujdes apo si me thene ne gjuhen nderkombetare DANGER,DANGER,nuk e di ne u tregova i qarte.
    Pershendetje
    Dija eshte injorance e mesuar.....

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    n'Albasul tha krisi kiameti
    Na u kan ēart zotnit ner veti,
    Alibaba vet i katerdheti
    Baptist trimit don me ja nxan shtekin...
    Po kur don zoti me na pshtue
    aty Zeusi na ka qillue;
    Nal ö trima a mos jeni tranue,
    Pa m"yt mue ju s'keni me luftue...!

lekė Dukagjini iu paska hy ne mes me Kanun ne dor e m'doket se ka menen me i pajtue...

shum interesat e paske ba me ket kange, m'pelqej edhe ideja,

po me ta thane t'drejten nuk e kam n'men me iu hi n'midis ma kurkujna, se m'shkoj jeta tu iu hi njerzve n'midis mos me i lane me u perla a me u myte mes veti ... u ba gjize kjo pune ma, hin n'midis krishterve e muslimanve, hin n'midis shiptarve t'shipni e shiptarve t'kosove, hin n'midis ktyne, hin n'midis atyne, jo, une ma jo, se kurrkush nuk po ta dike pur faleminere.
    E ti n'mujsh pajtoj, se qefi m'bahet.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Kanuni kete e ka, me i pajtue njerzit masi te behen njehere llam, pa shkue gjaku ata pajtuesit nuke nderhynin nga prestigji i tyre, e kur shkonte gjaku ata i ferkonin duart, gjoja po mirren me pajtime. Kenej thuhet; me mire eshte me parapare nje semundje para se te fillosh ta sherosh...ose me mire; ta sherosh nje smundje ende pa u semuar !
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Ishte njė kohė kur latinishtja ishte dialekt ilir. Me kalimin e kohės futi fjalė greke. Shiko, tė gjitha fjalėt latine qė pėrmbajnė shkronjėn K ose Y janė fjalė greke.

Fjala LEG lidhet me shumė fjalė shqipe. Sė pari me fjalėn "lejoj" qė ka njėfarė analogjie me 'ligj', pastaj LEX qė dmth Ligj mund tė krahasohet me ALEX (mbrojtės), ALEX-ANDER (mbrojtės i njerėzve).

Tė gjitha janė fjalė tė lashta pellazge.
    Po mire , vertet i beson perallat etimologjike te greqishtes se gjasme Alexander ardhka prej 'njeriut mbrojtes'??.

Po fjala Κάσανδρά- KASANDRA nga vjen atehere, a nuk ishte Kasandra nje enderparese e famshme ?

Po Σκαμάνδρου--s(i) kam-andri?
    Po Μαιανδρίου--maj-andri ?
    Po Τισάνδρου--ti si andri ?
    Po Περίανδρος --per I andri?
    Po Νικάνδρη ----niq andri?

A mendon se te gjithe keta emra ""helenesh""" kane ndonje shpjegim ne greqisht?
    A lidhet fjala ἀνήρ me fjalen shqip njėri?? Si mendon ti?
    ἀνήρ= a nėr~njėri
    ku a-ja ka thjesht funksion emerformues dhe pjesa tjeter lexohet njėr?

A eshte e nevojshme te ti shpjegoj shqip emrat e mesiperm ?
    Une them jo. Geget i kuptojne fare lehte cdo te thone ato emra.
    nderkohe per sa i perket lego, ne kohen e ardhme behet lexo.
    A te kujton ndonje fjale shqip kjo e fundit? Besoj se po.
    Lego ne helenishten antike perkthehet flas, shprehem, tregoj e cila eshte shume e ngjashme me fjalen shqipe ligjeroj prej te ciles buron dhe fjala tjeter shqipe lexoj.
    Besoj se e kupton sa helenisht eshte helenishtja antike?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 01-09-2008 mė 21:33
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anėtarėsuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693
    KANUN apo KANON ?....Kanon me duket pakes si fjale e vjeter ne gjuhen Shqipe ndoshta eshte me origjinal keshtu.

Citim Postuar mė parė nga ajzberg Lexo Postimin
    Jam rreke me e kuptu kete fjale qe per mendimin tim eshte shqip dhe tregon karakterin e vete tesaj.
    Kanuja ,kanuni eshte ligji i barazise se njerezve te asaj kohe ku nuk ekzistonte shteti .,ne fund te fundit kanuni,ligji eshte ajo gje qe i mban njerezit, perndryshe do te kishim anarki.
    Pra ne mendjen e njerezve te mesuar me kanun apo me ligj eshte ngulitur frika e ndeshkimit .
    Tani le te vime tek etimologjia e fjales KANUN,pak a shume jam ne nje mendje me baptistin ,por duke e spjeguar me menyren time .K=NJERIU,A=ASHT,N=NDEJ,U=TENSION FRIKE
    Pra kur kur kemi thene Kanun kemi tundur nje zile ,i kemi rene burise,pra kemi terhequr vemendjen e njerezve te kene kujdes apo si me thene ne gjuhen nderkombetare DANGER,DANGER,nuk e di ne u tregova i qarte.
    Pershendetje
    Nuk jam dakord me idene qe KANUN qenka perkulja e foljes ka ne nje nga kohet e saj. Aspak.
    Kanun eshte fjale e perbere, ashtu sic eshte KA-DM-os ose KA-s-ANDRA ose QE-LESH etj.
    Jam dakord qe KA mund te jete folja, ose peremer-ndajfolja .
    Kurse NUN eshte nje forme kallezore e lashte e NUK=JO=MOS.
    Pra kuptimi eshte : KANUN=REGULL(teresi regullash)= KUFIZIM=MOHIM

Citim Postuar mė parė nga dibrani2006 Lexo Postimin
    KANUN apo KANON ?....Kanon me duket pakes si fjale e vjeter ne gjuhen Shqipe ndoshta eshte me origjinal keshtu.
    Konfuzioni krijohet sepse kemi te bejme me nje tingull te ndermjetem qe perfaqsohet nga shkronja Ω qe eshte e gjate e hapur e ndermjetme [ɔː].
    Keto forma ne shqip egzistojne vetem ne gegerisht kurse ne toskerisht ato shnderohen ne tinguj te plote psh do~dua.

i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anėtarėsuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693
    Nese nuk gaboj.

ALEKS - MBROJTĖS.

ANDER - TJETĖR. Kjo ANDER_"NJERI" ma merr mendja qe eshte keshtu.-TJETĖR-
    :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::

Faqja 11 prej 19 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe dhe mediat
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 11-03-2018, 13:32
  2. Ēfarė ėshtė demokracia?
    Nga ILovePejaa nė forumin Kulturė demokratike
    Pėrgjigje: 93
    Postimi i Fundit: 25-01-2015, 06:36
  3. Etimologji sipas Nezir Myrtes
    Nga ZANOR nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 24-04-2014, 19:38
  4. Pierre-Pandeli Simsia
    Nga artisti. nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 02-06-2010, 01:44
  5. Liturgjia e Fjalės sė Zotit
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 07:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •