Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 61
    i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Pershendetje

Pikrisht eshte ashtu siq ke cek me lart rrezon , qellimi im ishte te argumentoj per emrin talus te latinishtes qe ky emer ka perkthimin ne shqipe dhe eshte fjale e huazuar nga gjuha jone nese marim nje bime dhe analizojm bima ka talus pikrisht kjo pjesa e holluar pa germen t as qe ka kuptim ne gjuhe tjeter t-alus pra parashtea germa t paraqet veprimin .
    Per emrin e pemes e dudit qe ne Shqiperi emrohet me emrin s-ka- men do te thot qe eshte pikrisht dude torollak pa men.Ndersa per bersit e kungullit apo te tjera bimve si ato te rrushit i te pjepnit shalqinit meheret ne anen tone me pare emroheshin bersi .
    Edhe nga mbetja e rrushit gjat prodhimit te venes qe thot ajzberg mbesin faret-bersit normal me komplet levoret faret kokrrat e damtuara ,permban nje llum -mbetje-mbeturin-fundrrine.

pershendetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 30-08-2008 më 08:47

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Talus shpjegohet shumë mirë përmes shqipes, XH.Gashi a e din çka ka kollomoçi?

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    Mendoni se ka lidhje 'Bërsi' me 'Gërsi'=rrënjë ?

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Ali baba pikrisht ketu duhet skjaruar per emrin miser dhe kallam-boq emertohet ne baze te formes se vendit ku rriten faret-kokrrat diku meheret kam shpjeguar shkurtazi per kuptimin e emrit te gru-as -grurit tek hieroglifi g-h pra shiqo pozicionin e farerave te kalliu i grurit krahaso ne shemen -skicen e bere nga une tek baza formuese e germave, kemi planetet qe jan te eksponuara diellit pra kemi edhe henen ne pozicionin real qka rezulton leximi ne dy forma i hieroglifit g-h pse ngatrrohet leximi i hieroglifit g me h dhe pse pikrisht emri gjea dhe aj i heres gjegjsisht tokes dhe hanes , eshte e njejt te themi hershet dhe gershet por ketu kemi te bejme tek bima e grurit e cila ka faret ne kalli ne maje te bimes ne form te gershetes ne nje aspekt argumentohet pozicioni i planeteve, pra pse misri fillon me germen m mes kete me e miri paraqet pozicioni planetit te marsit qe pikrisht misri ka disa veqori qe e dallojn ka mystaqe ka tramakun paksa per nga forma eshte identik me organin mashkullor,mbillet ne muajin mars pikrisht fruti i misrit gjendet ne mes te bime qe e simbolizon pozicionin e ketij planeti .
    Ali baba kjo do ishte nje pjese e mendimit tim.
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 30-08-2008 më 14:19

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anëtarësuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114
    mirë xhgashi, por unë mendoj se fjala - bërsi nuk ka lidhje me fjalën - llum,llom, fundrrinë, mbetje në një kazan ku zihen frytet, nuk duhet përzier me llumm, fundrrinë

fjala bërsi mendoj se asht diçka si mbrojtëse e farave, roje e farave, mbrojtësja e farave në bërthamë të kungullit, pjepnit etj. dhe nuk duhet ngatrruar me fjalën fundrrinë, mbetje e panevojshme për hudhje - por asht mbrojtjëse e farave, diçka shumë e vlefshme. Edhe kur nxirren bërsitë tok me farat psh nga kungulli, bërsitë i mbajnë farat të njoma disa kohë.

Fjala bërsi ka punë të spjegohet... po të spjegohet këtu ku me dijt sa dr bëhen...

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Xh Gashi ky shpjegimi përmes shkronjave dhe përmes planetëve, më duket tejet ezgotik dhe i panjohur.

Por për kallamoç nuk e paske marrë vesh, se çka ka lidhje talusi me kallamoç. Talus quhet trupi i bimëve talofite (alga, kërpudha, likene etj). Çka mbetet në arë kur heqim tramakun?

Për fjalën grua dhe grun, ekziston mundësia që të ketë lidhje se gratë merreshin me bujqësi fillimisht, por është mundësia tjetër që grun rrjedh nga rrënja AGRO, psh AGRONI ndërsa grua rrjedh nga GRAIE ato motrat e Gorgonave.

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Rrezon shiqo postimin e ajsbergut ku pikerisht jepe kete emer per bersit ,verrtet edhe une e kam kundershtuar edhe pse e njof ajzbergun personalisht nuk kam pelqyer me mendimin e tij , pajtoj vetem me nje pjes te diskutimit te tij sepse ne ate mbetje llum fundrrine ka dhe bersi farerrushi te cilat gjat prodhimit te venes besoj se jan demtuar prishur edhe ato.
    Emri bërcan te Qabeji emron gruan qe pjellë shpesh,ndersa bërcel emrohet gruri eger.
    Bersalake per peshkun qe hyne ne nje faze kur organet sekuale i eskponon per tu mbarsuar -qiftezuar me te mira.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Xh Gashi ky shpjegimi përmes shkronjave dhe përmes planetëve, më duket tejet ezgotik dhe i panjohur.

Por për kallamoç nuk e paske marrë vesh, se çka ka lidhje talusi me kallamoç. Talus quhet trupi i bimëve talofite (alga, kërpudha, likene etj). Çka mbetet në arë kur heqim tramakun?

Për fjalën grua dhe grun, ekziston mundësia që të ketë lidhje se gratë merreshin me bujqësi fillimisht, por është mundësia tjetër që grun rrjedh nga rrënja AGRO, psh AGRONI ndërsa grua rrjedh nga GRAIE ato motrat e Gorgonave.
    nje graie ishte medusa
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anëtarësuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    Po ua them edhe une nje shembull:
    Nga anet tona "Bersi" i thuhet brendise se kungullit.Pra,para se te grryhet per te bere pite,i largohen bersite,pra pastrohet nga farat dhe pjeset e buta te brendshme qe nuk hahen.
    Ndoshta i kam ndihmuar me kete shembull dikujt te beje ndonje krahasim.

Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga ajzberg Lexo Postimin
    Pershendetje XH.GASHI interesante duhet te jete etimologjia e dy fjaleve qe sjell.
    Per BERSI une e di qe jane mbeturinat e rrushit mbasi i eshte mare lengu,eshte mbeturina e kokres se ullirit pasi eshte shtypur dhe mare vaji pra ne pergjithesi ka te beje me mbeturinat e frutave mbasi ju eshte mare lengu .
    Rrezon kjo qe e shpjegon ajzberg komplet perputhet me emrin bersi , nese bazohemi ne studimet e Qabejit eshte identik mendimi ajzbergut i cili vetem tregoj se qka emertohet me kete emer .
    Pikrisht edhe te studiusit , etimologet mungon kjo perqasje se bersit berthamat jan emertim i njejt per emrin bersi disa thone se eshte huazim nga latinishtja, dhe gjuha e vjeter kishtare dhe emrtimin e dyte e bejn me etimologji Thrakase -Yllire.

Ky emer eshte emer me etimologji Pellazge-Yllire fale gjuhes sone qe ne sot e flasim.

Pershendetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 31-08-2008 më 07:34

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •