Close
Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 61
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ato mbeten te quhen beresit [e rakise];
    Bërës është forma toske. Nga na doli kjo në Kosovë?

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Bërës është forma toske. Nga na doli kjo në Kosovë?
    Verejtja asht me vend po senet nuk jane gjithmone aq te thjeshta e ne gjuhe nuk ka matematike.

rotacizmi asht fenonomen i kthyeshem - ne gjuhe ka rregulla, po jo edhe ligje.

Shprehja "BA" asht e pakufishme, infinitive nuk ka se si me u ba ndryshe ne nje nocion te kryer finit e pra bahet Ba-e, --> B[a]e --> Be: tu e marre terminanten qi oa heq pakufishmenine. Vet leshimi i a-se nga shqiptimi, qe shpesh gabimisht konsiderohet pridhje a ngulfatja e po kesaj zanoreje, e shnderon terminanten "en", ne "er" ne cilindo dialekt te shqipes, dhe ky nuk eshte as rasti i pare as i fundem i rotacizmit - gjuhetaret e dijne qe asht fenomen i kthyeshem. Ngjashem si shprehja bár~i ; [farmak] porse (farmaku) asht e fj huaj.
    Bar asht saktesisht shqip qe rrjedh prej ba, i "bám", i gatitun; te cilin kuptim e ka edhe shprehja farmak. Po nuk i thuhet Bani po Bári e pikerisht ne gegnishte.

Andaj Bèrsi nuk ban perjashtim.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Verejtja asht me vend po senet nuk jane gjithmone aq te thjeshta e ne gjuhe nuk ka matematike.
    Sa i përket kësaj, mirë e ke, se vetëm në këtë mënyrë zotrote je i lirë që fantazinë tënde t'a shëtisësh kah të duash, duke mos përgjegjësi para shkencës së mirëfilltë.

Sa i përket asaj më poshtë nuk kuptova asgjë.

Emri BAR është shumë i lashtë, që nga antika, dhe asnjëherë nuk ka qenë BAN.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    ani po e lam qe rrjedh nga fjala e mocme pellasge [m/b] bersi qe ne anglishte ka dhane fjalen mërsi, demek meshire, Kur se fjalen berthame po e lam e si fjale qe rrjedh nga fjala pellasge e lashte qe do me thane birth pra me pjelle.

Sta prishim qefin na, ty qysh tkish qef ti na e lam.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Jo jo, nuk e lamë për qef, unë nuk e ndjeki qefin sikur ti, unë i ndjeki rregullat, kurse për ty "gjuha nuk është matematikë" ndaj ti e shfrenon fantazinë.

O burrë i dheut, u du fakte për ato që ti po i shkrun. Nuk jena na bogolina me të ngue ty çka po thue edhe me ta ba rrafsh. Bjer fakte edhe bazov në logjikë.

Paqe me shqiponjat. Maska e Korbi999
    Anëtarësuar
    08-04-2008
    Postime
    355
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin
    Etimologjia e emrit Bërsi-bërtham .
    Me intereson mendimi gjuhetarve te forumit ,ne cilat gjuhe ka kuptimin identik ky emer dhe mos ka te ngjare kuptimi i ketij emri zberthen edhe fjalen BARRE-BARS,BIRI.BIJA,dhe shume emertime tjera deri te kjo fjala e fundit .
    NEW BORN.
    Ju falemnderit
    Pershendetje juve!
    Ketu kemi te bejme me dy fjale (emra) te ndryshem.
    Bërsi- e ka spjeguar(Ajz)eshte emertim i mbeturinave te frutave(me fara ose bërthama ose pa ato) pas perpunimit (fermentimit, shtypjes, zjerjes), marrjes se lengut(ose nje pjese te tij) te frutit.
    Bërthama eshte ne vetvehte nje farë (fara, farat, çfarë shfaros....etj).
    Duket interesant fakti(qofte edhe rastesi) perberja(ndertimi) e fjales Bërth(birth-lindje)+ ama(mama-nëna).
    Kurajo!
    Salam!
    Bese dhe hakmarrje.

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anëtarësuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Citim Postuar më parë nga XH.GASHI Lexo Postimin
    Pershendetje
    Si qe e ceka me larte duhet shume per te dhene mendime tuaja . Ju pershendes per mundin tuaj . Emri bersi-bertham eshte interesant sepse nese nje gjuhetare analizon mire besoj se veshtir do te arrij ne fund.
    bersi -bertham Me fal aisberg nuk eshte mendimi juaj i sakt edhe pse deri te fundi ishte ne rregull fundi i mendimit tuaj nuk pershtatet me kuptimin e adekuat edhe pse fjala lidhje mbetje mund te jet e formuar nga ky emer .
    Zenith ka sjell ca argumente por keta as nje 1 % e emrave qe kan per baze formuese kete emer nuk perbejn kuptimin e plot te ketij emri .
    BERSIT=PHARAT -fart
    Ketu zberthehet emri fa-ra-on -faran per tramaket e misrit qe ruhen neper odet per FARË-T
    FARË-T e grurit qe ruhen ne ha-mbar jane mbeturina Ajsberg.
    E shef se faret nuk jan mbeturina aisberg.
    Po emri barr -s e gjen kuptimin tek ky emer gjithashtu eshte emri bark qe e ofron me shume kete argument timin .Kush na shtyen te ham ,na ben te ham unja jo barku duhet ngarkuar .
    Kryesisht fjala barre kuptohet edhe si ngarkes bartje diqka e ngarkuar psh mbarsim eshte fekondim po fjala bart eshte bartje shif emrin e mjekrres po mendoj leshit te mjekrres kemi emrin bart qka mendoni ju si perkthethet kjo fjale ne gjuhe gjermane jo pos ne shqip bart -bante mjekerr ,kemi shume emra per te renditur prapa lokomotives BËRTHAMES .
    Pershendetje
    Mirmbrema XHGASHI,ketu, ne bersive keshtu i themi sic e kam spjeguar me lart ,bersite nuk jane farat ato jane mbeturinat e frutit te dekompozuar qe ne pergjithesi kethehen ne pleh shume te mire ,per kete jam shume i bindur.
    Ndersa fjala e dyte BERTHAME ka nje ngjashmeri me BERTH ,por une nuk jam shume i bindur per kete .Do te me pelqente ta spjegoja me mire nga shqipja e cila e mbart kete fjale shume interesante.Hambari eshte vendi ku ruhen ne pergjithesi dritherat si grure,miser,tagji pra ne pergjithesi frutat e thara.
    Etimologjia e fjales BARRE, per mendimin tim kjo fjale ka te beje me barkun ,me formen e tij me hark kur ai fryhet prandaj kemi dhe barke si mjet lundrimi,apo barkalec,grua me barre etj
    Keshtuqe BER THAME ka disa spjegime, te tjere te japin mendime ,keshtukemi'
    BER THAME-FRUTI I THARE apo i THAME
    BERTHAME -FARE si THARMI I KOSIT [ME FARE BEHET NGJIZJA]
    BERTHAME -TE BEHET THAME [ZANAFILLA ,ZOTI THA TE BEHET]
    Pershendetje
    Dija eshte injorance e mesuar.....

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Pershendetje
    Kam menduar gjate pse pikerisht , emri bertham eshte injejt me emrin bersi kur kam thene me heret se germat bmv dhe numri tre i perkain te njejtes baze formuese nuk ka qene ratesai shiqo ne renditjen e planeteve kemi planetin tok ne poziten e tret pra hieroglifi brof-beth -beta eshte bota ama toka qe fillon me germen b keto jane argumentet qe tregojn se germat pellasge-yllire jane kryesisht te formuara ne baze te planeteve si dhe numrat.
    |Per mua ishte e veshtire qe ta gjej emrin rrenjesor qe te argumentohet kjo qe kame thene .
    Me falni por ka shume emra ne gjuhen tone qe sot nuk i perdorim si emri bersi per berthamen ,ka vot ,ka shkue ,emrin me te mire emrin ame thuja e shume shpejt do te hjekim nga perdorimi me kete emrin none ,per shembull kemi emrin per nje mjet pune ne kuzhin qe perdoret tani e quajn okllagi emri qe perdorej mepare ishte t'hallus shkop i drejt e i lemuar si kalliu i grurit kemi emrin qe perdoret akoma edhe sot per misrin talla pra latinishtja e ka mare nga etruret emerin talus i drejt i holle por ketu duhet cekur rendesin e germes T me e miri argumenton mjeti i kuzhines t'hallusa germaT paraqet kuptimin e veprimit i t'rashe t veprimi dhe rashe eshte asgje tjeter pos rrethi plot.
    Kemi shum emra qe sot nuk kuptohen kur i flasim per shembull këneta, kënata njena mba ujin tjetra mban uje pse ti quajm kanta e bidon kur kemi emrat me te mire dhe me te lasht se cilado gjuhe ne Ballkan dhe Evrop .
    TRABELL ne anglisht ngatres e kjo prej shqipes trubull-ir uje i perzier me dhe .
    DUDE ne angliht budall i pa pjekur i bute jo i menqur po te ne kur themi e eshte si dud peme qe rritet shpejt kete peme disi ndryshe e emertojn ne Shqiperi po harroj si i thonpor kur i bien frytet e ndot oborrin .
    Ka shume emra qe perdoren ne gjuhe te huaja qe ne gjuhen shqipe gjejn perkthimin me adekuat.
    Emri bare - mbare-mare dhe mire pa tjeter kan te njejten rrenje formuese.
    bmv tre-fili -trendelin kemi emrin e stines se pranveres gjegjsisht veres emer pellazg A-BERA
    QE KA KUPTIMIN E ZHVILLIMIT TE JETES , GJELBRIMIT, FEKONDIMIT TE PEMVE BIMVE
    BERA.
    Njeni nga diskutuesit e paraqet se pikrisht muaji prill paraqet planetin e aferdites po pra pa tjeter kjo aferdita eshte paralajmrim i jetes lindjes se diellit ardhjes se stines se veres per kete edhe reklamon gjinjt ne statuja qe paraqet berthamen ,bej-t'ame-l pra kryeisht paraqet plleshmerin .
    BARK-THATE
    BARK PLOTE, JAM FRYRE ME PLAS ,BARS-BARRA ,

Pershendetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 29-08-2008 më 18:38

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anëtarësuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114
    bërsi nuk janë farat si thoni ju,

por me fjalën bërsii, kuptojmë çka është rreth farave të kungullit dhe thonë: bërsitë e kungullit, hjekja ato bërsii të kungullit, materja që ndodhet rreth farave të kungullit quhet bërsia, bërsitë, shumës. Pra kur duan të bëjnë kungullorë (pite me kunguj), ia heqin farat edhe bërsitë kungullit dhe e grryejnë me lugë metali deri tek lëvorja (lëvozhga e kungullit).

kurse për emrin: akllagia, tëholluesa, t'hollusa (origjinal), shkopi i hollë i lëmuar me të cilin tëhollohen petet e pites, pra t'holluesa është mjeti pët të tëholluar petet e pites (specialitet shqiptar), vet fjala tregon për tëhollim, t'hollimi, ta bëshë të hollë peten nga gogluçi i brumit të ngrytë. Krejt kjo lidhet me fjalën - t'hollim, tëhollim-i, nga rrënja - holl, hollë, i,e,të hollë-a, e jo siç thot xhgashi - t'hallusa, por t'hollusa, ajo që tëhollon peten e pites

fjala - bars, barsimi, që përdoret për mbarsimin e kafshëve - kurse fjala - barrë, mebarrë, për mbarsimin e grave, shtatzania (barrë e druve, barrë e barit, barrë sane, ngarkesë, barrëkali etj.) Kështuqë fjala barrë ka të bëj me bartje, ngarkesë mbi shpindë, e jo në bark. E fjala - bërsii ka të bëj me fjalën - bërthamë, bërsia, bërsitë, bërthama e kungullit (por jo farat)

kemi bërsitë e kungullit, bërsitë e pjepnit etj. materja e butë ku qendrojnë farat, bërsia është vendi i farave, bërsitë.

A sa për shqipen e vjetër, lirisht mund të thomë se po ajo gjuha indo-europiane, që merret trungu i indoeuropianistikës, ajo ishte një gjuhë shqipe (ilire, pelasge a si ishte me emër origjinal, nuk dihet, por një dihet se Bardhylli, që ndërtoi beogradin - citibardhin, ku vie fjala citi, citet, qitet, qytet - ai ka folë shqip, ka shkrua shqip Dardhania e krejt europa në rrafshin trekontinental (euro-azio-afrikan) europ-Aleksandri-Indi (hindi) dhe nuk asht e mundshme të zhduket gjithë ajo gjuhë e historiografi botërore e kohës - sikur të mos kishte ekzistua kurrë!

Nuk asht kjo shqiptja me alfabet (1908),por lirisht mund të thomi edhe 1908 para eres së re!

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Jo jo, nuk e lamë për qef, unë nuk e ndjeki qefin sikur ti, unë i ndjeki rregullat, kurse për ty "gjuha nuk është matematikë" ndaj ti e shfrenon fantazinë.

O burrë i dheut, u du fakte për ato që ti po i shkrun. Nuk jena na bogolina me të ngue ty çka po thue edhe me ta ba rrafsh. Bjer fakte edhe bazov në logjikë.
    Une tyu s'muj me ta fale edhe logjiken, c'ka ta kap ta kap - cka s'ta kap, s'ta kap - aty duhet me i vnue pike.

A thuhet ne gegnishte "nen oxhak" a "ner oxhak"?
    Vec mos na thuaj si thuhet: "ndën" e "ndër" se e dijme. Se qy ku u ba 'rotacizmi' privilegj i gegnishtes ma teper se i tosknishtes ne kete fjale te vecante. Po kur s'ta kap - s'ta kap!
    E, a ta kapi a s'ta kapi, nuk asht problem i jemi. Ty n'te pelqefte merre - mos te pelqefte, le-e.
    Aeneas Dardanus

Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •