Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8
    Ngelem unë! Maska e DI_ANA
    Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874

Frika për të ndryshuar!

Ndonjehere ne kohe do t'i marrim ere ndryshimeve, ndonjehere pa menduar vrapojme ne aksion, ndonjehere refuzojme te ballafaqohemi me nevojat per ndryshime, ndonjehere adaptohemi ne ndryshimet nese ndjejme se kjo do te shkoje nga permiresimi....
    Ndryshimet jane domosdoshmeri, por cdo ndryshim shkakton probleme. Problemet duhet te zgjidhen, e jo te shmangen. Megjithate, pothuaj secili nga ne ndjen rezistence ndaj ndryshimeve pikerisht per shkak te problemeve te cilat gjate kesaj paraqiten. Pengesa kryesore per zbatimin e ndryshimeve eshte frika, frika nga e reja, e papritura, frika nga humbja e pozitave, ose ne pergjithesi frike nga ndryshimi. Frika na pengon dhe na pamundeson te ballafaqohemi me realitetin, ndersa ndryshimet jane rte domosdoshme, "çdo gje rrjedh, çdo gje ndryshon". Kryesisht ekzistojne kater arsye pse njerezit ndjejne rezistence ndaj ndryshimeve....
    Arsyeja e pare eshte se njerezit thjesht nuk kuptojne, gjeresisht nuk mund te ndjekin per çka behet fjale. Nuk kane informata te duhura dhe nuk mund te kuptojne ku shkon ndryshimi dhe cili eshte qellimi i fundit. Arsyeja e dyte eshte se njerezit nuk kane kohe te mjaftueshme qe te kyçen ne procesin e ndryshimeve. Ata nuk mund te ballafaqohen me detyrat e perditshme dhe njekohesisht te marrin pjese ne procesin e ndryshimeve. Arsyeja e trete eshte se njerezit nuk posedojne aftesi te mjaftueshme qe te ballafaqohen me obligimet e reja qe do t’i merrnin pas ndryshimit. Ky eshte nje reagim i pritur, pasiqe nese njerezit inkuadrohen ne procesin e ndryshimeve, do te tregojne se nuk jane kompetent. Arsyeja e katert per rezistencen ndaj ndryshimeve eshte se njerezit thjesht nuk besojne ne vlerat per shkak te cilave behet ndryshimi. Ata thjesht besojne se ndryshimi eshte gabim dhe se aspak procesi nuk duhej te filloje.
    Nese, arsyeja per rezistencen ndaj ndryshimeve eshte frika nga obligimet e reja, tejkalimi eshte vecanerisht i komplikuar. E para qe duhet bere eshte te vertetohet nese personi i cili shpreh rezistence ndaj ndryshimeve ka potencial te zhvilloje shkathtesi dhe dituri te reja te nevojshme per obligimet e reja ne "boten e re"....
    Ne ate bote ku ne te cilen kemi aq frike te shkojme!Ku kemi frike te jemi dikush tjeter!

Si mendoni ju?
    "Carpe Diem"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-03-2008
    Postime
    224
    Mendoj se vetem ai qe ska kerkesa ndaj vetes nuk ka nevoje per ndryshim. Frika mund te vije nga pesimizmi per te ardhmen dhe na paralizon cdo aktivitet. Mendoj se per ta tejkaluar kete frike duhet besuar ne rezultatet pozitive te ketyre ndryshimeve. Mendo se cprespektiva te reja do te hapen nese ndryshon nje situate psh. Duhet provuar njehere. Ne mund te kemi brenda vetes shume me teper energji sesa dime.

i/e regjistruar Maska e Dar_di
    Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Dardani e lashtë (Oeneum), aty ku ajri i freskët më bën të ndihem i relaksuar.
    Postime
    1,968
    Pershendetje DI_ANA hde te pergezoj per kete teme mjaft te qelluar.

E lexova me vemendje postimin tuaj te ri dhe mendova te inkuadrohem ne kete diskutim qe shpresoj te jete konstruktiv.

Frika per te ndryshuar.
    Mendoj qe njeriu nuk mund t`iu pershtatet lehte ndryshimeve qe ndodhin ne jete e tij, qofshin ato te paralajmeruara apo qe lindin nga spontaniteti i jetes dhe kur ato na rrjedhin ne keto dy menyra ateher reagimi eshte jo i njejte. Perderisa ne rastin e pare, frika mund te jete me nje ritem me te ulet dhe rruga per tu adaptuar me ndryshimin eshte me e shkurter, ateher kjo do te ishte pozitive per ate ndryshim qe ndodhe, pavaresisht se qfar eshte ai. Dhe, mundesia e reagimeve ndaj ketij ndryshimi eshte relative, per te mos thene e pa prezente.
    Ne rastin e dyte, kur ndryshimi vjen nga spontaniteti i jetes, apo diqka qe i vjen njeriut befas pa ndonje paralajmerim paraprak, athere frika per ta pranuar ate ndryshim (pavaresisht se qfar eshte ai) eshte e arsyeshme te ndodhe ose te na paraqitet, sepse ne nuk mund te pranojme diqka menjhere ose me ngadale pa e analizuar dhe studiuar mire se a eshte i dobishem ai ndryshim te ndodhe tek ne, a eshte pozitiv ne nje aspekt qe do kishte ndikime te frytshme ne jeten tone. Dhe, une mendoj, qe ne kete rast paraqitja e frikes do te ishte e arsyeshme, sepse psika nuk mund te pranoj diçka, pa e ditur me parë se qfar mund te jete ai ndryshim per neve dhe qka mund te sjell.
    Ne pika te shkurta, ky ishte mendimi im. Une kerkoj nga ju DI_ANA qe te fokusoheni me nje aspekt te jetes dhe qe ta diskutojme ne menyre pakez me konkrete kete teme qe une e konsideroj si mjaft te qelluar nga ana juaj.

RESPEKTE!

i/e regjistruar Maska e BaBa
    Anëtarësuar
    12-03-2006
    Vendndodhja
    Facebook.com/BabaAlbanian
    Postime
    4,061

po shum njerez ndrryshojn.

ca ju hapen syt nga e keqja e ca nga e mira.

Por e keqja eshte se njeriu me shum ndrryshon kur Martohet . lool

PS: por un them se kjo gja ska me ndodh se kush ndrryshon kot sa rron.
    Ndryshuar për herë të fundit nga BaBa : 21-08-2008 më 17:57
    Dhe kau i mirë po s'e ngacmove, s'tërheq në brazdë.

i/e regjistruar Maska e Flora82
    Anëtarësuar
    17-04-2006
    Vendndodhja
    afer detit
    Postime
    899
    Ndryshim eshte i mire per secilin, frika ekziston por tejkalohet , dikur u skuqsha kur folsha mire , tani me kalimin e kohes me ndryshimin edhe kur foli keq nuk skuqem

life is a flower Maska e maryp
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Vendndodhja
    ne univers
    Postime
    3,897
    eshte nje shprehje qe thote''kush le rrugen e vjeter per nje rruge te re, di ate qe le por nuk di ate qe gje..
    te gjithe duam ndryshimin,sia ate karakterial ,fizik, apo ndryshimin e jeteses ndryshimin e ambientit, punes...ka gjithmone dicka qe nuk na pelqen tek ajo qe kemi dhe ajo qe jemi.
    por sa ndryshojme ne te vertete?
    cdo dite ndryshojme dicka ne jeten tone por jane ndryshime te vogla, ndryshime qe mbenten gjithmone ne kontekstin e jetes qe bejme, pra ndryshojme por nuk ndryshojme kurre ne menyre radikale, sepse preferojme gjithmone te mbajme sigurine e saj qe kemi sesa te vemi drejt nje aventure qe nuk na jep siguri..
    une kam konstaktuar dicka dhe kete e kam konstaktuar si tek vetja ime ashtu edhe tek njerez qe njoh, ndryshimet e medha ,ndryshimet e verteta behen gjithmone ne menyre te papritur,nuk jane vendime qe jane marre me gjakftohtesi apo duke perdorur forcen e llogjikes, dhe kjo ndodh per nje arsye, sepse kur hyn llogjika, arsyetimi ne mes njeriu e ka shume veshtire te ndryshoje sepse faktori siguri per ate qe ke dhe frika ndaj te panjohures bejne qe cdo iniciative per ndryshim te bllokohet edhe pse deshira mbetet gjithmone aty.e panjohura na tremb
    NESSUNA VITA PUO' DIRSI COMPLETA SENZA UN PIZZICO DI FOLLIA (COELHO)

i/e regjistruar Maska e Vullnet07
    Anëtarësuar
    05-09-2007
    Postime
    2
    Urime per hajpjen e ksaj teme mjaft te qelluar

une mendoj se frika per te ndryshuar esht frike e cila tejkalohet normal kur te ndrushosh :d

edhe fundja une mendoj se kjo do ti ndihmej per ata qe e lexojn kete fjali te shkurt qe doket pa kuptim por ka nje kuptim shum te madh.

"Kush je ti Qe te mos jesh"
    Ndryshuar për herë të fundit nga Vullnet07 : 25-08-2008 më 15:36 Arsyeja: disa gabime

i/e regjistruar Maska e ylli22
    Anëtarësuar
    19-08-2008
    Vendndodhja
    tirana
    Postime
    29

Cfare eshte frika?

Pershendetje te gjitheve, i lexova te gjitha mendimet dhe me te vertet ndihem mire kur shikoj qe ka mendime te ndryshme, sepse edhe te menduarit ndryshe nga ato qe njeriu mendon, eshte nje lloj forme frike por realisht ka shume lloje frikash.
    Une mendoj se ne vija te pergjithshme njeriu ndryshon, por frika se mos ndryshon ne drejtimin e gabuar ben ate qe ai ne vetvet beson se ka ndryshuar por realisht eshte i njejti person, ndryshon konteksti per sa i perket ndryshimeve radikale te momentit por kjo eshte nje teme shume e gjere.....dhe eshte nevoja per nje teme tjeter.
    Une jam i mendimit qe frika fillon ose lind ne momentin qe njeriu mendon per te ardhmen ne cdo lloj konteksti qofte, psh se cfare do shkoj te pi nje gote birre apo vere?
    Eshte nje shprehje e vjeter qe thote "per te ecur para duhet te shikosh mbrapa" individe te ndryshem e kuptojne ndryshe, ajo qe do shtoja une eshte se jeta e njeriut eshte si puna e atij lemshit qe vazhdon ne cdo sekonde, minute, ore, dite, jave, muaj, vit e keshtu me radhe te mblidhet.....dhe krijon me te gjitha faktet empirike ate qe quhet jeta personale e cdo njeriu ose ndryshe (ndergjegjen personale)......dhe mendoni qe per nje moment njeriu vendos te ndryshoje (qofte kjo e menduar me pare pra e studjuar,llogjike apo qofte e momentit e shkaktuar nga nje ngarkese emocionale pozitive apo negative qofte)....pra vendos te keputi kete fill dhe qe nga ai moment te filloje te krijoje nje lemsh te ri.....qe te quhet vertet ndryshim thelbesor por kete nuk mundet te beje dot asnje qenje njerezore keshtu qe ........mendoni cfare te doni hahaha
    gjithe te mirat
    It's not enough that we do our best; sametimes we have to do what's required.

Tema të Ngjashme

1. 15 Web Faqet qe kan ndryshuar boten...!!!
    Nga new-man në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 26-03-2009, 20:54
  2. Përgjigje: 37
    Postimi i Fundit: 19-08-2007, 09:49
  3. A duhet ndryshuar pak gramatika e shqipes letrare?
    Nga njeriu2006 në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 09-04-2006, 16:39
  4. Kuvendi që na la trashëgim ADN-në e Dushkut
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-05-2005, 01:24
  5. A eshte ndryshuar Bibla nga njerezit?
    Nga Klevis2000 në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 09-07-2003, 21:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •