Close
Faqja 14 prej 19 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 188
    Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet nė Bllog
    1
    Po une nuk besoj ne idealizmin subjektiv te Kantit apo objektiv te Hegelit..une besoj ne realitetin e llogjikes njerezore dhe ne perceptimet e sakta qe ne jep ajo per universin ne pergjithesi. Pra nuk besoj se truri eshte jashte nesh dhe per lidhjen me trute e te tjereve dhe perceptimet subjektive te njellojta apo te ndryshme, sipas rastit, qe ti beson.... Rregullator
    Duaje te afermin tend si veten

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    kenaqesi qe folem ilia spiro,
    une nuk e kam idene se e kujt eshte kjo si teori.
    eshte kompletesisht ide subjektive, ke te drejte, dhe ke akoma te drejte kur thua qe eshte rreth vicioz, por gabuhesh kur thua se e besoj une! une dyshoj kudo, ne cdo realitet dhe ne cdo subjektivitet. pamevaresisht se keto te dyja normalisht ndahen!
    por mos harro se filozofia, eshte gjithmon subjektive!
    dukesh tip qe lexon, dhe une per njerezit qe lexojn shume ne pergjithsi kam mendimin se jane me shume subjektiv se sa realista, sepse realiteti ndryshon shume nga librat!

Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet nė Bllog
    1
    Kam kohe qe e kam lene leximin. Keto me kujtohen nga shkolla. Ti thua se dyshon kudo pra je mbeshtetes i teorise se skepticizmit, e cila gjithashtu ka perfaqesuesit e vet (qe s`me kujtohen). Mundohem qe sa njohuri kam t`i perdor ne praktike ne funksion te njohjes,pra duke qene sa me realist dhe duke shmangur cdo lloj subjektivizmi.Persa i perket besimit, kjo eshte nje ceshtje e brendshme e njeriut,por eshte shume i rendesishem dhe do te thosha edhe vendimtar ne raste te tjera.
    Shume perpjekje kane bere filozofet e koherave te ndryshme per te shpjeguar boten, por celesi i zgjidhjes eshte pikerisht ky: Besimi.

i/e regjistruar Maska e ujkus
    Anėtarėsuar
    17-10-2006
    Postime
    327
    2 matelriaelt qe perdori zoti kur na krijoi

nje zot i burgosur ne fizike qe mos ti zinte vendin por qe ta donte ne formen e qe ai kishte nevoje . perfundimi NJERIU ku lufta e materjes dhe idese eshte e fuqishme edhe e eger .
    ku vetem me idene vdes perdite kurse me materjen nuk ekziston dot perjetesisht .

pra zoti mbledh copat e veta te IDESE kur ne vdesim dhe materja jone nuk ekziston me

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    ujks... une jam ateist... nuk i besoj zotit tend! ajo qe the eshte shume e lehte per tu parashikuar te besimtaret, pra kuptohet qe do thuhej dicka te tille, mbi boten e brendeshme dhe te jashtme te njeriut!

Ilia... besimi eshte udha qe zgjedh cdo njeri!
    dhe te verteten mund ta gjesh vetem duke dyshuar...
    po ti mbledhesh keto dy pika del se udha e vertete nuk egziston!
    egzistojne vetem udhet e sakta dhe te gabuara ne lidhje me deshirat dhe ndjenjat!
    kjo ishte pake e thelle...

Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet nė Bllog
    1
    Citim Postuar mė parė nga Rregullator... Lexo Postimin
    ujks... une jam ateist... nuk i besoj zotit tend! ajo qe the eshte shume e lehte per tu parashikuar te besimtaret, pra kuptohet qe do thuhej dicka te tille, mbi boten e brendeshme dhe te jashtme te njeriut!

Ilia... besimi eshte udha qe zgjedh cdo njeri!
    dhe te verteten mund ta gjesh vetem duke dyshuar...
    po ti mbledhesh keto dy pika del se udha e vertete nuk egziston!
    egzistojne vetem udhet e sakta dhe te gabuara ne lidhje me deshirat dhe ndjenjat!
    kjo ishte pake e thelle...
    d.m.th. ti beson se ekziston e verteta dhe mund ta zbulosh nepermjet qenjes skeptik dhe kjo sikur kundershtohet nga fjalia e fundit..thua se jane vetem rruget per arritjen e deshirave tona. Pra nuk ekziston "e verteta". Mos ka ketu kontradiksion?

Nga ana tjeter, nese abstragojme dhe e marrim te mireqene konceptin e idealizmit subjektiv me te cilin ti je dakord,..atehere lind pyetja..po "njeriu" c`eshte valle, sepse ky del si subjekt i ketyre deshirave dhe perceptimeve qe nuk kane lidhje me realitetin. Valle a eshte njeriu nje realitet..dhe nga kush perceptohet si i tille...apo jo i tille..

Megjithe opsionet qe jap, une nuk jam "materialist", ne kuptimin qe nuk besoj se e para ka qene materia dhe njeriu dhe me pas linden idete..dhe ndjenjat, pra "ndergjegja" e njeriut.

thelle po hyjme me duket..., a do te dalim dot??
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 02-02-2010 mė 09:16

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    ke te drejte ... po i futemi shume thelle... por te siguroj qe ja del nese vendos te pranosh qoft edhe nje gje te vetme!

Pake me siper ku me the se ka kontradiksion... te siguroj qe cdo fjale eshte e vertete.. dhe sbien aspak ne kundershtim te dyja idete... ceshtja eshte nese ti do pranosh dicka apo jo... pra ceshtja eshte te zgjedhja jote...
    ndoshta gjithcka qe ti do besosh do behet realitet, pra je ti ai qe vendos realitetin tend.
    ndoshta kjo eshte e verteta absolute...
    dhe je ti ai qe percakton nese je real apo jo... sepse je pikerisht ti ai qe percepton realitetin.
    ceshtja eshte nese ti do e pranosh kete gje, apo jo?

Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet nė Bllog
    1
    te pranon dhe je mbrojtes i idealizmit subjektiv dhe duke ndjekur kete linje arrin ne solipsizem,..pra "ekzistoj meqe verej dhe duke verejtur i krijoj sendet".
    Perfaqesuesit e pare te kesaj rryme jane Xhorxh Berkli dhe Fihte. (me siper kam futur gabimisht E.kantin).

Une besoj ne faktin e pagabueshmerise se llogjikes sone e cila vetem percepton materien dhe universin,mes te cileve edhe njeriu, krijimi i se ciles eshte nga nje FUQI jashte konceptit tone (mos po hyj ne fe?)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ilia spiro : 04-02-2010 mė 14:27

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    nuk i njoh sepse nuk kam lexuar...

por mos dil ne konkluzione te nxituara...
    mos mendo se une u besoj ketyre gjerave...
    une thejsht filozofoj me veten dhe te filozofosh do te thot te dyshosh asgje me shume...
    filozofia eshte nje asgje e madhe ... nuk nxjerr kurre gje ne pah.. eshte vetem subjektivizem.
    ndoshta kant nuk dinte qe ka pasur njerez qe kane perdorur trurin e tyre 98%. ti e beson?
    ishte nje njeri qe nuk fliste... por te gjith shkencetaret menduan se u prish aparati me te cilin ata po e studionin...
    ti cfare mendon se do kishte per te then nje njeri kaq i madh, dhe ishte nje njeri qe i besonte pikerisht ketyre teorive...?
    ai ishte nje nga ata qe mendonte se trupi dhe menja duhet te jene 1!
    nejse me duket sikur u futa diku jasht temes!

patriot Maska e shoku_tanku
    Anėtarėsuar
    18-09-2006
    Vendndodhja
    Tiranė
    Postime
    3,395
    Po nuk na thate ndonje gje per teorine e materializmit dialektik more djema...si thoshte nje koke!..-asgje nuk lind apo shuhet por thjesht transformohet..perceptimi shqisor nuk eshte i mjaftueshem per te njohur materien pasi ne menyre cilesore ajo mund te njihet vetem me ane te dialektikes materialiste...une nuk dua te qendroj gjate ne kete teme se te diskutojme per dispilinen e filozofise,per shkollat filozofike dhe ne fund,si i perceptojme ne gjerat ne konceptin filozofik,i bie te na dale mjekra e thinjat si puna e Sokratit,Marksit e te tjere...largohu edhe ti ilia qe ketej se roite

Faqja 14 prej 19 FillimFillim ... 41213141516 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Njeriu eshte e vetmja krijese...
    Nga augusta b nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 50
    Postimi i Fundit: 07-01-2024, 04:57
  2. Filozofėt, jeta dhe veprat e tyre!
    Nga Davius nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 165
    Postimi i Fundit: 18-03-2011, 08:00
  3. Prezantim i eseve te Emersonit (Self-Reliance)
    Nga wittstar nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 06-12-2007, 11:20
  4. A besoni nė fundin e botės?
    Nga fisniku-student nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 28-02-2007, 14:24
  5. Tė dhėnat fosile hedhin poshtė evolucionin
    Nga monarku nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 02-11-2006, 10:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •