Close
Faqja 12 prej 19 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 188
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Ideja apo Materia ?

Kjo ka qene gjithmone nje pyetje qe e ka munduar njeriun. Cfare mendoni per natyren e lidhjes se Idese me Materien ?
    A shkojme domosdoshmerisht drejt fese sapo Ideja lidhet me Shpirtin ?
    A mund te ekzistoje ideja jashte materies?
    Nese pranohet se shpirti ekziston, atehere kemi shpirtin qe pajiset me materie apo materien qe pajiset me shpirtin ?
    A duhet likujduar idealizmi ne favor te materializmit per nje jete me te mire, apo duhet te gjejme nje ekuiliber? A eshte njeriu ne gjendje ta gjeje vete kete ekuiliber ?
    ideja ka krijuar materien, por ato ide kane besim te shnderruar ne devotshmeri ndaj emocioneve te tyre ne lidhje me materien dhe keto te fundit te krijuara nga besimi.
    nuk mendoj se ka lidhje me shpirtin apo me fene. eshte dicka qe njeriu eshte i afte ta krijoj edhe me gjera qe sot njerezit i quajne te pazakoshme, vetem se njeriu duhet te jete i edukuar ne menyre te tille!
    idete jasht materies egzistojne, per shembull... mendo per hicesine, per kuptimin e nr 0. ateher do ndjesh nje ndjenje boshe... kjo nga psikologjia jote... eshte nje perceptim mjaft i qarte... qe te siguroj qe vjen nga idete.... cdo ndjenje vjen nga idete...
    ti nuk ja paske idene shpirtit, mendimi im eshte se ajo qe shume njerez quajne shpirt per mendimin tim eshte emocion fjala sinonim.
    nese duhet likuiduar apo jo, kjo varet nga cdonjeri prej nesh... kete nuk mund ta percaktoj masa... kete mund ta percaktoj vetem UNI i cdonjerit prej nesh... ne varesi te asaj qe UNI ka nevoje!
    njeriu ekulibrin mund ta gjeje por i duhet disipline!

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Pershendetje Rregullator!
    Ke hyre me nje pohim shume te forte (ideja ka krijuar materien), po me pas gjendet skamje argumentimi.
    Kjo eshte teme metafizike, pa ndonje dobi praktike, por gjithsesi stervit abstraksionin. Me teper sesa pozicioni final ka rendesi argumentimi, dmth rruga e ndjekur jo vendmberritja.

Eshte e vertete qe njeriu eshte i prirur drejt pohimit, pa u shqetesuar per rrugen por ne kete menyre mbushet mjedisi me kunderthenie dhe paradokse si psh:

1-Ismail Kadare i sherbeu regjimit komunist (parashtrimori kryesor).
    2-Regjimi komunist i demtoi shqiptaret (parashtrimori dytesor) .
    rrjedhimisht:
    3- Ismail Kadare i demtoi shqiptaret (perfundimi).

Kuptohet qe kemi nje paradoks midis Ismail Kadarese qe mbahet si prozatori me i madh shqiptar i te gjitha koherave dhe perfundimit logjik, prandaj eshte mire qe pohimet te mos jene dosido.

Ideja lidhet me dicka 'a priori',e zbulueshme prej intuites dhe arsyetimit, ndersa materia me dicka 'a posteriori' qe lidhet me pershqisimin ose ndryshe perndjesimin shqisor; po nuk e 'pashe' nuk besoj se ekziston (shqisa e te parit).
    Gjithsesi mos e merr idene si sinonim i perfytyrimit e aq me pak i 'besimit se', merre ne teresine e saj qe eshte ne gjendje ti qendroje te pakten dialektikisht materies.

Pyetja e dyte:
    ''''A shkojme domosdoshmerisht drejt fese sapo Ideja lidhet me Shpirtin ?''''
    deshmon per 2 koncepte qe lidhen por qe nuk jane domosdoshmerisht nje 'njesi'. Kush pohon se kemi ne te vertete nje njesi duhet ta argumentoje, ashtu sikunder kush mohon lidhjet e idese me shpirtin duhet ta argumentoje dhe kur flitet per shpirt flitet per 'frymen'( perberesi jomaterial i njeriut, qe dikush mund ta quaje jeta psikike, dikush jeta mendore, tjetri jeta emocionale, fjale qe skane asnje lidhje perpos shquarjes te se njejtes gje, perberesit jomaterial te njeriut ).

Prandaj te ftoj ti argumentosh sadopak, pohimet e tua.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-01-2004
    Postime
    2,378
    Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Eshte e vertete qe njeriu eshte i prirur drejt pohimit, pa u shqetesuar per rrugen por ne kete menyre mbushet mjedisi me kunderthenie dhe paradokse si psh:

1-Ismail Kadare i sherbeu regjimit komunist (parashtrimori kryesor).
    2-Regjimi komunist i demtoi shqiptaret (parashtrimori dytesor) .
    rrjedhimisht:
    3- Ismail Kadare i demtoi shqiptaret (perfundimi).

Kuptohet qe kemi nje paradoks midis Ismail Kadarese qe mbahet si prozatori me i madh shqiptar i te gjitha koherave dhe perfundimit logjik, prandaj eshte mire qe pohimet te mos jene dosido.
    Paradoks??? Kadare duke mbrojtur te kaluaren e tij po i demton akoma shqiptaret edhe me te tashmen e do i demtoje edhe me te ardhmen e tij, edhe pse shpresa per t'i kerkuar falje publike popullit "te tij" e per t'u terhequr vetem ne letersi ende nuk humbur.
    imagine there's no countries...
    nje fjale, nje kuptim...
    :))))

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar mė parė nga uj me gaz Lexo Postimin
    Paradoks??? Kadare duke mbrojtur te kaluaren e tij po i demton akoma shqiptaret edhe me te tashmen e do i demtoje edhe me te ardhmen e tij, edhe pse shpresa per t'i kerkuar falje publike popullit "te tij" e per t'u terhequr vetem ne letersi ende nuk humbur.
    Shiko eshte paradoks si sepse i permbush kriteret e e paradoksit te pergjithshem (dmth eshte pohim logjik qe bie ndesh me domethenien e zakonshme, ku vepra e kadarese mbahet si me e dobishmja per shqiptaret) ashtu edhe kriteret e antinomise, sepse te dyja palet mund ti justifikojne pohimet e tyre.

Dhe pikerisht fakti qe debatohet pafund deshmon qe kemi paradoks.

p.s po deshe po e nxjerr si teme me vete, qe te mos i humbi filli kesaj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyj-Njeriu : 26-01-2010 mė 08:56
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    te falenderoj qe u pergjigjesh pohimeve te mia!
    pyetja e pare nuk ishte shume e qarte gjithsesi do i pergjigjem sipas perceptimit ne lidhje me problemin!
    jam i bindur se i pergjigjesh lehte pyetjes: matematika (sinonim i llogjikes) eshte shkence e vertete apo e sakte?
    ti mendon se nuk ka rendesi vendmberritja... kete nuk e percaktojme dote sepse vendmberritjes nuk ja kemi iden... kam degjuar se vendmberritja eshte emocioni me i fort qe lidhet me universin! nejse!
    njeriu shikon ate qe ka nevoje dhe deshire te shikoj, me shume se ajo qe konceptohet si reale!
    pra njeriu shikon ne baze te deshires dhe emocioneve, dhe te jesh i bindur se i beson duke perdorur llogjiken!
    mos harro se llogjika matematikore bazohet ne aksioma te cilat i kemi quajtur te verteta dhe skemi mundesi ti vertetojme!
    po keshtu funksionon dhe realiteti... llogjika per perceptimin e realitit eshte bazuar ne emocionet tona per te cilat ne kemi nevoje dhe ka ndertuar ate qe ne sot i themi realitet!

dhe sa per pyetjen e dyte!
    te siguroj se shpirti eshte i lidhur ne menyre te pandare nga feja! kete une e konceptoj si aksiom!
    sepse shpirti ka dale nga librat fetare dhe jo nga mendjet e filozofeve... dhe po ka dale nga mendjet e filozofeve te siguroj qe kane qen filozofe te mbeshtetur ne fe...
    te vetmet filozofi qe kane folur per shpritin, dhe jane te verteta, jane ato qe jane me shume te verteta per ndjenjat se sa per shpritin!
    une i ketij mendimi jam!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Rregullator... : 26-01-2010 mė 16:26

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Citim Postuar mė parė nga Rregullator... Lexo Postimin
    dhe sa per pyetjen e dyte!
    te siguroj se shpirti eshte i lidhur ne menyre te pandare nga feja! kete une e konceptoj si aksiom!
    sepse shpirti ka dale nga librat fetare dhe jo nga mendjet e filozofeve... dhe po ka dale nga mendjet e filozofeve te siguroj qe kane qen filozofe te mbeshtetur ne fe...
    te vetmet filozofi qe kane futur shpritin dhe jane te verteta jane ato qe jane te verteta per ndjenjat me shume se sa per shpritin!
    une i ketij mendimi jam!
    ca si teper vrapon ti djal,
    shume siguri ke, dhe shume aksioma.

perpara se te vendosesh perfundimisht se nga e ka burimin koncepti i shpirtit, pse nuk analizon me pare se ē'do te thote "shpirt",
    bota shpirterore nuk eshte monopol i fese, ne fakt nuk eshte as shpikje e fese, ne te kundert feja eshte shpikje(si rrjedhoje e nje keqinterpretimi) i botes shpirterore.

I ri je, do shtrohesh me kohen.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163

o shoku....

ashtu mendon ti....?

ti nga cfare mendon se perbehet bota shpirterore?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    pertoj te shkruaj diēka qe e kam shkruar me pare.
    po ta lexosh temen i ke te gjita ēa mendoj une.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    me vjen keq por sulmi dhe gara se kush eshte me i zgjuar nuk perputhen me idene qe kane une per debatin(debat qe ja vlen kuptohet),
    nuk e ve ne dyshim qe ke argumentet e tua per ato qe pohon, dhe qe mund te kesh te drejte, dhe ne fakt tu drejtova me shume respekt ne ndryshim me disa te tjere qe u perpoqen te flasin per temen, sepse mendova se do i jepje kontribut temes qe te zhvillohej me teper, prandaj dhe nuk te ofendova.
    Nese une mora pjese tek tema ishte nje menyre jo vetem per te shprehur bindjen time, ne fakt perfitova qe duke krahasuar opinionet e shumta te pasuroja dhe te vija ne prove bindjen time, pse jo dhe ta ndryshoja.

Ne nje bote ku nuk ka te verteta absolute, ku siguria e vetme eshte ndryshimi,
    nese ti je 100% i bindur per ate qe mendon dhe nese nuk je i hapur per mendimin ndryshe atehere humbet kohen mes nesh.
    Megjithate nese ke deshire te na ndriēosh je i lutur te shpjegosh me ne detaj ate qe mendon, sepse gjuha njerezore eshte teper e kufizuar dhe e mbushur me koncepte qe kane ndryshuar nga kuptimet e tyre origjinale, dhe nuk mund te komunikosh ēdo gje qe ke deshire ne pak fjali.

Por e perseris qe nuk mund te bej gare zgjuarsie mbi nje koncept si ideja dhe shpirti, koncepte qe dikur i kam kuptuar ndryshe, sot i kuptoj ndryshe, dhe nese me siguri do ndryshoj pikepamjen qe kam per to. Ne fakt mendoj se edhe koncepti qe kam une mbi "zgjuarsine" ndryshon nga ajo qe ke ti.

Sinqerisht nuk kam asnje dyshim ne aftesite e tua intelektuale, se ndryshe nuk do isha shqetesuar te shkruaja keto qe po shkruaj, por ajo qe mendoj se te mungon eshte pakez urtesi. Je shume impulsiv, nuk eshte nevoja, nuk po bejme gare.
    Pa ofendim.
    Shendet dhe lexim te mbare.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    07-01-2010
    Postime
    163
    tani qe e moreshtruar mund te flasim dhe te debatojme sepse une dhe mund te ta vertetoj se jam i hapur per mendime te reja!

une jam i mendimit se gjendja shpirterore ka krijuar fene.. pamevaresisht se fjala shpirt ka ardhur nga feja...
    dhe mendoj se gjendja shpirterore perbehet nga emocionet qe ka njeriu qofshin emocione te lindura me koshienc qofshin pa koshience...!

Faqja 12 prej 19 FillimFillim ... 21011121314 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Njeriu eshte e vetmja krijese...
    Nga augusta b nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 50
    Postimi i Fundit: 07-01-2024, 04:57
  2. Filozofėt, jeta dhe veprat e tyre!
    Nga Davius nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 165
    Postimi i Fundit: 18-03-2011, 08:00
  3. Prezantim i eseve te Emersonit (Self-Reliance)
    Nga wittstar nė forumin Krijime nė gjuhė tė huaja
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 06-12-2007, 11:20
  4. A besoni nė fundin e botės?
    Nga fisniku-student nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 28-02-2007, 14:24
  5. Tė dhėnat fosile hedhin poshtė evolucionin
    Nga monarku nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 02-11-2006, 10:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •