Përkufizimi i ateizmit dhe shkaku i ekzekutimit të felëshuesit
Një teleshikues nga Amerika:
"Cili është përkufizimi i ateizmit dhe cilat janë pasojat e tij negative tek islami?"
Prof. Xhasim Elmutava: "Unë dua që pyetjes së teleshikuesit t'i shtoj dhe një pyetje tjetër: "Përse duhet të ekzekutohet ateisti dhe felëshuesi? A nuk ka të drejtë të jetë i lirë në zgjedhjet e tij?"
Abdul Mexhid Zendani: "Përkufizimi i ateizmit (në arabisht ilhad) në origjinë është shtrembërimi i emrave dhe cilësive të Zotit të madhëruar. Thotë Zoti në Kuran:
"Allahut i përkasin emrat më të bukur, andaj thirreni Atë (lutjuni Atij) me to dhe largohuni nga ata që i shtrembërojnë emrat e Tij. Ata do të ndëshkohen për çfarë kanë vepruar." (Araf:180)
Kështu, emrin e Zotit El-Azizu e shtrembëruan dhe përdornin për idhullin me emër Uzza. Vetë fjala "Ilhad" tregon devijim dhe anim nga një anë. Kurse në kohët moderne, Ilhad (ateizëm) përdoret për dikë që nuk beson farë në ekzistencë e një Zoti, Krijues.
Kurse përsa i përket pyetjes mbi ekzekutimin e felëshuesit në islam, unë dua t'a pyes teleshikuesin që banonte në Amerikë: A e ka të mundur një amerikan t'a shkelë me këmbë flamurin e Amerikës? Kush është ai person të cilit i lejohet të rebelohet kundër kushtetutës së vendit ku banon? Kështu shohim që shumë ligje dhe norma varen nga natyra e shoqërive. Është vetë shoqëria ajo e cila vendos linjat e kuqe të cilat nuk i lejohen askujt t'i kalojë dhe shkelë, dhe nëse dikush i shkel ai penalizohet. Këto linja të kuqe janë vendosur me qëllim që shoqëria të mbrojë veten dhe individët e saj.
Besimi në një shoqëri muslimane nuk kufizohet në një çështje ideologjike dhe individuale, por përfshin të gjithë shoqërinë në tërësi. Objektivat kryesore të fesë dhe besimit janë mbrojtja e jetës, nderit, pasurisë etj... Të gjitha këto funksionojnë në bazë të besimit. Nëse shoqëria do të lejonte rebelimin kundër këtyre vlerave, kjo do të ishte fundi i vetë shoqërisë. Prandaj diçka e tillë konsiderohet si vijë e kuqe e cila nuk mund të kalohet. Kushdo që ballafaqohet me dyshime ideologjike dhe doktrinare, islami ofron si zgjidhje dialogun dhe debatin konstruktiv. Nëse vazhdon me ateizmin dhe mosbesimin e tij, kjo konsiderohet si shembje dhe shkatërrim i elementëve jetësore të një shoqërie të shëndoshë."
>>>
Krijoni Kontakt