Presidenti i ri pa votat e shqiptarëve
Bekim Buçi
Presidenti i shtetit të zgjedhet nga shumica e votave në rrethin e dytë dhe të hiqet cenzusi prej 51 për qind. Këto janë ndryshimet kushtetuese për të cilat është duke menduar Qeveria, bëjnë të ditur burime të larta nga Parlamenti.
Në Bashkimin Demokratik për Integrim (BDI) thonë se mbeten në qëndrimin e tyre sa i përket zgjedhjes së presidentit të shtetit, dhe janë kundër kësaj ideje. “Interes i Maqedonisë dhe i qytetarëve është që presidenti të zgjedhet në Parlament meqë qytetarët janë të ngarkuar me cikluse zgjedhore”, thotë nënkryetari i BDI-së, Rafiz Haliti. Ai thekson se është kundër heqjes se cenzusit për shkak se presidenti i ardhshëm nuk do të kishte legjitimitet të plotë. “Do të ndodhte që me 30 për qind të daljes në zgjedhjet presidenciale 16 për qind e qytetarëve të përcaktojnë se kush do të jetë presidenti i shtetit. Kjo do të thotë president me legjitimitet të cunguar”, u shpreh Haliti. Në BDI janë të mendimit se presidenti duhet të zgjedhet në Parlament me 61 vota dhe me shumicën e “Badenter”-it. Sipas burimeve të njëjta këto ndryshime nuk do të sjellin ndonjë risi sa i përket kërkesës së partive shqiptare që të paktën nënkryetari i shtetit të jetë shqiptarë.
Burime të larta nga Parlamenti kanë potencuar se në këto ndryshime nuk parashihet një gjë e tillë. Ndërsa me qëllim që të zvogëlohen shpenzimet zgjedhjet presidenciale do të mbahen në mars të vitit 2009, bashkë me ato lokale bëjnë të ditur nga Kabineti i kryetarit të Parlamentit. Si datë më e mundshme përmendet e diela e tretë e muajit mars që do të thotë se zgjedhjet presidenciale dhe lokale do të mbahen më 15 mars, por nuk përjashtohet mundësia që të njëjtat të mbahen edhe më 22 mars. Sipas burimeve të njëjta deri në fund të këtij viti Parlamenti duhet t’i miratojë ndryshimet kushtetuese për zgjedhjen e presidentit të shtetit. Ky propozim pritet që këtyre ditëve të kalojë në seancën e Qeverisë, e më pas të shtrohet në rend dite në Parlament. Kreu i shtetit përsëri do të zgjidhet në zgjedhje të drejtpërdrejta, por në rrethin e dytë do të hiqet cenzusi prej 51 për qind që ishte i nevojshëm që zgjedhjet të jenë të suksesshme. Për miratimin e ndryshimeve kushtetuese nevojiten dy të tretat e shumicës. Për këtë ide janë njoftuar edhe partitë opozitare. Këtë propozim pritet ta mbështesë edhe partia opozitare LSDM-ja me çka ndryshimet kushtetuese do të mund të miratohen edhe pa deputetët shqiptarë.
Ndërkaq, nga Kabineti i kryetarit Branko Cërvenkovski kanë thënë se me ndryshimet që propozon Qeveria presidenti i ardhshëm i shtetit do të ketë më pak legjitimitet se sa një kryetar komune.
Krijoni Kontakt