(Nga Gazeta Shqip)
Fshati Shalës bën pjesë në komunën e Markatit. Ai shtrihet rrëzë malit me të njëjtin emër e çdo ditë zgjohet nga zhurma e motorëve që këtu, ashtu si në Greqi, u thonë “papaqi”. Rrugicat, sheshi në qendër të fshatit dhe gjithë faqja e malit oshtin nga zhurma karakteristike e këtyre motorëve. Të moshuarve kjo zhurmë u kujton traktorët me zinxhir, kur ishin në kooperativë, mirëpo kohët kanë ndryshuar. Sot, burrat, ata që kanë mbetur në fshat, flenë natë për natë në shtëpi, në Shqipëri e të nesërmen nisen për të punuar në Greqi. Zbresin me motor në Konispol, hidhen në pikën kufitare të Qaf-Botës, parkojnë motorët dhe ashtu në grup i hipin autobusit të afendikoit. Shkojnë buzë detit. Aty shpërndahen nëpër vaskat e rritjes së peshkut. Këtë punë bëjnë çdo mëngjes. Pasdite i hipin autobusit dhe kthehen në kufi. Marrin motorët dhe ja ku i ke në fshat.
Nazmiu, një nga 30 të rinjtë peshkatarë të Shalsit, na shpjegon se për këtë punë paguhen 30€ në ditë. Sipas tij, “mirë fare”. Puna nuk është e rëndë. “Mirë fare”, se këtu nuk ka punë - na sqaron Nazmiu. Pastaj ai vazhdon: Vërtet punoj në Greqi, por natë për natë kthehem te gruaja dhe fëmijët në shtëpi. Do të punosh të shtunë dhe të diel, puno! S`do të punosh, mos puno, po nuk ka 60€ plus. Ec e gjeji ato të bekuara para të kam rixha.
Kur e pyesim si e bëjnë këtë punë, me dokumente apo jo, me siguracion apo jo, ai na e kthen menjëherë “O gazetar, në do të rrish me ne eja ulu e lëri pyetjet. Ti s`vjen nga hëna o burrë! Ti e di më mirë se unë se si venë këto punë. Ja nuk i pëlqeu afendikoit apo qeverisë ajo që them unë? Ja nuk i pëlqeu policit apo doganierit. Kufiri lirohet dhe shtrëngohet si ja do qejfi atij e jo mua! Ç`të bëj unë pastaj, ku të vete, të rri pa punë? Një nga burrat në tavolinë ja kthen me qesëndi: Jo mor jo, s‘ka më shtrëngim, se ju ushqeni jo vetëm grekun, por edhe peshkun që ha greku.
Jo vetëm të punosh….
Jo vetëm të flesh në Shqipëri e të punosh në Greqi, por edhe të mësosh në shkollat greke dhe në mbrëmje të kthehesh në shtëpi. Nuk është fjala për familjet shqiptare që punojnë e jetojnë në Greqi prej vitesh. Dihet se ata po harrojnë edhe gjuhën e nënës, pasi shkojnë në shkollat greke. E kemi fjalën për fëmijët. Shqiptarë që jetojnë në Shqipëri e shkojnë në çdo mëngjes për të mësuar në Greqi. Kjo ndodh masivisht në fshatin Janjar të komunës Markat, në kufi me Greqinë. Në këtë kohë të gjithë fëmijët që mbarojnë shkollën 9-vjeçare shkojnë të mësojnë në Greqi.
Mirela Alizoti, mer në telefon dy vajza të reja që të vijnë e të na tregojnë për këtë, mirëpo ato i tregojnë se nuk kanë njeri në shtëpi e pa lejen e prindërve nuk mund të dalin, aq më tepër për të dhënë intervistë. Atëherë Mirela na tregon me hollësi atë që këtu e dinë të gjithë.
Krijoni Kontakt