Teologët islam dhe të krishterë thonë se errësimi i hënës paralajmëron ardhjen e Jezusit dhe është pasojë e mosrespektimit të 10 urdhërave të Zotit.
Teologët krishterë dhe ata islam nuk i mohojnë arritjet e astronomisë në caktimin e saktë të eklipsit të hënës ose të diellit, por thonë se feja ka gjithashtu shpjegime të shumta për këto dukuri shumë shekuj para se të zhvillohej shkenca astronomike. Teologu islam Omer Berisha nga Shkupi thotë se në Islam rekomandohet që gjatë këto dukurive njërëzit të luten.
"Nga ana tjetër teologu i krishter Ivanovski thotë se, që nga shekulli i 4 i erës sonë, Shën Vayili jep shpjegime të shumta për hënën dhe ndikimin e saj ndaj natyrës dhe njeriut. Ai thotë se eklipsi i fundit do të jetë shenjë për ardhjen e dytë e Jezusit në tokë", thotë teologu Omer Berisha.
Teologu Aeksandar Ivanovski thotë se kur Zoti ka dëshirë që t'a kujtojë njeriun për diçka, përdorë natyrën, erën, diellin por edhe hënën. "Te 4 ungjillët dhe në shkencën për dukuritë e fundit-eshatologji thuhet se do të paraqiten shenja ndaj hënës, yjeve dhe diellit para ardhjen e dytë të Jezusit. Kjo do të ndodhë si pasojë e mosrespektimit të 10 urdhrave të Zotit, dhe do të ndodhë jo vetëm mungesë harmonie brenda njeriut por edhe në natyrë. Do të bien yje, do të ketë termete dhe hëna do të skuqet, do të thotë do të errësohet", sqaron teologu Ivanovski.
Ndërkaq astronomët thonë se për caktimin e orës së eklipsit në kohët e sotme, nuk nevojiten shumë llogari por thjesht një kërkim në internet ku ka të dhëna për dukuri që duhet të ndodhin edhe pas 1000 vjetesh.
"Tani ekzistojnë faqe të internetit ku mund të shihni deri në centimetër dhe në sekondë, se ku duhet të jeni sakt që të shikoni diçka në mënyrë më të mirë. Dhe jo vetëm për vitin 2009 ose 2010 por edhe për viti 3000 nëse doni, mund të bëni rekomandim se ku mund ti shohin edhe pasardhësit tuaj këto fenomene. Matematika dhe fizika janë shkenca ekzakte dhe nuk ka diçka të panjohur për të", thotë Radan Mitroviq nga Shoqata e astronomëve në Shkup.
Sipas Mitroviqit, në 23 gusht të vitit 2009 do të ndodhë eklipsi i diellit që do të jetë më i qarti për këtë mijëvjecar. Ai do të mund të shihet më mirë në Kinë dhe Indi dhe do të zgjatë pothuajse 7 minuta.
Alsat
Krijoni Kontakt