Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i! Maska e biligoa
    Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216

Zana e muzgut

Tregime te huazuar dhe i pėrpunar

ZHDUKJA E MISTERSHME

Nė verėn e vitit 2006, familja Bardhi pėrgatitej pėr pushime verore. Babai i Kaltėrinės, Dini, punonte si kreator nė njė ndėrmarrje private te njė investori tė huaj, dhe pėr ēdo vit shkonte pėr pushime nė malet e Prevallės. Ishte rast i mirė qė tė ikte nga tollovia verore qė e kaplonte qytetin e Prizrenit.

Kaltėrina Bardhi ishte njė vajzė dymbėdhjetė vjeēare dhe krejtėsisht e zakonshme. Ishte e shoqėrueshme. Nė shkollė shkonte rregullisht me moshatarėt e saj. I adhuronte orėt e muzikės dhe ishte ndėr mė tė mirat nė seksionin e baletit. Kishte edhe njė pasion tė veēantė: fantastikėn shkencore, pėr tė cilėn moshatarėt e saj as qė mendonin.

Nė fillim kureshtjen e shuante duke lexuar tregime spirituale nga autor vendas, ndėrsa shumė shpejtė imagjinatėn e saj fėmijėrore filluan ta preokupojnė shkrimtarė tė njohur tė fantastikės shkencore si Artur Klark e tė tjerė. Imagjinata e saj pasurohej gjithnjė e mė tepėr dhe u zgjerua nė kufij tė paparė. Filloi tė humb kuptimin pėr realitetin ekzistues, tė cilėn e vunė re prindėrit e saj, ose sė paku kėshtu dukej nė shikim tė parė!

- Mbrėmė kam lundruar mbi sistemin diellor, - shpesh tregonte Kaltėrina nė mėngjes kur zbriste nga dhoma e saj e gjumit. Nėnė - vazhdonte ajo, kam udhėtuar nėpėr hapėsirėn e pafund, e cila nuk ėshtė siē na duket neve nga Toka. Yjet, gjithashtu, nuk janė ashtu tė bukur siē i shohim ne, kurse pėrreth dėgjohen zhurma qė nuk i kam dėgjuar kurrė.

Nėna ia lėshonte njė shikim serioz dhe me shqetėsim i thoshte:

- Mirė Kaltėrina, deri kur do tė na mėrzisėsh me kėto tregimet e tua?! Prapė ke parė ndonjė ėndėrr fantastike?! Ta dish se do ta ndaloj t’i lexosh ato libra me fantazira!

Zakonisht e gjitha pėrfundonte nė kėtė mėnyrė.

Nė verėn e vitit 2006, familja Bardhi pėrgatitej pėr pushime verore. Babai i Kaltėrinės, Dini, punonte si kreator nė njė ndėrmarrje private te njė investori tė huaj, dhe pėr ēdo vit shkonte pėr pushime nė malet e Prevallės. Ishte rast i mirė qė tė ikte nga tollovia verore qė e kaplonte qytetin e Prizrenit.

Prevalla, njė vend i qetė dhe plot gjelbėrim, vend ky shumė i bukur dhe pitoresk, i rrethuar me kodrina mbi tė cilat shtrihej njė det i tėrė pishash.

Me ta shkonte edhe gjyshja e Kaltėrinės, zonja Mira. Ishte njė plakė e ēiltėr dhe shumė shpirtmirė. E adhuronte mbesėn dhe ishte nė gjendje qė gjatė pushimeve tė verės, pa pėrtesė, t’i kushtonte asaj orė tė tėra. Ishte fjalėmbėl ndaj ēdokujt. Kaltėrina nė jetėn e saj kishte vend tė veēantė, andaj edhe ajo e donte gjyshen pa masė.

Ditėn e tretė tė pushimeve, Kaltėrina e kaloi duke shėtitur pėrjes pishave tė mrekullueshme tė Prevallės. Kur u kthye nė kampshtėpizė , ende pa hyrė mirė brenda, e shqetėsuar, pyeti tė ėmėn:

- A ėshtė e vėrtet se unė kam njė motėr binjake?!

Nėna nė atė ēast lėshoi pjatat nga duart dhe me hidhėrim pyeti gjyshėn Mirė:

- Ēfarė po fletė Kaltėrina?!

Pastaj u kthye nga vajza:

- Ē’ėshtė kjo pyetje, bij ime?

Vajza nė atė moment u habit dhe thjesht nuk dinte si tė sillej dhe ēfarė tė thoshte.

- Asgjė...Nuk di pse hidhėrohesh menjėherė!

Nė fakt, nėna nuk ishte e hidhėruar, ishte e befasuar me pyetjen e saj, pasi qė Kaltėrina ishte lindur si binjake. Fėmija i dytė gjithashtu ishte vajzė, por mjerisht, nuk i kishte pėrballuar komplikimet e lindjes. Mirėpo ata nuk i kishin treguar kurrė Kaltėrinės pėr motrėn e saj. Thjesht, nuk kishin dashur qė fėmijėrinė e saj ta ngarkojnė me kėtė ēėshtje. Prandaj pyetja e saj ishte e papritur. Prej nga, si i ra ndėrmend...

- Mirė bija ime, tanimė nuk jam e hidhėruar, - u mundua ta qetėsonte, por dua tė mė tregosh pėrse mė pyete?

- Kėtė gjė ma tha njė i panjohur tek shėtisja pėrmes pishave!...

- Si i panjohur?

- I panjohuri nga planeti Otila!...

- O zot, Kaltėrina, prapė ti..., - Prapė ke filluar me fantazira?!

Vajza rrudhi krahėt dhe me vrap u futė nė dhomėzėn e saj tė vockėl.

Thellė e prekur, Zana filloi t’i tregoj gjyshes Mira pėr fantazaitė qė i kishte dėgjuar muajt e fundit nga Kaltėrina. Por tregimi i sotėm ishte nė kufi me realitetin. Vallė, nga kush ka dėgjuar pėr motrėn e vet tė vdekur?... Ranė dakord qė kėtė ēėshtje ta hetoj me kujdes gjyshja.

Po atė natė, Kaltėrina, me njė butėsi mahnitėsi ia rrėfeu gjyshes tregimin pėr “tė panjohurit nga planeti Otilo”.

- Ėshtė njė burrė shtathedhur - tregonte vajza. Nuk dallon shumė nga ne, por prapėseprapė ėshtė disi mė ndryshe. Mė ka thėnė qė motra ime quhet Era dhe se jeton, atje me ata!...

- Era!... pėshpėriti plaka e hutuar. - Ti mendon se kjo ėshtė e vėrtet?!

Kaltėrina uli shikimin dhe me zė tė ulėt tha:

- Mendoj se po, gjyshe!

Gjyshja ishte shumė e durueshme.

- A tė ka thėnė diē tjetėr?

- Mė ka pyetur nėse kam dėshirė tė takohem me motrėn.

- E ti, ēfarė i tha?

- Me siguri se po! M’i ka pėrkėdhelur flokėt. Mirė mė tha, nė mbrėmje kur tė zė gjumi do tė shkojmė nė Otila pėr ta takuar atė. Pas kėtyre fjalėve u zhduk-

- Mirė shpirt, tani fli. Nė mėngjes sė bashku do e kėrkojmė tė panjohurin...

Gjyshja me butėsi puthi Kaltėrinėn dhe, si gjithmonė, e mbuloi me kujdes. Fiku dritėn dhe me hapa tė ngadalshėm u drejtua nga veranda ku rrinin ulur Zana dhe Dini. U tregoi gjithė bisedėn qė kishte pasur me Kaltėrinėn. Ata tė befasuar shikuan njėri tjetrin!

- Era`-sa nuk bėrtit Zana.

- Tha se quhej Era?!

- Zot i madh, a ėshtė e mundur?! - tha Dini.

Emri Era ishte emėr unikat tė cilin e kishin sajuar prindėrit disa ditė para se tė lindnin fėmijėt, pasi e kishin kuptuar se do lindnin vajza binjake. Do i pagėzonin: njėrėn Kaltėrina dhe tjetrėn Era. Pėr kėtė vendim paksa tė ēuditshėm kurrė nuk i kanė treguar askujt, as gjyshja nuk ka qen e njoftuar. Kurse tani paraqitet i panjohur dhe...!?

- Zot i madh - pėshpėriti sėrish Zana.

Po atė natė nga kampshtėpiza u zhduk pėrgjithmonė Kaltėrina. U njoftuan tė gjitha organet kompetente: policia, KFOR-i etj. U alarmua edhe Interpoli...por nuk zbuluan kurrė asgjė! As mė tė voglėn gjurmė!

Vajza u zhduk nga dhomėza dhe nuk u lajmėrua kurrė mė. Mbase ka kaluar nė dimension tjetėr - nė... zonėn e muzgut.
    Nese eshte e bere me dashuri, asgje nuk eshte mekat.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    MESAZH NGA E “ANDEJSHMJA”

Durimi ishte shumė i pasionuar pas kinematografisė. Ai kishte njė koleksion shumė tė pasur tė kėtij zhanri artistik. Nė veēanti i adhuronte artistėt me origjinė shqiptare qė kishin bėrė emėr deri nė Hollivud. Edhe vet e kishte regjistruar nė vitin 1997 degėn e aktrimit, nė Akademinė e Arteve nė Prishtinė, dhe ishte treguar shumė i suksesshėm. Kishte arritur tė bėhet ndėr mė tė famshmit e gjeneratės sė tij.

Durim Krasi, tanimė njė artist i njohur, as qė i ka shkuar mendja se njė ditė do tė pranoj njė mesazh nga e andejshmja, mesazh ky qė do t’ia ndryshoj rrjedhėn e jetės sė tij.

Ishte shumė i kėnaqur nė momentin kur nė njė shfaqje artistike iu nda roli i artistit tė njohur Gjon Belushi, i cili kishte vite qė kishte ndėrruar jetė (Gjoni ėshtė njėri nga dy vėllezėrit Belushi me origjinė shqiptare).

Gjon Belushi ishte vetėm 33 vjeēar kur si pasoj e dozės sė tepruar tė heroinės, u nda nga kjo botė. Kjo ka ndodhur nė njė bungallo tė hotelit “Marmont” nė Los Angjelos tė SHBA-ve, me 5 mars tė vitit 1982.

Ėshtė ēėshtje e fatit qė edhe Durim Krasi nuk pėrfundoi nė tė njėjtėn mėnyrė: pinte aq shumė sa qė e zinte gjumi nėpėr ceremoni tė ndryshme, humbiste vetėdijen dhe binte nė komė, pėr pasoj pėrfundonte shpesh edhe nė spital.

Durimi ishte shumė i pasionuar pas kinematografisė. Ai kishte njė koleksion shumė tė pasur tė kėtij zhanri artistik. Nė veēanti i adhuronte artistėt me origjinė shqiptare qė kishin bėrė emėr deri nė Hollivud. Edhe vet e kishte regjistruar nė vitin 1997 degėn e aktrimit, nė Akademinė e Arteve nė Prishtinė, dhe ishte treguar shumė i suksesshėm. Kishte arritur tė bėhet ndėr mė tė famshmit e gjeneratės sė tij.

Mirėpo fatkeqėsia filloi menjėherė pas luftės nė Kosovė. Vizionet impozante qė i kishte ėndėrruar e planifikuar Durimi filluan tė zbehen gjithnjė e mė shumė. Mungesa materiale, mospėrkrahja institucionale, injoranca shoqėrore etj., pėr realizimin e projekteve kinematografike, tė imagjinuara vite me radhė, por edhe traumat e luftės, filluan ta godasin ndėrgjegjen e tij duke tronditur kėshtu seriozisht gjendjen shpirtėrore. Gjithashtu, mundėsia pėr tė studiuar e krijuar jashtė Kosovės, pėr momentin ishte vetėm njė iluzion...

Vullneti aq i fuqishėm i tij filloi tė thyhet. Filloi tė kthehet nė stres, nė ankth pėr tė kaluar nė depresion. Durimi filloi tė luftoj me vetveten, por nuk arrinte ta mposhte atė ves tė keq, tė shėmtuar e tė dėmshėm. Duke mos gjetur shteg nė kėtė ballafaqim, ai u dha pėrfundimisht pas alkoolit. Aq shumė u keqėsua gjendja e tij sa qė u dash tė shtrihet me urgjencė nė spital.

Dhe po atė natė, deri sa ishte nė dhomėn e pėrkujdesjes intensive, para tij u materializua figura e Gjon Belushit. Ishte i zbehtė, i veshur me rroba tė verės qė dukeshin mjaft tė leckosura dhe i pakrehur. Durimi u habit pėr pamjen e tij, pasi ai ishte mėsuar qė, kur komunikonte nė ėndrra, ta shihte atė elegant, prandaj edhe ia tėrhoqi vėrejtjen.

Gjoni, i hidhėruar dhe shumė nervoz ju drejtua se kjo ishte e gjitha qė ka mundur tė arrij.

- Durim, unė nuk kam kohė pėr mendimet e tua “intelektuale”. Po shkatėrrohem ngadalė dhe me vėshtirėsi po e mbaj edhe lėkurėn qė tė mos pėlcas. Shikoma fytyrėn, shikomi duart...

- Mė thuaj gjon, a mund tė tė ndihmoj? - e pyeti Durimi.

Atėherė Gjon Belushi qeshi aq shumė sa qė gati ra pėrtokė, e pastaj nė moment e ndėrpreu tė qeshurėn dhe foli me njė zė ndjellakeq.

Ma punove mirė, shumė mirė, aq mirė sa qė mė pėr ne as nė ferr nuk ka vend. Nuk dua tė mė sillesh nėpėr kėmbė - e ke tė qartė? Ti nuk di as tė mahitėsh, as tė zgėrdhihesh as tė pish as... asgjė. Kanė filluar tė shkruajnė se ti nuk di as tė aktrosh. Cili je ti? - njė i pėshtyrė, njė i dobėt, njė i pavlerė, njė budalla, njė palaēo.

Durimi e dėgjonte me gojėhapur!

- Kam ardhur tė tė tregoj se jeta ėshtė sakrificė, se jeta ėshtė edhe luftė. Duhet tė pėrballesh me ēdo sfidė dhe tė ngadhėnjesh mbi gjithēka. Pėrveshu punės, shiko realitetin nė sy, merri gjėrat shtruar, pra vepro si tė gjithė njerėzit e guximshėm tė kėsaj bote!

- E ke me shaka ti. Po ti? Ti ēfarė ke...

Dhe ende pa e kryer fjalėn, Gjoni ju pėrgjigj:

- Unė jam i vdekur, gjegjėsisht ende jam duke vdekur. Edhe ti po vdes, mirėpo ke mundėsi tė mbetesh gjallė, ndonėse ti kėtė, ndoshta nuk e meriton. Kam dėshirė tė jetosh, , tė bėsh emėr, tė lėsh vepra...

Nė ato ēaste nė dhomė hyri motra kujdestare. E shikoi Gjonin dhe mbeti e habitur nga fakti se si kishte arritur tė futėt ai nė dhomėn intensive pa ra nė sy. Filloi ta qortoi rreptė pėr shkak tė tonit tė lartė tė zėrit e tė kėsaj vizite aq tė vonė, pasi po afrohej mesi i natės. E urdhėroi qė ta lėshoj menjėherė dhomėn dhe ta lė pacientin tė qetė, pasi ai ishte nė gjendje tė rėndė dhe kishte nevojė pėr qetėsi e jo pėr zhurmė.

Durimi nuk ishte i sigurt se ēfarė nė tė vėrtet ndodhi: ishte ėndėrr, iluzion, halucinacion, fiksion...apo realitet. Me kėto mendime dhe nėn ndikim e medikamenteve e zuri gjumi.

Tė nesėrmen nė mėngjes, kur erdhi vizita, mjeku gjithashtu e qortoi edhe Durimin pėr zhurmėn e bėrė dhe vizitorin e orėve tė vona. Durimi mbeti i shtangur. Nuk i besonte veshėve tė vet. Ishte ajo mbrėmė ėndėrr apo kjo tani? Ishin ato iluzioni, halucinacione, fiksione, apo kėto qė po i dėgjonte tani nga goja e mjekut?!!!

Nė raportin e motrės, mysafiri ishte pėrshkruar nė pėrpikėri. Identik me Gjon Belushin, edhe pse ajo nuk e njihte atė.

Nė fakt, kush ishte ky vizitor? Ishte vėrtet shpirti i Gjoni? Ishte fantazma e tij? Ishte trupi eterik, trupi astral? Apo ishte e gjithė kjo vetėm njė lojė neuronesh e asaj sfere, sa magjike e mistere, e quajtur tru?!!! Por raporti i motrės kujdestare. Po fjalėt e mjekut. Po...

Fundi fundit qė rėndėsi ka seē ndodhi realisht atė mbrėmje - mendon sot Durim Krasi. E rėndėsishme ėshtė se Gjon Belushi, me mesazhin nga e “andejshmja”, e kishte larguar atė nga rruga e dėshtimit, nga rruga e humnerės, nga rruga e ferrit, pra nga vet vdekja!

Durimi i kaloi 32 ditė nė spital dhe doli i shėruar. Katėr ditė mė pas filloi tė punoj nė njė film tė ri. Vazhdoi dhe kreu me sukses edhe studimet e lėnė pėrgjysmė dhe, nga njė dėshtak i dikurshėm, Durimi arriti qė tė bėhet njė aktor, por dhe regjisor shumė i famshėm. Sot, nė qetėsi tė plotė e me optimizėm real, ai e pret ardhmėrinė dhe sigurt e shpejtė po ngjitet drejt kulmit tė karrierės.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    KUSH PO I THĖRRET SHPIRTAT?

“Ishim tubuar tė gjitha shoqet e mėhallės dhe filluan tė bisedojnė ashtu dhe kėshtu bėhet kjo punė. Flitnin pėr thirrjen e shpirtave. Tė gjithave u interesontsi ta gjenin fatin e vet, emrin, dhe gjėra tė tjera. Me ta thėnė tė drejtėn unė jam frikacake kur janė nė pyetje gjėrat e kėtilla, por..."SHPIRTAT

Derisa isha duke i bėrė ca punė nė shtėpi, njė ditė cingėroi zilja e derės. Hapa derėn, dhe para meje qėndronte njė djalosh me shikim tė humbur, qė ende s'i kishte mbushur tė njėzetat. I tėri ishte i veshur nė tė zeza. Nė bluzė i shkruante "Hells Angels" (engjujt e ferrit), nė unazė e kishte njė kafkė tė argjendtė dhe nė qafė njė medalion, nė tė cilin gjendej ylli pesėrrembėsh i kthyer me majė poshtė. "Je ti Arbeni" mė pyeti. "Po", iu pėrgjigja. "Kam dėgjuar se merresh me thķrrjen e shpirtave dhe magji". "Jo, nuk dij se ku paske dėgjuar pėr kėtė", i thashė ""unė vetėm shkruaj pėr kėso giėra". "Nejse" - ma ktheu - "njėjtė ėshtė, kryesorja po merresh me to. Tė ftoj tė shkoimė te njė mik imi. Ke pėr tė parė atė qė s'ke parė kurrė". "Nė lidhje me ēka?", e pyeta. Specialitet e kemi thirrjen e shpirtave,dhe jo veē tė atyre. Nėse dėshiron t'i shohėsh gjėrat si levitojnė rreth dhomės eja me mua."

"Jo", i thashė - "pa ditur se me kėnd prej "atyre" kam punė. Megjithatė, shkruaji pėrvojat tuaja dhe tė shokėve dhe m'i dėrgo. Ndoshta atėherė do tė vij". Iku dhe nuk u kthye mė. Si duket nuk i pėlqeu pėrgjigja ime, edhe pse qe sa kohė e pres tė vijė.
    Kėtu, dua ta shtjelloj njė temė qė pak a shumė ka tė bėjė me rininė e cila, pos argėtimeve tė pėrditshme qė i kanė, prej kurreshtjes ose prej detyrimit nga ana e shoqėrisė, ka hyrė nė njė fushė qė, jo vetėm qė nuk ka dobi prej saj por mund tė lė edhe ērregullime psikike qė mund ta pėrcjellin individin gjatė tėrė jetės sė vet. Thirrja e shpirtave nuk ėshtė lojė, sepse sė pari nuk mund tė thirret asnjė shpirt i ndonjė tė vdekuri. Ata qė kanė shkuar ėshtė e pamundur qė tė kthehen e tė komunikojnė me tė kėndejshmen. E vetmja gjė qė mund tė ndodh ėshtė hapja e kanalit mes botave, i cili pastaj shfrytėzohet nga forcat e errėta ose nga qeniet tjera, pėr tė cilat nuk mund tė them se janė hyjnore. Kėshtu ata qė hapin "derėn", nuk kanė punė me qeniet e sferave tė larta por, siē do tė thoshte Danteja, me qeniet e niveleve tė nėntokės. Qė tė mos kaloj nė temė tjetėr, mė poshtė lexoni pėr pėrvojat e njė studenti dhe tė njė ish studenteje e mė pas do t'i kthehem temės nė fjalė.

RASTI I PARĖ

"Pasi qė erdha prej ushtrisė, u mblidhnim shoqėria gati ēdo natė pėr ta hequr mallin. Njė mbrėmje u mblodhėm unė, dy shoqe dhe dy tė afėrme. Ato kishin ardhur pėr njė qėllim tė caktuar, pėr t'i thirrur shpirtat, e meqenėse vetė frikoheshin, kishin pėrgatitur planin qė tė jem atė natė edhe unė aty, si mashkull i vetėm, qė tė kishin ato njėfarė sigurie.

Mė detyruan edhe mua tė hyj nė atė lojė duke mė thėnė: "Hajde, hajde edhe ti, apo ndoshta po frikohesh..." Ato filluan me komunikimin nė stilin: "I lutem shpirtit X…" kur befas gota filloi tė lėvizė. Nuk iu besojsha, duke i akuzuar se janė duke bėrė shaka. Rradhėn e kish njė shoqe e imja. Kur mori pėrgjigjen e duhur, u zverdh fare dhe s'i kish mbetur njė grusht fytyrė. Aty kam pare se si zverdhet njeriu nė fytyrė, kėshtu qė e mora kėtė gjė seriozisht. Vendosa gishtin dhe shikoja gotėn mos ndoshta ėshtė duke e lėvizur shoqja ime. Nuk ishte ashtu si menodja. Befas, gota fillo lėvizte sikur ta drejtonte njė dore padukshme. E kam pyetur pėr mjaftė gjėra shpirtin qė e thirrėn ato vajza dhe lirisht mund tė them se gjėrat qė mė janė parashikuar atėbotė, sot janė pėrmbushur pak mė shumė se gjysma e tyre. Pasi i hoqėm gishtat, vajzat i thanė edhe disa dua, mė duket 'elhamin dhe kulhuvallahun'. Kjo ėshtė e tėra dhe kam thėnė mė kurrė s'do tė bėj ndonjė gjė tė kėtillė."

RASTI I DYTĖ

"Ishim tubuar tė gjitha shoqet e mėhallės te njė shoqe e imja pėr tė ndenjur deri nė syfyr. Ishte Ramazan, kėshtu qė ēdo natė u tubonim dhe me rend shkonim tė ndenjim, pėr ēdo mbrėmje te ndonjė shoqe. Kur njė mbrėmje filluan tė bisedojnė ēėshtu ēėshtu bėhet kjo punė. Flitnin pėr thirrjen e shpirtave. Tė gjithave u interesontsi ta gjenin nafakėn e vet, emrin e gjėra tė tjera. Me ta thėnė tė drejtėn jam frikacake kur janė nė pyetje gjėrat e kėtilla. Por kur e pashė guximin shoqeve dhe tė gjitha ishin tė vendosura, edhe unė hyra nė lojė me to. Vendosėm tavolinėn nė mes, i shkruajtėm e i pėrgatitėm shkronjat. Ora ishte fiks 12, tamam nė mesnatė Ato ia nisėn tė parat. Nuk mund tė besoja se kishin rezultat. Tani erdhi radha te unė. Mirėpo nuk dija cilin shpirt ta thėrrisja. Atėherė m'u kujtua: i nėnės i pat vdekur njė dajė i ri dhe vendosa ta thėrras atė. E thash duanė qė duheshte, dhe fillova t'i lutem atij: "A pranon me m'u pėrgjegjė?" Gota nuk lėvizte, tentova edhe disa herė, por asgjė. Shoqet mė jepnin kurajo e mė thonin: "duhet tė t'vijė. Tė gjitha neve na erdhi, pse te ti vjen askush." Pak kurreshtja, pak inati mė bėri tė isha e vendosur. Mendoja pse ato patėn sukses e unė qė nuk kam pėrgjigje. Kur pėr moment, gota filloi rrėmbyeshėm lėvizė vetvetiu, sikur kur ta nervozosh dikė.

U tremba nė palcė kur lexova pėrgjigjen: S'mundem me t'u pėrgjegjė se jam shumė i lodhur. Nuk dij me ta pėrshkru qysh i kėrkova falje. Merre me mend, natėn e mirė - m'u pėrgjigj. Shoqet prap m'u gjuajtėn nė kokė: hajde tash, e ke edhe dikėnd qė t'ka vdekur, gjyshin. Unė mendojsha se sa mė i vjetėr ėshtė i ndjeri, ėshtė mė i lodhshėm. Pėrkundrazi, t'vjetrit paskan mė shumė...atje s'paska rėndėsi a je i ri a i vjetėr. Gjyshi m'ka vdekė i vjetėr, n'moshė. A po pranon- e luta. Pėrgjigjja ishte: Po. mbesa ime e dashur! Merre me mend. Ai i vjetėr dhe m'u pėrgjegj nė kėtė mėnyrė. Ėshtė interesante se nė kėto gjėra pergjigjet jipen nė mėnyrė gramatikore. Nuk jipen kėshtu, thjesht. Edhe unė vazhdova ta pyes, por mė shumė mė interesonte pėr vėllain. Ishte koha e regjistrimit nė fakultet dhe e pyeta, pasi qė veē isha nė fakultet e pata ardhė pėr pushim. Po - u pėrgjigj gjyshi - ke pėr ta kryer, por vonė. Ke pėr ta ndėrprerė pėr njė kohė por do ta pėrfundosh. Vėllai do tė pranohet dhe do ta kryejė nė afat rekord pasi qė ėshtė shumė i zgjuar. Ashtu dhe ndodhi. Vėllai kreu fakultetin nė afatin rekord, e unė - ende mbeta nė vitin e tretė, pasi njėherė i kam ndėrprerė studimet. Pastaj mora edhe mjaft pėrgjigje tjera nė pyetjet e mija. Nė fund e falėnderova dhe desha ta ēoj gotėn, kur prap filloi tė ecė. "Natėn e mirė, mbesa ime e dashur!" Ka qenė kjo... krejt jemi befasuar. Kjo natė mė ka lėnė pėrshtypje shumė. Nė shtėpi i tregova nėnės. Pėr pushim na erdhėn tė afėrmet, moshataret e mija. Iu tregova pėr ndodhinė time, ku prap sė bashku provuam disa herė, por pa sukses! Njeriu ndonjėherė, kur t'i shpjegosh pėr kėto gjėra, i zė kėto punė si hajgare, por unė nuk do tė thosha…"

Personat, qė lexuat pėrvojėn e tyre, poashtu thanė se jo vetėm qė nuk do ta pėrsėrisin kėtė ritual, por edhe se, atė natė nuk do ta harrojnė mė kurrė. Kėtė "hobi" tė pazakonshėm edhe sot e kėsaj dite, aty kėtu, e praktikojnė tė rinjtė kurreshtarė. Ata i luten fantazmave a hijeve me shpresė se do tė njohin diē mė shumė pėr atė botė dhe siē e pamė rnė lart, se do t'i marrin pėrgjigjet nė pyetjet si: kush do tė jetė i dashuri im, si do tė kaloj nė shkollė e tė ngjashme. Pak a shumė tė gjitha kėto pyetje janė tė padjallėzuara, mirėpo mėnyra me tė cilėn vashat e djelmoshat dėshirojnė tė vijnė deri te pėrgjigj ja nuk ėshtė edhe aq e padjallėzuar.

Mėnyrat e komunikimit me "ata", qė kush e din se kush janė, janė tė shumta, por nuk do t'i ceki, pėr shkak se do tė ishin praktikuar menjėherė nga ndonjė lexues i "parehatshėm, duhet respektuar thėnien e vjetėr qė thotė se kurreshtja vret. Mund tė them se mėnyra mė e popullarizuar e thirrjes se shpirtave ėshtė ajo me ndihmėn e gotės, qė ka qene dhe ėshtė duke u praktikuar mė sė shumti ndėr tė rinjtė, duke filluar prej shkollarėve, studentėve e deri te grupet (mė sė shumti tė vajzave) nėpėr shtėpi, kuptohet. kur janė vetėm. Tė gjitha kėto fillojne si argėtim, qė nxitet prej kuneshtjes, por ka edhe disa raste kur mė vonė disa prej praktikuesve fillojnė tė besojne verbėrisht nė to, ashtu qė pas njė kohe nuk mund ta bėjne asnjė hap mė tutje pa ndihmėn ose kėshillėn e "shpirtit tė vet". Arsyet mė tė shumta tė praktikuesve tė thirrjes sė shpirtave janė se ata nuk janė tė varur nga ato seanca, por kėtė e bėjnė ngase lėvizja e mistershme e gotės qė jep pėrgjigje u duket interesante dhe ngazėllyese. Njė ditė kur vashave a djelmoshave iu bėhet i mėrzitshėm ky lloj rituali, atėherė shkojnė mė tej dhe hyjnė nė rrethin qendror tė Dantes.

Tė tėrhequr pas kėtyre gjėrave, ata fillojnė tė veprojnė dhe tė kryejnė rituale tė tjera. Pėr t'i arritur qėllimet e veta dhe pėr ta shuar etjen e lakmisė ata fillojnė ta kryejnė ndonjė ritual tė magjepsjes qė "rastėsisht" e ka i dėgjuar nga ndonjė plakė a ndokush tjetėr... Kėshtu, duke mos qenė i vetėdijshėm se ē'ėshtė duke bėrė dhe se ndoshta merr dikėnd nė qafė, ai hyn thellė e mė thelle nė njė lojė qė udhėhiqet ndoshta nga dora e padukshme e vet djallit. Duke u marė intenzivisht me hobin e kėtillė, dalėngadalė personi izolohet prej rrethit tė vet. Nė shumicėn e rasteve me kėto gjėra nuk shkojnė aq larg sepse shpejt bie interesimi pėr kėtė dukuri, pėr shkak tė asaj se tė rinjtė kanė gjėra tė tjera nė mend. Por atyre qė mbesin tė ngujuar e tė lidhur me kėtė gjė, iu nevojitet ndihma qoftė ajo e prindėve apo e ndonjė eksperti. Tė rinjtė qė lėshohen nė kontakte me fantazma dhe nuk e ndėrpresin kėtė veprimtari, hyjnė nė fushėn e magjisė sė zezė, ku format mė tė kėqija janė sakrifikimet e kafshės shtėpiake (sidomos gjelat). Njeriu i tillė mund tė kalojė nė psikopati dhe bėhet aq i pasigurtė sa qė t vėshtirė e ka t'i kthehet jetės sė pėrditshme, pastaj nuk janė nė gjendje tė lirohen prej frikave tė pėrfituara nėpėr seanca. Bota e tyre nuk ėshtė e pėrditshmja e jonė, kėshtu qė tjetėrsohen prej familjes, shoqėrsė dhe krijojnė njė botė tė vetėn me lidhje tė shkėputura tė realitetit.

Megjithse shumica e tė rinjėve e bėnė kėtė nga kureshtja, dėshira pėr njėllojė aventure, "lojėrat me gota" tė filluara nė ndonjė dhomė tė errėsuar, mund tė shkaktojnė ērregullime serioze psikike te individi, e qė si pasojė mund tė mos shėrrohet gjithė jetėn. E para qė duhet bėrė ėshtė vetėdijėsimi se thirrja e shpirtave ėshtė hapi i parė i varėsisė prej operacioneve tė magjisė dhe magjepsjes tė cilat nuk janė asgjė tjetėr pos ndikimi nė vullnetin e lirė tė tjetėrkujt, ndėrsa njeriu qė ka pak ndėrgjegje nuk mund tė hyjė nė kėtė lojė.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    Nga pervoja mistike e njerėzve tanė

NGJARJE QĖ TĖ LĖNĖ PA MEND

Nė shtėpinė tonė filluan tė ndodhin disa fenomene misterioze. Fenomene tė pashpjegueshme e tė ēuditshme. Madje, aq tė ēuditshme, sa pėr njeriun qė nuk ka pasur rast t’i pėrjetoj kėto, vėrtet mund tė jenė edhe tė pabesueshme. Ashtu, siē kanė mundur tė jenė tė pabesueshme edhe pėr ne, para se tė na binin nė kokė...

Nė lagjen “Tusus” tė Prizrenit ndodhet shtėpia e Akip Shahinit nga Prizreni, ku qe shumė vite me radhė, xha Akipi jeton me plakėn e tij dhe me katėr djem, tė gjithė tė martuar, qė sė bashku me reja dhe nipa e mbesa, pėrbėjnė gjithsej 24 anėtarė tė familjes.

Njė familje e qetė, me djem tė mbarė e punėtorė, dhe njė shtėpi “e gjallė”, siē do tė thuhej nė popullin tonė - janė karakteristikat e para qė tė bien nė sy kur, pėr tė parėn herė, ndodhesh nė kėtė familje. Katėr shtėpi nė njė oborr i kanė ndėrtuar ata tė xha Akipit, pa meshkuj nė botėn e jashtme, por vetėm me punėn e mbarė qė kėtu e bėjnė. Respektivisht, djemtė e xha Akipt kanė dy gjellėtore: njė nė Prizren dhe njė tjetėr nė Pejė, ku fitojnė mirė. Kurse xha Akipi ka edhe tokė pune...

Dhe tė gjitha premisat materiale janė tė favorshme, qė do tė duhet tė mundėsonin njė jetė tė qetė familjare dhe njė kėnaqėsi nė gjithė atė begati e nė gjithė ato tė mira materiale, por - njė hall qė i ka rėnė mbi kokė kėsaj familjeje, nuk u lė qetėsi e as kėnaqėsi shpirtėrore anėtarėve tė saj.

Nė foto shihet regalli i djegur, pothuajse plotėsisht i dėmtuar, nė dhomėn e Ali Shahinit, i shkaktuar nga duart e padukshme dhe e pashpjegueshme pėrmes mendjes dhe logjikės
    Problemet lindėn pas njė viti martesė

Qe tri vjet me radhė reja e djalit tė vogėl, Nafija, me prejardhje nga K. Ėshtė e sėmurė rėndė nga njė sėmundje shpirtėrore. Kurrė mė parė nuk ka qenė e sėmurė. Edhe njė kohė pas martesės me Aliun nuk pati kurrfarė probleme. E ēonin mirė dhe kishin harmoni me njėri-tjetrin. Problemet e tyre lindėn pa u mbushur njė vit i plotė nė martesė. Nafija filloi ta humbte vetėdijen. Respektivisht ajo binte nė njė gjendje tė ndryshuar tė vetėdijes dhe ajo gjendje zgjaste jo pak kohė... shpeshherė edhe nga disa orė.

Nė fillim, natyrisht, iu drejtuam mjekut - fillon rrėfimin hallemadh Aliu. Neuropsikiatri, pas dėgjimit indiferent tė pėrshkrimit tė sėmundjes nga ana jonė, Nafijes i preferon t’i bėnte gjithė analizat dhe incizimin e kokės nė EEG. Dhe, ēuditėrisht, tė gjitha analizat e trurit e tė trupit i dolėn mirė, pos konstatimit nga ana e mjekut se “ėshtė pak nervoze”... Dhe i dha disa barėra pėr qetėsim.

Sakaq, mbretėria e sėmundjes nė Nafijen mbeti e paprekur. Sulmet vazhdonin. Nafija binte edhe mė tej nė gjendje tė ndryshuar tė vetėdijes dhe ndjehej tejet keq. Forca tė panjohura negative e sulmonin, e mundonin, e lodhnin...Madje edhe e rrihnin... E rrihnin shpinės dhe kėmbėve!...

Nė shtėpi ndodhin fenomene misterioze

Njėkohėsisht me kėtė, nė shtėpinė tonė filluan tė ndodhin disa fenomene misterioze. Fenomene tė pashpjegueshme e tė ēuditshme, - shton Aliu. Madje, aq tė ēuditshme, sa pėr njeriun qė nuk ka pasur rast t’i pėrjetoj kėto, vėrtet mund tė jenė edhe tė pabesueshme. Ashtu, siē kanė mundur tė jenė tė pabesueshme edhe pėr ne, para se tė na binin nė kokė...

Sė pari filluam tė ndjenim njė prani tė qenieve tė padukshme. Nė fillim na dukej sikur dikush po ecte nėpėr ballkone, ose dėgjonim rėnie, sikur dikush kėrcente nga ballkoni poshtė. Pastaj dėgjonim hedhje gurėsh, goditje me gurė. Goditjet sidomos i ndodhnin Nafijes.

Tė them tė drejtėn, nė fillim edhe ne ishim shumė tė befasuar e nė njė dilemė tė madhe: T’u besonim atyre fenomeneve tė ēuditshme, tė pakapshme pėr mendjen e logjikėn, apo tė mos u besonim... T’u besonim, si t’u besonim, kur asgjė me sytė e ballit nuk shihnim, asgjė s’vėrenim konkretisht. Tė mos besonim, si tė mos besonim, kur pėr njė kohė tė caktuar, dėgjonim zhurmat, trokitjet, rrapėllimat, hedhjet e gurėve, ecjen e dikujt... Me njė fjalė, pandėrprerė shihnim, dėgjonim dhe pėrjetonim manifestimet e ēuditshme, mahnitėse, qė shkaktoheshin nga qenie tė padukshme, misterioze, si tė thuash, ireale, por qė manifestimi i veprimeve tė tyre ishte real dhe ne e dėgjonim, e shihnim dhe e pėrjetonim nė mėnyrė reale e tė pakontestueshme...

Nė fillim na ka ndodhur qė, kur kemi shkuar nė dhomė, t’i gjejmė rrobat e nxjerra nga raftet, ku ishin tė paluara, e tė vendosura nė mes tė dhomės, nė dysheme. Valixhet i gjenim tė hapura, pa i prekur kush nga anėtarėt e familjes, por, ajo ēka ishte mė e keqja, mė pastaj rrobat e nuses do t’i gjenim tė prera e tė dėmtuara. Tė prera si me gėrshėrė,. Si t’i kishte prerė me dorė njeriu. Ndoshta gjatė kėsaj kohe na janė asgjėsuar rroba me vlerė prej disa mijėra markash nė kėtė mėnyrė tė pashpjegueshme. Pastaj, e gjenim arin e prishur. Ose e gjenim tė pėrdredhur e tė lakuar ose tė prerė... Dhe atė si me zhiletė, sa nė shikim tė parė, nuk mund tė vėrehej se ishte i prerė, vetėm kur e kapje me dorė, ndahej...

Por, ndėrkohė, ne, qė kishim hall tė madh, kurse mjeku nuk mund tė na ndihmonte, filluam tė kėrkojmė ndihmė tek disa milexhionė, falltarė e hoxhallarė tė ndryshėm - kyēet nė bisedė xha Akipi. Njė nga ata, nga fshati Lubinjė e Epėrme bėri qė Nafije tė tregonte se kush po e sulmonte, kush po e mundonte e kush po e rrihte. Ua zinte nė gojė emrat. Fliste me to, grindej. Tregonte se ē’i thoshin... Fatkeqėsisht, ajo qė i paraqitej, qė e sulmonte kėshtu e qė i bėnte kėto tė zeza ishte gruaja e vėllait tim...,ofshau ai.

Nė foto shihet pasqyra e thyer nga forcat e panjohura. Familja Shahini nuk kanė shpjegim se si ka ndodhur kjo, ata vetėm e kanė parė se ėshtė thyer nga njė dorė e padukshme, nė pranin e tyre dhe kanė mbetur tė nemitur...

Katėr herė u kallėn dhomat

Ėshtė interesant, se gjithnjė e paralajmėronin se ēdo tė ndodh. I thoshin se kemi pėr t’i prerė rrobat, tė cilat edhe i preheshin. Pastaj, i thoshin se kemi pėr t’i djegur dhe ato digjeshin. Katėr herė na janė djegur dhomat. Dhe atė gjithnjė ditėn. Dy herė jemi djegur paradite. Njė herė nė kohė dreke dhe njė herė vonė pas dite. Ėshtė interesant se herėn e parė, kur ka ndodhur ndezja, dera ishte e mbyllur pėrbrenda, e askush nuk ishte brenda. Madje, kur e kemi thyer derėn, dhe e shtynim pėr ta hapur, njė forcė e ēuditshme e shtynte nga parapa. Disi nuk na linte tė hynim brenda. Tri herė, i kemi shpėtuar gjėrat pak mė mirė, herėn e katėrt na ėshtė djegur, madje edhe regalli. Dhe ashtu, tė djegur, e kemi edhe sot e kėsaj dite...

Por mė tepėr kishim frikė se do tė na i digjte fėmijėt, - thotė xha Akipi. Prandaj, rregullisht Aliu i ka ndėrruar dhomat, me shpresė se ndoshta nė dhomėn tjetėr nuk do t’i ndodhte gjė, edhe pse kot...

Njėherė, madje, i janė prerė rrobat qė i kishte tė veshura. Bluzėn, veē kur ia pamė tė prerė prapa, nė shpinė, dhe mbetėm tė nemitur... - kyēet prapė Aliu. Dy herė diēka e panjohur mė ka grithur edhe mua nė ballė. Isha duke punuar nė gjellėtore, dhe, kur njė qastė, paqėllimshėm shikohem nė pasqyrė, shoh, shoh njė vijė, njė tė grithur pjerrtas ballit, pa ndonjė rast dhe pa ndonjė mundėsi qė tė grithesha askund... Edhe kjo (tregon pėr tė shoqen), ka qenė dy herė e prerė nė dorė, pa ndonjė rast. Veē kur ia shihnim gjakun...

Prania e vazhdueshme e qenieve tė padukshme

Kurse, vazhdimisht kemi pasur zhurma tė ndryshme: tė trokitura nė dyer, dritare, regall... Disa herė janė thyer dritaret dhe atė ēuditėrisht, nga ana e brendshme, d.m.th. krahu i brendshėm i dritares... Disa herė ma kanė marr orėn e zgjimit, tė cilėn e lė afėr pėr t’u zgjuar, kur kam pėr tė shkuar nė punė... Pastaj, sėrish ma kthenin!...

Njollat e gjakut qė shpėrthyen nė mur nė ēastin kur Nafija e ka “sulmuar” me energji (nė gjendje autohipnotike) dhe “asgjėsuar” njėrėn nga qeniet misterioze.
    Por tė gjitha kėto qė i thamė ( e qė nuk) janė sigurisht pak, megjithatė, nuk paraqesin gjithė atė qė kemi pėrjetuar brenda kėsaj kohe, brenda kėtyre tri viteve, prej kur Perėndia na e ēoi kėtė hall mbi kokė... - kyēet, pėrsėri, nė bisedė xha Akipi. 74 vjet i kam bėrė - vazhdon, kurrė nuk kam parė kėso gjėrash. Dėgjuar nga tė tjerėt, se dikujt i ka ndodhur po, veē nė familje tė ngushtė dhe nė farefis nuk na ka ndodhur. Tash Zoti na ka dėrguar, pse na i ka dėrguar, Ai e di...- pėrfundon xha Akipi dhe shpreson, megjithatė, se do tė bėhet mirė. Dhe ne e ngushėllojmė, se, si ēdo gjė qė ėshtė kalimtare nė kėtė jetė edhe kjo do tė jetė kalimtare dhe do tė bėhet mirė...

Tani tėrė familja shpresat i kanė pėrqendruar tek A. Kolgeci, njė person qė pa kursim pėrpiqet t’u ndihmoj njerėzve tė shėrohen me metoda alternative, kryesisht pėrmes sugjestionit dhe hipnozės. Kolgeci e ka mėsuar Nafijen, pas disa seancave hipnotike, qė kur ta sulmojnė ato krijesa tė liga, ajo, gjithnjė duke e konsultuar “udhėheqėsin e vet shpirtėrorė”, tė dijė si tė mbrohet, madje edhe t’i sulmoj ato me energji pozitive...

Sipas sugjerimeve tė Kolgecit, dy -tri ditė para se ta bėnim kėtė bisedė, ajo i kishte “sulmuar” ato dhe atė kryesoren e kishte “asgjėsuar”. Sipas rrėfimit tė Nafijes, ajo e kishte asgjėsuar plotėsisht “trupin” e saj! E kishte parė saktė kėtė. Por, qė ēudia tė jetė mė e madhe, at qastė qė ka ndodhur ky “asgjėsim” nė njėrin mur tė dhomės, ēuditėrisht, ishin paraqitur njolla tė vėrteta gjaku...! Gjurmėt e tij akoma ndodheshin nė murin e dhomės, tė cilat miku im S. Krasniqi, i fotografoi, pėr t’i pasur si dėshmi tė njė sensacioni tė vėrtet misterioz.

P.s.

Ngjarja e pėrshkruar ėshtė e vėrtet dhe tė gjitha tė dhėnat janė autentike: vetėm emrat e personazheve janė tė ndryshuar.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    VASHA ME TĖ ZEZA

O Zot, si e parashikoi kėtė vasha! - mėrmėriti nė vete Samiri. Mė pastaj ktheu kokėn mbrapa pėr ta shikuar vashėn, e cila nuk ishte mė aty! Ishte zhdukur pa gjurmė. Nuk u besoi syve tė vet, por e vėrtet, vasha nuk ishte nė automjet. Ulėsja e prapme ende ishte e lagur nė vendin ku ishte ulur vasha misterioze qė tregonte se para pak ēastesh, megjithatė dikush kishte qėndruar aty.

Mirėjam Lumi, njė bionde me fytyrė tė gjatė, me sy tė mėdhenj e tė kaltėr dhe melankolikė, ishte njė kamariere nė njė kafeteri lokale nė qytezėn e Reqanit.

Mund tė themi se ishte njė vashė e qetė dhe nuk u binte lehtė nė sy tė tjerėve; nuk kishte ndonjė veti dalluese. Bashkė me nėnėn (njė grua shumė e kujdesshme dhe me mjaft edukatė) banonte nė njė banesė tė vogėl e tė thjeshtė. Mirėjami, njė vajzė e urtė, e dėgjueshme dhe punėtore, babanė nuk e njohu kurrė. I ati i saj, Shkodran Lumi, qe vozitės i kamionit. Vdiq nė njė aksident tė rėndė komunikacioni, pak ditė para se tė lindte Mirėjami. Nėna e kėsaj vashe kishte edukatė patriarkale, prandaj nuk tentoi fare tė martohej mė, por iu kushtua tėrėsisht sė bijės sė vogėl, siē e quante ajo nga lindja. Kjo gjė sigurisht ka ndikuar qė kjo vashė tė jetė e pasigurt dhe e tėrhequr nė vete. Njeriu i vetėm me tė cilin kishte shoqėri dhe tek i cili kishte besim ishte plaku 60 vjeēar, Pretashi, i cili njėkohėsisht ishte edhe pronar i kafeterisė ku punonte Mirėjami. Pretashi ishte njė burr i ndershėm, ishte mik i babait tė vajzės, prandaj e donte si fėmijėn e vet. Ai shpeshherė e kritikonte Mirėjamin se nuk ishte e shoqėrueshme dhe se nuk e gjente ndonjė djalė pėr t’u martuar. Mirėpo, vasha bisedave tė tilla iu shmangej, skuqej nė fytyrė dhe tėrhiqej...

Ishte ditė tipike vjeshte, me shi dhe me erė. Sapo kishte kaluar mesnata. Samir Harku drejtonte automjetin nė drejtim tė Reqanit. Ishte i lodhur dhe mezi i mbante sytė hapur. Kthehej nga Prishtina, ku e kishte vizituar tė ėmėn e sėmur. Tėrė ditėn e kishte kaluar duke vrapuar andej-kėndej, duke kryer punė tė ndryshme pėr nėnėn e tij. Me padurim e priste momentin e mbrėmjes nė shtėpi qė tė pushojė sadopak, pasi tė nesėrmen duhej tė zgjohej herėt, sepse duhej tė shkonte nė punė. Tanimė ishte afėr shtėpisė, vetėm edhe disa kilometra. Befas, duke ngarė veturėn rrugėve tė gjarpėruara buzė Lumėbardhit, sapo kishte kaluar qytetin e Prizrenit, vėrejti njė vashė tė re e cila qėndronte buzė rrugės ndėrsa bėnte me dore. Natyrisht, nuk mundi tė kaloj pa u ndalur. Vėrejti se vasha ishte rreth 20 vjeēare e veshur me njė fustan tė gjatė dhe ngjyrė tė zezė. Samiri mendoi se kėsaj vashe i kishte ngjarė diē, pasi qė ajo nė kėtė kohė tė ligė u gjend nė rrugė dhe nė kėtė vend!

- A mund t’ju ndihmojė? - pyeti Samir pasi hapi dritaren e veturės.

- Jo! - tha vasha e tretur nė mendime.

- A doni tė vini me mua? - pyeti sėrish Samiri.

- Siurdhėroni! - iu pėrgjigj ajo dhe u fut nė veturė. U ulė nė ulėsen e pasme. Pas ca shkėmbime bisedash tė zakonshme, me njė zė lutės iu drejtua Samirit:

- Ju lutėm, nė kthesėn qė po afrohemi voziteni automjetin me shumė kujdes...!

E ēuditshme, mendoi Samiri, stopuese tė tillė ende nuk kishte parė. E mora nė veturė dhe tani kjo po mė kėshillon?! Megjithatė, sugjestiviteti i tonit me tė cilėn e shprehu mendimin ajo e shtyri vozitėsin qė ta dėgjojė kėshillėn e saj. Zvogėloi shpejtėsinė dhe nė kthesė hyri ngadalė. Nė atė ēast para tij njė pamje shqetėsuese e tmerrshme: gjysma e rrugės ishte shembur dhe bartur nga ujėrat e shumta. Po tė mos e kishte dėgjuar kėshillėn e bashkudhėtares, automjeti me siguri do pėrfundonte nė abisin e errėt.

- O Zot, si e parashikoi kėtė vasha! - mėrmėriti nė vete Samiri. Mė pastaj ktheu kokėn mbrapa pėr ta shikuar vashėn, e cila nuk ishte mė aty! Ishte zhdukur pa gjurmė. Nuk u besoi syve tė vet, por e vėrtet, vasha nuk ishte nė automjet. Ulėsja e prapme ende ishte e lagur nė vendin ku ishte ulur vasha misterioze qė tregonte se para pak ēastesh, megjithatė dikush kishte qėndruar aty.

Samiri, thjesht ishte nė gjendje shoku. Para pak ēastesh vasha kishte qenė aty, menjėherė pas shpine, kurse tani sikur ta kishte lėshuar toka. Ishte meritė e saj qė kishte shpėtuar nga vdekja e sigurt. Por, ē’ndodhi me tė?

Me tė arritur nė Reqan, e ndjeu pėr obligim tė paraqitej nė stacionin e policisė. Paraqiti shembjen e rrugės dhe pastaj tregoi pėr takimin jo tė zakonshėm qė kishte pėrjetuar.

- Mė besoni, ose do tė mė kishte zėnė gjumi, ose nė kthesė do tė kisha hyrė me shpejtėsi tė madhe, po tė mos mė paralajmėronte ajo vajzė...!

Polici kujdestar e dėgjoi me kujdes, mė pastaj e pyeti:

- Mos ėshtė fjala pėr vashėn veshur me fustan tė gjatė me ngjyrė tė zezė?

Samiri, edhe njė herė u befasua. Kjo mė lė tė kuptoj se nuk kam pėrjetuar halucinacione! - tha vetmevete dhe shtoi:

- Ju e dini pėr cilėn vash ėshtė fjala?!

- Pėr fat tė keq jo, por ju nuk jeni i vetmi qė keni pėrjetuar takim me vashėn veshur me tė zeza. Shumė njerėzve u ka ndihmuar qė t’i ikin fatkeqėsive. Hmm... Ka tė ngjarė qė fantazmat realisht tė ekzistojnė. E nėse ekzistojnė, kjo ka qenė fantazma shpirtmirė, Mirėjam Lumi...

- Mirėjam Lumi?! - pėrsėriti Samiri.

Pothuajse nė Reqan ėshtė harruar fatkeqėsia e tmerrshme kur humbi jetėn vasha e urtė dhe e tėrhequr, Mirėjam Lumi. Kjo ndodhi nė qershor tė vitit 2005. Atė ditė, si zakonisht, me automobilin e vet tė tipit “Volkswagen” ishte nisur nė drejtim tė qytetit tė Prizrenit. Por, pa ndonjė arsye qė mund tė shpjegohet, befas doli nga rruga, dhe u rrokullis nė humnerė. Vetura e saj gjatė pėrplasjeve me shkėmbinjtė e thepisur, tanimė i ngjante njė grumbulli nga hekurishtet. Gjėja mė e ēuditshme ishte ajo se kalimtarėt e rastit deklaronin se vasha njė kohė tė gjatė pas aksidentit ka qenė gjallė dhe ftonte pėr ndihmė! Mė nė fund arritėn qė ta nxjerrin nga ato hekurishte qė dikur ishin automjet. Por atėherė ishe vonė, megjithėse nė trupin e saj nuk vėrehej asnjė shenjė lėndimi. Fytyra e saj, pa njė vėrragė, dukej e qetė, gati hyjnore...

Njė vit pas fatkeqėsisė, nė nėntor tė vitit 2006, nė raportin e policisė pėr herė tė parė shėnohet paraqitja e vashės me tė zeza, ndėrsa mė vonė, gjithnjė e mė shpesh. Nė fund, policia e qytezės sė Reqanit e shpalli vajzėn “Engjėll mbrojtės” qė kujdesej pėr rrugėt e kėtij rajoni.

Fenomeni i paraqitjes sė vashės me tė zeza nuk ėshtė i vetėm. Raporte, por edhe rrėfime tė shumta pėr paraqitje tė tilla nė pjesė rrugėsh me rrezikshmėri tė lartė ka edhe nga vendet e tjera...

Vallė, athua vėrtet ekzistojnė shpirtra tė mirė qė me paralajmėrimet e tyre ndryshojnė rrjedhėn e jetės sonė? Shkenca edhe mė tej heshtė! Por popullata beson nė to. Edhe Samiri, padyshim ėshtė njėri nga ata...

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    Shkruan: Hasan HAMĖZBALA

Nga pėrvoja mistike e njerėzve tanė

SHTĖPIA QĖ VIZITOHET NGA QENIET MISTIKE

U dėgjua njė zė: “Fatmir”! e dėgjuam unė dhe motra. Dil, dikush po thėrret!- mė tha motra. Dhe dola. Shikova sė pari nė vrimėn e derės. Pranė derės shiheshin kėmbėt e dikujt. Gjithnjė i kam parasysh: pantollone tė hekurosura bukur, teget, ēorapėt e bardha dhe kėpucė tė zeza. E hapa derėn. Mirėmbrėma! Nuk foli gjė.

Kjo shtėpi ndodhet nė Shkup, nė rrugėn: Sheshi “Brigada Sulmuese Kosovaro-Maqedonase”, Topansko Polje. Nė tė jetojnė 8 anėtarė familjeje. Ishin edhe dy vajza tjera, tė cilat nė ndėrkohė u martuan. Por, fenomenet mistike, qė e pėrcjellin kėtė shtėpi ende, edhe sot e kėsaj dite, ishin aktuale edhe atėherė kur Adifeti e Myrveti akoma ishin tė pamartuara.

Kjo shtėpi ėshtė njėra prej atyre, jo edhe gjithaq tė pakta nė rruzullin tokėsor, qė disi ėshtė e mbėshtjellė me njė vello misterike. Pothuaj herė pas here kėta njerėz e kėtė shtėpi e vizitojnė qenie misterioze, tė paidentifikueshme qė i sheh ndonjėri apo disa nga anėtarėt e familjes. Ato paraqiten, rėndom, nė figura tė panjohura njerėzish. Nuk flasin, por lėvizin, ecin, ndihen. Thjesht: priftojnė...dhe pastaj zhduken, duke lėnė pas trazime tė ndryshme nė shpirtin e kėtyre njerėzve tė thjesht, tė cilėt thua se janė mėsuar me to, me praninė e tyre misterioze, qė kurrė nuk mund ta shpjegojnė, por qė ata thjesht e ndjejnė, e pėrjetojnė... Dhe heshtin pėr tė tėra kėto... Vetėm rrallė, kur ndodh qė, spontanisht, nė ndonjė rast, tė hapen bisedat e kėtilla, ata, pas njė maturie tė gjatė, fillojnė t’i shpalosin pėrjetimet e tyre... Dhe, me atė rast, dėgjuesi mbetet i mahnitur nga begatia e kėsaj pėrvoje mistike.

Ja, si rrėfen, nė njė mėnyrė posaēėrisht atraktive vajza e dytė e Tefik dhe Halide L., Adifetja, rreth tridhjetė vjeēare, e cila tashmė ėshtė martuar, por nuk ka fėmijė:

-Prindėrit nuk ndodheshin atė natė nė shtėpi. Ishim vetėm ne dy motrat e mėdha, si dhe vėllezėrit e motrat mė tė vogla. Vėllai i madh, Fatmiri, kishte dalė nė qytet. Ne rrinim. Dikush shikonte programin, motrat dhe njė vėlla mė i vogėl luanin letra, e kėshtu mė radhė. Ora ishte afėr tetė e mbrėmjes. U dėgjua njė zė: “Fatmir”! e dėgjuam unė dhe motra. Dil, dikush po thėrret!- mė tha motra. Dhe dola. Shikova sė pari nė vrimėn e derės. Pranė derės shiheshin kėmbėt e dikujt. Gjithnjė i kam parasysh: pantollone tė hekurosura bukur, teget, ēorapėt e bardha dhe kėpucė tė zeza. E hapa derėn. Mirėmbrėma! Nuk foli gjė. Para meje qėndronte njė djalė i ri, i veshur bukur, siē thashė pantollone e sako teget, ēorapėt e bardha, qė i dalloheshin qartė, dhe kėpucė tė zeza. Njė frizur tė qartė e tė bukur. Por nuk fliste gjė. Urdhėroni! Kė kėrkoni? - e pyes. Nuk mė kthente pėrgjigje. Nė ndėrkohė doli motra nė derė tė shtėpisė. Fillova t’i flasė maqedonisht, mendova se mund tė mos e dijė gjuhėn shqipe. Mirėpo, prapė asgjė nuk foli. Motra zuri po mė pyet nga dera e shtėpisė: kush ėshtė, ēik, ai? Nuk di! - thash. Nuk po pėrgjigjet... Dhe, nė kėto ēaste unė kokėn e ktheve kah motra, gjersa i ndėrrova kėto fjalė. Kur ktheva kokėn pėrsėri kah figura e njeriut tė panjohur, mė nuk ishte aty!

Motra tani erdhi aty. Ku ėshtė, ēik? Pėr njė ēast nuk ishte askund. Por kjo nuk vonoi as disa sekonda. Njė ēast mė vonė se kjo: unė dhe motra e shihnim tė panjohurin, disa metra mė larg, nė njė livadh apo mė mirė t’i themi njė copė lėndinė e kulluar, ku ishte shtrirė nė profil, me kokėn e ngritur, tė mbėshtetur nė shuplakėn e dorės, dhe vetėm na shikonte pėrsėri...

Tashmė jemi alarmuar. Natyrisht, njė frikė e papėrmbajtur zuri tė burojė nga thellėsitė tona. Kemi ftuar gruan e fqinjit tė parė, qė e kemi tepėr pranė. Vetėm njė mur na ndan me tė. Dhe dolėn ata, fqinji, gruaja e tij... Dhe vajzat. U treguam. Por tanimė nuk shihnim asgjė as ne as ata. I panjohuri u zhduk andej prej nga edhe erdhi disa ēaste mė parė, nė tė panjohurėn...

Pastaj nė rrjedhėn e rrėfimeve lėshohet me takt tė matur e ėma e Adifetit, Halidja:

-Ishim atėbotė ende nė Gazaibabė (lagje e Shkupit, ku banonin dikur, para se tė shpėrnguleshin nė Topansko Polje). Xh. e kisha ende nė djep. Ishte akoma i vogėl. Bėja punėt e shtėpisė, si zakonisht ne femrat, qė kurrė nuk mund tė themi se i kemi kryer, siē bėni ju meshkujt me punėt tuaja. Isha pikėrisht nė dhomėn ku ishte djali. Ajo ėshtė njė dhomė e gjatė, disi nė formė tė njė salloni, djali ishte nė fund ė tij, te dritarja. Njė hije, porsi drita e pasqyrės, kur e lėshon dikush, erdhi prej sė jashtmi. Dhe, gjithnjė e lėvizshme, si e gjallė (e di ju mund tė ēuditeni, por ėshtė mėse e vėrtet) erdhi, hyri brenda nė dhomė, u soll nėpėr dhomė nė lartėsinė e tavanit dhe, papritmas, shkoi e ra mbi djalė. Ra mbi djalin qė flinte nė beshik... Djali bėrtiti dhimbshėm. Kur shkuam tė shohim - nga njė vijė tė hollė gjaku kishte nė hundė e nė buzė, qė lėvareshin teposhtė. Kokėn e kishte pak tė kthyer anash, pikėrisht andej nga ishte bartur gjaku...

Prej kėsaj ngjarjeje kaluan shumė vite. Tani Xh. u bė 7-8 vjeēar. Tash e kisha pėr gjini vajzėn tjetėr. Dhe tashmė nuk banonin mė Gazibabė, por patėm kaluar nė Topansko... Isha duke i thėnė gji vajzės, siē thashė. E ulur nė dysheme pranė djepit, vajza me gjithė djep e ofruar tek gjini. Disi ēlodhesha dhe shikoja shkujdesur nė oborr. Para kisha pompėn e ujit. Pranė saj - korita. Njė koritė e thellė betoni. Nė ēast, krejt befas, njė njeri me tė bardha ndodhej nė koritėn e pompės. Ishte krejt nė tė bardha. Zgurdullova sytė. Vetėm shikoi kėndej...Dhe zuri tė sharrojė teposhtė. Sharronte gradualisht, thua e pėrpinte toka. Nė ēastin kur u zhduk, kur sharroi tėrėsisht - njė tym i bardhė “gufoi” pėrpjetė. Tė nesėrmen kam shkuar pėr t’i dhėnė djalit tjetėr, A. inxheksion. Kur jam kthyer nga ambulanca - po nė atė vend Xh. 7-8 vjeēar m’u kishte sėmur. Ishte ligur keq... Dhe prej atėherė e deri mė sot ai vuan nga epilepsia. Kurrė mė nuk u shėrua. Dhe u sėmurė pikėrisht aty ku, njė ditė mė parė, u duk e u zhduk, nė mėnyrė misterioze, njeriu nė tė bardha. Te korita, ku njė ēast mė parė laja rrobat, pranė pompės sė ujit... Gjithnjė besoj se sėmundjen e pashėrueshme djalit tim ia solli krijesa e panjohur, qė buroi nga e panjohura dhe u zhduk nė tymin e bardhė e tė panjohur...

Edhe Naseri rrėfen si, disa herė, ka ndodhur tė priftojė dikush kah dritarja e ballkonit, dhe kur kemi dalė askush nuk ishte. Madje, njė herė thotė e pamė unė dhe daja im M. B. Nga Ferizaj qė kishte ardhur pėr tė bujtur. Kur dolėm, nuk kishte asgjė nė ballkon, as nė oborrin qė shtrihej tej ballkonit, pos njė gjethe, qė s’ishte nga oborri ynė, qė ēuditėrisht prehej nė shkallė. Gjethe tė tilla ndodhen vetėm nė parkun qė ndodhet mjaft larg...

Kurse Halidja, mė vonė, na rrėfen se ende sot e kėsaj dite, vajzės sime mė tė vogėl, 12 vjeēare, Gyldenit, i paraqiten dy vajza tė vogla e, siē thotė, me flokė tė gjata deri nėn bel. Flokėt e gjata e tė bardha, qė herė pas here ua bėjnė me dorė nė njėrėn anė. Dhe kur i paraqiten, vajza bėrtet, na tregon: ja, ja ku janė! Ato dy ēikat e vogla!...Qė, si i pėrshkruan ajo janė simpatike, por nuk flasin asgjė., pos qė herė pas here lajmėrohen nga e panjohura dhe zhduken prapė nė tė panjohurėn, duke i shkaktuar Gyldenit tė vogėl njė shqetėsim tė lehtė, kurse tė tjerėve njė preokupim, qė e panjohura nuk i lė t’ia gjejnė njė zgjidhje logjike...

Kur jemi tek anėtarėt e familjes, mendojmė se e vlen tė theksohet se edhe kryefamiljari i kėsaj familjeje, Tefiku, ka disa vite ėshtė paralizuar dhe i ėshtė marrė edhe goja. Tani shpeshherė i duket se ėshtė dikush nė shtėpi, por do tė tregoj e s’mundet dot, meqė, siē thamė, paraliza ia ka marrė edhe gojėn...Krejt ajo qė ai dėshiron t’ua rrėfejė tė pranishmėve -i takon tė panjohurės...

Dhe, siē thamė, kjo shtėpi ndodhet nė Shkup. Dhe, herė pas here, kėta njerėz e kėtė shtėpi e vizitojnė qenie misterioze, tė paidentifikueshme, por pa dyshim reale. Ata, qė, eventualisht, mund tė kenė dyshim nė tėrė kėtė qė u rrėfye besnikėrisht pėr shtėpinė e mbėshtjell me vello mistike, qeniet e dimensioneve tjera, njė ditė, pa dyshim do t’i vizitojnė edhe ata dhe atėherė me siguri do tė binden, por atėherė domosdo do tė jetė vonė...

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    JETA ME QENIE TĖ PADUKSHME

Takime tė afėrta me “qenie hije” ndodhin gjithkund nė botė, por mė sė shpeshti nė Britani. Kėtė gjė e dėshmojnė edhe tregimet nė vazhdim.

Fantazma “Zonja e bardhė”

Ėshtė e qartė se fantazma e njė femre antialkooliste, e quajtur “Zonja e bardhė”, kohė tė gjatė ishte vizitore, madje edhe banore e bodrumit tė njė klubi tė meshkujve nė Penkoman, paralagje e Vullverhemtonit. Hapėsira e madhe prej nja 300 m2 duket se i pėrshtatej fantazmės sė quajtur “Zonja e bardhė”.

Cila ėshtė arsyeja qė kjo fantazmė u shpall antialkooliste? Shkaku ėshtė i thjesht. Shumė herė mysafirėt e klubit mbetnin pa birra. Por, pronari i klubit, Harri Arvin, dėshmonte se fantazma e gruas sė panjohur e njihte mekanikėn, pasi qė me saktėsi e dinte se si ta bllokojė aparatin pėr shpėrndarjen e birrės. Birra nė moment zhdukej dhe Harri, rubinetet nė bodrum i gjente tė mbyllura. Nė atė rast i hapte, por rubinetet pas pak kohe ktheheshin nė pozicionin e pėrparshėm. Brenda njė muaji kjo gjė ka ndodhur 22 herė. Pėr nė bodrum ekziston vetėm njė hyrje dhe nuk ka mundėsi tė hyj askush pa u vėrejtur. Mbyllja e rubineteve ishte telashja mė e madhe qė e bėnte fantazma e gruas sė bardhė. Vajza 18 vjeēare, e bija e pronarit tė klubit, tregon se ēfarė ka vėrejtur derisa qėndronte nė krye tė shkallėve tė bodrumit: “Unė pashė njė grua, nė dukje e pėrhimėt, tė ulur mbi njė fuqi. Nė atė moment u shastisa. Mė shpejtėsi tė madhe kaloi nėpėr bodrum dhe u zhduk”.

Prej atėherė fantazma e gruas sė bardhė nuk ėshtė parė asnjėherė...

Shtėpia e mallkuar

Meri Mek Fadjen ishte njė 27 vjeēare, e cila sė bashku me djalin Benin dhe bashkėshortin Benediktin kishin qenė duke jetuar nė njė kamp-shtėpizė kur Kuvendi i qytetit Skantorp (nė Angli) ua dhuroi njė shtėpi nė lagjen Avenia Vivien. Por, qė nė ditėt e para tė banimit nė atė shtėpi filluan tė ndodhin gjėra tė ēuditshme nė tė. Ngjarjet e mėvonshme treguan se nė atė shtėpi banonte, sė paku, edhe njė fantazmė, nėse jo mė tepėr. Ėndrrat pėr njė jetė tė qetė u bėnė tė pamundshme nė kėtė shtėpi, prandaj Mek Fedjenėt ia dėrgojnė njė lutje organeve tė pushtetit lokal nė mėnyrė qė t’ju bėjnė tė mundur vendosjen e tyre nė ndonjė lokal tjetėr.

Ankthet e tyre nė lidhje me fantazmat nė atė shtėpi u bėnė aq dramatike sa qė ishin shkaktari kryesor i humbjes sė fėmijės sė tyre tė lindur para kohe, thonė Mek Fedjanėt.

Njė ditė Meri ishte duke pushuar nė dhomė. “Nė atė moment vėrejta figurėn (fantazmėn) qė shikonte nė drejtim timin nga xhamat e derės sė kuzhinės”, - thotė zonja Meri dhe shton: “Kurse njė herė tjetėr e pashė kėtė fantazmė nė dhomėn e pritjes. Kishte dukjen e njė tė riu me flokė ngjyrė kafeje dhe tesha tė kafta. Kaloi nėpėr dhomė dhe doli drejt nga dritarja, kurse mua i tėrė trupi mė dridhej. Edhe tė nesėrmen nė mbrėmje ndjeva prezencėn e ēuditshme tė tjetėrkujt, por asgjė nuk vėrejta. Nė raste tjera ka pasur trokitje dhe “rraptimė” nė mbrėmje. Sendet binin nga tavolina pa asnjė arsye ose shkak. Nė njė rast mbulesa e tavolinės ishte shprishur dhe dukej sikur dikush ishte duke qėndruar mbi tė...”

Edhe e ėma e Merit Mek Fedjenit, pėr disa muaj sa kishte qėndruar nė vizitė te vajza e saj nė kėtė shtėpi, shumė herė ishte tronditur nga ngjarjet e pakuptueshme dhe shqetėsuese. Meri tregon edhe pėr ngjarje nė lidhje me djalin e saj katėrvjeēar, i cili ishte shurdhmemec dhe i cili katėr herė pėr njė natė u zgjua nga gjumi duke bėrtitur. Nė fytyrė ishte i zbehur dhe dridhej, duke ia shtrėnguar fortė dorėn sė ėmės. “Vetėm sikur tė mund tė fliste, sigurisht do tė tregonte se nė kėtė shtėpi ekziston diēka e ēuditshme dhe e tmerrshme”, - thotė Meri Mek Fadjen. Bashkėshorti i Merit, Benedikti, i cili punonte nė njė fabrikė tė ēelikut, ishte skeptik ndaj kėtyre ngjarjeve. Mirėpo edhe ai nė njė rast dėgjoi trokitje tė cilat dukej sikur vinin nga kamini (vendi i zjarrit).

Shtatė familje e kishin braktisur dhe kishin ikur nga kjo shtėpi e mallkuar. Kurse vizitorėt nga ko shtėpi largoheshin tė tronditur.

“Mė kanė treguar pėr tė riun i cili para ca vitesh ishte mbytur nė kėtė rrugicė dhe jam e sigurt qė shpirti i tij qėndron nė kėtė shtėpi”, - konstaton Meri, duke e kujtuar figurėn e tė riut qė e kishte parė nė dhomėn e saj tė pritjes.

Koncerti i mesnatės

Xhin dhe Bil Dankanin, njė mbrėmje nga gjumi i qetė i zgjoi tingulli i njė muzike tė ēuditshme. Ashtu tė pėrgjumur qėndruan mbi krevat, dhe tė habitur e shikoni njėri-tjetrin. E tėrė kjo ngjarje zhvillohej nė njė shtėpi tė vjetėr, nga koha viktoriane nė qytetin Koventri, tė cilin, kėta dy, e kishin marr me qira. Tingujt vinin nga kati pėrdhes dhe tingėllonin sikur dikush i binte instrumentit tė stėrvjetruar - lahutės. Kur morėn guxim dhe zbritėn poshtė pėr tė parė se ēfarė po ndodhte, mė sė pari shikuan se mos vallė dikush e kishte prekur pianon qė ishte aty, por mbulesa e pianos ishte e mbyllur, prandaj nuk kishte mundėsi pėr t’u prekur.

“Pėr njė moment mė shkoi mendja se macja kishte mundur tė hyjė nė piano, por kur e hapėm atė, pamė se nė tė asgjė nuk kishte. Qė nga ajo kohė fantomi maestro “mbajti” rreth njėqind koncerte nė atė dhomė. Nė moment tingėllonte sikur dikush kalonte me gishta nėpėr telat e harpės. Vetė muzika nuk e kishte tingullin e muzikės moderne. Sapo hynim nė atė dhomė muzika ndalej... Para dy vjetėve, kur u vendosėm nė kėtė shtėpi, askush nuk na e ka pėrmendur kėtė muzikant fantom, por jam i sigurt se kjo gjė ka ndodhur edhe mė herėt”, - mundohet tė sqaroj z. Xh. Dankanin.

Pėrveē kėtyre fantom koncerteve, dėgjohet edhe njė e rrahur e fortė dhe gėrvishtje nė derė. Kurse nė njė shitore tė vogėl, qė ndodhet afėr, nė mėnyrė tė pakuptueshme ndizen dhe fiken dritat. Se pėr ēfarė ėshtė fjala, kėtė nuk e di askush!

Fantazma “Alisa”

Sju Grift, 21 vjeēare, fotomodele nga Kensingtoni (Angli), e cila ka pasur kontakt me tė “pėrtejshmit” tregon: “Nė kėtė shtėpi jetoj plot nėntė muaj. Nė njė rast kam parė fantazmėn e njė vajze tė veshur si Alisa nga bota e ēudirave. Ishte simpatike dhe kisha pėrshtypjen se edhe unė i pėlqeja asaj. Me mua jeton edhe shoqja ime, 20 vjeēare, Megi Mensfild, gjithashtu fotomodele.

Kur bie nata, shpirti i vashės sė panjohur, tė quajtur “Alisa”, shpesh bėnė mahi tė vogla si me rastin e rrotullimit tė lusterit ose sendeve nė akuarium ua ndėrron vendin. Nė shtėpi ka lodra pėr fėmijė, si ariu i madh i punuar nga plishi, tė cilin Alisa e do shumė dhe shpesh luan me tė. Por me kėto mahi tė vogla ne jemi mėsuar dhe e duam fantazmėn tonė tė vogėl” - shprehet Z. Grift.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    Pėrgatiti dhe pėrshtati: Raif Kasi
    DYERT PĖR “NĖ TĖ KALUARĖN”

Shqiptarėve tė rinj, hoteli u dukej qesharak por shumė i kėndshėm. Dritaret nuk kishin xhama, por vetėm kapak prej druri, ēarēafėt ishin nga stofi i rėndė i cili me siguri ka dekada qė nuk prodhohet, kurse nė vend tė jastėkėve kishin vėnė nėnkresa tė rrumbullakėta. Banja ishte me parmak nga hekuri, gjė e cila mund tė shihet vetėm nė filma. Kjo edhe i shtyri ata qė tė bėjė dhe disa fotografi si kujtim nga kjo bujtinė e pazakontė. Megjithatė, nė hotel ndjeheshe shumė komod, kurse ushqimet ishin shumė tė shijshme. Pas darkės tė gjithė shkuan pėr tė fjetur.

Ishte fillimi i shtatorit dhe qifti bashkėshortor, Edita dhe Sami Topi bisedonin se ku do e kalojnė pushimin vjetor. Gjatė bisedės, ata shprehėn dėshirėn pėr ta marr edhe mendimin e miqve tė tyre, Sanie dhe Marash Bregut, tė cilėt, sikurse edhe kėta, jetonin prej vitesh nė Cyrih tė Zvicrės.

Rivierat shqiptare, si ato tė Sarandės, Vlorės, Durrėsit e Ulqinit, i kishin shijuar vite me radhė, prandaj kėtė herė vendosėn qė pushimet verore t’i kalojnė nė njė drejtim krejt tjetėr.

Ishte 12 shtatori i vitit 2006, kur pas vendimit tė pėrbashkėt tė familjeve Topi dhe Bregu, herėt nė mėngjes, ata u nisėn pėr pushime me automobil nė drejtim tė Spanjės. Natyrisht, rruga kalonte pėrmes Francės. Disponimi ishte nė nivel, pasi qė ky ishte udhėtimi i parė nė brigjet e detit spanjoll, nė vendin e diellit dhe toreadorėve.

Nė udhėtim e sipėr analizonin dhe pėrpilonin regjistrin e vendeve mė tė bukura tė Spanjės si: Trragnon, Castellon de la Plana, Cartagenon , ishullin Palma, etj., tė cilat dėshironin patjetėr t’i vizitonin.

Nė timon, vozitėsit ndėrroheshin me radhė, kurse gratė mundoheshin qė t’i gjejnė vendet dhe hotelet e kėndshme, ku do kalonin netėt gjatė pushimeve. As mendja nuk u shkonte se pikėrisht njė hotel i tillė, ku do e kalonin natėn e parė, do tė mbetet enigmė shumė e madhe nė jetėn e tyre.

Nė Francė, vonė nė mbrėmje, ata lanė autostradėn nė afėrsi tė qytetit Montpellier, pėr tė kėrkuar njė vend tė qetė pėr ta kaluar natėn. E dinin se nė atė pjesė kishte shumė hotele tė vogla, pasi ishte edhe vend bregdetar, dhe dėshironin qė nė njėrin prej tyre tė vendoseshin. I pari nė tė cilinė hasėn ishte pėrplot, prandaj edhe vazhduan tė kėrkojnė. Ishin tė sigurt se nė hotelin tjetėr do tė gjenin dy dhoma pėr vendosje. Pas njė rruge tė shkurtėr kohore panė njė ndėrtesė tė gjatė dy kateshe, me pamje tė kthyer kah autostrada. Automobilin e parkuan nė parkingun afėr rrugės. I pari nė hotel hyri Samiu dhe vėrejti njė korridor tė gjatė tė ndriēuar me vajguri. Anash ishte i vendosur banaku pėr shėrbim, kurse kah fundi vėrejti se ndodhet recepcioni.

Pėr dhoma tė lira e pyeti njeriun qė qėndronte aty dhe qė kishte njė veshje tė ēuditshme. Disi e kuptoi qė janė dy dhoma tė lira pasi qė njeriu me veshje tė ēuditshme nuk e njihte gjuhėn gjermane, kurse Samiu e zotėronte fare pak frėngjishten.

Shqiptarėve tė rinj, hoteli u dukej qesharak por shumė i kėndshėm. Dritaret nuk kishin xhama, por vetėm kapak prej druri, ēarēafėt ishin nga stofi i rėndė i cili me siguri ka dekada qė nuk prodhohet, kurse nė vend tė jastėkėve kishin vėnė nėnkresa tė rrumbullakėta. Banja ishte me parmak nga hekuri, gjė e cila mund tė shihet vetėm nė filma. Kjo edhe i shtyri ata qė tė bėjė dhe disa fotografi si kujtim nga kjo bujtinė e pazakontė. Megjithatė, nė hotel ndjeheshe shumė komod, kurse ushqimet ishin shumė tė shijshme. Pas darkės tė gjithė shkuan pėr tė fjetur.

Nė mėngjes, derisa familjet Topi dhe Bregu hanin mėngjesin, nė restorant hynė tre njerėz jo tė zakonshėm: njė grua me njė qen tė vogėl dhe pas saj dy xhandar. Gruaja kishte fustan tė gjatė luksoz, i tėri me dantella, kurse ēizmet me susta. Xhandarėt mbanin kėpucė tė lustruara dhe me kokė cilindrike. Shumė dallonin nga policėt e zakonshėm tė cilėt i kishin takuar gjatė rrugėtimit shumė herė. Sė shpejti pėrjetuan edhe njė befasi, ėshtė fjala pėr llogarinė tė cilėn duhej ta paguanin. Ishte shumė lirė. Pėr fjetje dhe shėrbim, pėr te dyja familjet, duhej paguar diku rreth 5 euro. Nė moment menduan se mos ishte e gjithė kjo ndonjė lojė si ato me kamera tė fshehta, pasi banakieri e shikoi notėn 5 euro me habi, por nuk tha gjė. Tė befasuar e paguan llogarinė dhe natyrisht vazhduan rrugėn pėr nė Spanjė.

Kaluan 10 ditė tė mrekullueshme nėn diellin e ngrohtė tė Mesdheut, nė plazhet e gjata e tė bukura me rėrė. Vizituan shumė vende kulturore e historike tė kėtij shteti por, si gjithherė, edhe pushimit i erdhi fundi. Ata duhej tė pėrgatiteshin pėr tu kthyer prapė nė vendbanimet e tyre nė Zvicėr.

Vendosėn qė, gjatė kthimit, sėrish ta vizitojnė hotelin i cili aq shumė i kishte fascinuar. Hotelin qė aq shumė ofronte pėr njė ēmim shumė tė ulėt, e para sė gjithash, kishte atmosferė nga e kaluara qė provokonte ndjenja tė veēanta. Assesi nuk mund ta kuptonin, se a ishte ajo surprizė vetėm njė lojė apo realitet. Nėse ishte realitet, si mund tė arrinin pronarėt e saj ta pėrballonin financiarisht situatėn nė kohėn kur ēmimet shkonin gjithnjė nė rritje?! Ishte rast i rrallė qė tė pėrjetohen momente tė tilla, prandaj ēiftet e rinj vendosėn ta kalojnė natės sėrish nė atė hotel.

Nė tė njėjtin vend lakuan nga rruga kryesore nė drejtim tė hotelit, kaluan hotelin “Plasa” sikurse para 10 ditėve, kur aty nuk gjetėn vende tė lira. Por kėsaj radhe kurrsesi tė gjenin “hotelin” e tyre tė preferuar. Ēdo gjė ishte zhdukur pa shenjė!... Tri herė i shkuan rrotull atij vendi, por hoteli nuk ishte mė. Sikur mos tė kishte ekzistuar kurrė!... Tanimė ishte natė vonė dhe patjetėr u detyruan tė ndėrpresin kėrkimin. Tė hutuar, natėn e kaluan nė njė hotel tjetėr, buzė rrugės...

Disa javė mė vonė ju arritėn fotografit e zhvilluara, tė bėra, rrugės dhe gjatė pushimeve pėr nė Spanjė. Ishte befasia tjetėr pėr ta. Samiu dhe Marashi ishin mė se tė sigurt se kishin bėrė disa fotografi me bashkėshortet e tyre nė hotelin misterioz, por nė negativet e atyre regjistrimeve ato nuk ekzistonin gjėkund. Nė film nuk kishte askund hapėsira tė zbrazėta, kurse numri i pozave shkonte sipas radhės pa shkėputje. E gjithė kjo i habiti dhe merakosi shumė, kėshtu, vendosėn qė pas disa muajsh tė kthehen edhe njė herė nė Francė me qėllim qė tė bėjnė njė kėrkim tė themeltė pėr hotelin misterioz. I lajmėruan dhe disa shokė dhe sė bashku me ta, pas katėr muajsh u nisėn pėr nė qytetin Montpellier. Gjurmuan territorin disa herė, por hoteli nė tė cilin kishin kaluar natėn e 13 shtatorit, me njė fjalė nuk ekzistonte.

As policia, por as mė tė moshuarit nė ato vendbanime, nuk e mbanin mend shtėpinė e gjatė dykatėshe qė ndodhej buzė autostradės, pėrball parkingut.

Hoteli nuk u gjet kurrė, kurse hulumtues dhe kureshtar tė shumtė kėtė fenomen e sqarojnė si “shikim nė tė kaluarėn”.

Ka mjaftė gjėra tė mistershme nė kėtė botė si edhe rasti i shkrimit tonė. Por kjo botė ėshtė pėrplot sekrete qė na rrethojnė padukshėm, jetojnė pranė nesh dhe me ne... Ėshtė kjo njė ēėshtje qė gjithmonė e ka preokupuar mendjen e njeriut, ēėshtje e cila ka krijuar mite dhe legjenda qė nga kohė mė tė largėta: Vallė a mundemi ne, pėr njė ēast, tė bėjmė hapa prapa nė tė kaluarėn, apo, po sipas kėsaj logjike, pėrpara, nė tė ardhmen? Kjo ėshtė njė pyetje qė akoma kėrkon pėrgjigje.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    MISTERI I “LULES SĖ BARDHĖ”

Puhia lehtas pėrhidhej nėpėrmjet dritares gjysmė tė hapur tė dhomės sė fjetjes. Fresku qė vinte pėrmes saj, nė kėtė natė tė nxehtė korriku, ledhatonte dashnorėt e rinj nė lojėn e tyre harresėdhėnėse. Floku i bardhė e i bujshėm i Luljetės ia fshinte fytyrėn ushtarakut tė ri amerikan nga shikimi i hėnės. Ritmi mahnitės i bukuroshes sė re, e detyronte tė harronte Mirjam-in dhe Aliajt. Kėnaqej nė pėrqafimin afshor tė bardhokes sė shfrenuar. Ėshtė ora afėr dy e mesnatės...

Gjersa aeroplan-bartėsja “KENEDI” fuqishėm shqyente ujėrat e Mesdheut, duke lundruar kah Adriatiku, nata ngadalė lėshohej. Nė qiell sė shpejti shndritėn yjet. Lėkundja e butė e aeroplan-bartėses i bėnte tė kotur marinarėt tė cilėt mbrėmjen nė pallubė e kalonin me pije dhe lojė letrash. Kapiteni Vilijem o Keef nė tė vėrtetė veē sa bisedoi me telefon me tė shoqen nė anėn tjetėr tė Atlantikut, diku nė Kentaki.

Situata e Kosovės, nė vitin 1999, po hynte nė fazėn kritike. Aeroplan-bartėsja amerikane “Kenedi” do tė lundroj nė Adriatik dhe me pėrkrahjen logjistike do t’i ndihmoj aleatėt e paktit NATO nė bombardimin e Jugosllavisė. Kapiteni O Keef , lėshoi dėgjuesen dhe shkoi pėr tė fjetur.

Lufta nė Kosovė mbaroi. Forcat jugosllave ushtarake-policore u tėrhoqėn nga regjioni kurse makineria mė e fuqishme ushtarake e NATO-s hyri nė Kosovė me mandatin e Bashkėsisė Ndėrkombėtare nėn emrin KFOR. Zoti O Keef, me vendimin e autoriteteve ushtarake amerikane u pėrcaktua nė Ferizaj, ku si paqėsor do tė mbante rendin dhe qetėsinė nė sektorin amerikan tė pėrgjegjėsisė. As ėndėrr nuk e kishte parė, se nė Ballkan, pikėrisht nė kėtė vend, do ta kalonte afatin ushtarak prej shatė muajsh sa gjithsej i kishin mbetur. Ditėt ishin tė gjata dhe monotone. Asgjė e jashtėzakonshme. Kapiteni O Keef ėndėrronte pėr kthimin e tij nė Kentaki, pėr tė birin Xhonin dhe tė shoqen Mirjam. Dalja nė qytet, pas gjashtė ditėsh, ia theu monotoninė. Popullsia lokale i ēmon posaēėrisht amerikanėt. E ndjente kėtė nė secilin hap, gjatė ēdo takimi. Ditėn e dytė tė daljes sė tij nė qytet njohu qiftin bashkėshortor ALIU. Mikpritja tradicionale e kėtyre njerėzve nuk e linte indiferent kapitenin. E pranoi ftesėn e tyre pėr vizitė. Dhe, miqėsia lindi, si zakonisht mu aty ku nuk shpreson fare.

Ėshtė korriku, e nė vitin 1999 ishte jashtėzakonisht moti i nxehtė. Shumė parashikues botėror kishin paraparė thatėsirė tė madhe, ēka edhe u vėrtetua. Kapiteni O Keef atė buzėmbrėmje, mė 28 korrik vizitoi shumė shitore, duke kėrkuar buqetė lule tė freskėta “Ashtu do t’i gėzoj ALIJAT nė pėrvjetorin e njėzetegjashtė tė martesės”, mendonte ushtaraku i ri amerikan.

Ishte afėr derės sė hyrjes tė shtėpisė sė miqve tė rinj. Cingėroi. Nė dorė mbante buqetėn e vjollcave tė freskėta qė kishin ngjyra tė pėrziera tė kaltėrta dhe tė verdha. “Ditė e natė” ėshtė emri i tyre vendor.

- Mirė se na erdhėt, kapiten! Urdhėroni!- pėrshėndeti bardhoka gracioze, gjersa hapte portėn e rėnd tė hekurt. O Keeff-it i humbėn fjalėt. U nguros. Pran tij rrinte bukuria e vashės qė rrezatonte fuqishėm. Po buzėqeshja! Iu duk se tė tillė nuk kishte parė kurrė mė parė. Dhėmbėt margaritarė tė bardh thjeshtė tė magjepsnin. Dhe ai si i magjepsur buzėt e veta i barti mbi buzėt e vashės.

- Kėto lule janė pėr ty! – tha O Keef, duke ia ofruar buqetėn me vjollca tė freskėta.

- Oh, sa jam e lumtur kapiten! Ende askush deri mė sot nuk mė ka dhuruar kėso lule “netėsh dhe ditėsh” kaq tė bukura. Mbaje nė mend: mė shumė i dua netėt, se sa ditėt! Edhe pse dikur kisha dhe ditė tė lumtura...” – qeshi vasha, gjersa me dorėn e djathtė mbante pėrdore ushtarakun 27 vjeēar amerikan., kurse nė tė majtėn tufėn me lule tė cilės me frymėmarrje tė thellė iu morri erė.

Hėna ngadalė “rrėshqiste” qiellit tė kthjellėt. Nga hijet e drunjve kopshti ishte gjysmė i errėt. Por, sė fundi, kjo pėr tė s’kishte fare rėndėsi. Ishte nė shoqėrinė e bukuroshes nė fustanin e tejdukshėm me ngjyrė tė bardhė. Pas saj u mbyll porta e oborrit. Hyjnė brenda.

“Vetėm?! Do tė ishte turp tė mė shihnin prindėrit e saj...” mendonte O Keefi, sinqerisht duke u penduar pėr veprimin e tij tė pakėndshėm qė, nė derėn e oborrit, e kishte bėrė. Nė dhomėn e fjetjes shndriste drita e kuqe e qiriut tė trashė. Vetėm nė korridor ndizej njė llapė dritėdobėt qė ishte nė murrin ballor. Ēdo qė derdhte romantikė. Ēdo gjė i ngjante njė nate tė pabesueshme.

- Tė thash, kapiteni im. Mė shumė e dua natėn se ditėn. Netėve ndodhin ēudira. Netėt janė misterioze. Vetėm netėve mund ta pėrjetosh dashurinė e vėrtetė. Oh, sa i bukur qė je! A mund tė mė dashurosh fort, por ta ruash fshehtėsinė?! – pyeti vasha qė veēse e njohu.

- Patjetėr! – pohoji kapiteni. Ti je krijesa mė e bukur qė ndonjėherė kam takuar. Por, oh! U frikohem prindėrve tuaj. I frikohem turpit qė do tė mė gjej. Tė lutem mė thuaj, mos vallė ėndėrroj?! Kurrė nuk do tė mundem tė ngopem me bukurinė tėnde...

- Mos iu friko prindėrve tė mi! – tha vasha. Ata janė nė njė fshat afėr. Unė quhem LULJETA dhe kaherė ėndėrroj pėr kėtė natė. Do ta kesh dashurinė time gjithnjė gjersa ta ruash sekretin tonė.

Puhia lehtas pėrhidhej nėpėrmjet dritares gjysmė tė hapur tė dhomės sė fjetjes. Fresku qė vinte pėrmes saj, nė kėtė natė tė nxehtė korriku, ledhatonte dashnorėt e rinj nė lojėn e tyre harresėdhėnėse. Floku i bardhė e i bujshėm i Luljetės ia fshinte fytyrėn ushtarakut tė ri amerikan nga shikimi i hėnės. Ritmi mahnitės i bukuroshes sė re, e detyronte tė harronte Mirjam-in dhe Aliajt. Kėnaqej nė pėrqafimin afshor tė bardhokes sė shfrenuar. Ėshtė ora afėr dy e mesnatės...

- Ka qenė dashur kaherė tė jem nė njėsinė time – brengosshim pėshpėriti kapiteni, duke shikuar orėn nė murr. Luljeta ngadalė dhe me kujdes hapi portat. Nė ndarje e puthi edhe njė herė kapitenin dhe i tėrhoqi vėrejtjen qė tė mos ia thotė askujt fshehtėsinė. Bashkė me gėrhimėn e motorit tė xhipit, brengosja e tij arriti kulmin:”Eh, si do tė shkoj nė bazė nė kėtė kohė tė shurdhėr tė natės? Kanė pėr tė mė dėnuar. Mė mirė ėshtė tė pres mėngjesin dhe disi do tė gjendem” – mendonte kapiteni. Brenda disa sekonda e ktheu xhipin e tij nė drejtim tjetėr, dhe cingėroi gjatė nė derėn e njohshme tė tij.

“Zilja dėgjohej madje deri kėtu! Luljeta ime sigurisht fjeti menjėherė pas kėsaj nate tė ēmendur...” Kot. Dyert mbetėn tė mbyllura. Kapiteni O Keef pjesėn e mbetur tė natės e kaloi nė xhipin e tij. Nė njėrėn anė i fiksohej pėrgjegjėsisė sė vet, kurse nė anėn tjetėr imagjinonte takimin e ri me Lulletėn e stėrbukur, i cili duhet tė ndodhte prapė natėn tjetėr.

Natėn tjetėr, sipas rregullit, shkoi tek Luljeta. Pothuaj se e kishte harruar tėrėsisht qiftin Aliu, kur ata me gėzim e ftonin tė hynte brenda. Pėr nder tė tij shtruan darkė tė pasur.

Nė ethėrime shkėpuste me dhembė kofshėn e pulės, duke pritur ardhjen e Luljetės.

Mendonte se do tė darkonte bashkė me tė. Por jo. Ajo s’vinte dot. Nuk ekzistonin as vjollcat e saja tė kaltra e tė verdha nė vazon mbi tavolinė. “Ku ėshtė Luljeta?!”-pyeste veten..

- A nuk ulet nė tryezė dhe vasha e juaj? – i pyeti kapiteni.

- Zonja dhe zotėri Aliu e shikuan me habi, kurse fytyrėn ua mbuloi verdhėsia.

- Nuk kemi vajzė, kapiten. Pa fėmijė jemi qe 26 vjet martese.

- Por...zuri tė belbėzoj kapiteni, - Ku ėshtė bardhoka? Ku janė vjollcat e mija?!

- Luljeta, thjeshtė, nuk u paraqit mė. As pas disa vizitash tė njėpasnjėshme. Kapiteni O Keef gati harroi tė telefononte pėrtej Atlantiku. Gruaja e tij as pas telefonatash kėmbėngulėse nuk ia dėgjoi zėrin. O Keef ngadalė, por sigurt, venitej si ato vjollca tė kaltra tė hedhura nė diellin e nxehtė tė korrikut. Duke e vėrejtur pikėllimin nė sytė e mikut tė tij amerikan, zotėri Aliu vendosi tė “hapte” zemrėn e tij.

- Mė vjen keē, kapiten. Sigurisht keni parė fantazmėn. Hija e njė vajze kėtu tregohet shpeshherė. Po mė habit fakti me buqetėn tuaj. Nuk kemi vėrejtur vjollca nė dhomėn e fjetjes. Ēdo gjė ėshtė e njėjtė sikur para shkuarjes sonė nė katund. Sigurisht nuk ėshtė diēka nė rregull me ju dhe keni halucinacione.

- Paj, unė nuk jam fėmijė!- tha hidhėrueshėm kapiteni. Buqeta ju dedikohej juve pėr pėrvjetorin e martesės, por ia kam dhuruar asaj vashe.

- Vėrtet shpiri i asaj bardhoke shihet ndonjėherė nė kėtė shtėpi. Paraqitja e saj ndodh atje- tha zotėri Aliu, duke treguar me dorė shtėpinė e vjetėr nė anėn tjetėr tė kopshtit.

Kapiteni O Keef u ngrit me qėllim ta shihte atė shtėpizė tė vjetėr. Hapi dyert e vogla tė drurit, u ngjit shkallėve tė vjetra prej druri pėr tė arritur lart. Ndjente njė atmosferė misterioziteti.

“Shishetavani” i punuar me stilin e vjetėr turk dhe “dollapėt” e thelluara nė murr ia pėrkujtonin kohėn kaherė tė vdekur. U ul nė minder dhe vėshtronte nė zbrazėtirė, duke menduar se si ta zgjidhte kėtė mister. Kot. Pėrpos grumbullit tė gjėrave tė vjetra dhe “gjygymit” tė hershėm prej bakrit nė dollap, nė anėn e majtė tė murrit, asgjė tjetėr s’kishte. Kaloi pėrsėri nė katin pėrdhese.

- Ndoshta s’jam i marrė qė ta ndjek fantazmėn! – pėshpėriti qetas kapiteni, duke u pėrgatitur ta lente shtėpizėn.

- Baba im e ka blerė sė bashku me pasurinė qė shihni. Nuk e kemi rrėnuar. Njeriu, prej tė cilit e kemi blertė kėtė, edhe pėr njė kohė ka banuar nė tė. Ka qenė kaherė, por mė kujtohet se ka folur pėr vashėn e tij me emrin Luljeta. Fliste pėr bukurinė e saj dhe vdekjen tepėr tė hershme, e pas kėsaj gjithmonė qante njė kohė tė gjatė – pėrkujtonte zotėri Aliu.

- LULJETA?! – klithi kapiten, si ta kishte goditur rrufeja. Ajo vashė pikėrisht ashtu quhej... Inshalla nuk kamė bėrė dashuri me hijen e Luljetės sė ndjerė! O Zot! Ēka po ndoll kėshtu me mua?! Me bindje, kapiteni O Keef vendosi seriozisht tė punoj rreth kėtij rasti, sipas tij unikat. Nėpėrmjet mikut tė tij Robertit, angazhoi njė parapsikolog tė njohur nga shteti federal Uashington. Parapsikologu Roni, nėpėrmjet mediumit tė tij kontaktoi me shpirtin e vashės sė ndjerė.

- E pėrshėndes kapitenin tim. Mė vjen shumė keē qė nuk mundi ta ruante sekretin, por le tė mos dėshpėrohet. Ne do tė takohemi pėrsėri. Jetėrat tona kryqėzohen si shtigjet e imėta nė shtėpinė e milingonave. Ndoshta i lajmėrohem nė ėndėrr, ndoshta zhgjėndėrr, apo nė ndonjė jetė tjetėr. Krejt njė. Dashuria ime ėshtė e ndezur dhe kurrė s’ka pėr t’u shuar... – tha Luljeta pėrmes gojės sė mediumit. Mediumi e ndryshoi zėrin, ngjante nė zėrin e Luljetės. Kapitenit iu rrėqethėn flokėt e kresė. Edhe pėrballė frikės, ndjente gėzim qė pėrsėri e dėgjonte.

- I kam marrė vjollcat me vete, nė shenjė kujtimi pėr ty. Ato do t’i mbaj, kurse ti, kapiten, merre “LULEN E BARDHĖ” timen, ky ėshtė emri im. Sekreti ynė ėshtė zbuluar, mė vjen keq pėr kėtė. Mua mė gjen atje - dhe mediumi tregon me dorė vendin nėn strehė midis shtėpisė sė vjetėr dhe shtėpisė sė fqinjėve.

- Tung, kapiten! Dhe mos u pikėllo...Ishin kėto fjalėt e fundit tė Lules pėrmes gojės sė mediumit, i cili nė atė ēast filloj tė zgjohej nga transi.

- Qe, zotėri O Keef, shpejt e zgjidhėt enigmėn! – kėnaqshėm i tha Roni kapitenit tė nemitur.

Me rekomandimin e parapsikologut amerikan, ekipi i vogėl menjėherė ia filloj punės. Nė vendin e shėnuar filluan mihjen. Jo shumė kohė pas kėsaj, kazma nė duart e z. Aliu shurdhėt goditi nė diēka tė butė. Ishte dėrrasa e arkivolit. Pjesėtarėt e kėtij ekipi u shikuan ndėrmjet veti. Shikimet e tyre i thanė tė gjithė. Me duart duke iu dridhur Ramadan Aliu kujdesshėm hapi arkivolin. Ēudia ishte e pafund! Nė tė prehej bardhoka e bukurisė engjėllore. E paprekur, nė fustanin e bardhė, e freskėt sikur pak mė parė tė kishte fjetur. Mbi buzėt i dridhej njė buzėqeshje enigmatike. Mbi gjoksin e saj, pėr habinė e tė gjithėve, ndodheshin ende vjollcat kaltėroshe tė freskėta, ndėrsa vjollcat e verdha aty pėr aty u venitėn.

I ngurosur nga e papritura, ekipi i vogėl gjatė nuk arriti tė vinte nė vete nga ky “shok”. Pikėlat e djersės sė ftohtė rridhnin nėpėr fytyrėn e kapitenit tė ri. Vetėm parapsikologu dhe mediumi i tij shikonin qetėsisht tė mbėshtetur pėr murrin e vjetėr.

- Kapite! Merre atė “Lule tė bardhė” mbi kokėn e saj. I keni premtuar... merrni pėr kujtim tė kėsaj vashe tė bukur jetime – me zė lutės iu drejtua Roni kapitenit.

O Keef u pikėllua dhe rrėmbeu filizin e “LULES SĖ BARDHĖ”. Ndjeu se me tėrė peshėn e tij do tė rrėzohej mbi trupin e vdekur tė vajzės. Mezi mblodhi fuqinė pėr t’u ngritur. “Prej nga u krijua ky filiz i “Lules sė bardhė”? - mendonte.

- Oh, bukuroshja ime! Ku je?! Vallė, nuk po e sheh dashurinė time, mjerimin tim? Tė betohem se do ta ruaj kėtė lule pėr kujtim tė emrit tendė... gati duke qarė iu “drejtua” kapiteni.

Pas vetėm njė ore kufoma e vashės filloi me tė shpejtė tė shkatėrrohet, gjė tė cilėn eksperti i parapsikologjisė e shpjegoi si pasojė e natyrshme e shkatėrrimit tė trupit tė njeriut nė kontakt me ajrin.

Kapiteni Viliams O Keef e mori filizin e “LULES SĖ BARDHĖ” pėrtej Atlantikut dhe me tė edhe njė pėrvojė tė pazakonshme. Pėrqafimi i sė shoqes, Mirjam, e ktheu nė realitetin ekzistues.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Postime
    3,216
    Shkruan: Hasan HAMZĖBALA
    Nga pėrvoja mistike e njerėzve tanė

KATĖR HERĖ KONTAKTOI ME ENGJĖLLIN E TIJ

Dhe ky ishte kontakti i parė me “engjėllin” tim. Nga jo kohė pata katėr kontakte me tė. Gjithnjė, sa herė qė mė shfaqej, mė udhėzonte rishtazi. Mė jepte kėshilla tė reja, si tė sillesha dhe ē’duhej tė bėja. Herėn e dytė mė udhėzoi: Fillo tė shkruash dhe lajmėroji njerėzit se mund t’u ndihmosh. Se ti do t’u bėsh mirė tė gjithėve, pėrpos atyre qė kanė lindur tė sėmurė. Dhe do tė shkruash nė kapakun e maxhes.

Fanitja e parė misterioze

Ferizaj, Rruga “Bashkimi”. Njė shtėpi e thjesht, njėkatėshe. Ėshtė njėra prej shtėpive, ku jeton M.B. me familje. Tash ka vėllain, nėnėn, si dhe tre fėmijėt e tė vėllait, qė gjithsej pėrbėjnė shtatė anėtarė tė familjes. Babai ka disa vjet qė i ka vdekur.

Njė pėrvojė e pasur mistike e karakterizon jetėn tij. Dhe kjo pėrvojė zuri fill qė nė moshėn e tij 12-13 vjeēare. Ėshtė mbi 40 vjeēar.

-Jetonim nė Ferizaj, - rrėfen M., - por ishim tė ardhur nga fshati J., disa kilometra larg Ferizajt. Kishim ardhur nė qytet disa vjet mė parė, por unė kisha shumė dėshirė tė shkoja nė fshat tek tė afėrmit tanė: axhallarėt, kushėrinjtė. Njė ditė e luta babanė tė mė lėshojė dhe, hyra nė autobus, shkova. Autobusi shkonte gjerė te shkolla e fshatit dhe aty kthehej, kurse unė duhej tė udhėtoja edhe njė pjesė tė rrugės pėr tė arritur nė lagjen time. Ishte njė ditė e nxehtė vere. Mesi i ditės, asgjė nuk lėvizte rrugės. Dėgjohej vetėm zėri i dalldisur i gjinkallave, ngjitesha i vetėm rrugės, nėpėr pyllin e kėndshėm. Degėt dhe degėzat e drunjve lėvareshin mbi rrugė, duke i falur njė freski rrugės nėpėr tė cilėn kaloja kėtė mes tė ditės verore.

Dhe kėshtu arrita tek livadhet e lagjes sime. Edhe disa qindra metra mė larg ndodheshin shtėpitė. Nė njė ēast, pėrpara m’u fanit njė plak me kosė nė dorė, njė plak i thinjur dhe i keq. -Ku shkon? -mė tha. Tek axha! -i thashė. Ktheu! Ktheu! -mė tha -dhe m’u hap me kosė qė tė prente. Jam kthyer dhe kam filluar tė vrapoj teposhtė, andej nga pak qaste mė parė erdha me aq dėshirė. Por ai mė vinte prapa, gjithnjė me kosėn lart dhe me shikimin kėrcėnues drejtuar kah unė. Fillova tė shpejtoj edhe mė tepėr, sa qė kur arrita pranė xhadesė, pothuaj isha pa frymė. Mua mu duk se ai ende mė vinte prapa, por kur nė fund mblodha forcat dhe ktheva kokėn tė shikoj, pash se mė nuk ekzistonte. Hapa sytė tė shohė mirė, por kot. Figura qė pak ēaste mė parė dhe e shihja me sytė e mi, tashmė ishte zhdukur nė ēast. Prej atėherė, pra prej asaj dite e kėndej shėndeti im pothuaj mori teposhtėn...

I merrej goja

-Po, -nė rrėfim inkuadrohet e ėma; pas kėtij rasti s’i punonin kėmbėt mė. S’ecte dot. Disi e lėshoi gjaku. Dhe e dėrguam nė spital. Mjeku konstatoi se ka neurozė tė madhe, dhe gjakun e kishte tė dobėt... Ndėrkohė filloi tė qante vazhdimisht. Iu tek njė vaj, pa ndonjė arsyeje, qė si ndalej dot. Qante ditėn dhe natėn. Dhe gjendja i keqėsohej dita -ditės mė tepėr...

Kėshtu kalonin ditėt, javėt, muajt. Gjendja i pėrmirėsohej pak kohė, pastaj prapė i keqėsohej edhe mė tepėr. Njė ditė, iu shfaq njė fenomen i pazakonshėm. Filloi t’i merrej goja. Dhe defekte gjė s’kishte, vetėm se bllokohej psikikisht, dhe pėr njė kohė nuk mund tė fliste dot. Por ajo qė kėtė fenomen e bėnte tepėr interesant dhe tė pazakonshėm ishte fakti se ai e dinte me orė, me minuta e sekonda kur do t’i ndalej, por edhe kur do t’i lėshohej goja. Ose anasjelltas, nė ora “kaq” do tė mė vijė tė folurit. Madje, kur i zgjaste me kohė tė gjatė bllokada dhe ai shihte se ne po merakoseshim, kėrkonte lapsin dhe letrėn dhe na shkruante orėn kur do t’i kthehej tė folurit. Dhe pikėrisht nė orėn qė e shėnonte, i vinte goja.

Shihte ngjarje frikėsuese

-Bile, -rrėfen i vėllai S. -nuk mund t’i besoja dot kėtij fenomeni e as tė vėllait tim. Aq mė dukej e pamundshme kjo, sa fillova tė dyshoja, mos vallė, ėshtė kah e shikon orėn tinėz nesh. Dhe, t’u siguruar, mora orėn e shtėpisė dhe orėn e xhepit tė babait dhe i fsheha me dorėn time. Pėrsėri ndodhte e njėjta gjė. Ai kishte orėn e vet biologjike, qė se gėnjente fare. Por ėshtė, mendoj, me interes tė theksoj se, gjatė asaj kohe sa nuk mund tė fliste, qetėsohej tepėr. Ishte pothuaj tjetėr njeri. Kurse, kur i vinte goja, ishte shumė i shqetėsuar...

Njė natė gushti, kah fundi i viteve tė ’70, sėmundja e tij po arrinte kulmin. Gjatė gjithė asaj kohe ne ishim nė shqetėsim dhe nė pasiguri tė pėrhershme. Kur i ndalej tė folurit dhe ne nuk mund tė qetėsoheshim, gjersa nuk normalizohej. Atė natė, kah ora 19:30 na lajmėroi se: “Se nė orėn 9, respektivisht “+ mė ndalet goja, kurse mė vjen nė ora 1:05 min.” Dhe siē u thashė, orėt i pata fshehur, e mbetej tė shihja se a do e qėlloj saktėsisht kohėn kur e paralajmėronte. Saktėsisht nė 21 i filloi bllokada psikike. Paralajmėrimi i tij ishte plotėsisht i saktė. Dhe ne duhej tė rrinim tė zgjuar deri nė ora 1:05 , kur duhej t’i zhbllokohej tė folurit. Por atė natė ishte disi mė i shqetėsuar se herėve tjera. Gjatė gjithė kohės disi trembej dhe ishte i stėrkequr, kurse kur afrohej ora njė filloi tė stėrkeqej edhe mė tepėr. Disi ishte i frikėsuar. Lėshonte disa klithma nė vete, strukej dridhej, plotėsisht na krijohej pėrshtypja se ėshtė duke parė diēka, njė ngjarje tė tmerrshme, njė zhvillim tė frikėsueshėm... Kot i flisnim, e pyetnim ē’ke, ai s’mund tė pėrgjigjej dot. Ndaj, s’na mbeti tjetėr, por tė prisnim orėn 1:05, kur paralajmėrimi ishte se duhej “t’i vinte” goja. Dhe vėrtet nė ora 1:05 min. pasoi zhbllokimi i sistemit tė folur...

Katėr kontakte me engjėllin e blertė

-Rreth orės njė tė natės - u kapėn do me mjekra prapa derės. Ishin tė shkurtėr, patulakė tė vėrtet, por me do mjekra tė gjata dhe tė tmerrshme. Ata asgjė nuk mė bėnin, por i rrihnin disa fėmijė tė mirė. Fėmijėt ishin tė vegjėl dhe simpatik. Kurse ata i shqelmonin dhe i maltretonin pa mėshirė. Kjo mė shqetėsonte dhe dridhesha... Natyrisht, kėta i shihja vetėm unė, tė afėrmit e mi nuk mund tė shihnin, meqė ata ishin tė padukshėm pėr ta. -rrėfen M...

Dhe pikėrisht nė kohėn kur ata pleq tė shėmtuar silleshin ashtu keq ma ata fėmijė tė vegjėl, kur kryenin atė akt mizor, e unė s’kisha mundėsi t’u ndihmoja, prandaj stepesha e dridhesha nga shqetėsimi - nga hapėsira e panjohur zbriti njė “njeri” i mirė, i madh dhe me rroba tė blerta, kurse nėn krah, respektivisht nė mes tė dy krahėve kishte flatra... Ai, pasi zbriti, i rrėmbeu ata ame mjekra, i rrahu, i shqelmoi dhe i nxori pėrjashta. Pastaj, posa i largoi . m’u drejtua mua. Por kokėn disi nuk ia shihja dot, vetėm trupin, rrobat e blerta dhe flatrat nė mes krahėsh. Me zė tė but e qetėsues, mė foli: “Kjo u krye, t’i s’ke pėr t’u sėmurė mė. Prej sot do tė jesh mirė. Por po tė fillosh tė shkruash dhe t’u ndihmosh njerėzve. Do t’u bėsh mirė tė gjithėve, pos atyre qė kanė lindur tė sėmurØ...”

Dhe ky ishte kontakti i parė me “engjėllin” tim. Nga jo kohė pata katėr kontakte me tė. Gjithnjė, sa herė qė mė shfaqej, mė udhėzonte rishtazi. Mė jepte kėshilla tė reja, si tė sillesha dhe ē’duhej tė bėja. Herėn e dytė mė udhėzoi: Fillo tė shkruash dhe lajmėroji njerėzit se mund t’u ndihmosh. Se ti do t’u bėsh mirė tė gjithėve, pėrpos atyre qė kanė lindur tė sėmurė. Dhe do tė shkruash nė kapakun e maxhes. Por, e ke tė ndaluar tė tė shohin tė tjerėt kur shkruan. Madje, as anėtarėt e familjes. Mund tė t’i shohin shkrimet vetėm prindėrit, askush tjetėr. Dhe, e ke tė ndaluar tė shkruash tė enjten. Ēdo ditė tjetėr po, pos tė enjtes. Dhe e ke tė ndaluar tė kėrkosh tė holla. Me ato qė ata vet t’i japin, mjaft do tu bėsh idaren...”

Kur shkruaja -ai ishte me mua

Pėr disa javė, sa mė zgjati kjo pėrvojė, siē thash, pata katėr herė kontakte me tė. Madje, nė fillim, kur mė vinin njerėzit pėr tė shkruar, sa herė qė shkruaja, mbi kapakun e maxhes, ai rrinte me mua. Ishte prezent. E shihja, ia ndija praninė, ia dėgjoja zėrin, por, siē ju thashė edhe mė parė, disi kokėn nuk ia shihja dot. Zėrin ia dėgjoja si nga traka e kasetofonit...

Por, njė ditė, ishte pikėrisht e enjte, ndėrsa, ja qė unė s’e kisha parasysh nė ato momente, mė erdhi njė shok, po ashtu i Ferizajt, me disa vajza tė axhallarėve tė vet. Kėrkoi t’i shkruaj njėrės. Kishte probleme tė rėnda shėndetėsore, ndėrsa disa muaj mė parė, ishte martuar... dhe, fatkeqėsisht, pranova t’u shkruaj, krejtėsisht i pavetėdijshėm se ėshtė ditė e enjte, ditė nė tė cilėn, siē thashė, e kisha tė ndaluar tė shkruaja... Prej asaj dite, pra, plotėsisht pas njė muaji nga fillimi i tė shkruarit, mė ėshtė ndėrprerė kontakti me “engjėllin” dhe nuk kam mundur mė t’i shkruaj kujt. Prej asaj dite mė kurrė nuk m’u ka shfaqur. Dhe natyrisht, pas njė kohe, sėmundja ime prapė filloi. Prej atėherė e deri mė sot, mė nuk kam mundur tė shėrohem plotėsisht...

Dhe vėrtet, prej asaj dite e deri mė sot kanė kaluar shumė kohė. M. Ėshtė rritur dhe ėshtė bėrė burrė, por kurrė nuk ėshtė ndjerė plotėsisht mirė. Pavarėsisht se pėrherė ka qenė nėn kontrollin e mjekėve, efekti nuk ka qenė i plotfuqishėm. Tani mbetet tė pritet e shihet, se kur pėrsėri, engjėlli i tij do tė rishfaqet qė tani ai t’i marrė mė seriozisht mesazhet e tij dhe, ndoshta, do tė ndjehet pėrfundimisht i liruar nga pesha e kėsaj pėrvoje tė parealizuar mistike, tė cilat i ndodhin vetėm njerėzve tė caktuar, atyre qė posedojnė njė senzibilitet tė theksuar, apo ndoshta atyre qė nė karmėn e vet e kanė tė inkorporuar edhe domosdoshmėrinė e njė pėrjetimi tė tillė.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Izet Shehu
    Nga Fiori nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 29-04-2008, 21:19
  2. Ridvan Dibra
    Nga StormAngel nė forumin Shkrimtarė shqiptarė
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 06-04-2006, 17:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •