Bashkimi Europian shpreh shqetësimin se Shqipëria po ecën ngadalë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Në një analizë të BBC, mes vendeve të tjera të Ballkanit, Shqipëria shihet të hyje në BE jo më parë se 2015 pikërisht për këto arsye të veçanta.
LONDER- Shqipëria nuk pritet të hyjë në Bashkimin Europian para vitit 2015. Për Bashkimin Europian Shqipëria po ecën shumë ngadalë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.
Në një shkrim “Zgjerimi i BE, e kaluara dhe e ardhmja”, gazetarët e BBC analizojnë pozicionin në të cilat ndodhen aktualisht 7 vendet e Ballkanit, që aspirojnë për të hyrë BE: Shqipëria, Serbia, Kroacia, Maqedonia, Turqia, Bosnje Hercegonica dhe Mali i Zi .
Ndërsa për Kroacinë dhe Turqinë, të cilët kanë nisur bisedimet më 3 tetor të 2005, tashmë ka një datë se kur mund të hyjnë në BE, (Turqia mund të hyjë në BE brenda 15 vitesh, ndërsa Kroacia brenda 5 vitesh), për vendet e Ballkanit, Bashkimi Europian ka paralajmëruar se do të nisin bisedimet vetëm nëse plotësojnë kriteret, ku përfshihet demokracia, respektimin e ligjit, ekonomia e tregut dhe aderimin e kritereve ekonomike dhe politike të Bashkimit Europian
SHQIPERIA
“Shqipëria nuk pritet që të hyjë në BE të paktën parapara 2015. Ajo ende nuk ka aplikuar për anëtarësimin e saj. Shqipëria dhe BE nënshkruan marrëveshjen e Asociim-Stabilizimit, si hapi i parë drejt anëtarësimit, në qershor të 2006. Negociatat u realizuan brenda një kohe prej 3 vjet e gjysëm, tre herë më shumë sesa nënshkrimi i MSA me Kroacinë dhe Maqedoninë. Kjo pasi BE mendon se Shqipëria po ecën shumë ngadalë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.
BOSNJE HERCEGOVINA
Po kështu dhe Bosnje Hercegovina nuk pritet të hyjë në BE përpara 2015. Bashkimi Europian nënshkroi MSA me Bosnje Hercegovinën në qershor të 2008, pikërisht 13 vjet pas luftës. BE është e kënaqur me progresin e arritur në këto 4 vitet e fundit- reforma në polici, bashkëpunimi me gjykatën ndërkombëtare të Hagës dhe reforma në administratën publike.
KROACI
Kroacia aplikoi si kandidate për anëtare e BE në shkurt të 2003. Një vit më vonë, qershor të 2004 BE pranoi kandimin e saj, ndërsa negociatat nisën në tetor të 2005. Bisedimet për hyrjen në Bashkimin Europian u shtynë për 7 muaj pasi Kroacia arrestoi të kërkuarin nga Gjykata e Hagës, gjeneralin Ante Gotovina. Kroacia pritet të jetë pjesë e Bashkimit Europian në fund të 2010. Por kjo mund të shtyhet nëse shtyhen reformat institucionale sipas marrëveshjes së Lizbonës. BE i bën thirrje Kroacisë të reformojë administratën publike dhe juridike dhe të vazhdojë bashkëpunimin me Hagën.
MACEDONI
Maqedonia aplikoi për të hyrë në BE në mars ë 2004. Bashkimi Europian pranoi kandidimin në dhjetor të 2005. Shpresat se bisedimet për anëtarësimin në BE do të fillonin këtë vit, janë të vakta për shkak të dhunës në zgjedhjet e qershorit dhe të bojkotit që partitë opozitare shqiptare po i bëjnë parlamentit. Po kështu një problem tjetër kyc është dhe cështja e emrit. Greqia vazhdon të insistojë që “Maqedonia” të quhet vetëm rajoni në veri të Greqisë. Ndërkohë që 2012 është sugjeruar si një datë e mundshme që Maqedonia do të hyjë në BE
MALI i ZI
Mali i Zi firmosi MSA në tetor të 2007 dhe tani ajo duhet të ratifikohet nga të gjithë shtetet anëtare të BE. I duhen disa vite që Mali i Zi të fitojë statusin e kandidates për në BE. Megjithatë kryeministri i Malit të Zi Milo Gjukanovic thotë se ai shpreson se vendi i tij do të hyjë në BE përpara Serbisë dhe Maqedonisë
SERBI
Pas arrestimit të liderit serb të Bosnjes, Radovan Karaxhic, Serbisë i mbetet dhe arrestimi i gjeneralit Ratko Mlladic. Bashkëpunimi i Beogradit me Gjykatën e Hagës është një ndër kriteret kryesore që Serbia të hyjë në BE, dhe që e mbajti atë të izoluar për vite me radhë
Serbia synon që më parë të arrijë marrëveshjen tregtare me BE, dhe më pas një mundësi për të diskutuar në detaje për reformat e politiko ekonomike që duhen për të hyrë në BE. Sebia firmosi MSA në prill të 2008 por ende nuk është ratifikuar
Po kështu cështje kyc mbetet dhe pozicioni i Serbisë ndaj Kosovës.- Disa vende të BE kanë njohur Kosovën si shtet të pavarur, ndërsa Serbia insiston që Kosova të mbetet në integritetin e saj territorial. Edhe Serbia ka të ngjarë që të hyjë në BE të paktën jo para 2015.
TURQI
Turqia plotësoi kriteret për hyrjen në BE në korrik të 2005, ku ajo unifikoi bashkimin e doganave për të gjitha vendet e BE, përfshi këtu dhe Qipron. Por dështoi në momentin kur mbylli portet dhe aeroportet për Qipron. Në dhjetor të 2006, BE ngriu bisedimet me Turqinë. Negociatat Turqi- BE kanë ecur ngadalë, për shkak dhe tensionit me Qipron. Por Turqia nuk të ketë një impakt të ri, nëse rinis bisedimet e paqes me Qipron dhe gjykata Kushtetuese e Turqisë vendosi të mos ndalonte partinë e AK në pushtet. Presidenti francez Nikolas Sarkozi dhe anëtarë të tjerë të BE duan që me Turqinë të kenë më shumë një marrëdhënie partnershipi se sa një anëtarësim të plotë në BE.
(s.g/BBC/Balkanweb)
Krijoni Kontakt