Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 4
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    01-08-2007
    Vendndodhja
    beyond the road... I lie in wait...
    Postime
    469

Giorgio Bassani

pershendetje...

kam disa pyetje ne lidhje me shkrimtarin hebre Gorgio Bassani. Vecse ai (ose ajo) qe mundet te me ndihmoj duhet te kete lexuar Kopshtin e Finzi-Kontineve, (Il Giardino dei Finzi-Contini... The Garden of the Finzi-Contini). Nqs ka njeri qe e ka lexuar kete atehere pergjigju e mund te diskutojme nqs ke deshire. Me mire akoma do jete sikur te jete dikush qe e ka lexuar kete, plus ka pare adaptimin/interpretimin e De Sica-s me te njejtin titull.

Mbi kte e kam nje shkrim per te bere (4000-5000 fjale). Duhet te jete mbi nje teme qe gjendet ne te dy artikujt, librin e filmin, konkretisht deri tani kam gjetur: Trajtimi i nostalgjise ne liber e film; trajtimi i mohimit te rezikut (kopshti shihet edhe si metafore psikoanaliste); dhe trajtimi i pasivitetit te hebrenjve ne liber e film.

pres pergjigje... mos me thoni se s'e ka lexuar njeri, sidomos forumistet qe jetojne ne Itali.

thanks.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    01-08-2007
    Vendndodhja
    Postime
    469
    Po kete Bassanin nuk e paska lexuar njeri dmth?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-06-2002
    Postime
    1,611
    Kam pare filmin e de Sica-s, po.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    01-08-2007
    Vendndodhja
    Postime
    469
    ok, tani e shoh pergjigjen. Tashme kam mbaruar pune me kopshtin e Finzi-Kontineve.

per informacion: filmi eshte zhgenjim pasi nuk e kap atmosferen e mjergullt e subjektive te librit. Autori e vendos ngjarjen ne nje labirint kohe me nje kendeveshtrim retro, kurse filmi e vendos ate ne te tashmen. Plus vete dallimi midis mediuve dikton se filmi do te sjell ne jete karakteret, dhe kjo shkatron elementin kujtese, qe gjendet tek libri. Ne liber ngjarja ka ndodhur ne te kaluaren, dhe gjithcka qe tregohet filtrohet nepermjet kujteses, edhe dialoget ngarokhen nepermjet kujtses se narratorit, dhe si te tille nuk jane dialoge, ashtu sic mund te jene ne realitet, por vetem esenca e tyre eshte ngarkuar gjate viteve. Esenca dhe pershtypjet emocionale te dialogeve ose situatave. Kurse ne film gjithcka kthehet ne jete.

Pervec dallimit fal natyres se mediumeve, dallimi midis dy veprave qendron edhe ne ideologjine e dy artisteve. Bassani nuk ishte i neo-realizmit. Dmth ai e ka shprehur vete kete, se arti i tij qendron ne impresionizem, e jo ne realizem ose neo-realizem, kurse De-Sica ishte neo-realist.

Libri me pelqeu, filmi jo.

Bassani ka edhe disa tregime te shkurtra, te cilat jane me te rekomandueshme, te pakten per hyrje.

Tema tė Ngjashme

1. Konkursi i poezise 'Giorgio Castriota'
    Nga BenAlbani nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2009, 10:21
  2. Giorgio Napolitano zgjedhet kryetar i Italisė!
    Nga Davius nė forumin Problemet ndėrkombėtare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 11-05-2006, 05:45
  3. Arbėreshėt dhe Contessa Entellina
    Nga ILIRI I MADH nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 05-02-2006, 10:01
  4. Turisti in fuga (Turiste ne ikje)
    Nga BOKE nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 07-03-2005, 21:58
  5. Familja BENUSSI
    Nga Brari nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 07-09-2002, 13:42

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •