Close
Faqja 12 prej 34 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 337
    Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar më parë nga Alienated Lexo Postimin
    Jack Watson
    Kam qene dhe une ne Shqiperi, biles vij shume shpesh, dhe ta merr mendja qe kam pare shqiptare qe jane shume te dobet nga mentaliteti, s'i kane as dy "masdarke" shkolle, s'kane as kulture as asgje. Jane raste te izoluara te cilat s'ben te pergjithesohen, sepse s'ke takuar te gjithe shqiptaret e Maqedonise.
    Aliented, flitet për në përgjithsi. Dhe në përgjithsi ju jeni të paarsimum dhe me mentalitet prapanik (të mbyllur). M'fal nëse po ndihesh i fyer, po ca gjëra t'i themi ashtu siç janë (ose të paktën ashtu si i shoh unë). [Lexo pak këtë postim të Zarathustrës, sepse përshtypjet i paskemi të njëjta]

Kam qenë disa herë në Maqedoni, për arsye pune, dhe kam vërejtur të njëjtat gjëra që ka përshkruar Michael Totten në artikullin e tij (apo Zarathustra). Dhe kjo temë në postin e parë ka linkun e blogut të Totten-it, çka do të thotë që i kushtohet atij artikulli.

Për shembull Totten ka vënë re se:

I spent three weeks in Kosovo and saw no more than one or two women each day wearing a hijab – an Islamic headscarf – over their hair.

In Macedonia I saw dozens wearing a hijab in just ten minutes while driving to the cafe to meet Shpetim Mahmudi. I even saw a handful of women wearing an all-enveloping black abaya -- the closest thing the Arab world has to a burkha.

I never once saw one of those in Kosovo, not even in villages. As soon as I crossed the border into Macedonia,
    ...e njëjta gjë më ka bërë edhe mu përshtypje, siç i paska bo edhe Zarathustrës. Këto si kam parë as në Kosovë, as në Shqipëri, por në Maqedoni. Problemi që shtrohet këtë rast se pse ka ndodh kështu në Maqedoni? Si të shpëtojmë shqiptarët atje nga kjo dukuri jo shqiptare, jo europiane, aziatike? Por më e keqja është se shumë persona këto dukuri i shohin si diçka normale, do të ashtëquajur "myslimanë". "S'ka gjo" -thonë, "ne jena myslimanë, hixhabin e do All-llahu, mjekrën po ashtu, pantollet e shkurtra po ashtu...". E po kto gjona më shoku janë kulturë arabe, kuturë Azie, kulturë Pakistani. Ne jena europianë mër shoku s'na lidh gjo me Azinë.

Ja komenti i Totteni mbi këto veshje, plotësisht i drejtë:
    Hijabs aren't strictly Islamic. There are Muslim countries all over the world where few women wear them. It's a cultural import from the Arab world. There is nothing wrong with wearing a hijab by choice (they are required by law in Iran), and it would be wrong to assume a woman or her family are Islamist extremists based on their head gear, but I was still startled to see so many in Macedonia. Albanian women do not traditionally wear them. It was obvious that soft-imperial Arab “missionaries” from the Gulf are having a much more profound effect on the ground in Macedonia than in Kosovo.
    "Është një import kulturor nga bota arabe...... Gratë shqiptare nuk e kanë në traditë këtë lloj veshjeje."
    ----

I felt like I had been whisked through a hole in the dimension from southeastern Europe to somewhere in Arabia.
    Është turp me i ndodh kështu një prej popujve më të vjetër të Europës.

Nje program per regjistrim zeri ne PC dhe nje mundesi per te postuar video ne YouTube i ka dhene cdo idioti ne kete bote mundesine per te "postuar" ne www cfaredo marrezie qe i shkon ne mendje. Fakti qe nje palle me zerin e cjerre i kendon Zarkawit, apo bin Ladenit nuk besoj qe do te thote se zeri i gjithe shqiptareve te Maqedonise i bejne "amin" atij idioti qe eshte inspiruar nga veprat e terroristeve. Mua per shembull s'me ben fare pershtypje, dhe jam i lumtur qe nje shqiptar (sipas revistes Mapo) kishte marre pjese ne aksionin ku u vra Zarkawi, vrasesi i civileve irakene (sepse s'ka vrare amerikane ai)...
    Normal, kjo që thua është e drejtë. Mua më brengos fakti që këta krimba po ulin imazhin e shqiptarëve, po i nxjerrin shqiptarët si aziatikë, si arabë, si terrorista, si mosmirënjohës ndaj Perëndimit. Fatkeqësisht youtube-n e shohin të gjithë, dhe akoma më keq në disa forume të huaja mi kanë nxjerrë këto video si argumente të idesë se shqiptarë s'janë europianë. U knaqën grekët dhe serbët me këto klipe.

Arsye tjetër për tu brengosur: të gjithë ekstremistat islamikë që kam njohur nëpër forume janë nga Maqedonia, ata që i fusin këto klipe në youtube janë po nga Maqedonia, të gjitha webfaqet ekstremiste islamiste burojnë nga Maqedonia...

Fotografia qe keni postuar aty eshte bere ne nje funeral te nje atdhetari i cili ishte magjister i teologjise islame, dhe patriot shume i madh e i respektuar nga gjithe shqiptaret e Maqedonise. Flamuri i islamit eshte marre nga Arabia Saudite per t'u perdorur si flamur kombetar.
    Flamuri është i Arabisë Saudite, një shteti sovran. Flamur arab në varrimin e një atdhetari shqiptar?! Edhe arkivoli ishte i mbuluar me flamurin arab...
    -----
    Ndryshuar për herë të fundit nga Jack Watson : 03-08-2008 më 09:38
    Life's too short to remove USB safely.

...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga derjansi Lexo Postimin

ti u munove me justifiku se pse ne shum vene valvitet flamuri arab? qe nuk ka si si te justifikohet

me syt e mi e pash ne varrimin e ni djali nga manastiri qe e mulun ne flamurin arab
    E di ca thone sllavet e Maqedonise kur ne perdorim flamurin kombetar per festa, funerale, dasma, etj?! Thone qe po perdorni flamurin e Shqiperise. Ata s'bejne dallimin midis kombesise dhe shtetesise. Flamuri kombetar i shqiptareve eshte dhe flamur shteteror i Shqiperise, apo jo?! Kosova ja futi nje harte ne mes te flamurit te vet, po kjo eshte nje tjeter rrefim.

Flamuri te cilin e perdor Arabia si flamur shteteror, ka qene fillimisht flamuri i fese Islame. Nuk e di ca veshtiresie keni per ta kuptuar kete gje?!?
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga Julius Lexo Postimin
    Po bën një gabim madhor më së pari. Tema është marrë nga shkrimi i Totten.
    Në rast se do t'i përgjigjesh temës, komento artikullin. Ti po komenton komentet.

Edhe mendimi tënd se ato që shkruan qenkan budallallëqe, mund shumë bukur të klasifikohet si budallëk. Sepse është një shkrim i thjeshtë forumi, nga një anëtar anonim me nick Alieneted. Këtu nuk është puna t'i biem budallëkut vërdallë në rreth vicioz.
    Tema eshte marre nga shkrimi i Totten, por s'paraqet realitetin faktik. Totten ka qene i kufizuar gjate qendrimit ne Maqedoni dhe s'e njeh as kulturen, as qytetaret, as komunitetet me mire se ne qe jetojme ketu. Totten thjeshte ka marre ca informacione (mbase nga injoranca s'i ka kontrolluar me teper) dhe ngut per t'i botuar ato se do bente lajm ne weblogun e tij. Dhe ju, yrysh qe te mashtroheni nga propaganda e tij. Si muslimanet e Jugosllavise ne kohen e gjyshes sime. Por ajo ka ndodhur para 80 vitesh - kur njerezit mashtroheshin nga fjala e autoritetit te te madhit (sic keni vepruar ju me Totten). Se sot dikush do "e hante" aq lehte, s'e kisha besuar. Aq me teper ithtaret e shkences, sepse per te tille mbaheni.

Shkrimi im, i joti, i te gjithe neve qe shkruajme ketu klasifikohen njesoj (verja ti nje emer si te duash) dhe mua s'me ben problem se si dikush ma kualifikon kete shkrim, sepse fundja une nuk do verboj ca "shkencetare" me propaganda te pergatitura per me pak se nje jave shetitje neper "rrethet wahabiste" te Shkupit, e neper teqene Arabati te Tetoves.

Konkretisht: A ka wahabista në Maqedoni? Sa janë? Cilët janë? A kanë xhami të tyret?
    A u mësohet shqiptarëve në Maqedoni arabisht, kulturë arabe, gjuhë arabe, tradita arabe etj nga njerëz të huaj?
    A ka femra që vishen si ajo e fotos? Me numër përafërsisht?
    Mos i paguan kush që të vishen si ninxha?
    Wahabista ne Maqedoni ka, une s'te them dot nje numer sepse s'mbaj evidencen e halabakeve qe qarkullojne neper rruget tona. Kam degjuar qe zakonisht frekuentojne xhamite jowahabiste, sepse te vetat s'i kane, dhe nuk eshte se gezojne ndonje respekt tek popullata. Stili i tyre i veshjes eshte i ngjashem me ato te Arabise, pamja (mjekra, floket) poashtu, por ne kete zallamahi "kulturore" qe na ka kapluar ne Evrope, ku ne te njejtin bulevar sheh "arabe" e "franceze", s'i ben kujt pershtypje se cfare brekesh ia mbane ****** ngrohte nje burri qe ka vendosur te mbaje lesh ne fytyre.

Sipas deshires, ka shqiptare te Maqedonise te cilet ndjekin mesim besimin neper Mejtepe (shkolla fetare prane xhamive neper fshatra e qytete), ku zakonisht mesojne alfabetin arab, lutjet, dhe leximin e Kur'anit (si nje disipline te vecante). Di njerez qe flasin Arabisht por qe te njejten e kane mesuar ne studime ne Arabine Saudite, Emirate, Egjipt, etj; Duke qene se vet jam i kycur ne biznesin e shkolleve private te gjuheve, mund te te siguroj qe ne Maqedoni s'ka ASNJE SHKOLLE e ASNJE INSTITUCION qe u meson shqiptareve gjuhen Arabe, aq me pak kulturat e traditat e tyre. Ne Tetove ekziston edhe Medreseja e Vajzave, te cilen e kam vizituar vet me nje ekip te Institute for Training and Development nga Washingtoni, dhe nuk kishte ASNJE te huaj te punesuar aty. Te gjithe mesimdhenesit ishin shqiptare.

Fotoja e asaj femres eshte bere ne tempullin Bektashi "Arabati Baba", dhe te tilla ne gjithe qytetin mund te numerohen me gishta. Njoh vetem tre sish, me te cilat kam banuar ne te njejten lagje, para se te shperngulesha. Asnjera nga te trijat s'eshte shqiptare. Njera eshte kroate, njera eshte boshnjake, dhe e treta kam pershtypjen qe eshte turke.

Thuhet qe ka organizata Saudite te cilat edhe i paguajne nje grup njerezish si puna e wahabisteve, vetem e vetem te mbajne veshjet arabe dhe mjekrat ne fytyre, por nje gje e tille ngelet nje thashethem perderisa s'eshte vertetuar.

Guri i Mekës çfarë është?
    Ju nuk e keni të qartë jo vetëm kuptimin e simboleve, po dhe mënyrën si përdoren.
    Kam parë një vështirësi të tmerrshme për shqiptarët e Maqedonisë në dallimin e kombit nga feja.
    Shqiptarët në Shqipëri, nuk e quajnë grekun vëlla sepse ka fenë e tij. As turkun sepse ka fenë e tij. Myslymanët mund të quajnë vëlla këdo që mban të njëjtën fe. Kjo është një mangësi e jashtëzakonshe dhe injorancë e thellë.

Juve nu dini të bëni dallimin komb-fe, prandaj pranoni magjypët në mes tuaj.
    Guri i Mekes s'eshte Zoti. Eshte vendi i pelegrinazhit. Nuk i luten muslimanet gurrit te Mekes, as murit te Jerusalemit.

Ti flet me paragjykime. Une per vete jam shqiptar, musliman, dhe nuk i pergjigjem pershkrimit tend. Si per ironi, ne nje teme diku e pata thene qe miqte me te mire i kam te besimit katolik dhe orthodhoks. Po tani, s'kemi se c'i bejme, na njeh ti me mire neve se c'njohim ne veten tone.

Të tillët janë zakonisht fanatikët myslymanë që siç po e pranon dhe vetë, aty jeni ca më shumë se të tjerët, përfshi Shkodranët. Po është fatkeqësi të flisni JU, sepse e keni nga vendi tuaj. Një shqiptar është krenar për një njeri të madh që e ka nga krahina e vet. Te ju kjo ndjenjë nuk ekziston fare në mos qoftë imam tjetri apo hoxhë.
    Figura e Nene Terezes eshte e respektuar ne nje mase te madhe midis shqiptareve te Maqedonise (pervec atyre qe ju pengon perkatesia fetare e saj). C'eshte e verteta une njoh ca njerez te cilet kane rezerva per figuren e saj, por jo per shkaqe fetare, por kryesisht per shkaqe kombetare. Pyetja qe zakonisht parashtrojne eshte: C'fare ka bere ajo per shqiptaret? Kishte fuqi e ndikim gjithandej dhe s'e nxorri kurre zerin per te kundershtuar vuajtjet e shqiptareve te Kosoves nen okupimin sllav. Edhe kjo eshte nje ceshtje tjeter qe thjeshte do devijonte diskutimin ketu, prandaj s'po vazhdoj te elaboroj per kete.

Edhe Jakup Asipin (ai besoj është që po i bëhet varrimi, ndjesë pastë) që e përmendni gjithë hije, ka dashur të krijojë shtet islam dhe është shprehur në një vend se është krenar që paraardhësit e tij i kanë shërbyer shtetit turk 13 vjet si ushtarë. (bir Selman i nënës kë të qaj më parë)
    Edhe për Skënderbeun që thua, fanatikët këtu nuk e kanë lënë pa e ndyrë gojën me të.
    Tani imagjino një imam që ju e quani nacionalist, të thotë jam krenar se im atë ka luftuar për turkun, të bjerë dakort dhe me rolin e Skënderbeut.
    Edhe Gjergj Fishta tha "...s'jam me shqiptar". Edhe...??? S'besoj qe je per standarde te dyfishta.

Mos e shiko çështjen të thjeshtë, sepse sh!t happens, puna është që ju jeni shumë më ndryshe se shumica e shqiptarëve. Sesi do rregullohet ky muhabet nuk e di.
    Kjo eshte mjaft relative. Une ju shoh juve shume ndryshe nga shumica e shqiptareve, dhe me ne fund pajtohem me ty. S'e di as une si do rregullohet ky muhabet. Te jem i sinqerte, s'e besoj qe do rregullohet ndonjehere, sepse pervec ketyre halabakeve te vendit tim qe i ka mbuluar propaganda sepse s'jane te shkolluar, ju ka mbuluar propaganda edhe juve ithtareve te shkences.
    Por atdheu i Shqiptarëve

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga Lioness Lexo Postimin
    S'doja fare te merrja pjese ne kete teme, por kjo me beri pershtypje. Ne Shqiperi, e mesa di ne Kosove po ashtu, pa dallim feje femrat marrin pjese ne varrim, a funeral. Per cfare arsye nuk shkokan ne Maqedoni?!

PS: Ritet mortore shqiptare jane teme me vete. Traditat ne lidhje me to jane nga me te lashtat. Po ashtu, nga burime te ndryshme historike, kane pasur rrjedhoja ne aspekte te tjera te jetes, dhe kjo tjeter teme.
    Do te jap nje pergjigje me aq sa di dhe me aq sa me kane thene te tjeret, por mos e merr per perfundimtare sepse s'jam kompetent ne kete gje.

Para do kohe ne familjen time patem nje rast ku nderroi jeta gjyshja 88 vjece. Aty (nga afer) pashe ritet mortore, dhe me beri pershtypje qe pasi lahet xhenazja (trupi i vdekur lahet perpara se te varroset), te afermit e familjes mund te afrohen per te bere lamtumiren e fundit, por NUK LEJOHET QE TE PERDHOSET KUFOMA, qe dmth se nuk lejohet te qahet me ze, ose te derdhen lot pas ketij rituali. Eshte mjaft e veshtire te mbahen lotet e ndjenjat nga disa persona dhe normalisht ata i rrine larg ketij riti.

Duke qene se grate llogariten me te ndjeshme, me te prekshme, dhe duke patur parasysh ate qe u tha me siper, une mendoj qe kjo do jete arsyeja per mospjesemarrjen e grave ne funerale.

Nese dikush ka nje pergjigje me te sakte, do isha dhe une i kenaqur ta lexoja.
    Por atdheu i Shqiptarëve

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga MIRIAM Lexo Postimin
    Une jam nga KOSOVA dhe te munde te them lirisht se edhe ne KOSOVE mund te shihen disa elemente te kultures arabe e turke si psh ritualet e dergimit te nuses ne shtepi te burrit (kam pare nje emision ne tv per ceremonit e marteses ne nje fshat ne turqi)identike si ne Kosove ,pastaj dasmat e synetit te cilat para luftes nuk kane ekzistuar tani jane ne mode me ato veshjet qesharake si te sulltanave (femijet i veshin ) pastaj ulerima gjate marrjes se nuses nga dasmoret rruges njesoj si ne vendet arabe e mos te harroj te permendi diten e grave qe nuk besoj qe ne Shqiperi praktikohet,kjo dita e grave ne fakt nuk e di nga e ka origjinen por ju siguroj qe ska asgje te bej me kulturen europiane,por pamvaresisht ketyre lirisht mund tju them qe kemi dallim te madhe me shqiptaret e Maqedonise pasi ata jane te zhytur thelle e me thelle ne arabizma e turqizma.
    Keto qe thua ti jane "kulture lokale", e cila cdo dite po zhvillon "standarde" te reja.
    Ja do bej nje paralele me Tetoven.

Nusja merret me krushq, dmth niset nje karvan makinash per ke shtepia e nuses dhe pasi kendojne e kercejne atje, ate e sjellin ke shtepia e burrit. Keshtu ka qene gjithmone. Me pare kane perdorur kuajt e karrocat sepse s'kishte makina. Turqia eshte shtet prej 60 milionesh, dhe ne ate popullate ekziston nje llojllojshmeri e madhe traditash. Ti ke pare vetem nje nga to.

Syneti (sipas standardeve te reja qe njerezit vet kane vene) ka filluar ne te madhe te mos festohet me dasem e me muzike, por thjeshte me nje dreke ose darke dhe me nje lutje fetare, sepse syneti eshte urdher i profetit Muhamed, dhe s'ka asnje arsye qe per nje te prere te penisit te kercehet valle e te kendohet. Veshja e vecante e femijeve vazhdon te praktikohet, biles se fundmi shpeshhere shohim femije te veshur me tirq e me opinga, e me qeleshe, sipas tradites shqiptare.

Dasmoret rrugen e kalojne neper makina dhe s'e di si ulerasin atje ke ju. Ketu i bien borive dhe pothuajse cdo makine ka nga nje flamur kombetar. Dje pashe dhe flamurin e Kosoves perkrah atij kombetar dhe ngela gojehapur. Se c'kishin perzier... Nejse.

Dita e grave me siguri ekziston dhe ketu, por ka mundesi qe quhet ndryshe, prandaj s'po them gje per te. Tani qe s'ka te beje me kulturen evropiane eshte nje tjeter rrefim, sepse tradita jone dhe ajo evropiane s'jane te njejta.

Sipas "standardeve" edhe fejesat kane filluar te behen me muzike live (nuk perdorim DJ neper dasma, sic kam pare ne Shqiperi te luhet muzike e huaj ne dasmat shqiptare). Martesat gjithashtu festohen me muzike te gjalle. Manifestimet e tilla, ku ka me shume te ftuar behen neper restorane hotelesh e neper Sallone Dasmash.

Shqiptaret e Maqedonise, ose per ta thjeshtesuar me teper, brenda Tetoves ka fshatra e zona te ndryshme te cilat kane barbarizma e internacionalizma te ndryshme ne shqipen e tyre, por kjo ndodh gjithandej. Edhe ne Kosove perdoren shume fjale serbe e sllavizma, biles perdoren edhe turqizma, edhe fjale te anglishtes te pershtatura (cuditerisht) ne shqip. Nuk je mjaft i informuar per keto sa duhet.
    Por atdheu i Shqiptarëve

Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga vampiro Lexo Postimin
    lionesse po ti e di cfare eshte folklori burimor shqiptar apo jo, spo flet njeri per ahengje osmane, muzik dasmash dhe molin, mu mduket se shqip po flas e spo merrem vesh

nji kenge folklori burimor shqiptar nga Maqedonia me nxirrni me, se e mbyll gojen un pastaj, nji
    Quhen Jashar dhe Idajet Sejdiu. Jane vellezer nga Tetova, kengetare nder me te vjetrit te muzikes burimore shqiptare te ketyre aneve. Degjoje Lugato...

Mund te mos jete ajo qe prisje ti, por le te jemi te sinqerte qe muzika e Jugut ndryshon nga ajo e Veriut brenda per brenda Shqiperise. Apo jo?!
    Por atdheu i Shqiptarëve

mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    Kombi mbi te gjitha!

Per frekuentuesit ne kete teme: ata qe kritikojne dhe pergjithsojne nje popullate te tere te nje krahine,le ta bejne edhe te pergjithsuar nuk eshte ndonje problem kritika.Por, dua ta shoh dhe ta ndjeje une se eshte vertete nga halli qe keni ju per kombin,dmth ta beni pa nencmime dhe fyerje , por me ndjeshmeri dhe kujdes.
    Kjo hap ne nje menyre syte e brezit te rije atje per ndryshime te tjera radikale dhe kjo radikale kombetare: qe nga sistemi i arsimit kombetar ( gjuha dhe letersia ,Historia dhe kultura kombetare)
    Shumica e kritikave jane shqetsime valide kombetare,por menyra si shtrohen nga disa nxit averzion-mosdurim dhe e nxjerre diskutimin ne binaret e rrafshit te krahasimit krahinore.
    Une kam thene njehere dhe gjithmone se ne shqipetaret jemi brume prej nje mielli dhe absolutikisht kjo eshte e vertete.
    Per keto 45 vjet te jetes time une kam bashkjetuar ,bashkpunuar me shqiptare nga thuajse gjithe bota, eshte konstatim nga eksperienca ime jetesore pra jo nga ckam lexuar ne nje artikull gazete ja konstatimi: shume me shume ngjajme se sa dallojme.
    Dallimet : se ne nga Maqedonia Perendimore si shumice e pergjithsuar jemi me pas nga Shqiperia administrative dhe Kosova per sa i takon kultures se pergjithshme kombetare kjo nuk diskutohet .
    Shkaqet jane te tejdukshme dhe nje qendron mbi te gjitha: Shqiptaret e Maqedonise edhe sot e kesaj dite luftojne per gjuhen dhe flamurin qe dmth ne procesin e ringjalljes kombetare ne vazhdimisht kemi mbetur jasht qendrave te influences kombetare Tiranes dhe Prishtines ,kjo teritarialisht jasht si krahine e shkelur edhe sot e kesaj dite nga sllavet.

Per nje kritike qe eshte bere per lidhmerine e shume shqiptareve nga Maqedonia me Turqine do shtoj nje gje: lidhmeria e atyre familjeve qe kane eshte lidhje gjaku.Per fatin tone te keq me shume shqiptare per nga gjaku ka ne Turqi se sa ne Maqedonine Perendimore...ne tri shtetet sllavo vrastare shqiptaret jane nda fizikisht vellau me vella ,vellau me moter...dhe s'ka gje me te forte se gjaku bile edhe tek ata qe jane asimiluar komplet ne Turqi e dine se e kane gjakun dhe damarin shqiptar...Gjaku i mbane gjalle keto lidhje asgje tjeter jo Turqia dhe as feja...Une kam vizituar koloni shqiptare atje dhe farefis te shperngulur gjitheashtu ...e dhimbshme shume e dhimbshme tek humbin perpara jetes te pameshirshme per ta por me dashuri te pakufishme per gjakun dhe origjinen...
    Shpresoj nje dite te vizitoj edhe Kolonite shqipetare te Arbereshve te Italise...

Per vellezerit e mij nga Maqedonia: Duhet guxim kombetar dhe intelektual tu nderpritet rruga ketyre dukurive.Tu nderpritet influenca atyre qe nje mision kane ne jete perhapjen e fese, dhe fanatizmit fetar ne Trojet Shqiptare.
    Ne thuajse s'kemi asnjegje te perbashket me arabet bile as fene ...
    Babai im mesues veteran, ka marre mesime fetare si femij.Ne jeten e tij 82 vjecare ka shetitur boten dhe se fundi shkoi edhe ne Haxh. Duke pare edhe perafersisht mjerimin dhe fanatizmin konstaton se ata kane mbetur ne kohen e Profetit Muhamed,sigurisht fol me respekt dhe keqardhje per njerezimin dhe vete arabet.( gjeja me e lehte eshte kritika nga pozita dhe pikveshtrimi qe secili e sheh boten,besimin dhe jeten)
    Ka njohuri per te gjitha fete, edhe sot lexon me shume se une, fene islame e ka trashigim prej katragjyshit te konvertuar dhe e cmon dhe respekton...por mbi te gjitha eshte shqiptar dhe eshte kunder influencave sidomos te sektave te reja shprehet haptaz kunder duke treguar edhe pranimin e fese dhe dallimet mes kulturave tona kombetare... mentaliteti yne kombetar dallon krejtesisht nga arabet une do shtoj dhe te identifikohemi me te njejten fe!??..veshtire per mua ta gelltis...mua me mjafton shqiptarlleku peronale kjo dhe keshtu mund t'ju pranoj te afert te gjithe juve me dallimet qe keni per ate pjesen e te qenit shqiptar ...qe per mua ka rol absolut dominant.
    Me nje fjale ne duhet te bejme nje unifikim mentaliteti kombetare ne jete , ne veprim ketu ne stilin e te jetuarit dhe deri ne perfundim tek vorrimet vetem me burra sic eshte tek ne ne Maqedoni qe une jam kunder nuk eshte asgje shqiptare tek ai akt..Po te vdes une perpara gruas time gruaja ime do te jete ne vorrim ky eshte amaneti im dhe po qe se nuk shkoj persegjalli ne vendlindje , atje do te varrosem sigurisht....Kjo eshte shqiptare plotesisht...( nuk eshte shqiptare qe nje grua ta vorrosin nje kortezh me njemije burra)
    Diku duhet te filloje, dhe duhet te vazhdoje kultivimi i kultures kombetare moderne dhe autoktone kombetare duke lene jasht influencat e feve te huaja..
    Une do behem fetar po qe se shkoj ne "Haxh" ne Prekaz, po qe se agjeroj per "Greven e urise te Minatorve te Trepces", dhe agjerim per Rrethimin e Kalase se Beratit dhe te Krujes...jam per nje shqiptarizem total, nuk me duhet Bibla e jahudiut as Kurani i arabit.

Keto sektat jane edhe ne Kosove por Kosova ka shtet tash fatmirsisht dhe Hashimi le ti hapi syte ,le tu tregoje rrugen derisa nuk eshte mbushur vendi me armiq te vetvetes...

Ne Shqiperi gjithashtu: thuajse nuk ka sekt fetar qe nuk ka depertu (ketu perfshire edhe Budizmin dhe sektat Jezuite, ..) , eshte liria per te praktikuar dhe zgjedhur nga fete dhe sektat qe lindin perdite...dhe secili shkon te shese teorite e veta per Zotin e vet te mire...edhe kjo duhet te luftohet me arsimim dhe kulture ne vend qe me diktature kuptohet..

Pra shqiptaret kudo ne bote , edhe ne Trojet e veta etnike zgjedhin fete perdite nga njerez qe shesin Zotin ne pazarin e vet...Ka vetem nje gje qe shqiptaret e ruajn me xhelozi edhe kur e kane veshtire ta bejne ombin.
    Kombi pra mbi te gjitha .

me nderime,
    bili99
    Ndryshuar për herë të fundit nga bili99 : 03-08-2008 më 12:31
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,
    Shqiperine se jap per jete

srbe na vrbe Maska e pryll
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ke prroi palpoçit
    Postime
    573
    Quhen Jashar dhe Idajet Sejdiu. Jane vellezer nga Tetova, kengetare nder me te vjetrit te muzikes burimore shqiptare te ketyre aneve. Degjoje Lugato...

http://www.youtube.com/watch?v=4SiJdNa6qlI

Mund te mos jete ajo qe prisje ti, por le te jemi te sinqerte qe muzika e Jugut ndryshon nga ajo e Veriut brenda per brenda Shqiperise. Apo jo?!
    Ajo këngë nuk është folklor burimor shqiptar mër ti mashtrues. Mund të ketë veglat dhe pseudoveshjet, por motivi është arab. Në çdo ilahije arabësh të Maqedonisë e dëgjon atë motiv. Kënga është ilahije travestite, si kjo psh:

Pra arabizëm shqipfolës.

Fakti që ju s'dini as ç'është folklori burimor shqiptar tregon atë që thotë vampiro, se të paktën ju që po merrni pjesë këtu jeni në fakt të arabizuar kokë e këmbë... Motivet arabe, këngët jevge etj i merrni për folklor shqiptar. S'keni mundësi të riprodhoni këtu një këngë të vetme folklori BURIMOR shqiptar. Dhe ju duket normale. Sa herë që ju flisni sillni dhe një argument më shumë kundër vetes. Ironike dhe tragjike bashkë.

srbe na vrbe Maska e pryll
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ke prroi palpoçit
    Postime
    573
    Është tragjedi, një krahinë e tërë shqiptare nuk ka folklor të vetin! Krejt kulturën arabe e mbulon nën një hije shqiptarie dhe e shet për shqiptare. Imagjino ku ka arritur zvarritja. Patetike.

where the slime Maska e Liqvid
    Anëtarësuar
    18-03-2005
    Postime
    76
    Po flet me nje person qe thote se sllavi nuk ia lejon shqiptareve flamurin kombetar sepse qenka flamur shteteror i Shqiperise, por flamurin kombetar arab qe eshte flamur shteteror i Arabise, nuk e ka problem as sllavi as "shqiptari" ta ngrene ne qiell.

Gjithashtu personi me te cilin po flet jo vetem qe nuk e ka problem qe celebron me flamur arab, por madje ka dhe justifikime per ta mbrojtur arsyen se pse po celebron me flamur arab.

Pra personi me te cilin po flet nuk ndryshon dhe shume nga nje arab, pervec faktit qe di shqip.

Ai perdor retorike te zakonshme sllave se si psh. "islami i ka shpetuar nga asimilimi" dhe e mbron me vetedije. Ai eshte aleati me i mire i sllavit. Tema i quan arabe shqipfoles. S'eshte cudi, perderisa dhe kur vdesin mbulohen me flamur arab.

E di ca thone sllavet e Maqedonise kur ne perdorim flamurin kombetar per festa, funerale, dasma, etj?! Thone qe po perdorni flamurin e Shqiperise. Ata s'bejne dallimin midis kombesise dhe shtetesise. Flamuri kombetar i shqiptareve eshte dhe flamur shteteror i Shqiperise, apo jo?! Kosova ja futi nje harte ne mes te flamurit te vet, po kjo eshte nje tjeter rrefim.

Flamuri te cilin e perdor Arabia si flamur shteteror, ka qene fillimisht flamuri i fese Islame. Nuk e di ca veshtiresie keni per ta kuptuar kete gje?!?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Liqvid : 03-08-2008 më 12:47

Faqja 12 prej 34 FillimFillim ... 2101112131422 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Ortodoksia Shqiptare sot
    Nga Orientalist në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 08-09-2010, 10:11
  3. Plavë e Guci
    Nga Davius në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 05-10-2008, 23:36
  4. Nga Iliret deri tek Shqiptaret!
    Nga tani_26 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 06-03-2007, 21:53

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •