Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 37
    Rising Star and Legend Maska e Davius
    Anëtarësuar
    20-04-2003
    Vendndodhja
    Underground
    Postime
    11,955

“Patriotizmi” si mjet reklamues për individët me pak vlera

Arthur Schopenhauer, filozofi i famshëm, në librin e tij ‘’Këshilla për jetën’’, kishte disa mendime për patriotizmin dhe vlerën e tij në shoqëri.

"Nga të gjitha format e krenarisë, krenaria kombëtare është ajo që shitet më lirë dhe tregon tek ai që është i prekur prej saj, mungesën e një karakteristike individuale për të cilën mund të krenohet; përndryshe një individ nuk mund të lidhet pas saj për tu mburrur me atë që besojnë miliona njerëz të ngjashëm. Kush ka veti të rëndësishme personale, do ti kuptojë shumë qartë të metat e kombit të vet, sepse i ka gjithmonë përpara syve. Por një fukara që nuk ka asgjë në botë për të cilën mund të krenohet, kapet pas mbështetjes së fundit, pra te kombi, të cilit i përket, në ketë mënyre e shlyen veten dhe si borxh mirënjohjeje do të jetë i gatshëm t’ia mbroje të metat, madje dhe me grushte e shkelma"

Çka mendoni ju në lidhje me këtë këndvështrim të gjërave? Pajtoheni me mendimin e filozofit të njohur apo mohoni qëndrimet e tij lidhur me patriotizmin?

PS:
    Librin ''KËSHILLA PËR JETËN'' mund ta blini këtu: http://www.shtepiaelibrit.com/libri/...roducts_id=198
    My silence doesn't mean I am gone!

Proud To Be Albanian Maska e altini uk
    Anëtarësuar
    10-06-2002
    Vendndodhja
    londer
    Postime
    25
    ore filozof na bone gjith shqiptareve pa vlere dhe fukarenj
    hajt mer se pak lidhje ka kjo fjali qe shkrun ti ktu cfare ndjen cdo njeri per kombin e tij
    if ($Love == "Blindness")
    {
    require(Sunglasses);
    }

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Shopenhauer ka qene filozof me tendenca te qarta fetare, prandaj si i tille nuk eshte i vlefshem ,pasi ka konflikt interesi.

"Nga të gjitha format e krenarisë, krenaria kombëtare është ajo që shitet më lirë dhe tregon tek ai që është i prekur prej saj, mungesën e një karakteristike individuale për të cilën mund të krenohet;

Nuk eshte absolutisht e vertete pasi shume individe me karakteristika te dallueshme individuale kane qene patriote e kot sa ti sjell shembujt.

përndryshe një individ nuk mund të lidhet pas saj për tu mburrur me atë që besojnë miliona njerëz të ngjashëm.

Gabim, nuk eshte detyrimisht e varfer ajo ku besojne miliona te ngjashem, pasi ketu hidhen poshte gjithe elementet e perbashketa.

Kush ka veti të rëndësishme personale, do ti kuptojë shumë qartë të metat e kombit të vet, sepse i ka gjithmonë përpara syve.

C'rendesi ka ne i kupton apo jo? Kush ka thene qe kombi nuk ka te meta ? Pastaj nje individ qe merret me fizike berthamore ka veti te rendesishme personale, por une dyshoj fuqimisht ne aftesine e tij per te kuptuar te metat e kombit.

Por një fukara që nuk ka asgjë në botë për të cilën mund të krenohet, kapet pas mbështetjes së fundit, pra te kombi, të cilit i përket, në ketë mënyre e shlyen veten dhe si borxh mirënjohjeje do të jetë i gatshëm t’ia mbroje të metat, madje dhe me grushte e shkelma"

Fukarai kapet pas cdo gjeje qe i ofron nje pike referimi barazuese, pasi vuan nga komplekset qe sjell varferia. Kombi eshte nje nje pike e tille referimi, pasi brenda kombit, shqiptar jam une e shqiptar je ti.
    Kjo puna e te metave eshte thjesht arsyeja e 100 ne radhen e arsyeve te patriotizmit.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    Ka shume te vertete ne gjykimin e optimistit me pervoje=pesimistit Schopenhauer sa i takon shitjes se produktit =patriotizmit,por kaq per kategorine qe ai thote dhe ne menyren qe i lejon vehtes luksin e pergjithsimit.
    Ai ka pasur te drejte te mendoje ashtu si njohes i jetes dhe historise njerezore ...
    Ai ka menduar se univerzi nuk eshte nje vend racional..per arsyet qe ai i ka dhene nga shume kendveshtrime reale - pesimiste ..
    Por, kush jeton qe nga koha e vdekjes se filozofit dhe gjithemone eshte ne kerkim te kuptimit te thelbit te jetes nuk anashkalon pa lexuar Schopenhauer..

Sa per perputhshmerine mes te metave personale dhe patriotizmit , apo kamoflimit te te metave ose mungesave - vakumeve me te shitur patriotizem edhe aty ka plot te vertete ,por eshte nje e vertete relative...
    Njerez briliant me nje kulture te pergjithshme , me horizont shume te gjere per jeten , historine e njerezimit dhe natyres dhe shkences, me zoterim te shume gjuheve te huaja ,njeres shpirtmire dhe te dashur ...si nje dashuri te vecante kane pasur kombin-atdheun ,pra kane qene patriote qe ne fakt i kane dhene me shume se i kane mare kombit-atdheut..kane qene vete definicioni i te qenit patriot..dhe shpesh jane mburrur me dashurine per kombin dhe atdheun,gjithmone ne fakt jane mburrur me patriotizmin e tyre per kombin-atdheun edhe kur kombi-atdheu kane qene hasem dhe njerke per vete keta..
    Keshtu pak shkurt, se sa per Schopenhauer eshte nje filozof i madh qe nuk vdiq kur vdiq fizikisht ,perkundrazi rilindi dhe rron...Teorite e tij mbi jeten jane nje antiteze nga ajo e Hegelit ku "Realiteti dhe racionaliteti perputhen"...kurse tek Schopenhauer-univerzi eshte nje vend iracional,pra nje kundershti qe shton me shume nuanca tek gjykimi per jeten ,realitetin dhe racionalitetin...qe sigurisht ka publik...por edhe hap mendjen per nje gjykim ne mes te dyve Hegeli- Schopenhauer.perderisa Hegel glorifikon jeten ky i dyti e asgjeson me veshtrim kritik-pesimist,tendencioz.Pra ,per kuptimin e jetes ka me shume se nje te vertete ne filozofine njerezore te te kuptuarit ,bile edhe kur definicioni per te verteten eshte nje per te gjithe univerzin!!!

Si mendoj une : Patriotizmi eshte nje dekor per njeriun e mire, dhe eshte nje damke per njeriun e keq.
    Pra te jeme specifik per ne : Shqiptar i mire eshte njeriu i mire.

me nderime,
    bili99
    Ndryshuar për herë të fundit nga bili99 : 29-07-2008 më 17:46
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,
    Shqiperine se jap per jete

i/e regjistruar Maska e BaBa
    Anëtarësuar
    12-03-2006
    Vendndodhja
    Facebook.com/BabaAlbanian
    Postime
    4,061
    “Patriotizmi” si mjet reklamues për individët me pak vlera
    ashtu asht pikes i ke ran.
    Dhe kau i mirë po s'e ngacmove, s'tërheq në brazdë.

i/e regjistruar Maska e klaus fisher
    Anëtarësuar
    29-04-2008
    Vendndodhja
    aty ku mbaron hapesira
    Postime
    254
    Kane hipur te gjithe ne tribune ;kush do te beje popullin?

zhapik buster Maska e drity
    Anëtarësuar
    11-01-2006
    Postime
    1,237
    Citim Postuar më parë nga Davius Lexo Postimin

"Nga të gjitha format e krenarisë, krenaria kombëtare është ajo që shitet më lirë....."

Pajtoheni me mendimin e filozofit të njohur apo mohoni qëndrimet e tij lidhur me patriotizmin?
    Mendimet e filozofit jane mbi krenarine kombetare e jo mbi patriotizmin.
    Jane dy gjera te ndryshme.
    When you are in it up to your ears, keep your mouth shut.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    Jam dakord me ate qe ka thene ai filozofi.

The World Is Yours Maska e J@mes
    Anëtarësuar
    27-05-2002
    Vendndodhja
    Tiranë
    Postime
    1,966
    Thelbi i filozofise se Schopenhauer eshte pesimizmi ngushellues. Ai e kishte zakon te perligjte faktin se njeriu, sado inteligjent dhe plot vullnet eshte krijese e dobet dhe nuk i ngjan atij gjuetarit qe gjuan gjithmone ne shenje.
    Nje mendimtar qe luan me veten, me te tjeret dhe me boten si te ishte nje loder e tija.
    Ndaj ishte nder te paktit qe mbeti vetem, si njeriu pa njeri.
    »« ¤ »«Ê£ÐØ®ÂÐØ»« ¤ »«

Jam dakort me atë që ka thënë. Sigurisht nuk është diçka absolute, kështu që mund të përdoret për të gjykuar një person, duke thënë se ky është i varfër apo budalla meqë ka krenari të theksuar kombëtare.

Megjithatë në përgjithësi ka të drejtë. Në temat e tjera që janë hapur këtu në lidhje me kranarinë kombëtare, e kam thënë që e kam vënë re këtu në Amerikë që ata që vijnë nga vende të varfra janë gjithmonë të parët që shpalosin me mburrje kombësinë e tyre.

Asnjë shqiptar nuk duhet ta ketë për turp që është nga Shqipëria, ama ashtu siç thotë Arthur Schopenhauer nuk i kuptojnë "shumë qartë të metat e kombit të vet", ose bëjnë sikur nuk i kuptojnë. Krenaria e tepruar dhe mburrja e pa bazë është shenjë injorance.

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Deklarata universale e të drejtave të njeriut dhe Islami
    Nga Cappuccino në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 30-11-2013, 13:37
  2. Bursa
    Nga Gerrard në forumin Ekonomi & biznes
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 09-04-2007, 13:42
  3. Të drejtat e njeriut në Islam
    Nga ORIONI në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-02-2005, 17:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •