Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9
    Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anëtarësuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

Zvicër: 50 islamikë të rrezikshëm dhe 1 000 ithtarë të tyre

Publikuar: 13.11.2013 - 19:23
    Zürich, 13 nëntor - Ndonëse vend neutral, Zvicra konsiderohet se është larg nga zhvillimet në lidhje me radikalizmin islamik, por megjithëkëtë as ajo nuk është krejtësisht e privuar nga njerëzit me qëndrime radikale e të gatshëm për dhunë. Të tillë janë rreth 50, ndërsa pak më shumë se 1 000 të tjerë simpatizojnë personat nga qarqet ekstreme islamike. Në këtë përfundim ka ardhur politologu Lorenzo Vidino nga universiteti ETH i Zürichut, në një studim të tij lidhur me këtë problematikë.

Sipas tij, fusha e takimit të myslimanëve radikalë, edhe në Zvicër, është interneti. Ai sqaron se nuk është e vështirë të gjenden në internet myslimanë nga Zvicra, të cilët ngarkojnë xhirime të Al-Kaidas dhe të cilët flasin me entuziazëm për vrasjen e të pafeve ose që pozojnë në Facebook si luftëtarë të shenjtë, me një armë zvicerane në dorë.

Studiuesi në fjalë ka hulumtuar me muaj të tërë në internet, ka vizituar njerëz dhe ka bëre intervista. Nga të gjitha këto, ai ka ardhur në përfundimin se ekziston një skenë radikale islamike e Zvicrës e cila mbështet “luftën e shenjtë kundër të pafeve”, njofton srf.ch. Por, sipas tij, kjo skenë është e vogël. Vidino flet për gjithsej 50 persona aktivë dhe të gatshëm për dhunë. Disa prej tyre tashmë kanë udhëtuar për në Somali, Jemen ose Pakistan.

Përveç tyre, janë edhe rreth 1 000 persona që kryesisht përmes internetit simpatizojnë veprimet e tyre. Por, thuhet në studim, aktivitetet nuk kufizohen vetëm në internet. Ka edhe takime fizike të ekstremistëve, para së gjithash nëpër faltoret e tyre. Në gjithë Zvicrën ka takime të tilla të grupeve të vogla, transmeton Albinfo.

Por, krahasuar me vendet me madhësi të ngjashme me Zvicrën si Belgjika ose Danimarka, skena islamike ekstreme e Zvicrës është më e vogël, ka konstatuar Vidino. Kjo, veç tjerash, falë faktit se Zvicra, me politikën e saj neutrale të jashtme, tërheq më pak zemërimin e myslimanëve.

Por, megjithatë, prania e më shumë se 1 000 myslimanëve radikalë që simpatizojnë Al-Kaidën, a duhet të jetë arsye për brengosje të popullatës zvicerane? “Jo”, thotë studiuesi i përmendur. Askush nuk duhet të frikësohet por syçelë duhet të jetë secili. Dhe, ai e di se kjo syçelësi në fakt edhe është duke u ushtruar nga shteti. Nga bisedat që ai ka pasur me autoritetet, ka kuptuar se islamikët e rrezikshëm të Zvicrës përgjohen nga shteti.

krenar qe jam malsor..... Maska e _MALSORI_
    Anëtarësuar
    21-07-2005
    Vendndodhja
    diku neper bote
    Postime
    2,637

Për: Zvicër: 50 islamikë të rrezikshëm dhe 1 000 ithtarë të tyre

ah sa keq qenka zvicrra..vaj medet per te ..vallahi bilahi sa hall i madh i paska ra zvicrres..nuk e di si tja bejme..une them te molibilizohemi ne si shqiptare e te shkojme e ta ndihmojme zvicrren qe ta nxjerrim nga ky hall i madh qe i ka ra ne koke..
    a do male me debore,trima te forte dhe malsore,fort bujare dhe burrerore,shko ne kukes i ke me dore.

Pa_Prespektive Maska e KNFC
    Anëtarësuar
    01-12-2004
    Vendndodhja
    N'shpi_Time
    Postime
    421

Citim Postuar më parë nga _MALSORI_ Lexo Postimin
    ah sa keq qenka zvicrra..vaj medet per te ..vallahi bilahi sa hall i madh i paska ra zvicrres..nuk e di si tja bejme..une them te molibilizohemi ne si shqiptare e te shkojme e ta ndihmojme zvicrren qe ta nxjerrim nga ky hall i madh qe i ka ra ne koke..
    Per Zvicren nuk kemi pse te mobilizohemi ne ... se jane vete te zotit e vetes ata ... te pakten nga ne jane me te fuqishem e me te perparuar ... po gjithsesi nje mobilizim i pergjithshem i te gjithe popujve te botes kunder ketyre rrace felliqurve radikaliste te rrezikshem do ishte gjeja me e mire e mundshme qe mund te benin te gjithe ... eshte njesoj si mobilizmi per luften ndaj kancerit ... qe gjithe popujt mundohen te gjejne ilacin qe shkaterron virusin ... bile keta ekstremistet po paten mundesi shkaktojne me shume dem se kanceri ... prandaj dhe lufta kunder tyre duhet te jete me e forte dhe me e organizuar !!!
    THINK SMALL LIVE SMALL DIE SMALL

Anëtarësuar
    21-07-2005
    Vendndodhja
    diku neper bote
    Postime
    2,637

Citim Postuar më parë nga KNFC Lexo Postimin
    Per Zvicren nuk kemi pse te mobilizohemi ne ... se jane vete te zotit e vetes ata ... te pakten nga ne jane me te fuqishem e me te perparuar ... po gjithsesi nje mobilizim i pergjithshem i te gjithe popujve te botes kunder ketyre rrace felliqurve radikaliste te rrezikshem do ishte gjeja me e mire e mundshme qe mund te benin te gjithe ... eshte njesoj si mobilizmi per luften ndaj kancerit ... qe gjithe popujt mundohen te gjejne ilacin qe shkaterron virusin ... bile keta ekstremistet po paten mundesi shkaktojne me shume dem se kanceri ... prandaj dhe lufta kunder tyre duhet te jete me e forte dhe me e organizuar !!!
    e mor lum miku..kesaj i thone '' me ja qa hallin kaloresit se i jan varur kembet ''..e kemi zakon ne shqiptaret qe hame buk te shtepija jone e shqetesohemi per problemet e miletit..
    a do male me debore,trima te forte dhe malsore,fort bujare dhe burrerore,shko ne kukes i ke me dore.

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221

Malesori!! A do te ndryshonte qendrimi yt sikur ta dije se gjysma e atyre radikaleve, jane shqiptare?!
    Jarigas

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185

Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Malesori!! A do te ndryshonte qendrimi yt sikur ta dije se gjysma e atyre radikaleve, jane shqiptare?!
    Jarigas, hic me pak se 50 ekstremist shqiptar i gjen ne kete forum, qe jan te gatshem t'i bashkangjiten ndonje aksioni anti-musliman ne trojet shqiptare. Tash paramendo : 50/8'000'000 banore ne Zvicerr kundër 50/150 antar te ketije forumi !
    … ///

Pa_Prespektive Maska e KNFC
    Anëtarësuar
    01-12-2004
    Vendndodhja
    N'shpi_Time
    Postime
    421

Citim Postuar më parë nga Le dévoué Lexo Postimin
    Jarigas, hic me pak se 50 ekstremist shqiptar i gjen ne kete forum, qe jan te gatshem t'i bashkangjiten ndonje aksioni anti-musliman ne trojet shqiptare. Tash paramendo : 50/8'000'000 banore ne Zvicerr kundër 50/150 antar te ketije forumi !
    E ke gabim ... mos i pergjitheso gjerat se nuk jane te gjithe muslimanet njesoj ... une jam ekstremist shqiptar ne mendime psh,por kurre nuk flas kunder shqiptareve muslimane ... nuk kam fijen e urrejtjes kunder tyre ... dhe ka shqiptare muslimane per te cilet mund te bej sakrificia qe ty as nuk mund te shkojne ne mendje ti besh per njeri , se i konsideroj vellezer ... Ekstremizmi im ngjallet bashke me urrejtjen kur degjoj pseudo-shqiptare qe shajne Skenderbeun,neperkembin historine tone,mbrojne Turqine dhe vendosin fene dhe flamurin e islamit para kombit ... Por keta nuk jane muslimane shqiptare ... keta jane race felliqur te mbetur ketej qe hiqen si shqiptare ... per keta lloj me gjithe qejf do ndermerrja ndonje aksion nese cenojne seriozisht vendin tim . Por kurren e kurres kunder nje shqiptari vetem e vetem per faktin qe i perket besimit musliman !!!
    Ndryshuar për herë të fundit nga KNFC : 15-11-2013 më 15:34
    THINK SMALL LIVE SMALL DIE SMALL

Anëtarësuar
    21-07-2005
    Vendndodhja
    diku neper bote
    Postime
    2,637

Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    aspak nuk e nderroj mendimin..cdo shtet ka ka ligjet e tij..siq kan menduar vete ata ashtu i kan bere ato ligje..i kan bere per veten e tyre e jo per mua e per ty..le tjua mbledhin kembet ketyre 1000 apo 1000000000 ekstremistave..nese nuk jan te zotet te mbrojne bithen e tyre pune e madhe..

edhe dicka tjeter me ben ti bej nje perqeshje ketij shkrimi..shkrimi eshte sjelle nga nje katolik qe ka per qellim qe te gjeje nje mu.t diku te bere nga nje musliman dhe ta bjere ne forum per ta perdorur si argumet per ta share fene muslimane..per tju thene muslimaneve '' ja cka beni ju ''.. dhe menjehere nje musliman per kunderpergjigje do te rremoje neper halet boterore dhe do te gjeje nje mu.t te bere nga nje katolik dhe do vije ketu e tju thote katolikeve '' ja cka beni ju ''.. e keshtu me rradhe hidh e prit , shkon tema 1000 postime ku 999 prej tyre jan sharje dhe ofendime personale dhe 1 eshte shkrimi i pare pa asnje lidhje..dhe qe nuk kan asnje lidhje me shqiptaret dhe trojet e tyre..para disa kohesh po ky person pruri nje shkrim per nje imam boshnjak qe kishte keqtrajtuar seksualisht ( nuk e di se ku e kan gjetur kete nocion ) nje femer ne new york dhe kur une e pyeta po cka ka lidhje me shqiptaret ai i nxene ngusht u pergjigj '' e solla si argument per te thene se njeriu eshte mekatar ''..por asnjehere nuk solli nje shkrim me nje beme te nje katoliku per te na thene se edhe ky eshte njeri mekatar.. a e kupton i dashur sa qesharak behet ky prures xhevahiresh..

edhe dicka tjeter me ben ti bej nje po.rdhe te madhe mu ne koke ketij shkrimi eshte fakti qe ky qe ka prure kete shkrim ka 99999 shkrime ne kete forum ku 99999 jane sharje ndaj islamit dhe as edhe nje shkrim i vetem ku te kete pru nje shkrim ku subjekt te jet nje veprim i shemtuar i nje katoliku..pra qe ne kete moment ky njeri behet i pabesueshem..e per cfare do e qajme koken kur e dime se ky i bjen te njejtes melodi..

ashtu siq ta ka thene nje ekstremist tjeter ketu zvicrra u shqetesuaka per 1000 ekstremista kur 90% e atyre qe shkruajne tek nenforumi shqiptar jane me ekstremista se ekstremistat e zvicrres..njeri nder ta je edhe ti jarigas qe vetem 1 % e shkrimeve e ke jo me subjekt talljen e nje komuniteti milionash e miliardash ..

keshtu jarigas..ne vend qe te shqetesohemi pse e kemi kete urrejtje ndaj njeri tjetrit shqetesohemi se po i dhemb bitha zvicrres..
    Ndryshuar për herë të fundit nga _MALSORI_ : 15-11-2013 më 17:45

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anëtarësuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

Citim Postuar më parë nga Le dévoué Lexo Postimin
    La Dova cfare besimi ne Zot eshte ai kur shpallesh si i rrezikshem per shoqerine, duhet te pergjohesh nga shteti ne xhami, ne ndonje organizate, kur udheton jashte vendit duhet te pergjohesh se ku po shkon, kur kthehesh te pergjojne dhe te shikojne me ke po rrin dhe cfare po poston ne internet...

Nuk ka te beje asgje me shqiptaret ky artikull.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •