Po pikërisht hyrja është e gabuar dhe më tej trajtimi i saj.Ti do me cosh ne ferr para kohe mua...
Imja ishte hyrja e me pas behej shpjegimi se ku konsistonte borxhi.
Borxhi ne kuptimin joekonomik perdoret ne kuptimin e 'detyrimit'. I ke borxh fese, do te thote i detyrohesh fese per kete qe je.
Ti e di që te filozofia gjëja më e vështirë për tu arritur është gjetja e termit përkufizues të saktë.
Duke shkuar më tej borxh Salës se na solli demokracinë gjoja. Borxh Zogut se krijoi shtetin.
Mund t'i kemi dhe borxh Hitlerit për antiracizmin psh...Apo borxh otomanëve sepse duke na sulmuar na bënë të forconim identitetin me Skënderbeun.
Përgjithësisht pra, ky koncepti i borxhit më gjen mua jashtë sistemit tënd.
Jo më kot të përmenda Econ. Edhe accesin te dija. Sepse nëpërmjet Guttenbergut dija u lëvrua nëpër gjithë masat e njerëzve.
Ata priftërinjtë që thu ti, kishin ekskluzivitetin e dijes. Po për këtë unë su kam borxh, në të kundërt amiko.
shif se mos duhet tu kem borxh edhe ktë:Po jo mo tulipo, dhashe shembull per te sqaruar realitetin antik te cilin shumepak e ka parasysh, perfshire ti. Shamanet jane prifterinj e ashtu si eshte struktura e shoqerive te sotme shamanike ka qene krejt njerezimi ne te kaluaren e larget, pra shamani ishte dijetari i fisit e pastaj te pakten historia, matematika e astrologjia kane lindur neper tempuj,pastaj u bene laike. Historia ka lindur nga Mitologjia, kurse astronomia(e sotme) nga astrologjia antike.
apo të tjera sakrifica njerëzish që bënin?
A thua se këto shkenca nuk do të ekzistonin nëse nuk do kishte prifta?
Hajde hajde....Mos trego padituri te theksuar. Platoni eshte marre per baze nga vete krishterimi, saqe krishterimin e quajne fe platonike.
Sokrati ka dhene leksione teologu te pashembullta, po ashtu aristoteli u mor gjate me ndikimin e hyjnive ne jeten e njeriut.
Epikuri qe ca e ca e quajne Atin e materializmit( e keshtu ateizmit) ne fakt e ka bere te qarte se njeriu duhet te marre shembull nga hyjnite.
Nuk gjej racionalitet ne therje, por ne gjakun qe del. Gjaku ka qene dhe eshte ngjizes i llahtarshem i nje grupi, si ne kuptimin gjak i njejte ashtu edhe ne sakrifikimin duke derdhur gjakun per grupin (keta quhen deshmore). Vellameria shqiptare bazohet tek pirja e Gjakut.
Ore, po pse o burrë i dheut duhet të marr parasysh budallëqet e kristianizmit që e cilësonin dhe interpretonin Platon si u desh qejfi duke e quajtur pararendës të Krishtit?
Se nuk e di thu ti?
Po pas shën Agustinit e di që kush kritikonte Telin, dënohej? Pse o ky është borxhi ndaj fesë që duhet të kem unë?
Po mirë mre, po këta filozofët modernë, edhe këta morën referenca ndaj antikëve e dolën antifetarë, po këtu ça pikë referimi të përdor?
T'i kem borxh fesë, cilës fe? apo thjesht besimit abstrakt në zot?
Po kishte dhe filozofë antikë që ishin antifetarë. Edhe antisistem. Shiko si janë ekzekutuar ca e ca.
Unë përsëri nuk gjej diçka racionale te gjaku i njëjtë, veç arsyes për të bërë aleanca duke e cilësuar gjakun si simbol. Po përsëri, nuk gjej racionalitet te gjaku që del prej deles me gjakun e vëllamit.
Edhe sot këto janë të tejkaluara se ke kontratat. E punës, martesore, sigurimet shoqërore, të makinës etj etj etj.
Po Shqipëria më shumë nevojë për Voltera ka se për Niçe. Mgjse këtij i heq kapelen për shpjegimin e zotit.Po jo mo lale, merru ca me hobsa e Nice, se ste bejne dem e merru me pak me voltera edhe pse Volterat vdisnin per gerqine e lashte po aq sa hobsat e Nicet.
Sipas ketyre europa duhet te kthehej ne epoken e shkelqyer greko-romake ku triumfonte racionalizmi e deshira per dijen biles me qyfyrja ishte se aristokrateve angleze u pelqente te krahasoheshin me senatoret romake saqe sipas tyre anglezet ishin romaket moderne e ashtu si Roma, Anglise i takonte civilizimi i Europes e biles me gjere.
Skllaveria eshte indiferente ne vleresimin e racionalitetit te pergjithshem te nje epoke. Vete ameriket kur bene kushtetuten e quajten legjitime skllaverine, po kjo nuk i ben me pak racionale , benxhaminat e franklineve apo xhorxhat e washingtoneve, apo kjo nuk hedh balte mbi shprehjen se Amerika ka 230 vjet DEMOKRACI.
A thua ti që nuk hedh baltë për Amerikën.
Ne thotë G. Carlin jemi vendi i standarteve të dyfishta. Disa të bardhë, luftuan me të tjerë të bardhë sepse donin të kishin të drejta për të pasur në pronësi disa njerëz ngjyrë kafeje në lëkurë.
Si mer nuk i mungo racionaliteti asaj shoqërie? këtu po flasim për të gjet vlerat e moralit të përbotshëm. Ça mendo ti se do jenë, apo ishin gjithnjë skllevër ata?
Ka dhe evolucion social mer, përveç atij natyror.
ata që visheshin me çarçafë dhe jetonin këtu afër meje.Ata kush mo dhe per cfare ari behet fjale? I vetmi ar qe ka e kaluara quhet eksperience.
Pikërisht, për eskperiencën flasim, po nuk biem dakort në mënyrën e interpretimit.
Krijoni Kontakt