Close
Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 90
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-12-2002
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    17

E kemi humbur Kosoven?

Z. moderator: Kjo teme as nuk ka te beje me pavaresine e Kosoves, as nuk permendet pavaresia e Kosoves. Te lutem lejoje si teme te re sepse nuk ka lidhje aspak me temen e pavaresise Do te keqkuptohet nga bashkeshkruesit ne temen "Kush e varros pavaresine e Kosoves?" sepse nuk ka te beje aspak me te.
    Faleminderit.

E kemi humbur Kosoven?

Ndoshta kjo teme eshte rrahur ne menyre jo te drejtperdrejte, megjithate une mendoj se jemi ne PRAG te humbjes se Kosoves si toke shqiptare. Arsyet jane te shumta, por une po permend disa:

1. Vetedija e ulet kombetare e popullsise shqiptare brenda territorit te Republikes se Shqiperise dhe qendrimi pergjithesisht indiferent i shtetit shqiptar per te permbushur detyra morale ndaj shqiptareve ne Ballkan. Dashurise dhe mallit te popullit shqiptar te Kosoves ne iu pergjigjem pa dashje negativisht pas vitit 1990. Mosdija e theksuar per shqiptaret nga Kosova, te cilet i kemi quajtur Kosovare dhe njefare zilie per gjendjen e tyre te mire ekonomike kane ndikuar ne nje fryme jo pozitive te krijuar dhe nxitur nga zoti e di se kush. Kur do te ndalohet ne Shqiperi qe ndjenjat tona kombetare te mos bien pre e politikes dhe interesave tona te ngushta personale? A na vjen turp qe dikur thoshim "vellezerit kineze e miqte kosovare" apo do ta kalojme ne heshtje, si shume gjera te tjera?

2. Identiteti i ri Kosovar qe po farketohet nga te huajt ne Kosove dhe qe po perqafohet nga gjithmone e me shume ithtare, sidomos nga brezi i ri. Ate qe nuk e bene bajonetat dhe cetniket serbe/shki, po e realizon pa buje dhe ngadale, si qen qe kafshon fshehur, administrata e huaj e kombeve te bashkuara. Kjo, nga njera ane provon se shume njerez kane patur patriotizem fallco kur cirreshin ne komunizem se sa shume e duan Shqiperine. Kur u mor vesh qe Shqiperia nuk ishte shteti i forte qe do te mbronte dhe begatonte Kosoven, por qe ndoshta kishte nevoje per Kosoven, i kthyen krahet dhe filluan te bertasin "rebelet, rebelet" . Edhe per sa kohe shqiptaret do te vetequhen shqiptaret ne Kosove?

3. Politikane/personalitete te artit e kultures ne te dyja anet e kufirit i largohen sa me shume cdo ideje bashkimi, te pakten shpirteror dhe ekonomik duke pasur frike se do te duhet te ndajne pushtetin ose reputacionin "me ata te anes tjeter". Ketu peshen me te madhe e kane disa zoterinj ne Tirane, te cilet diku i ngulin nje thike pas shpine Kosoves ne politike, diku tjeter u pergjigjen me arrogance te pashoqe shume duarve te cilat vazhdojne te shtrihen cilter drejt memes Shqiperi. Kur do te vije momenti te konsiderojme ceshtjet kombetare si te dores se pare dhe te ushtrojme presion si opinion publik ne lidhje me to mbi politikanet tane?

4. Nje nivel i gjuhes shqipe dhe arsimimi i dobet ne dhimbje ne Kosove. 95% e shqiptareve nga Kosova/kosovareve (akuze e rende?) nuk dine te flasin e te shkruajne shqip dhe perdorin me shume struktura gramatikore serbe sesa shqiptare, shpesh here duke i quajtur me injorance deshperuese keto 'gegnisht'. Duke mos qene te zote te flasin mire shqip, shfaqet nje kompleks inferioriteti i paevitueshem ndaj shqiptareve nga Shqiperia dhe theksohet tendenca e largimit nga gjuha e njesuar shqipe. Njohesit e shqipes ne Kosove, te cilet numerohen me gishta, nuk kane fuqi as t'u mesojne te pakten femijeve te tyre gjuhen shqipe. Edhe per sa kohe do te vazhdoje te quhet shqipja gjuhe amtare ne Kosove?

Prej zemres s'plast,

Albsniper
    Geg' e tosk', malsi, jallia**)
    jan' nji komb, m'u da, s'duron;
    fund e maj' nji a Shqipnia
    e nji gjuh' t'gjith' na bashkon.

Qoftė mallkue kush qet ngatrrime
    ndėr kto vllazėn shoq me shoq,
    kush e dan me flak' e shkrime
    ēka natyra vet' pėrpoq.***)

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Albsnaip, me te gjitha pajtohem vetem me piken nr. 4 Jo. Nese kerkon shpjegime te metutjeshme, une jam i lire edhe ta argumentoj mendimin tim.

Kosova nuk eshte e humbur. Kosova eshte e fituar. Kosoven e fituan ata qe jetojne aty.

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Ne shume vende ke te drejte“. Une ne ribashkim nuk besoj qyshkur dilet me flamur te ri dhe himin e ri. Ne rastin ideal futemi si dy shtete ne Evrope...edhe nga kjo jemi shume larg.....Sa i perket gjuhes ke plotesisht te drjete, ne jemi treguar shume te zellshem t“i mesojme shume gjuhe te huaja, por jo tonen...madje bejme rezistence me kokerfortesi!!!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-12-2002
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    17
    Postuar mė parė nga AsgjėSikurDielli
    Albsnaip, me te gjitha pajtohem vetem me piken nr. 4 Jo. Nese kerkon shpjegime te metutjeshme, une jam i lire edhe ta argumentoj mendimin tim.

Kosova nuk eshte e humbur. Kosova eshte e fituar. Kosoven e fituan ata qe jetojne aty.
    Une desha te korigjoj dicka ne lidhje me piken kater te mesazhit tim te meparshem. Kur them 95% e kam fjalen per shqiptaret ne Kosove nen 30 vjec. Ne fakt, brezi i prinderve te 30 vjecareve e flet dhe e shkruan gjuhen shqipe mire, por te rinjte ...
    Ti po pate per te shkruajtur dicka shkruaje, nuk ke nevoje te pyesesh nese une kerkoj shpjegime.

Tung shoki,

Albsniper

Ros Rosaku Maska e Tal Aga
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Vendndodhja
    Fin
    Postime
    228
    Tungjatė albsniper,
    tri pikave tua tė para s'kam ē't'u heq e as t'u shtoj, ke bėrė njė analizė mjaft tė qėlluar, tė lumtė.
    Kurse, pėr pikėn 4 kam vėrejtje. Ai 95%-shi ėshtė i stėrmadhuar, nuk pėrket me realitetin. Edhe ata nėn 30 vjeēarėt shqip flasin, por ėshtė ēėshtje tjetėr se sa prej tyre zotrojnė gjuhėn e njėsuar letrare tė '72-shit (mund tė shtrohej kėtu jė pyetje, se sa pėrqind tė njerėzve nė RSH flasin nė shtėpi dhe gjatė kohės sė lirė gjuhėn letrare?). Ėshtė plotėsisht e vėrtetė qė stili i tė folurit nė Kosovė dallon nga ai nė RSH por, gjithashtu edhe brenda Kosovės ka tė folme tė ndryshme si psh. Peja me rrethinė, Gjakova, Prizreni, Opoja me Gorėn, Rahoveci, Ferizaj me gjithė Kaqanik, Gjilani me Anamoravė, Fusha e Kosovės, Llapi me Gollak.
    Por, a nuk ėshtė edhe nė RSH e njėjta gjė, nė Shkodėr, Korēė e Sarandė a nuk janė tė folmet tė ndryshme?

Zotėrimi relativisht i dobėt i gjuhės letrare tė '72-shit nga njė pjesė e rinisė nė Kosovė (gjithsesi jo 95%) ėshtė edhe pasojė e mosfunksionimit tė rregullt tė shkollave shqipe nė Kosovė qė nga 1990 e kėndej, sidomos shkollat e mesme kanė qenė tė goditura!

Sa i pėrket pastėrtisė sė gjuhės, duhet tė jemi mjaft tė brengosur pėr shkak tė futjes sė fjalėve tė huaja nė fjalorin tonė tė pėrditshėm. Unė pėr kėtė fajėsoj shtypin, radion dhe televizionin sepse janė duke e shėmtuar gjuhėn tonė duke futur fjalė "moderne", dhe pastaj pėr fat tė keq kėto edhe pėrhapen shumė shpejt nė pėrdorim tė gjerė. Kėtu fajėsia e Tiranės ėshtė poaq e madhe sa edhe e Prishtinės (psh. surprizė, eveniment e shumė, shumė tė tjera).

Prania e turqizmave dhe serbizmave nė Kosovė e nė IRJM ėshtė ende tepėr e madhe, mirėpo vazhdimisht vėrehet dukuria qė kėto janė duke u pakėsuar, kuptohet qė, duke pasur parasyshė pozitėn e serbishtes si gjuhė zyrtare nė ish-jugosllavi edhe mund tė arsyetohej njė prani e tillė e serbizmave nė shqip (sidomos nė teknikė, teknologji, komunikacion etj.) por atyre nė RSH kush ua imponoi (komshi, burazer etj.)?

Se, mos ndoshta kjo temė do tė duhej tė shtjellohej te forumi "Gjuha shqipe"?!
    tė gjitha me masė!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-12-2002
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    17
    Pershendetje Tal Aga e te tjere,

Ne fakt tema ka me shume te beje me identitetin shqiptar te shqiptareve ne Kosove dhe gjuhen shqipe si pjese e ketij identiteti.

Ajo qe desha te transmetoj une eshte nje mesazh. Mesazhi se identiteti shqiptar ne Kosove po humb dhe gjuha eshte pjese kyce e ketij identiteti. Nuk behet fjale per fjale te huaja sepse ato i kemi edhe ne ne Shqiperi. As per dialekte sepse edhe ato ekzistojne ne Shqiperi. Behet fjale per sintakse dhe gramatike te shqipes te cilat jane te gjymtuara ne shkrimet e shumices derrmuese te te rinjve. Ata ne krahasim me prinderit e tyre jane si nata me diten. Ata mendoj une do te jene te paret te cilet duke mos qene ne gjendje te flasin e shkruajne mire shqip do te thone le te kemi nje gjuhe tonen ne Kosove. Jane shume afer kesaj.

Gjithe te mirat,

Albsniper

Peja o qytet i bekuar
    Anėtarėsuar
    28-03-2002
    Postime
    310
    Kosova nuk eshte e humbur. Kosova eshte e fituar. Kosoven e fituan ata qe jetojne aty
    Ka mundesi te shtjelloni me shume mendimin tend.
    Se Kosova eshte e fituar apo jo? Ne cka bazoheni, disa fakte qofshin fakte ekonomike, politike, shoqerore etj etj.

Nje hap perpara dhe 2 mbrapa, kjo formule eshte shume e rrezikshme sidomos per nje popull i sapo dalur nga nje lufte me permasa shkatruese.

Kosova eshte gjaku ime qe nuk falet
    no respect whatsoever for authority - Richard Feynman.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    30-05-2002
    Postime
    6
    Albsniper, nė pėrgjithėsi konstatoj se ke tė drejtė. Por mė drejtė se kudo tjetėr, ke tek pika e fundit fare.

Megjithatė unė mendoj se nuk e kemi humbur Kosovėn. Natyrisht qė konteksti i temės pėr tė cilin pyet kėrkon ILovePeja ėshtė shumė i qartė.

Konservatore Maska e Dita
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Per tre pikat e para snaiperist jam dhe une e te njejtes mendje.
    I ke permbledhur shume mire dhe i ke renditur sic do ta beja edhe une.

Po ndalem tek pika e katert, duke menduar se mund te behet dicka, qe do te jepte nje rezultat edhe me te shpejte sesa permiresimi i tre pikave te para.

4. Nje nivel i gjuhes shqipe dhe arsimimi i dobet ne dhimbje ne Kosove. 95% e shqiptareve nga Kosova/kosovareve (akuze e rende?) nuk dine te flasin e te shkruajne shqip dhe perdorin me shume struktura gramatikore serbe sesa shqiptare, shpesh here duke i quajtur me injorance deshperuese keto 'gegnisht'. Duke mos qene te zote te flasin mire shqip, shfaqet nje kompleks inferioriteti i paevitueshem ndaj shqiptareve nga Shqiperia dhe theksohet tendenca e largimit nga gjuha e njesuar shqipe. Njohesit e shqipes ne Kosove, te cilet numerohen me gishta, nuk kane fuqi as t'u mesojne te pakten femijeve te tyre gjuhen shqipe. Edhe per sa kohe do te vazhdoje te quhet shqipja gjuhe amtare ne Kosove?

Per kete mendoj se duhet vendosmeri e deshire per pune nga ana e mesuesve te gjuhes shqipe ne Kosove. Shqipja eshte dhe duhet te mbetet gjuhe amtare ne Kosove. E per kete gje snaiperist nuk mendoj se vendosin ata qe drejtojne shtetet, por vendosin njerezit vete dhe deshira e tyre.
    Vendosin gjuhetaret, levruesit e gjuhes shqipe ne Kosove, deshira dhe vendosmeria e tyre per ta mbajtur gjuhen e njehsuar.
    Eshte e rendesishme qe te luftohet per mbajtjen e permiresimin e gjuhes se njehsuar shqipe, ashtu sic behet edhe me gjermanet, austriaket e zviceranet. Gjuha gjermane, ajo e larta Hochdeutsch eshte nje. Fjaloret e gjuhes gjermane mbi te ndertohen dhe zhvillohen, po keshtu mesimi ne shkollat tetevjecare, te mesme e ato te larta, ne drejtimin e perkthimit dhe ate te gjermanisitikes.
    Pra gjuhetaret ne Kosove duhet te bashkepunojne ngushte me gjuhetaret e Shqiperise.
    Ajo qe mendoj se duhet pranuar eshte gabimi qe eshte bere ne Kongresin e vitit 1972, duke menjanuar gegnishten e duke u mbeshtetur vetem tek toskerishtja.

Me konkretisht me brezin e ri te nxenesve qe mesojne shqip.

Duhet pune e prinderve qe duhet te ulen me femijet e tyre qe kur ata shkojne ne klasen e pare fillore, e duhet puna e mesuesve qe te kene durim per t'ia mesuar femijve.

Kam degjuar se ne Kosove klasat e shkollave jane te mbipopuluara me nxenes, deri ne 40 femije ne cdo klase. Dhe numri i mesuesve eshte i kufizuar. Ky ndoshta eshte nje problem i madh. Duhen me shume mesues, nderkohe qe lenda e gjuhes shqipe besoj se edhe ne Prishtine ashtu sikurse ne fakultetin e gjuhes ne Tirane nuk eshte e para qe kerkohet, sepse tani eshte koha e degeve te tjera, e informatikes, ekonomise etj.
    Pra gjuha shqipe quhet si dicka pa bereqet.

Pra si mase e pare besoj se do te ishte nxitja e atyre qe mbarojne shkollen e mesme qe te zgjedhin rrugen e mesuesise e sidomos ne drejtimin e gjuhes shqipe.

Nje mase tjeter do te ishte te coheshin mesues te gjuhes shqipe nga Shqiperia ne Kosove, te nxiteshin per te shkuar atje duke i krijuar kushte te pershtatshme.

Edhe une kam degjuar per ate, per te cilen ke shkruar Snaiperist, ndjenjen e inferioritetit per arsye se nuk e flasin e shkruajne shqipen rrjedhshem.

Snaiperist, mendoj se ketu eshte nje gabim ne sjellje edhe nga ana e shqiptareve te Shqiperise.
    Duhet cuar pikerisht parasysh se shqiptaret ne Kosove 9 vjet kane mesuar shqip te kerrusur e te ulur ne dysheme, nuk kane pasur as ambiente shkollore e asnje kusht te pershtatshem. Pse atehere duhet te pretendojme se te rinjte e sotshem te dine shqip perfekt??????
    Duke ditur gjendjen e arsimit ne Kosove ne 10 vitet e fundit, keto jane gjera qe duhen marre parasysh, ndaj duhen lene menjane paragjykimet.

Per futjen ne perdorim te fjaleve te huaja ne gjuhen shqipe jane fajtore shume faktore e ne nje mase te madhe kjo futje behet nga njerezit e shkolluar qe duke bere sikur dine gjuhe te huaja harrojne gjuhen e vet e i lene fjalet pa perkthyer kur shkruajne artikuj, libra, kur ligjerojne ne universitete apo kur flasin ne radio apo televizion. Keta jane ata qe bejne gabimin me te madh karshi gjuhes sone.

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Tragjedia jone gjuhesore nuk ka nisur ne kohen e re. Kur degjon profesoret, dhe arsimatret pergjithesisht te duket se po degjon Gjon Buzukun!!!!
    Kjo eshet moskujdesi dhe mungese e arsimimit te vertete...

Te ne kur flet dikush mire e pasterte injornatet e perqeshin dhe i thojne se po flitka me gramatike ( thuase mund nje gjuhe, qofte edhe dialekt, te flitet pa ndonje rregull gramatikore )...

Mesimi zellshem i gjuheve te huaja ne mesine e tyre edhe te gjuheve sllave- deshmon ose papjekurine tone , ose koprracine!!!

Si e para si e dyte jane demtuese per ne!

Faqja 0 prej 9 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Dr. Ibrahim Rugova - Presidenti i parė i Republikės sė Kosovės
    Nga Albanino nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 2055
    Postimi i Fundit: 27-11-2014, 11:11
  2. Ndėron jetė presidenti i Kosovės Dr. Ibrahim Rugova
    Nga Veshtrusja nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 220
    Postimi i Fundit: 02-02-2006, 21:32
  3. Vuk Drashkovici per Kosoven
    Nga Brari nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 11-07-2004, 13:01
  4. Copėtimi - Rreziku Mė I Madh Pėr Kosovėn
    Nga Anton nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 07-05-2004, 11:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •