Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 11
    i/e regjistruar Maska e nince_tutes
    Anëtarësuar
    17-12-2007
    Postime
    216

Problem në Access kur ndryshoj çmimin e artikullit

Kam nje databaze klasike per fatura, me artikujt, model i mbeshtetur tek northwind.

Problemi qe kam eshte i tille, ne nje fature, qe mund te jete kryer para 1 muaji, ose ne cdo kohe, normalisht artikujt e shitur kane si cmim ate qe ka cmimi tek tabela T_ARTIKULL.

Por, mbas ca kohesh, une dua qe cmimin e nje artikulli ta ndryshoj, psh ta rris ose ti bej zbritje. Kur e bej kete, vere se te gjitha faturat e meparshme ku eshte shitur ky artikull ndikohen nga ky ndryshim,

Ajo qe dua une, eshte qe nje fature, pasi te ruhet, te mos kete me mundesi ti ndryshohet cmimi i artikullit, pavarsisht nese e ndryshoj une ose jo.

Flm cuna.

Programues
    Anëtarësuar
    21-02-2006
    Postime
    31
    Pershendetje.
    Mendoj se artikulli qe shitet duhet te ruhet ne nje tabel te veqante
    Falm. per mirkputim
    live your day
    ---------------------
    CodeProject Article

Anëtarësuar
    17-12-2007
    Postime
    216
    Citim Postuar më parë nga esatiu Lexo Postimin
    Pershendetje.
    Falm. per mirkputim
    Une e kam krijuar nje tabele T_ARTIKULLI me keto fusha:

ID_Artikulli, qe eshte celes primar
    Emer_Artikulli
    Cmimi
    Sasia ne Magazine.

Problemi ishte ky, qe ne formularin e faturave, nqs mbas disa kohesh un do ndryshoj cmimin e nje artikulli, psh nga 50 ne 60, do te ndikohen nga cmimi i ri te gjitha faturat e meparshme, para dates se ndryshimit te cmimit te artikullit.

Besoj jam i qarte.

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Problemi ishte ky, qe ne formularin e faturave, nqs mbas disa kohesh un do ndryshoj cmimin e nje artikulli, psh nga 50 ne 60, do te ndikohen nga cmimi i ri te gjitha faturat e meparshme, para dates se ndryshimit te cmimit te artikullit.
    Kjo gje ka disa zgjidhje.

E para, eshte mire te krijosh nje historik cmimesh, nese te duhet nje i tille. Pra, fusha "Cmimi" te jete nje atribut i perbere. Per shembull, e zeme se ti ke nje table "KLIENTI". Dihet qe nje klient mund te kete nje ose me shume Adresa. Atehere, ti krijon nje tabele me vete te quajtuar "ADRESA" ku vendos Klient_ID dhe adresat per klientin perkates. Kjo tabele quhet atribut i perbere i tabeles baze KLIENTI. Analogjikisht, ti ke nje tabele "ARTIKULLI". Nje artikull mund te kete nje ose me shume cmime, dhene nje kohe e caktuar. Atehere, ti krijon nje tabele "CMIMI", qe do te ruaje te gjitha cmimet e nje artikulli te dhene per data te caktuara. Kjo tabele, do te kete nje fushe Cmimi_ID, nje Artikulli_ID, nje date, dhe nje fushe "Vlera" ose "Cmimi" qe percakton cmimin e asaj date per ate artikull. Atehere, tek tabela kryesore ARTIKULL do te vendosesh Cmimi_ID.

Nje menyre tjeter eshte te besh nje azhurnim duke perdorur nje WHERE clause. Pra, kur t'i besh tabeles ARTIKULL nje Update, perdor nje WHERE Data = '...' ose WHERE Data BETWEEN '...' AND '...'.
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Anëtarësuar
    17-12-2007
    Postime
    216
    Citim Postuar më parë nga esatiu Lexo Postimin
    Pershendetje.
    Falm. per mirkputim
    E kam nje tabele Artikulli, dhe qe ka cmimin, por mbasi i ndryshoj cmimin mbas disa kohesh nje artikulli une, me ndryshojne te gjitha faturat e meparshme me cmimin e ri.

kete gje une s'dua qe te ndodhi,

Jam i qarte tani???

Anëtarësuar
    17-12-2007
    Postime
    216
    Borix, flm, do e provoj keshtu dhe besoj se do me sherbej.

Vura re qe metoda e dyte kishte te bente me UPDATE.

Nje tjeter problem qe kam eshte ky.

Dua qe sa here qe kryej nje transaksion, sasia e artikullit te shitur te zbritet nga sasia gjendje e tij.

Psh nqs kam Artikullin Buka, dhe sasia gjendja eshte 50, nqs kryej nje shitje prej 5 cope buke, atehere te me azhornohet sasia gjendje e artikullit Buka nga 50 ne 50 - 5 = 45.

flm, eshte shume urgjente dhe kjo

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Po, ta kam kthyer pergjigjen tek tema tjeter. Une mendoj keshtu: Krijo nje UPDATE Query. Sa here te kryet transaksioni, therrit kete query.
    "The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)

Anëtarësuar
    17-12-2007
    Postime
    216
    Citim Postuar më parë nga Borix Lexo Postimin
    Po, ta kam kthyer pergjigjen tek tema tjeter. Une mendoj keshtu: Krijo nje UPDATE Query. Sa here te kryet transaksioni, therrit kete query.
    Borix, me jep ndonje detaj me shume se si konkretisht ta realizoj kete, me ndonje shembull ose me ndonje print screen.

flm

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-05-2008
    Vendndodhja
    Middle East
    Postime
    243
    NInce shiqo ne attachment a po ndihmon kjo!
    Skedarët e Bashkëngjitur Skedarët e Bashkëngjitur

i/e larguar Maska e klodj
    Anëtarësuar
    10-02-2008
    Vendndodhja
    Gjirokaster
    Postime
    92
    Une kam nje dyshim pse ndodh ashtu por me mire do ishte ta postoje programin tend qe ta shohim cfare ka realisht se duket sikur i merr cmimet gjithmone nga tabela e artikullit. Cmimi i fatures duhet vendosur nga perdoruesi se ndryshon gjithmone. Nga tabela e Artikullit duhet marre vetem Emri, kodi dhe njesia. Jo cmimi

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Kur'ani dhe Bibla (Analizë)
    Nga Shpresmiri në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 84
    Postimi i Fundit: 31-07-2010, 11:45
  2. Çështja Çame
    Nga Eni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 154
    Postimi i Fundit: 25-03-2005, 19:56
  3. Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 26-08-2004, 05:14
  4. Kerri lobit grek: 10% e shqiptarëve janë grekë
    Nga ALBA në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 52
    Postimi i Fundit: 22-08-2004, 11:32
  5. VB dhe Access 2000: "Unrecognized database format"
    Nga good devil në forumin Arti i programimit
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 11-02-2004, 13:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •