Faktikisht ata sduhet te shperndahen shume se u ik truni.'
Fakte keto qe shumica perfundojne keq.
Faktikisht ata sduhet te shperndahen shume se u ik truni.'
Fakte keto qe shumica perfundojne keq.
Wild and crazy can't be lazy
mund te keni shume te drejte ne lidhje me pikepamjet ekzakte shkencore. Mendimi im personal eshte se filozofia eshte veshtiresisht e kategorizueshme si shkence ekzakte dhe jo pa shkak ekzistojne rrymat te te gjitha llojeve. Ajo qe me intereson mua te marr nga nje filozof (jo si nje filozof potencial i te ardhmes, po si nje lexues i thjeshte) eshte nje pikepamje e re, nje vezhgim i ri, nje rindertim i nje perceptim apo e permbledhur mund te thuhet si zgjerim i horizontit tim konceptual. Ajo qe nuk me intereson eshte pershtatja stilistike e ideve ekzistuese "ne treg".
nuk besoj se mund te behet ndonje analogji kushedi se cfare me rastin Newton-Einstein.
Sinqerisht nje nder temat me interesante.
Mendoj se pa dyshim nje filozof apo me mire te perdor termin mendimtar ndikohet jashte mase nga ajo qe lexon, teresia e dijes dhe pervojes ndertojne filtrin nepermjet te cilit shohim realitetin.
Vitin e kaluar arrita ne perfundim se nese dua me te vertete te realizoj vetveten apo te gjej te verteten "absolute", gjithmone nga pikpamja ime duhet te arrija ne nje gjendje naiviteti maksimal, ku mendimet dalin te pastra si ato te nje femije qe nuk di asgje, por qe shume here flet aq thjesht e te le pa fjale, nga prej rrjedh shprehja "Flet zoti nga goja e femijes".
Tani, per t'i'u pergjigjur perfundimisht pyetjes a duhet te lexoje nje filozof, po duhet, duhet sepse mendja do stervitur me mendime nga me te larmishmet, qe dashje padashje ndikojne ne mendimet tona.
Faza pas leximit duhet te jete ajo e "rilindjes", mendore apo shpirterore si te doni quajeni.
Per te rilindur duhet me pare te vdesesh, dhe ne kete rast "vdekja":
- Spastrim total i ideve apo filozofive, shkence apo cfaredo qofte qe kane sherbyer si "kufij" apo filtra qe shtremberojne realitetin ne perceptimet tona. Pse jo dhe nje faze "budallepseje" nese mund ta quaj keshtu, ku mendimet e tua dalin te lira, nuk i analizon nese jane konform realitetit apo llogjikes, thjesht i lejon te rrjedhin lirshem.
Dhe me pas te lindesh perseri:
- Te mendosh me naivitet te plote, mendime te pandotura, por me mendjen e zhvilluar e te stervitur te nje te rrituri.
Te pakten ne vija te trasha kjo eshte ajo qe do beja personalisht.
Filozofi patjeter qe duhet te lexoj,ngase idet e tija qe ai i posedon jan te varfura ne njefar menyre.
Kur them te varfura ata duhet te krahasohen me shum ide te filozofefe dhe mendimtareve tjer qe secili ka idet si pjell te mendjes se tij mirpo me krahasimin e shum ideve nga te lexuarit kuptohet arrihet qe te jepet me e mira nga vetja.
Perjashtimi ishte ne antike ata te paret i paraqiten vetem idet e tyre,se koha ishte e ati llooji ku njerzit e tjer heshtnin ndersa pas nji kohe me sakt ne mesjet pas Sokratit,Platoni,Aristotelit te tjeret vetem perpunuan teorit e tyre.
Ne kohen moderne dhe bashkohore jan perpunuar idet e antikeve gjer ne extrem dhe jan egzagjeruar prandaj me nuk kemi filozof po vetem njerz qe meren me filozofi
rrespekt me te mira............
Jeta dhe vdekja jane pa emer.
po ta degjoje Sterjo Spassen , do te thoshte JOO, sepse duke lexuar filozofi keq perfundon( me vetvrasje) protagonisti i romanit shume te njohur PSE?
Pyetja eshte shume interesante dhe mjaft e koklavitur, por pergjegja eshte e thjeshte.
-Cdo gje varet nga karakteri dhe personaliteti i atij qe lexon.
Librat jane libra; perderisa nje pjese te njerezve u duhet ndaluar leximi i tyre, pjesen tjeter duhet detyruar, madje edhe me dhune qe t'i lexojne ato.
Disa njerez kane asi konsticioni psikologjik sa qe gjithe jeten u duhet treguar dikush "me autoritativ" se si te mendojne. Te tjeret qysh ne femijeri te hershme behen te vetdishem se 'autoritetet' gabojne rende, shpesh-here ne demin e tyre dhe nuk i perfillin pa arritur edhe vet deri te te njejtat qendrime ne lidhje me qeshtjet qe i mundojne.
Kjo vlen pergjithsisht per cdo njeri, pavaresisht tiketes qe bart ai, - qofte 'filozof' apo bujk.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Shkruar nga salihaj
A duhet ë lexosh...? Nëse në mes të burimit të ujit dhe kopshtit gjendet një livadh i madh. Kur donë ta vadis kopshtin me ujë nga burimi, lëshon ujin përmes livadhi, pa u vaditë livadhi, uji nuk shkon në kopsht, apo kur shkon në kopsht, kopshti pëson nga tharja.
Nëse Hapet hullia nga burimi i ujit deri në kopsht, kopshti ujitet në kohën e duhur dhe aq sa i nevojitet atij. Rezultatet prodhuese janë të pa diskutueshme.
Të lexosh, është barazi të vaditësh me hulli dhe e kundërta.
»« ¤ »«Ê£ÐØ®ÂÐØ»« ¤ »«
Cdo gje me limit, se truret e njerezve nuk jan te gjith njesoj, jan si kopjuterat, dikush e ka kapacitetin 40 GB e dikush 500 GB e dikush tjeter mund ta kete 1000GB KAPACITITETIN.
Ather cfare ndodh??? pse disa njeres qe lexojne shume semuren ne nje fare menyre.
Vet mendoj se shkaqet qe nje njeri smeuret nga te lexuarit e shumte, eshte se njeriu sa me i ditur te jete aq me shume largohet nga bota reale qe do te thote njekohesisht dhe munges komunikimi me te tashmen, per shkak te njohurive qe ai x person di,nuk mund te ket komunikim normal me shumicen e personave qe ka perreth per vete faktin se ai ne baze te njohurive qe ka krijuar e shikon boten me nje sy tjeter shume here me te avancuar se nje person i thjeshte,dhe kure njerzit qe e rrethojne nuk e kuptojn dote se cfare thote ky kure flet, ather ai mbyllet ne vetvete dhe filozofon se si te ndryshoje te tjeret qe ndodhen rreth tij qe dhe ata te mendojn si ai, po kure e shikon se te tjret nuk ja varin, ose me keq akoma e quajn dhe budall se nuk mund te kuptojn se cfare ai shpreh, ather vjen fundi nga stresi i vetmis.
Ose eshte dhe kjo se cdo gje ka nje limit dhe truri po ashtu, nuk duhet ta ngarkosh trurin me shume nga qe e ka kapacitetin, se te digjet si disku i fort ne kopjuter, me nje fjal nuk e perballon dot ngarkesen, dhe veprimet e ngarkuara.
CELSEI PER MUA ESHTE QE CDO GJE TE LEXOJ NJE PERSON? BEN SHUM TE MAJ MEND VETEM DOMETHENIEN E ASAJ QE KA LEXUAR? E JO TE MBAJ PERMENDESH GJITH LIBRIN,FILMIN,REVISTEN,ETJ ETJ?
PRA NGA CDO GJE QE LEXOJM DUHET TE FUSIM NE TRU DOMETHENIEN ,THELBIN? JO KREJT SHKRIMIN.
Citoi Suliot-in "Cdo gje me limit, se truret e njerezve nuk jan te gjith njesoj, jan si kopjuterat, dikush e ka kapacitetin 40 GB e dikush 500 GB e dikush tjeter mund ta kete 1000GB KAPACITITETIN.
Ose eshte dhe kjo se cdo gje ka nje limit dhe truri po ashtu, nuk duhet ta ngarkosh trurin me shume nga qe e ka kapacitetin, se te digjet si disku i fort ne kopjuter, me nje fjal nuk e perballon dot ngarkesen, dhe veprimet e ngarkuara".
Forca e trurit
Truri konsiderohet si një ndër krijesat me të ndërlikuara dhe më të çuditshme të natyrës në tokë, kurse kapaciteti i tij është fare pak i shfrytëzuar. Sipas prof. Toni Bizen-it, trurin e kemi në funksion vetëm 1%, ndërsa Karl Shishar jep mendimin se vetë 10% e trurit shfrytëzohet, ndërsa pjesa tjetër ( 90% ) është e fjetur. Njohuritë më të reja deri me sot, rezultojnë se truri shfrytëzohet rreth 4% nga kapaciteti i përgjithshëm të cilin ai e posedon.
Kapaciteti i trurit është i pakufishëm saqë asnjë “tru” elektronik nuk mund të arrij. Ai mund të pranoi 1015 mendime të ndryshme. Për ta kuptuar këtë më mirë, po bëjmë një krahasim figurativ. Për tu numëruar kjo madhësi e informacioneve , një njeriu i duhen 30 vjet punë të pandërprerë, ditë e natë (24 orë), me shpejtësi: një informacion për një sekondë; ose nëse në mënyrë figurative paramendonim se secila njësi e mendimeve ose çdo informacion është me madhësinë e një kokrre gruri, atëherë kjo masë e pa matur e grurit do të duhej të vendosej në një depo, e cila do të kishte lartësinë 3 m, gjerësinë 5m dhe gjatësinë 4.500 km. Vetëm në koren e trurit ekzistojnë rreth 15 miliard qeliza, të cilat po të vendoseshin në një varg të pandërprerë, do të formonin një gjatësi rreth 10.000 km. Se si funksionojnë ato disa miliard qeliza në tru, që formojnë biliona lidhjesh në mes veti, e ku në çdo sekondë ndodhin miliona reaksione kimike, me gjasë, deri në fund kurrë nuk do të zbulohet!
Më kujtohet edhe një transmetim i Radio Dukagjinit, kur paraqet 100 njerëz të mëdhenj në këtë botë dhe përqindjen e shfrytëzimit të trurit nga ana e tyre. Mbaj mend vetëm katër nga ta që më kanë interesuar: Anshtajni 7 %, Njutni 8 %, Jezusi 11% dhe Muhamedi 13%.
Edhe unë kam bërë krahasime mes trurit dhe harddiskut. Aty nuk ka krahasim fare, se dy harddisk të PC-së sime nga 80 giga kam ndërruar për tetë vite, nuk më kujtohet sa herë e kam zbrazë PC-në nga punimet e mia, ndërsa trurin tim as që e kam zbrazë e as që e kam ndërruar, por nga puna e palodhur, po “frikësohem” se një ditë do e përshkruaj edhe jetën time prej nëntë muajve në barkun e nënës sime. Trurin e krahasoi me një sportist të vyeshëm, të shëndoshë dhe ambicioz: “sa më shumë që stërvitë, aq më shumë arrin rezultate në fushën e vet sportive”. Andaj para! Lexoni, sa më shumë lexoni dhe mësoni aq më afër Zotit jeni.
Ndryshuar për herë të fundit nga salihaj : 29-01-2009 më 17:36
Krijoni Kontakt