Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 34
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Torbesh ka lidhje me fjale "torbe" (qe eshte traste, apo "strajc", si pune cante). Kjo pasi torbeshet njihen si tregatar dhe njerz qe bredhin, qe levizin nga njeri vend ne tjetrin.
    E saktë.
    Njihet dhe një fshat ish-shqiptar në Krahinën e Nishit, Tërbeshi.

ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Varet se si trajtohen Goranët sepse unë kam një shok të ngushtë në Tiranë me origjinë nga Kuksi, dhe me shpirt uroj që ajo nëna që e ka lindur të kishte bërë dhe nja 20 djem të tillë.
    Shqiptar më të flakt rrall kam takuar, dhe jam krenar që e kam mik. Kur shkoj në shtëpinë e tij ndonjëherë nuk më ngelet zorr në bark nga të qeshurat se si kapet me të jatin dhe e quan Serb se i jati e flet akoma gjuhën
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-10-2008
    Postime
    41
    para do viteve kom qen ne kercov ushtar dhe atje ishte nje fshat cellopek,besoni ose jo nuk na duan bile hiq,ata veten e quajn maqedon por musliman thjesht nuk kan gje te perbashkt me ne shqiptaret,njejt i kemi do fshatra ne diber njejt jan

i/e regjistruar Maska e nuro1
    Anëtarësuar
    21-06-2006
    Vendndodhja
    wien
    Postime
    133
    Ndryshuar për herë të fundit nga nuro1 : 21-11-2008 më 06:41
    Not All Virgins Are Angels , And Not All Angels Are Virgins

i/e regjistruar Maska e jul-linda
    Anëtarësuar
    10-07-2008
    Postime
    2,077
    Kam degjuar qe keta torbeshet ne Maqedoni njihen si makedonski muslimani , mbase jane njerez te mire , por shqiptaret nuk i duan fare , ne na quajne shiptari keta , keta hapin krahet andej nga fryn era , ndrojne mbiemrin e tyre aty per aty , i here e bejne me -ski si maqedonasit , i here me -ov si bullgaret , dhe tani nga fundi kane filluar ta bejne si ne shqiptaret , mbase andej nga ana e Struges dhe Shqiperise mbahen si shqipetare dhe u pelqen te flasin shqip , normal sepse atje te gjithe shqip flasin ....

Anëtarësuar
    21-06-2006
    Vendndodhja
    wien
    Postime
    133

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Po kjo me malazezë çka lyp ktu? Osht tema për torbeshët.

...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Po kjo me malazezë çka lyp ktu? Osht tema për torbeshët.
    I ka ngaterru dikush nocionet sic duket...

BTW, mendoj qe keta ne foto jane shqiptare te Malit te Zi, jo thjeshte Malazez
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

Anëtarësuar
    21-06-2006
    Vendndodhja
    wien
    Postime
    133
    ata djem ne foto jan torbesh, torbesht pra ku gjenden dhe e nderojn kombin dhe her malazez her shqiptar e cka mos, dojsha me then se torbesht nuk zgjedhin mjete per me perfitu ne vendin ku ndodhen jan shum te aft mos ishin dhe aq e aft nuk do te na lujshin ne qibrita neve ne maqedoni pershembull me dui,n parti me asnje shenje kombetare populli e voton mernja me mend torbesht na udheheqin mos zot ma keq

E kam ndegju prej pleqve se torbesht e ruajn kryqin ne fund te cekmexhez,ne rast nevoje.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-08-2008
    Postime
    1,280
    Mos ti ngatërrojmë torbeshët me goranë.

Në Kosovë torbeshë ka në luginën e Lumbardhit (rruga Prizren-Prevallë-Brezovicë-Tetovë),përafërsisht nja 15 fshatra.Janë popullësi malsorësh blegëtorë kryesisht.Në njëqindvjetëshin e fundit,kanë filluar të merren edhe me ndërtimtari si ustallarë të vyeshem.Gjithashtu merren edhe me hoteleri dhe njihen si kuzhinierë të aftë.
    Gjuhë komunikimi kanë kryesisht një dialekt sllav me shumë shprehje shqipe , turke dhe bullgare.Me përkatësi fetare janë të gjithë të besimit islam.Kohëve të fundit si pasojë e ndikimit të emisarëve nga Bosnja,deklarohen si boshnjakë-kosovarë.
    Fshati më i madh në Luginë të Lumbardhit është Mushnikova të cilët në këtë pesëdhjete vjetëshin e fundit i janë këthyer rrënjëve të veta dhe shkollohen e flasin shqip.Ka shumë të interesuar të rikëthehen në shqipëtarë,po qese ndihmohen nga shteti ,kryesisht me arsimim.Janë mjaft lojal ndaj shtetit të Kosovës.
    Në bazë të deklaratave të pleqëve të tyre,torbeshet janë shqiptarë të ardhur nga vise të ndryshme,kryesisht për strehim nga gjakmarrja dhe në kontakt me popullësinë sllave-othodokëse të Luginës kanë marrë gjuhen e tyre.
    Toponimet e shumë fshatrave të kësaj ane e dëshmojnë deri diku këtë teori,mirëpo rrënjët e tyre duhet kërkuar shumë thellë në histori.Personalisht mendoj se janë ilir të romanizuar shumë heret dhe të sllavizuar nga pushtimi bullgar i këtyre viseve në shek. e nëntë dhe të vazhduar nga serbet në shek e 12-të.
    Zona ku jetojnë këta banorë, është një grykë strategjike dhe rrugë që ka lidhur Dukagjinin dhe Pollogun që nga antikiteti.Zona është përplot monumente,kështjella e ura të lashta.Në këtë Grykë ka shumë shpella-fole eremitësh të besimit të hershëm kristian dhe parakristian.
    Kanaë veshje tipike malsorësh lumjanlis të bardhë të rafsht,gjurdi,tirqë me pak gajtana,shallë të qendisur me shumë ngjyra dhe xhamadana zhguni tipike malsore.

Ndërsa,Goranët jetojnë kryesisht në trekëndshin Kukës-Dragash-Dibër.Janë malsorë sllavo-fon,mjaft të ndikuar nga bullgarët dhe maqedonët.Njihen si përkrahës të Serbisë(një pjesë) dhe këto ditë në fshatin Kryshevë po ndërtojnë edhe Komunen Gorane të Dragashit të financuar nga Beogradi.Mësojnë serbisht me plan-programe të Beogradit dhe fare nuk e pranojnë realitetin e ri në Kosovë.
    Kryesisht jetojnë nga kurbeti të shpërndarë në viset e ish Jugosllavisë,më së shumti në Serbi.
    Kanë parti politike të veten me përfaqësim në Kuvendin e Kosovës.
    Është interesant fakti se keto 16 fshatra të Gores jetojnë në mesin ku nga katër anët janë të rrethuar me shqiptarë malsorë të Lumës,Dibrës dhe Vrrinit.
    Vishen si shqiptarë dhe është vështirë të gjesh dallime antropologjike me popullësinë shqiptare.

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •