SHKOLLA E KOMUNITETIT: KAPITULLI 10:
SI NGRIHEN PYETJET E FUNDIT: ITINERAR E NDJENJĖS FETARE.
4) Uni i varur.
Nė kėtė pikė, kur zgjohet nė qenien e vet nga prania, nga tėrheqja e fortė dhe nga mahnitja, dhe bėhet mirėnjohės, i gėzuar, sepse kjo prani mund tė jetė bamirėse dhe e provanishme, njeriu merr vetėdijė pėr vetėm si uni-i dhe e rimerr mahnitjen e identitetit tė tij.
Nė kėtė ēast, unė po tė jem i vėmendshėm, domethėnė po tė jem i pjekur, nuk mund ta mohoj se gjėja e qartė (evidenca) mė e madhe dhe mė e thellė qė perceptoj ėshtė se unė nuk bėhem nga vetja, nuk po bėhem nga vetja ime.
Nuk ia jap vetes tė qenėt, nuk ia jap vetes atė realitet qė jam, jam “i dhėnė”.
Ėshtė ēasti i pjekurisė gjatė zbulimit tė vetes sime si i varur nga diēka tjetėr.
Sa mė shumė qė zbres brenda vetes, po tė zbres deri nė fund, nga e kam burimin? Jo nga vetja: nga tjetėr!
Ėshtė perceptimni i vetes si njė shkulm uji qė del nga njė burim.
Nga diēka tjetėr qė ėshtė mė shumė se unė dhe nga e cila bėhem.
Sikur njė shkulm burimi tė mund tė mendonte, do tė perceptonte nė fundin e freskisė sė vet njė zanafillė qė nuk e di ēfarė ėshtė, ėshtė tjetrėr-(gjė) nga vetja.
Ėshtė fjala pėr njė kapje me anė tė intuitės, qė nė +do kohė tė historisė, mendja njerėzore mė e hollė e ka arritur pėr kėtė prani tė mistershme.
Unė jam “ti-qė-mė-bėn”.
Vetėm se ky “ti” ėshtė absolutisht pa njė fytyrė; po pėrdor fjalėn “ti”, sepse ėshtė mė pak e papėrshtatshmja nė pėrvojėn time si njeri, pėr tė treguar atė prani tė panjohur qė ėshtė nė mėnyrė tė pakrahasueshme mė shumė se pėrvoja ime si njeri.
Ēfarė fjalė tjetėr do tė mund tė pėrdorja?
Kur unė e ndal shikimin te vetja dhe e kuptoj se nuk po bėhem nga vetja ime, atėherė unė, unė me tėrė drithėrimėn e ndėrgjegjshme e plot dashuri qė mė nxit kjo fjalė.
Sendit qė mė bėn, burimit nga i cili e kam pėrjardhjen nė kėtė ēast, nuk mund tė veprojė ndryshe veēse t’i drejtohem me fjalėn “ti”.
Prandaj “Ti-qė-mė-bėn-“ ėshtė ajo qė tradita fetare quan Zot, ėshtė ajo qė ėshtė mė shumė se unė, ėshtė ajo qė ėshtė mė shumė se vetja ime, ėshtė ajo, falė sė cilės, unė jam.
Prandaj Bibla thotė pėr Zotin “tam pater nemo”, askush tjetėr nuk ėshtė aq atė, sepse ati qė ne njohim nga pėrvoja ėshtė ai qė jep shtysėn e parė, fillimin e njė jete, e cila, qė nė grimcėn e parė tė ēastit qė ka nisur tė qenėt e vet, shkėputet dhe vete pėr llogari tė vet.
Isha atėherė prift fare i ri.
Njė grua vinte tė rrėfehej rregullisht.
Pėr njė farė kohe nuk e kisha parė mė dhe kur u kthye mė tha: “Mė ka lindur njė vajzė e dytė”; dhe pa i thėnė unė asgjė, shtoi : “Ta dije ti ē’pėrshtipje mė ka bėrė! Sapo e kuptova qė ishte e shkėputur, nuk mendova fare a ishte mashkull a fėmėr, a ishte mirė a keq me shėndet: mendimi i parė qė mė erdhi qė ky: “Ja, po fillon tė largohet!”.
Kurse Zoti, Atė nė ēdo ēast, po mė ngjiz tani. Askush nuk ėshtė aq atė, lindės.
Ndėrgjegjia (vetėdija) e vetvetes deri nė fund, percepton nė fund tė vetes njė Tjetėr.
Lutja ėshtė kjo: ndėrgjegjja e vetvetes deri nė fund qė ndeshet me njė Tjetėr.
Kėshtu lutja ėshtė i vetmi gjest njerėzor nė tė cilin lartėsia e njeriut realizohet tėrėsisht.
Uni, njeriu ėshtė ai nivel i natyrės nė tė cilin ajo arrin tė kuptojė se nuk bėhet nga vetja.
Kėshtu qė i tėrė kozmosi ėshtė si njė periferi e madhe e trupit tim, pa ndėrprerje vazhdimėsie.
Mund tė thuhet edhe kėshtu: njeriu ėshtė ai nivel i natyrės nė tė cilin naryra bėhet pėrvojė e kontingjencės sė vet (e rastėsisė, mundėsisė) sė vet.
Njeriu e sheh nga pėrvoja se ėshtė “kontingjent”: ekzistues, falė diēkaje qė ėshtė tjetėr, sepse nuk ėshtė i bėrė nga vetja.
Qėndroj me kėmbė, sepse mbėshtetėm pas njė tjetri. Jam, sepse jam i bėrė.
Asdhtu siē ndodh me zėrin tim, jehonė e disa dridhjeve (vibracione); po ta frenoj vibracionin, zėri nuk ėshtė mė.
Si rrembi i ujit qė rrjedh i tėri nga burimi.
Ahshtu lulja qė varet plotėsisht nga ushqimi qė i jep rrėnja (nga vrulli i rrėnjės).
Atėherė nuk them: “Unė jam” nė mėnyrė tė vetėdijshme, nė pėrputhje me tėrėsinė e lartėsisė sime si njeri, veēse duke e identifikuar me “Unė jam bėrė”.
Pikėrisht nga sa kemi thėnė mė parė varet ekuilibri i fundit i jetės.
Meqenėse e vėrteta natyrore e njeriut, sikundėr e kemi parė, ėshtė “kreatyrėsia” e tij (tė qenėt e njeriut si krijesė, si i krijuar, qė e nderon Krijuesin e vet), njeriu ėshtė njė qenie qė ėshtė sepse ėshtė vazhdimisht i zotėruar (posseduto).
Atėherė ai merr frymė plotėsisht, e ndien vetėn nė vendin e duhur dhe tė gėzuar, kur e pranon se ėshtė i zotėruar (posseduto), e ka njė zot.
Ndėrgjegjja e vėrtetė qė njeriu ka pėr vetveten pėrfaqėsohet mirė nga fėmija nė krahet e babait e tė nėnės, kėshtu qė mund tė hyjė nė ēdo situatė tė jetės me njė qetėsi tė thellė, me njė mundėsi pėr tė qenė i gėzuar.
Nuk ka sistem kurues qė mund tė pretendojė ta bėjė kėtė, veēse duke e gjymtyar njeriun.
Shpeshherė, pėr tė mbyllur disa plagė, gjymtohet njeriu nė aspektin e tij njerėzor (nė humanitetin e tij).
Prandaj tė gjitha lėvizjet e njerėzve, pėr sa priren drejt paqes dhe gėzimit, janė pėr kėrkimin e Zotit, tė Asaj gjėje qė ėshtė themeli, vlera qė plotėson deri nė fund jetėn e tyre.
Torrkerry
Krijoni Kontakt