Close
Faqja 8 prej 19 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 188
    i/e regjistruar Maska e hope31
    Anëtarësuar
    23-11-2002
    Vendndodhja
    ketu
    Postime
    1,054
    jo nuk harrohet gjuha shqipe ne vend te huaj, nqs e thote njeri te kunderten e ka per justifikim;
    biles po deshe edhe e meson nqs nuk e ditur me pare, flas per ata femije qe lindin ne vend te huaj, gjithshka varet nga deshira dhe vullneti i secilit e kryesisht i prinderve
    Fjalet e pa thena nuk lendojne kurre.
    Don't wait for extraordinary circumstances to do good,try to use ordinary situations
    :^proton

i/e regjistruar Maska e mistreci87
    Anëtarësuar
    12-03-2009
    Postime
    51
    nuk besoj se gjuha e nenes harrohet.ajo thjesht nuk u mesohet femijefe nga disa tradhetare.ose ne rastin kur edhe te rriturit ''e harrojne gjuhen e tyre'' kjo ndodh sepse ata duan ta bejne nje gje te tille ose me mire akoma bejne sikur e kane harruar.dhe kur them e pamundur e them em bindje sepse nese nje njeri ka nje jete qe mendon ne nje gjuhe te caktuar pra ne rastin tone ne shqip ai panvaresisht se mund te ndrryshoj te foluren te menduarin nuk eshte edhe aq e kollajt per ta ndrryshuar sepse kuptimi i pare i asaj fjale atij i eshte thene ne shqip ndaj qe te bej nje lidhje me objektin ai njeri duhet ta perkthej kete fjale ne gjuhen ne te cilen i di kuptimin pra ne shqip.ndaj o tradhetare qe beni sikur keni harruar shqip mos genjeni kaq shume por tregohuni te sinqerte : thoni qe sduam jo qe sdime.plus kesaj po ju citoj dhe nje thenie qe me ka bere pershtupje dhe besoj se eshte 100% e vertet nga zoti pelazgITHE bota MENDON SHQIP POR FLET NE DIALEKTE.

i/e regjistruar Maska e argjenddre
    Anëtarësuar
    19-12-2008
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    522
    qdo njeri e ben si ka deshir si mendon vet

Ekuiliber shpirteror Maska e ARKIA
    Anëtarësuar
    29-07-2006
    Postime
    1,068
    Shipja!
    Turp per ata qe harroje te mesoje shqipen tek femijet te foluren dhe te shkruaren.
    nese facti qe 95 % (te pkten)e shqiptareve shkruajne shqipen , neglizhimi per t'u mesuar femijeve eshte vetevrasje shpirteroro-kombetare.
    Po s'i mesove femijes te flase dhe te shkruaj e lexoje rredhimisht shqipen, te dhje..... sha shkollen. kjo eshte parrua ime.
    Gezuar!
    Uji: H2O
    Rakia: H2 OOOOO HO HOOOO

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    02-06-2007
    Postime
    173

Talking

Citim Postuar më parë nga ARKIA Lexo Postimin
    Shipja!
    Turp per ata qe harroje te mesoje shqipen tek femijet te foluren dhe te shkruaren.
    nese facti qe 95 %...

[/B]Gezuar!
    Eh, keto faktet, te marrin ne qafe!

Hajt, gzuur!

Ekuiliber shpirteror Maska e ARKIA
    Anëtarësuar
    29-07-2006
    Postime
    1,068
    Citim Postuar më parë nga Lady Oscar Lexo Postimin
    Eh, keto faktet, te marrin ne qafe!

Hajt, gzuur!
    Gezuar Lady!
    Ne fact nuk ka edhe shume rendesi ke apo jo shkolle , rendesi ka t'i futesh ne gjak femijes se nga ku vjen dhe cila eshte rrenja e pemes nga ku vjen.

kur e pyeten Osmanin si e kalove ne USA u pergjigj:
    -Ne kemi qene prapa botes por ama kishim respekt per baballaret, ndersa ne amerike BABAIT I THOSHIN "DERR" erdhen femijet nga shkolla dhe HaJ derri, UAT Cap DERRi, me erdhi shume keq per tim bir, gjithe diten punonte dhe femijet e therrisnin DERR.
    Gezuar!
    Uji: H2O
    Rakia: H2 OOOOO HO HOOOO

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Citim Postuar më parë nga dea_07 Lexo Postimin
    Ne radhe te pare une jam femer,nuk jam mashkull.Nuk jam burazeri yt une.Ne radhe te dyte nuk e kuptova fare mesazhin tend se ku do te dalesh,e c'lidhje ka me ato qe kam shkruar une?!
    sorry zemer , po se kam fajin une qe te esht drejtuar mesazhi ty.
    eshte loja e ndonje zarit moderator qe do jete ndonje plehre njeri besoj.

i/e regjistruar Maska e lojaxhiu
    Anëtarësuar
    27-01-2004
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    409
    Ne qofte se gjuha nuk perdoret fillon edhe harron te flasesh mbas shume vitesh. Kjo gje dihet.
    Megjithese duhet te kalojne shume vite (dekada) per kete gje. Gjithashtu ne qofte se kjo gje vazhdon dhe ti nuk e perdor gjuhen fare mbas shume dekadash do vi nje dite kur nuk mund te kuptosh me. Mbase vetem fjalite e thjeshta. Ka ndodhur p.sh. me Nene Terezen.

Raste qe te harrohet gjuha nuk para ndodhin, sepse njerzit komunikojne me njeri tjetrit, ne telefon, internet etj. Ka komunitete shqiptare kudo. Edhe personat qe emigronjne vetem i bie ta perdorin shqipen dite per dite.

Keshtu qe eshte shume e rrale qe ta harrojne gjuhen ne kete bote moderne. Por sidoqofte gjuha shqipe do i varferohet emigrantit. P.sh. nuk mund te kujtohet ndonje fjale qe rralle here e ke perdorur, edhe pse te duket sikur e ke ne maje te gojes.

Gjeja tjeter eshte mese normale te harrosh nje gjuhe te dyte. Sepse vertete nuk e perdor me. P.sh. ata qe kane emigruar ne Itali per 2-3 vjete dhe pastaj kane ardhur ne Angli, mbas 8-9 vjetesh e kane harruar 90% te italishtes ne qofte se nuk e kane perdorur. Gje qe ka ndodhur me gati te gjithe ish-emigrantet e italise.

EPIROT Maska e EDLIN
    Anëtarësuar
    16-07-2007
    Vendndodhja
    ku bëhen qinglat
    Postime
    1,527
    "Fiks Fare": Abetare për shqiptarët e Arco-s

Ministria e Arsimit në Tiranë shpërfilli kërkesën për tekste

Rreth 500 shqiptarë që jetojnë në Arco, provincë e Trentos në Itali kërkojnë që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhën shqipe. Që nga tetori i vitit të kaluar në këtë provincë është hapur një shkollë shqipe. Shkolla është hapur nga shoqata "Shqiponja shqiptare". Vetë emigrantët me forcat e tyre kanë hapur këtë kurs të gjuhës shqipe. Mësimi zhvillohet çdo të shtunë në një nga klasat e shkollës së provincës, ambiente të cilat u janë dhënë falas shqiptarëve për të mësuar shqip. Fatbardha Tallabaçi është mësuesja që pas nëntë vjetësh emigrim në Itali ka rifilluar të japë mësim në gjuhën shqipe, por kësaj radhe për fëmijët e emigrantëve shqiptarë. Nga përvoja që ka, ka arritur të hartojë një program mësimor për këta fëmijë. Tekste nuk kishin. Printonte çfarë të mundte nga interneti për t‘u mësuar shqipen fëmijëve të shqiptarëve që jetojnë në Arco. Gjithçka është e organizuar mirë mbi punën vullnetare të shoqatës "Shqiponja shqiptare". Mësuesja nuk paguhet, ajo punon në mënyrë vullnetare. I ka kërkuar vetë me anë të e-mail-it Ministrisë së Arsimit në Shqipëri ndihmë për të gjetur një program mësimor. Por askush nuk i është përgjigjur.

Pasi panë ndihmën që emisioni "Fiks Fare" u dha fëmijëve të emigrantëve shqiptarë në Kallabaka të Greqisë, vendosën që të trokisnin në derën e "Fiks Fare". Kërkonin vetëm mjete mësimore që fëmijët e tyre të mësojnë shqipen, pra Abetare dhe fletore pune. Shtëpia botuese "Shkronjë pas shkronje" dhe kompania "Digitalb" dhuruan tekstet shkollore, si dhe disa paketa "Të luajmë shkollash". Në ceremoninë e zhvilluar në shkollën ku fëmijët e emigrantëve shqiptarë mësojnë gjuhën shqipe morën pjesë edhe përfaqësues të pushtetit vendor të Arcos. "Si një nga provincat e pavarura të Trentos jemi shumë të lumtur për këtë iniciativë. Një shkollë që hapet për të mbajtur kontaktet me rrënjët e saj është shumë e rëndësishme. Nga ana jonë është shumë e rëndësishme t‘u afrohemi kulturave të ndryshme dhe të zbusim ndryshimet mes tyre si një dhuratë dhe jo si një pengesë, pra ndryshimi, është një tjetër kulturë, një tjetër identitet, kthehet pikërisht në forcën e shoqërisë sonë", tha zonja Iia del Trami, këshilltarja për solidaritetin dhe bashkëjetesën e provincës së pavarur të Trentos. Dy vjet më parë, anëtarë të kësaj shoqate shqiptarësh kanë takuar ish-ministrin e Arsimit, zotin Genc Pollo, të cilit i shprehën nevojën e tyre për të hapur një kurs të gjuhës shqipe. Por që nga ajo ditë e deri më sot askush nga Ministria e Arsimit nuk i ka kontaktuar.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    09-02-2009
    Postime
    812
    qysh bre me harru Shqipen pse jetoj ne perendim.. lol.. ndoshta me ma pre gjuhen...

Faqja 8 prej 19 FillimFillim ... 67891018 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •