Ish-perandori rrëfen sekretet e kurorëzimit të Princ Vidit
Uilliam Hohenzollern*
(Vijon nga numri i kaluar)
Unë nuk isha plotësisht i kënaqur kur u zgjodh alternativa e Princit Uilliam Vidi. Unë e vlerësoj atë për vlerat e çmuara, si një personalitet i shquar dhe fisnik. Princi kishte thuajse pak njohuri rreth çështjeve ballkanike për të qenë i aftë që ta ndërmarrë këtë detyrë mbretërore, me shpresën për të qenë i suksesshëm. Ishte veçanërisht e pakëndshme për mua që një princ gjerman të trajtohej si budalla që në fillimin të kësaj pune, kur marrëveshja mund të shmangte të gjitha vështirësitë në rrugëtimin e tij. E shtruar në këtë mënyrë nga Princi, unë i parashtrova kushëririt tim të gjitha dyshimet e mia; stresin në vështirësitë që e prisnin atë dhe e këshillova menjëherë që ta refuzonte këtë detyrë. Unë nuk mund ta urdhëroja më atë, që kur Princ Vidi, tashmë si kryefamiljar, ishte në fjalët e fundit të kësaj pune.
Princi, dëshirë princeshash
Pas pëlqimit të kandidaturës së Princit, e ofruar nga Fuqitë e Mëdha, unë e mora atë në një takim në prani të kancelarit. Unë dhe kancelari u ndodhëm përballë njëfarë pavendosmërie në lidhje me Princin, ku sillnim nëpër mend detyrën e tij të re, me gjithçka; por në anën tjetër, entuziazmin dhe vendosmërinë në përpjekjen e vështirë, ashtu siç kishim bërë dikur, që t’i kthejmë mendjen kandidatit të ri për shpikjen e “fronit” shqiptar që së fundi, e lartësonte atë në detyrë. Por më kot. Në mënyrë mistike, ambiciet e nxitën bashkëshorten e Princit që të shohë në Shqipëri përmbushjen e dëshirave të saj. Dhe, siç thonë, dëshirat e grave janë si dëshira hyjnore.
Gjithashtu, edhe Carmen Sylva (mbretëresha e Rumanisë) punoi që Princi të pranonte kurorën. Madje ajo shkoi shumë më larg. Në fakt, ajo publikoi një artikull në gazeta, duke e nisur kështu: “Fairyland wants its Prince” (Vendi magjik do Princin e tij).
Madje kjo nënkuptonte paralajmërimet më të mira të kësaj kotësie. Po ashtu, unë isha këshilluar në mënyrë të matur që Princi të mos shkonte në Shqipëri përpara se të zgjidhte çështjen financiare. Këtë e pata menduar qëkur ishte shtruar çështja dhe unë pata sugjeruar zgjedhjen e një sunduesi të pasur, por tani kjo m’u plas në fytyrë. Princi nuk ishte shumë i pasur dhe Fuqitë ishin zotuar që ta pajisnin atë me një “donacion”. Që në fillim dolën në skenë sherre të pakëndshme përsa i përket shumës dhe mënyrës së pagesës.
Esat Pasha, rrezik për Princin
Rreziku që fshihej nën rrogoz për Princin dhe qeverinë e mundshme të tij në të ardhmen ekzistonte pikërisht te Esat Pasha, një ushtarak i pasigurt, i babëzitur dhe intrigant, që vetë ai ishte shkurorëzuar nga froni shqiptar dhe mbante rreth e rrotull tij një numër mbështetësish të armatosur. Që në fillim ai ishte një kundërshtar i Princit të ri dhe organizoi komplote në mënyrë sekrete, bashkë me Italinë, të cilat nuk ishin në favor të Princ Vidit.
Tani kjo çështje mund të duket thuajse e natyrshme. Por, sigurisht, problemi qëndronte nëse sunduesi i ri do të merrte me vete në suitën e tij njerëz nga Gjermania, për të cilët ai duhej të ishte i bindur se janë të besuarit e tij. Ai nuk e bëri këtë. Një anglez dhe një italian ishin bashkëngjitur në stafin e tij si sekretarë dhe ata nuk bënë asgjë tjetër më mirë sesa të punonin kundër interesave të tij; ta këshillonin keq atë dhe të intrigonin kundër tij.
Paralajmërimet para nisjes
Gjatë kohës që Princi ishte duke bërë përgatitjet e tij, u botua një pamflet i shkruar në mënyrë të shkëlqyer nga një oficer i Shtabit të Përgjithshëm të Austrisë në lidhje me udhëtimin e tij në Shqipëri, oficeri përshkruan në mënyrë të gjallë dhe stil të qartë vështirësitë gjeografike dhe klimaterike, popullsinë dhe zakonet, varfërinë e madhe dhe prapambetjen e vendit. Ai nxjerr në pah se sunduesi i ardhshëm i vendit nuk duhet të banojë në zonat pranë bregdetit dhe të udhëtojë nëpër Shqipëri. Kjo për shkak se ka vetëm mjete primitive transporti. Ai vijon se “zoti i vendit, për të takuar njerëzit që të ndikojë në opinion dhe të krijojë mbështetës, i duhet të qëndrojë gjithë ditën në majë të kalit për të udhëtuar përmes territorit të vendit, duke u rënduar nga ngarkesa e gjërave të domosdoshme të bagazheve të tij, duke u shfaqur tamam si në legjendat dhe rrëfenjat orientale, sikur të ishte në ekspeditat e kërkimit të arit. Autori vazhdon: “Sunduesi duhet të jetë i sigurt që të afrojë pranë vetes, sa më ngushtë, disa fise të rajonit, si dhe të ketë në krah të tij dhe të mbledhë një forcë të armatosur që t’i zbatojë urdhrat e tij dhe për mposhtur çdo kundërshtar që rebelohet: Kjo është e vetmja mënyrë për të mbajtur pushtetin e tij, pasi në kuptimin e plotë të fjalës, nuk është si një çdo vend tjetër evropian që të ketë “forca të armatosura apo një ushtri të organizuar”.
Kjo të linte të kuptoje se sunduesi i Shqipërisë, fillimisht duhet të bënte një jetë kalorësiake, tamam si një nomad; veç kësaj, të sigurojë për veten një “kamp endacakësh” me dhjetëra mjete të tjera dhe kalorës. Ai duhej të gjente një numër i mjaftueshëm njerëzish të përshtatshëm për këtë lloje jetese që t’i merrte në eskortën e tij në Regjimentin e Tretë të Rojave të Uhianëve. Shumë prej uhianëve iu gjendën pranë Princit, duke u shprehur se ishin gati ta shoqëronin atë në mënyrë vullnetare. Sigurisht, ata mund t’i shërbenin më mirë dhe mund të ishin më të përshtatshëm për të sesa ata që përgatiti ai për të ndërmarrë rrugën e mbretërimit të Shqipërisë, kur nuk e njihte vendin.
Shpërfillja e këshillave
Unë i thashë menjëherë kushëririt tim ta lexonte këtë pamflet dhe të nxirrte rekomandimet e tij, veçanërisht në lidhje me rezidencën e tij, e cila duhej të vendosje në disa pika, sa më larg të ishte e mundur nga anijet e luftës së Fuqive të Mëdha, në mënyrë që ai të mos jetë i detyruar të veprojë nën presionin e tyre dhe të mos ngjallë dyshime në radhët e shqiptarëve se sunduesit të tyre i nevojiteshin këto anije për mbrojtje ndaj banorëve të tij. A e lexoi pamfletin ndonjëherë Princi?
Në të gjitha rastet ai veproi në kundërshtim me këshillën që i dhashë.
Princi dhe bashkëshortja e tij udhëtuan drejt Shqipërisë dhe u kthyen ashtu siç unë e kisha parashikuar.
Ditari është publikuar në “The New York Times” më 8 tetor 1922. Gazeta ka marrë fragmentet ku flitet për Shqipërinë
Uilliam Hohenzollern ka qenë perandori gjerman, që njihej me emrin Uilliam II
Titulli origjinal është: “Kujtimet e një ish-mbreti”. Titulli i gazetës është redaksional
Krijoni Kontakt