Sidoqofte, nga pytjet e mija dhe monologu yt, arritem ne keto perfundime:
1 - Biologjia nuk ka definicion shkencor te Inteligjences.
2 - Biologjia nuk ka gjetur lidhjes kauzale ne mes te inteligjences dhe biologjise. (nuk mjafton te thuhet aktiviteti celebral, truri, bla bla)
3 - Testet e Inteligjences nuk jane barometer kredibil per lartesine e inteligjences.
Nese keto tri jane te sakta, prape, rrofte biologjia se nuk ben pa biologji. Nuk ben as pa pryll.
Shkollat italiane e posaqerisht Cezaro Lambrozo kishte nje ide se njeriu kriminel lind, pra, gjenetikisht trashegon shprehite kriminale dhe kriminalitetin. Si dhe ne cfare forme, nuk e dinte por si zakonisht qe ndodhe ne keto llafe, njerezit sherbehen me terme abstrakte pa asnje detaj konkret, si trashegimi, tajimi, inteligjenca etj etj.Postuar mė parė nga ANA
Pasi teorite e tij te shkruara ne libra dhe jo ne forume (ku njerezit mund te genjejne veten deri ne amshim), ato faqe te shkruara sherbyen si leter toaleti per nxenesit e shkollave italiane dhe sot ne vitin 2008 pas Krishtit mirren si shembull i marrise. Por, historia ka tendence te perseritet.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga kiniku : 02-07-2008 mė 07:30
Where have all the good men gone
& where are all the gods?
Ej po ti mas gafave qė qite njona mas tjetrės ku kėrkoje deri dhe gjenin e inteligjencės ke arrit deri tu rrėmu qoshet ku me u kap me robt e tjerė tu pėrdor retorikė bajate sociologu. Daku, nuk e di ēa tymos ti, po kontrolloje se ka firo. Dhe ato sipėr nuk janė pėrfundime tė 4 faqeve kėtu, po janė paragjykimet e tuja me tė cilat ke hy nė temė dhe ashu je duke dalė.
http://www.scq.ubc.ca/the-genetic-ba...-intelligence/
Je qė je anej, sillna nai pėrkufizim shkencor biologjik tė Shpejtėsisė (sė vrapit tė njeriut)...
inteligjenca eshte nje dhunti qe e kemi nga lindja apo natyre por qe e pasurojme gjate jetes ose se perdorim fare ne disa raste
...............................
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyj-Njeriu : 02-07-2008 mė 13:15
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Kiniku....
Me fal po paske tendencen e deformimit te postimeve.Lexoje dhe nje here pergjigjen time!
Mos merr vetem ate qe te intereson!!!!Ne asnje paragraf timin nuk e kam perdorur frazen "krimineli lind",por e kam marre si shembull me disa fjale shtese!
Shume flm per mirekuptimin.
"Carpe Diem"
Inteligjenca eshte aftesia individuale e n jeriut per te pershtatur boten (mjedisin) perreth ne favor te nevojave te tij jetesore.Nje kusht i rendesishem eshte trashegimia gjenetike, mundesia per te ruajtur materialin(Informacionin) dhe per ta shfrytezuar ate.Biologjia shkon ne forma eksperimentale tek kjo aftesi dhe nuk eshte per tu injoruar fakti i racionales ne raport me metafiziken , ideoren apo tjeter gje.....
Krimineli merr gjenetikisht aftesine per te shprehur frikerat e vetes dhe gjithsesi edhe kushtet dhe faktoret e eksperiencave personale krijojne nje individ te tille.
kiniku,
mbasi humba gjithe ate kohe duke lexuar kete teme dhe pashe se sa ti e kundershtoje me vendosmeri te plote lidhjen e inteligjences me biologjine apo gjenetiken, u ndjeva pak e zhgenjyer sepse akoma nuk kam arritur te marr vesh se cfare mendon ti realisht?
Diku aty pashe qe flisje per lidhjen e inteligjences me besimin, apo e kam gabim?!
Inteligjenca per mua eshte nje mix i gjenetikes dhe kultures. Fatkeqesisht nuk kam pare shume femije inteligjent te lindin prej prinderish jo-inteligjent. A ka raste qe ndodh? Patjeter qe ka, por nuk eshte kurre ne ate mase sa ndodh dukuria tjeter. Kultura ka te bej me inteligjencen ne faktin qe e pasuron ate. Te thuash qe inteligjenca nuk ka kurrfare lidhje me gjenetiken eshte si te thuash qe gjatesia e femijes nuk ka kurrfare lidhje me ate te prinderve, etj...etj.
Krijoni Kontakt