Close
Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 66

Arbër Xhaferri: Kush e çliroi Kosovën?

Kush e çliroi Kosovën? Këtë pyetje e shtrojnë historianët, që zhvillimet historike detyrimisht i kundrojnë nga një distancë kritike, intelektualët, që nuk i lejojnë vetes mundësinë e një vetëmashtrimi të ri, cinikët, që me ironi krijojnë distancën ndaj triumfalizmit euforik të shqiptarëve, cinikët, që gjithnjë riprodhojnë diskursin për paaftësinë proverbiale të shqiptarëve dhe të tjerët që monotinë e përditshme e trazojnë me polemika për çështje të ndryshme.

Kjo pyetje parashtrohet me qëllime të ndryshme, herë me vend e herë pa vend, me dashamirësi dhe dashakeqësi, me mburrje dhe përbuzje, me pietet dhe përdhosje... Kjo është e natyrshme për shoqëritë e lira dhe të hapura.

Natyrisht se edhe unë në vazhdimësi jam i pushtuar, jo aq nga kjo dilemë sesa nga habia për mënyrën e shndërrimit të çështjes së Kosovës, çështjes shqiptare në çështje globale, gjithnjë duke pasur parasysh peshën tonë në kandarin botëror. Këtë habi e shfaqin madje edhe ata që u pleksën në çështjen e Kosovës, si Havier Solana, i cili ishte Sekretar i Përgjithshëm i NATO-s në kohën e bombardimeve dhe tani inspektor i lartë i UE-së. Në botë pra, jo vetëm në mediume, por edhe në qarqet më të larta intelektuale dhe politike nuk ekziston, ose më saktë thënë nuk ka rëndësi dilema me peshë polarizuese se kush e çliroi Kosovën, por habia se si një çështje e vagët u shndërrua vezullimë që tërhoqi në fillim vëmendjen dhe më vonë edhe angazhimin e faktorit ndërkombëtar në zgjidhjen e kontestit.

Çuditërisht në hapësirat shqiptare nuk shfaqet, në mos mahnitja me këtë mrekulli, atëherë të paktën habia me këtë katapultim të papritur të çështjes së Kosovës në agjendat kulmore ndërkombëtare. Në këtë mes serbët duken më të habiturit, të cilët duke mos kuptuar asgjë prodhojnë teori sa më të pabesueshme konspirative, në pellgun e të cilëve sot grymet çështja serbe. Njëri nga eksponentët më të grymur, Shesheli, këto ditë në Gjykatën e Hagës, zdap si e ka falur Zoti, përpiqet ta mbrojë çështjen serbe me zbulim të komploteve të ndryshme të organizuara nga forcat e errëta. Si argument i nxjerr librat voluminozë që kanë kompiluar ai dhe bashkëpunëtorët e tij. Temë e përbashkët e këtyre shkresurinave mijëra-faqëshe është akuza për Vatikanin si seli e Satanës, për papët, Palin dhe Bdekun si kriminelë në shërbim të Djallit, për F.Tugjmanin si shërbëtor të Vatikanit, për A.Izetbegoviqin si shërbëtor i CIA-s... Çfarë kotësie, çfarë fiksacioni çmendurak, çfarë katandisje të një populli që vështirë se do të çlirohet nga pozita e pengut të paragjykimeve dhe iluzioneve narcisoide.

Pra, dilema se kush e çliroi Kosovën, ose cili flamur e çliroi Kosovën, ai i NATO-s apo ai kombëtar shqiptar, mund të jetë interesant si fakt empirik, por kurrsesi si argument që e minimizon deri në trajta qesharake rolin e shqiptarëve në këtë proces historik.

Pra, a patën shqiptarët ndonjë rol të rëndësishëm në procesin e shthurjes jo vetëm të Jugosllavisë, por edhe në proceset e tjera me rëndësi strategjike, a ishin ata instrument, material shpenzues, përshpejtues, katalizator apo epifenomen i një projekti të drejtuar nga qendrat e huaja që për interesa të tyre gjeostrategjike, gjeopolitike, ekonomike apo nacionale e iniciuan këtë proces të jashtëzakonshëm historik? Mendoj se kjo dilemë duhet të zgjidhet me maturi, me argumente dhe kurrsesi me kompleks të superioritetit apo të inferioritetit. I vetëdijshëm se një vlerësim serioz i këtij procesi kërkon një distancë kohore, qasje të lirë ndaj dokumenteve historike, megjithatë e marr guximin që të spikas disa fakte që më duken të rëndësishme dhe që shpesh anashkalohen në polemikat tona, kryesisht empiriste, induktive, të cilat, nga tepria e fakteve, konkretizimeve banale, nuk arrijnë ta zbulojnë idenë, cilësinë e re, ngjashëm me situatën kur prej drunjve nuk shihet pylli.

Jugosllavia filloi të humbë betejën me vetveten në Kosovë, pas demonstratave të vitit 1981. Nëse merret parasysh se në bllokun lindor, qëllimisht ishin gërshetuar popuj dhe kultura të ndryshme, për ta bërë të pamundshme vetëvendosjen e popujve, sipas doktrinës që Lenini e huazoi nga U.Uillsoni, nëse merret parasysh se çështje si ajo shqiptare ka pasur me dhjetëra, duke filluar prej Çekosllovakisë e deri në Kazakistan, prej Bullgarisë e deri në Latvi, nëse merret parasysh se asnjëri nga këta popuj, gjithsesi të pakënaqur nga pozita e tyre në këto sisteme, nuk mori guximin që haptazi ta shfaqë pakënaqësinë që krijonte iluzionin se në sistemet e demokracive të ashtuquajtura popullore çështjet etnike, njëherë e përgjithmonë janë zgjidhur, atëherë demonstratat e shqiptarëve në Kosovë të vitit 1981 marrin një peshë tjetër, një cilësi tjetër, që nuk ekzistonte në kampin lindor. Shqiptarët në ato kohë represive treguan gatishmëri, guxim dhe përkushtim, që të rihapin kapitullin e çështjes etnike në kampin lindor, që ta sfidojnë sistemin me vetëdije të plotë për pasojat e rënda. Këtë e bënë vetëm shqiptarët, por jo vetëm kaq. Ata vazhduan të qëndrojnë në pozitat e tyre, vazhduan t'i bëjnë ballë represionit, në fillim me organizim ilegal dhe më vonë gjithnjë e më hapur dhe më gjerë. Qëndresa e shqiptarëve, pak nga pak filloi të nxjerrë në sipërfaqe realitetin e hidhur të këtyre sistemeve, të ligën, që me kujdes fshihej prapa kuintave demagogjike, e cila në fund të procesit u shfaq e zhveshur nga çdo skrupull. Në aktin e fundit të kësaj drame u pa qartë standardi i ulët i vlerave të një sistemi, indoktrinimi masiv shovinist i të gjitha shtresave të shoqërisë, prej akademikëve e deri te klerikët që pa dilema morale, politike dhe intelektuale e bënin avokaturën e krimit. Qëndresa e drejtë e shqiptarëve, urtësia dhe guximi i tyre nxori në shesh të ligën, kështu që Kosova u shndërrua në Armagedon ku përfundimisht u ballafaqua e mira me të ligën. Ky ballafaqim jo vetëm i së mirës me të ligën, por edhe i origjinalit me surrogatin, vazhdon dhe zgjerohet, tanimë edhe në institucionet globale, prej Gjykatës së Hagës e deri në OKB. Sot shtetet e vërteta demokratike ku zbatohet ligji, ku respektohen realisht të drejtat dhe liritë e tjera të njeriut e mbështesin pavarësinë e Kosovës, ndërkaq ato të demokracisë surrogate e pengojnë këtë, jo për shkak të Kosovës, por për shkak se e humbin luftën në planin global.

Një fjalë e urtë malazeze, thotë "Nuk bie bora për ta mbuluar bregun, por për ta zbuluar bishën". Në Kosovë u zbuluan gjurmët e bishës; sfida shqiptare e sistemit që pretendonte se përfundimisht i ka zgjidhur çështjet etnike, nxori në shesh mungesat e këtyre formacioneve shoqërore, kështu që, radhët e shqiptarëve gjithnjë e më shumë ngjisheshin, ndërkaq ato të jugosllavëve sa vjen e shthureshin;

Shqiptarët, jo vetëm që patën guxim dhe gatishmëri ta iniciojnë këtë proces, por edhe t'i durojnë pasojat. Ato ishin të tmerrshme, por megjithatë, falë moralit të lartë dhe idealizmit masiv, sado që sot këto cilësime duken romantike, anakronike, të gjitha ato burgime, gjymtime, dhunime, largime nga puna, vrasje u përballuan. Kjo rezistencë, ky durim, detyrimisht e testoi, e vuri në sprovë cilësinë e sistemit të zonës së surrogatit. Kjo matje përfundoi me fitore morale dhe politike të shqiptarëve dhe me humbje të mbrojtësve të sistemit, të relacioneve të pabarabarta etnike në të. Po të kishin pranuar shqiptarët kompromisin me regjimin e Millosheviqit, atëherë proceset historike do të merrnin kah tjetër;

Në atë kohë të fillimit të përballjes, faktori ndërkombëtar e mbronte idenë e ekzistimit të Jugosllavisë, si dhe garantimin e të drejtave të njeriut. Me këtë pohim eliminohet teza e konspiracionit të jashtëm kundër Jugosllavisë.

Rezistenca e matur dhe e përgjegjshme e shqiptarëve ishte më qytetëruese sesa manifestimet degutante të nacionalizmit shtetëror serb, që i shfrytëzonte kapacitetet shtetërore për t' i frikësuar popujt e tjerë. Mitingjet e tyre, në fakt, ishin paralajmërime të luftës. Në dallim nga të tjerët, shqiptarët shfrytëzonin vetëm mënyrat demokratike të manifestimit të pakënaqësisë. Manifestimet e këtilla organizoheshin në vend dhe në botë, pa eksese dhe pa përdorim të gjuhës së urrejtjes.

Në dallim nga të tjerët, shqiptarët gjatë tërë procesit të shpërbërjes së Jugosllavisë nuk e ndryshuan orientimin properëndimor, përkatësisht përcaktimin e tyre demokratik, në përputhje me konventat ndërkombëtare, duke filluar prej demonstratave të para, bashkëpunimit me OJQ-të dhe qeveritë e shteteve perëndimore, nënshkrimit të Marrëveshjes së Rambujesë, transformimit i UÇK-së në TMK, organizimit të zgjedhjeve demokratike, dakordimit me të gjitha të drejtat dhe garancitë që u ofrohen serbëve dhe minoriteteve të tjera.

Shqiptarët, në fund të procesit të shpërbërjes së Jugosllavisë formuan ushtri të rregullt, që respektonte konventat ndërkombëtare. Asnjëherë nuk organizuan aksione terroriste, qoftë brenda ose jashtë Kosovës. Formacionet ushtarake shqiptare luftuan kundër objektivave ushtarake dhe siushtarake serbe dhe jo kundër popullatës serbe etj.

Pyetja se kush e çliroi Kosovën, ose cili flamur, në thelb e banalizon dhe e ngushton misionin që pati Kosova dhe shqiptarët në procesin e evropeizmit, të implikimit të Evropës në Gadishullin Ilirik. Pa rolin e faktorit shqiptar këto procese nuk do të zhvilloheshin.

Nocioni evropeizim tani e tutje duhet kuptuar dhe pranuar më konkretisht. Ky nocion nuk vlen vetëm për të tjerët, ai nuk duhet kuptuar si ndëshkim i të tjerëve dhe shpërblim për shqiptarët. Pas shpalljes së pavarësisë Kosova detyrimisht do të evropeizohet, që nënkupton nevojën e ndryshimeve të mëdha, jo vetëm në planin formal-juridik, por edhe në atë të mendësisë. Shteti kosovar, si fryt i flijimeve të mëdha të vetë qytetarëve dhe i përkrahjes së faktorit ndërkombëtar, duhet të strukturohet dhe të funksionojë në përputhje me standardet evropiane, që nënkupton funksionimin e padiskutueshëm të ligjit. Pavarësia e Kosovës, do të ketë kuptim vetëm nëse qytetarët e saj do të jetojnë më mirë se në regjimet e mëparshme. Në Kosovë duhet të mbretërojë toleranca ndërnjerëzore, ndëretnike, ndërfetare, mendësia inkluzive, vlera këto që sot e cilësojnë qytetërimin evropian. Këtë proces Evropa do ta mbikëqyrë me rigorozitet, për ta arsyetuar para opinionit të vet implikimin e saj në këto hapësira dhe pengimin e tentativave që cilësohen si gjenocid. Bashkëpunimi me këtë projekt duhet të jetë i vetëdijshëm, i vullnetshëm dhe kurrsesi si detyrim, si imponim nga jashtë.

Arber Xhaferri
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 17-12-2007 më 17:03
    ¿Quién ganará la Champions? = BARÇA

mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    Kush e Cliroi Kosoven?

Dallojne burrat nga femijet i thone fjales,dallojne fjalet nga veprat, dallojne edhe njerezit qe thone fjalet dhe njerezit qe bejne veprat, dhe tjetres i thone nuk te ben mjekrra burre.
    Por, valle kure ?bashkeshqiptaret e mije do te mesojne dallimin ne mes te fjaleve dhe veprave, kure? do te mesojne se ky dine te thuri fjale te mira per ceshtjen kombetare dhe i thure per vlerat qe i kane be ata qe ai i akuzon, derikure do te aplaudoje si ne komunizem ate qe fol mire dhe jo ate qe punon mire...deri kur?...ky shkatrron cdo vlere kombetare dhe ky eshte nje fakt i perkry, nje aksiome.Cdonjeri si ky gjitheashtu nese i shpalle luft luftes shqiptare, nese i shpalle lufte edhe nje shqiptari te vetem..nese i vret bashkeshqiptaret e vet ky komunist i Titos dje dhe sot me trupat multietnike shqiptaro-sllavomaqedonase vret shqiptaret kushdoqofshin dhe ngadoqofshin ,qofshin ata edhe nga Kosova te them kushtimisht se edhe nga Kosova vrane keta ne Malesi te Tetoves ku duhej te kishin jatak. Por,jo vetem ky por kushdoqoft qe i ben te lartshkruarat eshte rradhitur ne shkatrrues te ceshtjes kombetare shqiptare. Ky llafolog dhe konstatues i asaj qe ndodh, ky analist i asaj qe ndodh , ky spektator i ceshtjes se Kosoves.Nderkaq qe permend shqiptaret ne thelbin e ceshtjes se Kosoves eshte i vertete si konstatim se jemi ne qe e cuam bashkesine nderkombetare te veproje eshte njeriu- koka pa vjen kesula apo jo? Ishin ata qe i dhane gjak jo llafe Kosoves qe zgjuan ndergjegjen e dinjitetit njerezor ne bote,. Jemi ne qe e cuam Ameriken dhe jemi po ne qe do ta cojme perseri te punoje per ne, jemi ne qe lufojme ne gjithe boten per Kosoven pra jemi ne ne thelb pa vjen bota.Por, eshte nje fenomen i inferioritetit tek shqiptaret qe eshte edhe i arsyeshem deri diku per arsye se kemi qene rob gjithe jeten dhe ngadale shume ngadale e largojme nga vetvetja kete kompleks te inferioritetit. Duke njohur meritat dhe superioritetin te tjereve, miqeve tane sigurisht qe u japim me shume kredit deri ne mase c'vleftesimi te mundit kombetare.Por, miqt tane nuk u miqesuan me ne pse ne jemi te bukur, ishte dhe eshte dedikimi yne per Kosoven dhe per ceshtjen shqiptare te pergjithshme qe i beri miq me ne, ishte dhe eshte shqiptari ai qe coi NATON atje dhe jo kush tjeter jo,ishim ne qe e paguam me pare, me miqesi te sinqerte ndaj tyre, me te verteten, me drejtesine dhe me gjakun tone ne fituam ndihmen e tyre.
    Ky shoku analist qe jep nje analize dhe nje pergjigje politike t'ia shtoj une pergjigjen : Shumica e lidereve kombetare , partiak dhe shumica e subjekteve politike shqiptare ne Ballkan kane vene nga nje gure ne themelin e Kosoves Shtet te ardhshem shqiptar ne Ballkan, dhe ky far zotriu nuk ka vene asnje gure ne themel te Kosoves as si individ dhe as si subjekt, kete e kam gjithmone per Kosoven. Qe mos ti hy ne hak kur behet fjale per ceshtjen e pergjitheshme kombetare ky far telespektatori i ceshtjes se Kosoves ketu nuk eshte me spektator por eshte nje regjisor-aktor ne prapavij qe luan rolin e qoftlargut te Rozafatit Shqiptar, rrenon dhe heq gure nga themeli, gure keta qe u vune me mund, djerse dhe gjak shqiptari, nga egoizmi, nga sherri, nga interesi personal mbi te pergjitheshmen,nga vogelsia shpirterore pse i vune te tjeret keta gure themeli.
    Dhe c'ti besh standardit te vleresimit te popullit tim, ka filozofe dhe sociologe te tille plot Ballkani ,konstatues te historise por s'ka vizionar dhe burra shteti te realizojne vizionin per shtetin dhe kombin e vet. Konstatues ka plot por, te dijshe dhe te bejsh dhe realizosh ate qe din eshte tjeter.Dhe te konstatosh ate qe bejne te tjeret si analist kujdestar dhe te besh ate ka dallim, sic ka dallim te besh historine ne kohen kur jeton dhe te shkruajsh per historine.
    Pra ,ketu mund te hiqet nje paralele analogjie edhe me ate klasifikimin banal qe bejme ne shqiptaret por edhe te gjithe njerezit ,ku dallon burri nga femija.
    Ndryshuar për herë të fundit nga bili99 : 15-12-2007 më 11:59
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,
    Shqiperine se jap per jete

ish- Ballisti_Tetove Maska e Cimo
    Anëtarësuar
    11-12-2004
    Postime
    2,441
    Citim Postuar më parë nga bili99 Lexo Postimin
    Kush e Cliroi Kosoven?

Dallojne burrat nga femijet i thone fjales,dallojne fjalet nga veprat, dallojne edhe njerezit qe thone fjalet dhe njerezit qe bejne veprat, dhe tjetres i thone nuk te ben mjekrra burre.
    Por, valle kure ?bashkeshqiptaret e mije do te mesojne dallimin ne mes te fjaleve dhe veprave, kure? do te mesojne se ky dine te thuri fjale te mira per ceshtjen kombetare dhe i thure per vlerat qe i kane be ata qe ai i akuzon, derikure do te aplaudoje si ne komunizem ate qe fol mire dhe jo ate qe punon mire...deri kur?...ky shkatrron cdo vlere kombetare dhe ky eshte nje fakt i perkry, nje aksiome.Cdonjeri si ky gjitheashtu nese i shpalle luft luftes shqiptare, nese i shpalle lufte edhe nje shqiptari te vetem..nese i vret bashkeshqiptaret e vet ky komunist i Titos dje dhe sot me trupat multietnike shqiptaro-sllavomaqedonase vret shqiptaret kushdoqofshin dhe ngadoqofshin ,qofshin ata edhe nga Kosova te them kushtimisht se edhe nga Kosova vrane keta ne Malesi te Tetoves ku duhej te kishin jatak. Por,jo vetem ky por kushdoqoft qe i ben te lartshkruarat eshte rradhitur ne shkatrrues te ceshtjes kombetare shqiptare. Ky llafolog dhe konstatues i asaj qe ndodh, ky analist i asaj qe ndodh , ky spektator i ceshtjes se Kosoves.Nderkaq qe permend shqiptaret ne thelbin e ceshtjes se Kosoves eshte i vertete si konstatim se jemi ne qe e cuam bashkesine nderkombetare te veproje eshte njeriu- koka pa vjen kesula apo jo? Ishin ata qe i dhane gjak jo llafe Kosoves qe zgjuan ndergjegjen e dinjitetit njerezor ne bote,. Jemi ne qe e cuam Ameriken dhe jemi po ne qe do ta cojme perseri te punoje per ne, jemi ne qe lufojme ne gjithe boten per Kosoven pra jemi ne ne thelb pa vjen bota.Por, eshte nje fenomen i inferioritetit tek shqiptaret qe eshte edhe i arsyeshem deri diku per arsye se kemi qene rob gjithe jeten dhe ngadale shume ngadale e largojme nga vetvetja kete kompleks te inferioritetit. Duke njohur meritat dhe superioritetin te tjereve, miqeve tane sigurisht qe u japim me shume kredit deri ne mase c'vleftesimi te mundit kombetare.Por, miqt tane nuk u miqesuan me ne pse ne jemi te bukur, ishte dhe eshte dedikimi yne per Kosoven dhe per ceshtjen shqiptare te pergjithshme qe i beri miq me ne, ishte dhe eshte shqiptari ai qe coi NATON atje dhe jo kush tjeter jo,ishim ne qe e paguam me pare, me miqesi te sinqerte ndaj tyre, me te verteten, me drejtesine dhe me gjakun tone ne fituam ndihmen e tyre.
    Ky shoku analist qe jep nje analize dhe nje pergjigje politike t'ia shtoj une pergjigjen : Shumica e lidereve kombetare , partiak dhe shumica e subjekteve politike shqiptare ne Ballkan kane vene nga nje gure ne themelin e Kosoves Shtet te ardhshem shqiptar ne Ballkan, dhe ky far zotriu nuk ka vene asnje gure ne themel te Kosoves as si individ dhe as si subjekt, kete e kam gjithmone per Kosoven. Qe mos ti hy ne hak kur behet fjale per ceshtjen e pergjitheshme kombetare ky far telespektatori i ceshtjes se Kosoves ketu nuk eshte me spektator por eshte nje regjisor-aktor ne prapavij qe luan rolin e qoftlargut te Rozafatit Shqiptar, rrenon dhe heq gure nga themeli, gure keta qe u vune me mund, djerse dhe gjak shqiptari, nga egoizmi, nga sherri, nga interesi personal mbi te pergjitheshmen,nga vogelsia shpirterore pse i vune te tjeret keta gure themeli.
    Dhe c'ti besh standardit te vleresimit te popullit tim, ka filozofe dhe sociologe te tille plot Ballkani ,konstatues te historise por s'ka vizionar dhe burra shteti te realizojne vizionin per shtetin dhe kombin e vet. Konstatues ka plot por, te dijshe dhe te bejsh dhe realizosh ate qe din eshte tjeter.Dhe te konstatosh ate qe bejne te tjeret si analist kujdestar dhe te besh ate ka dallim, sic ka dallim te besh historine ne kohen kur jeton dhe te shkruajsh per historine.
    Pra ,ketu mund te hiqet nje paralele analogjie edhe me ate klasifikimin banal qe bejme ne shqiptaret por edhe te gjithe njerezit ,ku dallon burri nga femija.
    Cka c'frihesh ne secilin postim ku shkruajne te PDSH-se ose pro PDSH-se?

mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    Citim Postuar më parë nga Cimo Lexo Postimin
    Cka c'frihesh ne secilin postim ku shkruajne te PDSH-se ose pro PDSH-se?
    I nderuar Cimo,
    Nenshkrimin qe ma ke do te thote " vuajtje dhe dhembje " qe ne perkethim nga une i vie:dhimbje dhe vuajtje qe subjekti PDSH i shkakton popullit shqiptar ne Maqedoni.

Eshte nje konstatim i imi nga ajo qe dij une. Une e kam zbuluar A.Xhaferrin perpara teje dhe ate jo pse jam me i vjeter por kam pasur rastin dhe mundesine.Nuk udhehiqem nga interesa klanore dhe partiake kete mund te ta them sinqerisht dhe nuk dyshoj se ne PDSH mund te kete plot njerez me dinjitet( dhe e dij per fakt se ka pasur plot shqiptare te shkelqyeshem) .Por sic ndodh shpesh ne politike dhe ne jete peshku qelbet nga koka dhe nese une jam antare i nje partie dhe nuk mund te ndikoj qe ne reputacionin e partise qe i takoj mos te kete asnje akuze antikombetare , antishqiptare pra as nga nje shqiptare i vetem athere nuk do ti takoj atij subjekti dhe nese nuk do te egzistoje nje subjekt i tille me mire mos ti takoj asnje subjekti per te ruajt fytyren time ne nje subjekt dhe ne nje rreth te pafytyre dhe kurre jo te jem nje ushtare partie .Qe te punosh per popullin tend nuk duhet detyrimisht te jeshe antare partie,ka plot menyra per pune konkrete qe kane me shume vlere se sa retorika dhe pallavrat politike, mund te punosh edhe vete si individ( nje mesues i mire ne Tetove mund te beje pune te nje rendesie te njejte sa i nje politikani te mire dhe jo keta politikanet egzistues , dhe te gjithe profesionalistat e tjere).Subjekti im politik eshte POPULLI IM pra edhe Ti si nje bashkeshqiptar ne subjekt.

me nderime,
    bili99
    Ndryshuar për herë të fundit nga bili99 : 15-12-2007 më 14:12
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,

i/e regjistruar Maska e Dorontina
    Anëtarësuar
    22-09-2006
    Vendndodhja
    "In your dreams making you happy"Nese e ke humb dashurin e ke humb aryen e jetes, nese ende se ke gjet ke arsye te jetojsh "
    Postime
    3,488
    kosoven e ka shliru amerika, qashtu kom ni ....
    "Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....

ish- Ballisti_Tetove Maska e Cimo
    Anëtarësuar
    11-12-2004
    Postime
    2,441
    Citim Postuar më parë nga bili99 Lexo Postimin
    Eshte nje konstatim i imi nga ajo qe dij une. Une e kam zbuluar A.Xhaferrin perpara teje dhe ate jo pse jam me i vjeter por kam pasur rastin dhe mundesine.Nuk udhehiqem nga interesa klanore dhe partiake kete mund te ta them sinqerisht dhe nuk dyshoj se ne PDSH mund te kete plot njerez me dinjitet .Por sic ndodh shpesh ne politike dhe ne jete peshku qelbet nga koka dhe nese une jam antare i nje partie dhe nuk mund te ndikoj qe ne reputacionin e partise qe i takoj mos te kete asnje akuze antikombetare , antishqiptare pra as nga nje shqiptare i vetem athere nuk do ti takoj atij subjekti dhe nese nuk do te egzistoje nje subjekt i tille me mire asnje subjekti per te ruajt fytyren time ne nje subjekt dhe ne nje rreth te pafytyre dhe kurre jo te jem nje ushtare partie .Subjekti im politik eshte POPULLI IM pra edhe Ti si nje bashkeshqiptar .

me nderime,
    bili99
    Ajo eshte e drejta jote qe kerkush nuk ta mohon mirepo ne secilin postim behet e bajatshme puna jote dhe con te dyshosh ne prapavijat politike dhe ato lokaliste asgje me shume nga ato qe ke cek me lart.

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Citim Postuar më parë nga Dorontina Lexo Postimin
    kosoven e ka shliru amerika, qashtu kom ni ....
    Po jo mos Doruntine , jo . Nuk e ka cliru kosoven amerika por gjaku i jone i derdhur gjenerat pas gjeneratash.
    Sikur neve te rinin dhe te beheshim dakort me fatin tone qe te mbeteshim te okupuar ne Serbi , mendon ti qe amerika do te ndihmonte?!!
    Pavaresisht Amerika eshte miku me i madh i Shqiptareve por meritat me te medhaja per clirimin e tokave tona e kane deshmoret e kombit , pa luften e te cileve bota moderne dhe humane kurr nuk do te degjonte per vuajtjet e kombit tone dhe te merrte masa per me i dhene fund.
    Sot , neve kemi cliruar vendin tone me ndihmen e Natos ( perseri e them merita me e madhe eshte e deshmoreve dhe ushtreve qe nuk kursyen jeten e tyre) . neser duhet ne mendojme qe te mbrojme vendin tona pa ndihmen e Natos!!!
    Andaj mendoj qe shqiptaret duhet te modernizojne kapacitetet e tyre ushtarake jo me qellime te okupimin te territoreve te vendeve fqinje , por per mbrojtje efikase kurder politikave te tyre okupuese qe shpesh here ata i shprehin me ane te armeve pasi ndjehen superior ndaj nesh.
    Ka ardh koha qe shqiptaret te senzibilizohen, te bashkohen te te punojne tog , cdo dit , cdo nate per te miren e ketij kombi bujar.
    Dhe ne fund po citoj Sali Berishen " Zoti e Bekofte Shqiperineee"

Gostivari_usa
    WE WILL NOT GO DOWN!

mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    Ajo eshte e drejta jote qe kerkush nuk ta mohon mirepo ne secilin postim behet e bajatshme puna jote dhe con te dyshosh ne prapavijat politike dhe ato lokaliste asgje me shume nga ato qe ke cek me lart.
    Si jurist qe je me jep te drejten time dhe kete e respektoj rrofsh z.Cimo.
    Sa per ate te bajatshme ne drejtesine e vleresimit nga kendveshtrimi im i bie persistence- kembngulesi kur e di qe ke te drejte dhe jo "bajatesi"..vetem si definicion hic gje tjeter dhe tash pas kesaj nese e zgjas me sqarime mund edhe te behet bajat dhe te cvleftesohet kuptimi i gjykimit me lart.
    me nderime,
    bili99
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,

i/e regjistruar Maska e mondishall
    Anëtarësuar
    28-11-2006
    Vendndodhja
    Ne Selanik te Greqise
    Postime
    2,690
    Respektoj mendimet e kunderta jo tendencioze, pra dhe mendimet tuaja, i nderuar Cimo. Por, dhe kjo "Por", gjithmone hap telashe ne debate(vec jo ne rastin tone), kete rradhe tek lexova me vemendje shkrimin e z. Arber dhe shkrimin e bili-t, te them te drejten qe ndersa ne te parin s'mesova kurgje te re, vec fraza te njohura te karakterit propagandistik per faktorin popull, etj, si keto, ne te dytin ndjeva shpirtin e njeriut qe flet pa dorashka, pa elokuencen e sforcuar te politikanit, por me sinqeritetin dhe gojtarine e njeriut te paanshem te popullit. Kush preket nga ky sinqeritet, behet i bajatshem me tendencen per ta minimizuar te verteten qe dhemb, por qe ne fakt i ben mire per ta vetkuruar. Respekt mondishall

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anëtarësuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nën hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Kosova u qlirua nga Ata (UQK) qe e filluan Luften ,per ta qliruar Kosoven,ndersa te tjeret ishin faktor ndihmes (Nato)
    "Idea është Këshilltari më i mirë i Veprës"

Faqja 0 prej 7 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Adem Demaçi
    Nga lum lumi në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 309
    Postimi i Fundit: 29-11-2016, 17:56
  2. Konflikti shqiptaro-serb mbi Kosovën
    Nga ARIANI_TB në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-08-2009, 09:57
  3. Unë Kam Dhënë Shumë Më Shumë Pare Për Kosovën Se Sorosi
    Nga Harudi në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-03-2007, 15:11
  4. Kush e çliroi Kosovën?
    Nga Qerim në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 159
    Postimi i Fundit: 13-06-2006, 07:13
  5. Adem Demaci: Eksperimenti politik ndërkombëtar me Kosovën
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2006, 18:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •