Close
Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 80
    Manitu Maska e kiniku
    Anëtarësuar
    08-07-2005
    Vendndodhja
    Mos të na vijë cudi se cdo frymor nga vete natyra priret të kerkoj ushqim; Lukreci
    Postime
    869
    Në qoftë se studimi na thoshte se 40% e anëtarëve të Royal Society janë homoseksualë
    Cka nese NE QOFTE se studimi tregon se 70% e tyre jane biseksual? Ose nese studimi tregon se jane Pedofila? Apo Nekrofila? Apo Ekzibicionista?

Nuk mund te marresh si argument nje gjendje hipotetike.

Nuk ekziston ASNJË lidhje miidis inteligjencës dhe besimit
    Une mendoj se po. Historia na meson se me shtimin e inteligjences numrat e Zotrave jane zvogluar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 18-06-2008 më 18:27
    Where have all the good men gone
    & where are all the gods?

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Si mund të jetë një teori mbështetëse e ateizmit protestante një zot(?) e di nga e nxorre!
    Nuk them se teoria është protestante por se ajo ka lindur në ambientin e moralit/etikës protestante. Ashtu siç lindi kapitalizmi, komunizmi etj. Mbase duhet të fillosh të lexosh Max Weber-in.

Ke ndonjë fakt të na sjellësh se nuk ekziston asnjë lidhje mes inteligjencës dhe besimit, apo duhet të marr fjalën tënde si garanci?
    Ke fakte për të kundërtën? Nqs pranon broçkullat e studimit, më duhet të të sugjeroj edhe mësime të statistikës së aplikuar në shkencat sociale. Si fillim thelloju kësaj fjalie Inteligjenca është veti e njeriut kurse besimi karakteristikë që ''fitohet'' në jetë.

Ke të na sjellësh ndonjë të dhënë prej Vatikanit dhe Izraelit, sa për vlerë krahasuese?
    Në akademinë e shkencave të Vatikanit janë të gjithë klerikë.

Vetëm për anglosaksonët qenka natyrale homoseksualizmi? Pse stigmatizon një komb të tërë?
    S'kam thënë diçka të tillë.

Për paragrafin e fundit më duhet të të përgëzoj sepse je mrekullisht(?) korrekt nga ana gjuhësore.
    Morali që kam është vërtet "brymosur" nga ai kristian por ka ardh si rezultat i sfidës ndaj këtij të fundit për të paktën 200 vjet nga dita e sotme.
    Edhe sfida ndaj këtij morali është po rezultat i këtij morali (i.e. të krishterë). Pra, flet nga një pozitë të sigurtë. Siç besoj se dënon endogaminë (incestin), që është rezultat i rregullave të krishtera. Pa këtë moral do ta dënoje?

Po kur të shikosh ti Zotin (se unë skam gjasa me e pa) hidhi ndonjë llaf të mirë për mua.
    Ç'ke ti, punë që bëhet.

Unë e vetmja gjë çka shoh, është deluzioni i disa njerëzve kundrejt një qenieje imagjinare që e quajnë Zot.
    Duke filluar nga vetja jote? Ah ajo shkolla e Gjirokastrës...

Cka nese NE QOFTE se studimi tregon se 70% e tyre jane biseksual? Ose nese studimi tregon se jane Pedofila? Apo Nekrofila? Apo Ekzibicionista?

Nuk mund te marresh si argument nje gjendje hipotetike.
    Pikërisht! Çka nëse studimi tregon se nuk besojnë në Zot? Kjo don të thotë se inteligjentët nuk besojnë?

Une mendoj se po. Historia na meson se me shtimin e inteligjences numrat e Zotrave jane zvogluar.
    Historia na mëson se inteligjenca është standarte për njeriun. Nuk shtohet as zvogëlohet.

Si pjesë zbavitëse hidhini një sy këtij shkrimi të Borges. Cili do dali të na thotë se Borges nuk ishte inteligjent apo nuk besonte në Zot?

Argumentum Ornithologicum

I close my eyes and see a flock of birds. The vision lasts a second, or perhaps less; I am not sure how many birds I saw. Was the number of birds definite or indefinite? The problem involves the existence of God. If God exists, the number is definite, because God knows how many birds I saw. If God does not exist, the number is indefinite, because no one can have counted. In this case I saw fewer than ten birds (let us say) and more than one, but did not see nine, eight, seven, six, five, four, three, or two birds. I saw a number between ten and one which was not nine, eight, seven, six, five, etc. That integer--not-nine, not-eight, not-seven, not-six, not-five, etc.--is inconceivable. Ergo, God exists.
    Utrum Deus sit, them unë.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Manitu Maska e kiniku
    Anëtarësuar
    08-07-2005
    Vendndodhja
    Mos të na vijë cudi se cdo frymor nga vete natyra priret të kerkoj ushqim; Lukreci
    Postime
    869
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Historia na mëson se inteligjenca është standarte për njeriun. Nuk shtohet as zvogëlohet.
    Zakonisht pajtohem me postimet tuaja, pervec kur shkruan pergjigje te ketilla, standarde.

Inteligjenca nuk eshte veti konstante sepse nuk eshte produkt i ndonje komponente biologjike anatomike konstitucionale te njeriut, por, eshte gershetim i shume faktorve subjektiv dhe objektiv qe i nenshtrohen ndryshimeve dhe transformimeve.

Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Pikërisht! Çka nëse studimi tregon se nuk besojnë në Zot? Kjo don të thotë se inteligjentët nuk besojnë?
    Pikerisht pra. Ketu nuk kemi te bejme me CKA NESE apo NE QOFTE SE! Ketu kemi me nje fakt, se antaret e Royal Academy bla bla...pra, nuk mund te barazosh nje fakt ekzistues me nje if. Ndoshta kjo if edhe mund te ndodhe por deri sa te ndodhe, cdo gje qe flitet eshte puro spekulim.

E cfare do te thote ky fakt? Don te thote se inteligjentet e perfshire ne kete studim nuk besojne. Asgje me pak e asgje me shume.
    Where have all the good men gone
    & where are all the gods?

Caesar Tulipanus Maska e Julius
    Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Nuk them se teoria është protestante por se ajo ka lindur në ambientin e moralit/etikës protestante. Ashtu siç lindi kapitalizmi, komunizmi etj. Mbase duhet të fillosh të lexosh Max Weber-in.
    Po, po ku do të dalësh me këtë?
    Duhet të jemi kondra këtij morali apo si? Çna mësojnë ata që na mësojnë anyway? Se ka ca teorirëllëqe shabllone për këtë punë
    Këta i kemi miq, armiq a ku di unë?

Ke fakte për të kundërtën? Nqs pranon broçkullat e studimit, më duhet të të sugjeroj edhe mësime të statistikës së aplikuar në shkencat sociale. Si fillim thelloju kësaj fjalie Inteligjenca është veti e njeriut kurse besimi karakteristikë që ''fitohet'' në jetë.
    Po ajo fjali s'më duket se ka as thellësinë e detit Adriatik kur kalon bregun e dytë, se ka dhe të tjera që përmendin se besimi (nevoja për të besuar) është veti e lindur gjithashtu, dhe jo karakteristikë e fituar.

Broçkullat e thëna, kanë një rrugë/udhëzim llogjik prej nga dalin (artikulli). Ka pjesë të tjera që i ke neglizhuar e ke kap atë që të intereson. Tani ose ktheju që të kemi terren të përbashkët diskutimi, ose ndahemi se kshu e thom u e ashtu thu ti.

Në akademinë e shkencave të Vatikanit janë të gjithë klerikë.
    Nuk të kërkova se të më thuash se si vishen, më ke keqkuptuar. Ajo që kërkova unë, ishte një studim i këtyrevet mbi temën në fjalë.

S'kam thënë diçka të tillë.
    Zëvendëso "natyrale" me "normale" në fjalinë time dhe mu përgjigj nëse ke dëshirë.

Edhe sfida ndaj këtij morali është po rezultat i këtij morali (i.e. të krishterë). Pra, flet nga një pozitë të sigurtë. Siç besoj se dënon endogaminë (incestin), që është rezultat i rregullave të krishtera. Pa këtë moral do ta dënoje?
    Nuk di të të them se çfarë do mendoja nëse do kisha evoluar ndryshe. Nëse ti mundesh ta thuash, atëherë ke premisa për t'i zënë vendin e punës zotit.
    Po di të them se para moralit kristian kishim moral judaik, apo helen të lashtë etj etj etj.

Ç'ke ti, punë që bëhet.
    Rrofsh.

Duke filluar nga vetja jote? Ah ajo shkolla e Gjirokastrës...
    Po mer, nga vetja ime. Mos më thuaj se nuk ke duartrokit ndonjëherë "parti enver" në të ritë tënd. A duhet të të bëj me faj unë për këtë?
    Ezekiel 25-17.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Inteligjenca nuk eshte veti konstante sepse nuk eshte produkt i ndonje komponente biologjike anatomike konstitucionale te njeriut, por, eshte gershetim i shume faktorve subjektiv dhe objektiv qe i nenshtrohen ndryshimeve dhe transformimeve.
    Nga një tregues që është propozuar për matjen e inteligjencës (IQ), që sigurisht nuk është i plotë, del se ky është standart për njeriun. Pra një njeri nuk mund të bëhet gjatë jetës më i mënçur apo më budalla. Këtë nënkuptoj unë kur them se inteligjenca është standarte.

Pikerisht pra. Ketu nuk kemi te bejme me CKA NESE apo NE QOFTE SE! Ketu kemi me nje fakt, se antaret e Royal Academy bla bla...pra, nuk mund te barazosh nje fakt ekzistues me nje if. Ndoshta kjo if edhe mund te ndodhe por deri sa te ndodhe, cdo gje qe flitet eshte puro spekulim.
    Mos u kap nga kjo. Le ta ndryshoj pak atë çka thashë. Anëtarët e Royal Society janë në shumicë burra (fakt). A don të thotë kjo se meshkujt janë më inteligjentë se gratë? Ajo që desha të tregoj është se ndryshoret (inteligjencë dhe besim) janë PA lidhje midis tyre. Thjesht kemi një rastësi që rezulton nga rrethana të ndryshme.

E cfare do te thote ky fakt? Don te thote se inteligjentet e perfshire ne kete studim nuk besojne. Asgje me pak e asgje me shume.
    Kjo është mëse e pranueshme. E papranueshme është të bëhet lidhje midis inteligjencës dhe besimit në përgjithësi për natyrën e njeriut. Këtë po kundërshtoj.

Po, po ku do të dalësh me këtë?
    Asgjë më tepër nga ajo çka thash. Thjesht, theksoj se studimi nuk duhet të interpretohet pa patur parasysh këta faktorë që po përmend. A nuk dalin rezultate të ndryshme duke e parë studimin nga kjo prespektivë?

Po ajo fjali s'më duket se ka as thellësinë e detit Adriatik kur kalon bregun e dytë, se ka dhe të tjera që përmendin se besimi (nevoja për të besuar) është veti e lindur gjithashtu, dhe jo karakteristikë e fituar.
    Besimi preokupon njohuri. Në qoftë se mungon njohuria mungon edhe besimi. Më thjesht, a mund të imagjinosh një ngjyrë apo një numër që nuk ekziston?

Broçkullat e thëna, kanë një rrugë/udhëzim llogjik prej nga dalin (artikulli). Ka pjesë të tjera që i ke neglizhuar e ke kap atë që të intereson. Tani ose ktheju që të kemi terren të përbashkët diskutimi, ose ndahemi se kshu e thom u e ashtu thu ti.
    Artikulli ka gabime llogjike. Parashtron një sëri fjalish dhe prej tyre kërkon të nxerri një rezultat në dukje të saktë. Është një formë tjetër e sofizmave të lashtësisë: Macja ka katër këmbë. Tavolina ka katër këmbë. Pra tavolina është mace.

Nuk të kërkova se të më thuash se si vishen, më ke keqkuptuar. Ajo që kërkova unë, ishte një studim i këtyrevet mbi temën në fjalë.
    Tema në fjalë thotë se njerëzit inteligjentë (këtu akademikët) nuk besojnë në Zot. Dhe të solla shëmbullin e akademikëve të Vatikanit. Edhe inteligjentë edhe besimtar. Paci?

Zëvendëso "natyrale" me "normale" në fjalinë time dhe mu përgjigj nëse ke dëshirë.
    Prapë nuk thashë diçka të tillë. Ajo që thashë është se një përqindje e tillë (40%) në akademikët britanikë do dukej normale. Nuk më kujtohet ku kisha lexuar për shkollat britanike, sidomos kolegjet (për meshkuj) dhe për përqindjen e madhe në homoseksualizëm, por ishte interesante. Porsa të më kujtohet do të ta them.

Nuk di të të them se çfarë do mendoja nëse do kisha evoluar ndryshe. Nëse ti mundesh ta thuash, atëherë ke premisa për t'i zënë vendin e punës zotit.
    Po di të them se para moralit kristian kishim moral judaik, apo helen të lashtë etj etj etj.
    Po pra, duke parë moralin romak apo atë helen të them unë se endogamia (sidomos martesa mes vëllezërish) ishte diçka normale. Morali judaik ndryshonte se vetë Zoti ua kishte ndaluar një gjë të tillë.

Po mer, nga vetja ime. Mos më thuaj se nuk ke duartrokit ndonjëherë "parti enver" në të ritë tënd. A duhet të të bëj me faj unë për këtë?
    Fatmirësisht tani po jetoj të ritë e mij dhe s'kisha fatin (e keq) të duartrokis xhaxhin. Në kopësht më duket se thoshnim ca këngë por kjo doesn't count, right?
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

i/e regjistruar Maska e malo666
    Anëtarësuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    natyra e njeriut eshte dicka komplekse dhe nuk mundet te pergjithesohet dhe te shpjegohet ne kete menyre bardh e zi. cfadolloj arsye qe ka pasur nje njeri per zgjedhjen e tij nuk mundet te kufizohet ne numrin e iq-se apo te dipllomave.

Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    Asgjë më tepër nga ajo çka thash. Thjesht, theksoj se studimi nuk duhet të interpretohet pa patur parasysh këta faktorë që po përmend. A nuk dalin rezultate të ndryshme duke e parë studimin nga kjo prespektivë?
    Nuk mund të shprehem për ketë deri sa të kem rezultate prej një studimi tjetër rreth të njëjtës temë dhe fushë shkencore.
    Përsa nuk sjell diçka s'kam si të marr parasysh gjë. Ky është aludim që bën ti, asgjë më shumë.

Besimi preokupon njohuri. Në qoftë se mungon njohuria mungon edhe besimi. Më thjesht, a mund të imagjinosh një ngjyrë apo një numër që nuk ekziston?
    Po të shkojmë jo më larg se 100 vjet ku 90% e popullit ishin analfabetë e tu bëje të njëjtjën pyetje, nuk di a do nxirrje të njëjtin përfundim. Nuk besoj psh se shkonte prifti shtëpi më shtëpi dhe i vinte të lexonin ungjillin apo kuranin kur këta nuk dinin të lexonin...

Për më shumë që ky argument është në mënyrën më interesante të mundshme i lidhur me zotin, sepse ai është imagjnar. Po kjo nuk i pengon fetë ta lançojnë atë si krijues, ta pikturojnë në piktura etj.
    Sa për kuriozitet, mund të imagjinosh numra. Prej matematikës ndër shkencat ekzakte, ekziston bashkësia madje e numrave imagjinarë (i).

Artikulli ka gabime llogjike. Parashtron një sëri fjalish dhe prej tyre kërkon të nxerri një rezultat në dukje të saktë. Është një formë tjetër e sofizmave të lashtësisë: Macja ka katër këmbë. Tavolina ka katër këmbë. Pra tavolina është mace.
    Ky është stërthjeshtëzim. Aty po analizohen vlera e trende, tendenca etj etj.

Tema në fjalë thotë se njerëzit inteligjentë (këtu akademikët) nuk besojnë në Zot. Dhe të solla shëmbullin e akademikëve të Vatikanit. Edhe inteligjentë edhe besimtar. Paci?
    Po çkanë thënë pra këta inteligjentët vatikanorë?
    E fundit deklaratë që kanë nxjerrë e që e di unë, është ajo ku pohojnë evolucionin. Më parë kishin marrë përsipër krimet e kryqëzatave, turrat e druve etj. Kshu si kallëpa inteligjentë duken, po rreth temës nuk kanë elaboruar gjë. Pastaj, sa veta janë? Sa ndikim kanë në shkencë këta? A krahasohen inteligjentët e një shteti të stërvogël teokratik me një akademi të madhe si ajo e Anglisë?

Prapë nuk thashë diçka të tillë. Ajo që thashë është se një përqindje e tillë (40%) në akademikët britanikë do dukej normale. Nuk më kujtohet ku kisha lexuar për shkollat britanike, sidomos kolegjet (për meshkuj) dhe për përqindjen e madhe në homoseksualizëm, por ishte interesante. Porsa të më kujtohet do të ta them.
    Duke e vendosur barazimin midis kësaj që krahason dhe temës që flasim, nuk del gjë. Çfarë lidhje ka midis preferencave seksuale dhe inteligjencës?

Po pra, duke parë moralin romak apo atë helen të them unë se endogamia (sidomos martesa mes vëllezërish) ishte diçka normale. Morali judaik ndryshonte se vetë Zoti ua kishte ndaluar një gjë të tillë.
    Spo më duket shumë me vlerë kjo shprehja "vetë zoti". Po nejse, ashtu qoftë, dmth unë si kam borxh krishtërimit mos-martesën mes fisit por judaizmit. Çka dhënë krishtërimi këtu?
    Po edhe në qoftë se "ka dhënë", a duhet t'i ndihem në borxh? Sa në borxh? Duke besuar një teori lunatike? A është detyrë besimi im ndaj zotit apo si? Po dhe arabët me zotin e tyre kanë dhënë, edhe këtyre në borxh unë? Po dhe protestantët mer, kanë dhënë edhe ata, sistemin që jetojmë sot.
    Po ka qënë në atë kohë e vlefshme sa është sot? Tema këtu përqëndrohet.
    Llogjikisht, si çdo ligj natyror, këtë e ligj e ka vendos natyra e cila nxjerr se ka probabilitet të lartë mutacionesh të dëmshme në martesën brenda fisit. Kjo, u duhej kohë njerëzve që ta kuptonin. Ashtu siç u duhet kohë të kuptojnë se ska ndonjë vlerë besimi në zot. Ashtu si do e kuptojnë më vonë se ligjet natyrore duhen respektuar për të gjetur balancën shpirtërore brenda vetes. Ashtu si do e kuptojnë ekuilibrin e qenies së vet në shoqëri dhe do u shmangen devijimeve sociale, llogjike, kulturore etj etj etj.

Fatmirësisht tani po jetoj të ritë e mij dhe s'kisha fatin (e keq) të duartrokis xhaxhin. Në kopësht më duket se thoshnim ca këngë por kjo doesn't count, right?
    Po ku di unë?
    Varet se si e kupton. Unë kam busullën time, ti tënden.
    Ezekiel 25-17.

Anëtarësuar
    21-05-2003
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave.
    Postime
    1,767
    @ kiniku.

Tregom, a do gaboja nese them se ti je me i menqur se Platoni? Une them se je dhe se rezultati yt i IQ do te ishte dyfishi i Platonit.
    Nuk do gaboje mer jo.
    Më i mençur se Aristoteli është psh, përfundimisht, se ky i fundit i konsideronte skllevërit si vegla pune që mund të flisnin.

Po, ke te drejte. Eshte gabim te nxjerret nje doktrine per te gjithe njerzimin bazuar ne nje studim te bere ne disa njerez. Por, athua valle, artikulli ne fjale pretendon kete apo eshte vetem nje vazhdimsi, nje tjeter simptom i trendit ne rritje?
    Në mbështetje të kësaj them dhe unë: Largimi ndaj fesë është një trend dhe të gjithë komponentët e këtij trendi, çdo bizantin që ka shkrujt nuk i merr fare parasysh. Kështu bie shpejt me vetëdije në kurthin e thjeshtëzimeve.

Trendi del fare qartë prej ecurisë së artikullit vetë.
    Që nga fëmijët, adoleshentët e të tjerët më të edukuar.
    Ezekiel 25-17.

Unique Maska e _Candy_
    Anëtarësuar
    11-05-2008
    Vendndodhja
    Canada-Toronto
    Postime
    116
    Kjo eshte e vertete pasi ai njeri qe eshte vertete inteligjent do te ari dicka ne jeten e tij dhe per te pasur 1 mbeshtetje dhe nga zoti ka fuqine per te bere te pa munduren per ta aritur qellimin e tij/saj
    Enjoy Life,This Is Not A Rehersal..

Pasioni për shkencën Maska e Erlebnisse
    Anëtarësuar
    06-12-2007
    Postime
    3,438
    Nuk jam dakort me kete mendim, e madje shikoj qe njerezit qe besojne shpesh here jane ato qe kane vullnet me te madh e qe bejne vepra gjigande. Normale qe konceptimi i besimit nuk duhet marre per fondamentalizem fetar (pra Besimtar ne kuptimin qe ka nje Zot e ...).
    La vita è bella...

Faqja 3 prej 8 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. KUR'ANI në gjuhën shqipe
    Nga RaPSouL në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 114
    Postimi i Fundit: 15-03-2009, 08:29
  2. Marka më e besuar për shëndetin
    Nga Borix në forumin Mjeku për ju
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 16-04-2007, 05:56
  3. Islami dhe shqiptaret - Parakushtet per t´i besuar islamit
    Nga Shën Albani në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 23-07-2004, 13:34
  4. Pershkrimi i parajses ne Kuran
    Nga deshmuesi në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 07-07-2003, 15:18

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •